Ο πελάτης ο οποίος επιλέγει να αποχωρήσει δίχως να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί στα προϊόντα που έχει καταναλώσει σε ένα μαγαζί.

Αν και πιθανό έως προφανές αίτιο αυτής της συμπεριφοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί η απώλεια του χρηματικού αντιτίμου που θα έπρεπε να καταβληθεί, τις περισσότερες φορές ο λόγος που οδηγεί τον καταναλωτή να «τραβήξει πιστόλα», όπως λέμε, είναι η υποσυνείδητη ανάγκη που νιώθει να πάει κόντρα στο κατεστημένο, αναδεικνύοντας την λανθάνουσα καουμπόικη κουλτούρα του. Βέβαια, σε καταστάσεις εκτεταμένης χρήσης αλκοόλ, ο πιστολέρο ίσως λειτουργήσει ακούσια, μη όντας ικανός να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πληρώσει.

Η προέλευση της λέξης αυτής βρίσκεται στη μακρινή άγρια δύση, όπου ο περίφημος Κλιντ Ίστγουντ, οπλοφορώντας, κατανάλωνε αμύθητες ποσότητες αλκοόλ στα εκάστοτε σαλούν και κατόπιν αυτού, εξαιτίας του ευερέθιστου χαρακτήρα του, τραβούσε το πιστόλι του, τα έκανε όλα λίμπα και φυσικά έφευγε κούκλος-ηθοποιός χωρίς να πληρώσει τίποτα!

Αξίζει να σημειωθεί πως αδόκιμη θα ήταν η εννοιολογική ταύτιση της λέξης με τον ομώνυμο ανεγκέφαλο ποδοσφαιριστή του ΟΣΦΠ Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος απέκτησε το προσωνύμιο αυτό λόγω του χαρακτηριστικού πανηγυρισμού του!

- Πωωω ρε μαλάκα... τσαλακώσαμε τρία χοτ ντογκ και δύο αραβικές πίτες ο καθένας... Να δούμε πώς θα πληρώσουμε τώρα...
- Άι οφ δε τάιγκα, ρε μαλάκα... θα φύγουμε πιστολέρο στο χαλαρό....

Βλ. και πιστόλα, πιστολιάζω

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

Γειά σου Δανεικέ! Καλό λήμμα!

#2
johnblack

Όλοι μας την έχουμε κάνει κάποτε με ελαφρά πηδηματάκια απο μαγαζί χωρίς να πλερώσουμε, ωστόσο τέτοιου είδους σκηνικά είναι συνδεδεμένα με τους Αθίγγανους aka Τσιγγάνους aka Γύφτους aka Ρομά aka Ρομανί aka Μαύρους και τα ρέστα. Συνήθως σκάνε στα μπουζούκια σε μεγάλες παρέες, ως και 30-40 άτομα, πίνουν τον κώλο τους και μετά όταν έρθει η ώρα της λυπητερής κάνουν το μαλάκα και μανουριάζονται κλπ. Η συνέχεια γνωστή: έρχονται τα μπατσικά, τους μαζεύουν (όσους βρουν) και τους πάνε στο τμήμα, όπου συνήθως τους αφήνουν μετά από καμιά μέρα. Κύριοι. Διασκέδασαν και τα 'σπασαν χωρίς να πληρώσουν μία. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι έχουν φάκελο από τα 14. Και θα ξαναπάνε στο ίδιο μαγαζί. Κι άντε τώρα εσύ αν σου βαστάει να μην τους βάλεις μέσα. Θα σκάσουν με τα νισάν και θα στο κάνουν καφενείο. Εξ ου και η βαρυσήμαντη εν τω κόσμω της νυκτός απειλή: θα φέρω τους γύφτους...

#3
allivegp

Τί μόδα είν΄ευτούνη με τα ανώνυμα σχόλια; Μέχρι τώρα είχαμε γνωρίσει στο νέτι την ανωνυμία του nick, τώρα βγήκε και ανωνυμία της ανωνυμίας;