Προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα. Εδώ οι πολύ χαρακτηριστικοί στίχοι, που είναι όλοι ένας κι ένας.

Η έκφραση βασικά λέγεται όταν κάποιος ψεύδεται ασύστολα μπροστά στα μούτρα σου. Και ξέρει ότι ξέρεις ότι ψεύδεται, αλλά εξακολουθεί να το κάνει γιατί φαίνεται ότι αυτή είναι στις περιστάσεις η καλύτερη λύση για αυτόν και επιπλέον ποντάρει ότι θα είσαι αρκετά μαλάκας για να μην αντιδράσεις δραστικά, παρά μόνο μεμψίμοιρα.

Επίσης, λέγεται σε περιπτώσεις που κάποιος είναι κερατάς και δαρμένος, δηλαδή και έχει αδικηθεί, αλλά και κατηγορείται από πάνω. Λ.χ. όταν έχεις να κάνεις με τους Πάγκαλους του κόσμου τούτου.

Ο Μέλλοντας Χρόνος είναι ενδιαφέρων. Γιατί κάποτε και όχι ήδη τώρα, αφού ο λέγων την έκφραση θεωρεί ότι έχει ήδη πιαστεί μαλάκας; Ίσως εννοείται ότι στο Μέλλον θα του προσαφθεί ρητώς από την ιστοριογραφία ότι αυτό που τώρα άφησε να γίνει είναι μαλακία. Ίσως εννοείται ότι με την τωρινή μαλακία απλώς αδικήθηκε, αλλά δεν του έχει τελεσίδικα αποδοθεί η ρετσινιά του μαλάκα, το οποίο πάντως πρόκειται να συμβεί στο μάλλον, αν συνεχίσει στην ίδια πορεία. Πάντως η χρήση του Μέλλοντα κάνει την χρήση της έκφρασης ιδιαίτερα πρόσφορη σε περιόδους απαισιοδοξίας για το μέλλον, όπως καλή ώρα η τωρινή, όπου υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι τα χειρότερα έρχονται.

Εξ ου και, ενώ ο Μηλιώκας έγραψε τους στίχους κατά την ένδοξη εϊτίλα, για πολλούς νοσταλγικό παράδεισο, για άλλους υπερεκτιμημένη α πουστεριόρι, γι' άλλους αιτία των τωρινών μας δεινών, η έκφραση γίνεται πολύ της μοδός στις μέρες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, καθισταμένη ένα από τα μότο της, και θεωρείται ολοένα και πιο προφητική.

Στο Δ.Π. υπό allivegp.

  1. Γύρω σαινια κανάγιες τρώνε με δέκα μασσελες, ήρθαν λέει να μας σώσουν , που να μη σώσουνε ποτέ! Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλακες! Πάντως είναι ιδιατερα ατυχές ότι άνθρωποι που συνέβαλαν στη λήψη αποφάσεων που οδήγησαν το κράτος στη χρεωκοπια , Τώρα δίνουν συμβουλές για τα φαρμακεία! Δίχως άλλο αν τις ακολουθήσουμε θα έχουμε την ίδια τύχη! (Εδώ).

  2. Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες!

Τίμησε τον Καραγκιόζη!
Πριν από αρκετά χρόνια ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε χαρακτηρίσει «Καραγκιόζη» τον διαιτητή σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού, πάνω στα νεύρα του. Το νομικό τμήμα των «πράσινων» δεν έχασε στιγμή και στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή στο γεγονός ότι ο Καραγκιόζης είναι ένας επαναστάτης, ένας ήρωας με πλατιά λαϊκή απήχηση και ο Σαραβάκος χαρακτήρισε έτσι τον διαιτητή για να τον τιμήσει... «Βούλγαροι-Βούλγαρη;»
«Βούλγαροι-Βούλγαροι» φώναζαν σε ένα ντέρμπι εναντίον του ΠΑΟΚ οι οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα στην απολογία της ομάδας για το θέμα. Ο λόγος; Οι «Ενωσίτες» υποστήριξαν ότι οι οπαδοί τους επευφημούσαν τον διαιτητή Βούλγαρη, επειδή είχε καλή διαιτησία... (Εδώ).

(από Khan, 10/05/11)(από Khan, 21/01/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified