Λέξη πιθανότατα βενετικής προελεύσεως, με λατινική όμως ρίζα [λατ. gubernum, «κυβέρνηση»] περιγράφει την κρατική εξουσία, την πολιτεία που διατηρεί το μονοπώλιο άσκησης νόμιμης βίας, στα όρια της συντεταγμένης πολιτείας.

Συνήθως χρησιμοποιείται με ειρωνική ή αρνητική χροιά και αναφορά στην εκάστοτε κυβέρνηση.

  1. Άρθρο εφημερίδας: Η Eurobank «βγάζει δόντια» στο... γκουβέρνο
    Ίσως μία από τις πιο... «γαργαλιστικές» των τελευταίων ετών, με αυτά που λέει αρκούντως… διπλωματικά, ήταν η συνέντευξη του εικονιζόμενου κ. Νίκου Καραμούζη στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής. Απαντώντας στις ερωτήσεις των συναδέλφων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Εurobank… «έσφαξε άγρια, αλλά με το βαμβάκι».

  2. Είναι έξαλλοι, επειδή πιστεύουν, και σωστά, ότι αυτοί έφτιαξαν το γκουβέρνο, αυτοί το στήριξαν, από Μικρασία έως Ουκρανία, και το γκουβέρνο που αποτελείται από τους ίδιους, τους πούλησε. Δεν κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει γκουβέρνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν μόνον κομπραδόροι που γουστάρουν την κατάστασή τους. Μιά κερασιά, φορτωμένη τριάντα κιλά κεράσι γιά φίλημα, ακόμη κι άν ο μεγαλύτερος αγύρτης το πουλήσει είκοσι ευρώ το κιλό, παράγει όσο ένα λεπτό δουλειάς ενός ημιπολυτελούς άνκορμαν. Αλλού είναι τα λεφτά, τελεσιδίκως.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
GATZMAN

Πολύ καλός
Μια ερώτηση: Η λέξη γκουβερνάντα (νταντά), παρόλο που σημασιολογικά δε φαίνεται να'χει κοινή ρίζα, εντούτοις μορφολογικά....Λες;

#2
poniroskylo

Ναι, από την ίδια ρίζα είναι και η γκουβερνάντα. Gouvernante στα γαλλικά από το ρήμα gouverner=κυβερνώ, διευθύνω και governess στα Αγγλικά από το ρήμα to govern που σημαίνει το ίδιο. Και όλα αυτά - γκουβέρνο, γκουβερνάντα - αντιδάνεια με κοινή ρίζα το κυβερνώ.

#3
GATZMAN

Μερσί ΡΤΠ

#4
soulto

O Πρόδρομος Μποδοσάκης, ο επιχειρηματίας ο οποίος στη διάρκεια του 20ού αιώνα έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και υπήρξε συνομιλητής - και όχι μόνο - με μείζονες προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, άφησε ως παρακαταθήκη, μεταξύ των άλλων, στις επόμενες επιχειρηματικές γενιές την περίφημη φράση του «με το γκουβέρνο τζάνουμ, με το γκουβέρνο». Για πολλούς επιχειρηματίες που σταδιοδρόμησαν έκτοτε αυτή η φράση στο σύστημα της πολιτικής τους συμπεριφοράς κατείχε αξιωματική θέση.

εδώ