Υποκοριστικό: φοντανάκι, φουντανάκι

Μικρό γλύκισμα (σοκολατάκι, ζελεδάκι κλπ.) που χρησιμοποιείται για κέρασμα. Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό fondant που αναφέρεται σε μία βάση ζαχαροπλαστικής (ζάχαρη, νερό κλπ.) που χρησιμοποιείται συνήθως για την κάλυψη ή διακόσμηση κέικ (σε αυστηρά ζαχαροπλαστικούς όρους τα fondant για κάλυψη και διακόσμηση είναι διαφορετικά).

Τα φοντάν αποτέλεσαν μία από τις πιο γλυκιές αμαρτίες των παιδιών μεσοαστικών οικογενειών των δεκαετιών του 60 και 70. Η νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να είχε υποχρεωτικά στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μια φοντανιέρα με φοντάν. Ήταν ζήτημα τιμής να υπάρχει ένα μικρό γλύκισμα για να κεραστεί ο απρόσμενος επισκέπτης. Ήταν θέμα τιμής για την μεσοαστική νοικοκυρά να έχει φοντάν (Ευρωπαϊκού τύπου γλύκισμα), καθώς τα άλλα εναλλακτικά κεράσματα της στιγμής ήταν τα γλυκά του κουταλιού και το υποβρύχιο, τα οποία ήταν δηλωτικά φτώχειας (μιλάμε για το 60 και το 70, μην κοιτάτε που σήμερα το γλυκό του κουταλιού και το υποβρύχιο είναι λάιφ στάιλ). Συνήθως η φοντανιέρα με τα φοντάν ήταν κρυμμένη σε μυστική τοποθεσία για να αποφευχθεί η κατανάλωση των φοντάν (και άρα το ντρόπιασμα της νοικοκυράς) από τα παιδιά του σπιτιού. Έλα όμως που κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να ανακαλύψει την μυστική τοποθεσία και να καταναλώσει ΟΛΑ τα φοντάν!

Ένα άλλο τραγελαφικό που μπορούσε να συμβεί όμως, γινόταν όταν αφενός τα παιδιά του σπιτιού δεν κατάφερναν να ανακαλύψουν την φοντανιέρα και αφετέρου τύχαινε να μην υπάρχει επισκέπτης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπήρχε λοιπόν μια ξαφνική επίσκεψη, γινόταν αντιληπτό ότι τα ξεχασμένα φοντάν έχουν αλλοιωθεί και είτε είναι πέραν κάθε σκέψης το κέρασμά τους στον επισκέπτη, είτε το κέρασμα ακολουθούσε (μετά από λίγη ώρα) μακροχρόνια επίσκεψη στην τουαλέτα προς αποβολή του στομαχικού ή εντερικού περιεχομένου (σοκολατάκια ξεχασμένα για τρεις μήνες σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν το καλύτερο υπόστρωμα ανάπτυξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων).

Το φουντάν είναι ουσιαστικά η «βλάχικη» προφορά του φοντάν και έχει γίνει θρυλικό από την αναφορά του από τον Ζήκο (Χατζηχρήστο) στην ταινία «Της κακομοίρας».

- Τι θα σας κεράσουμε;
- Ένα φοντάν θα το έπαιρνα ευχαρίστως!

Ζήκος: Της Κακομοίρας. "Φουντάν" (από lifeingr, 23/07/10)(από Vrastaman, 26/07/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

«Περάστε από το μπουντουάρ μου για φοντανάκι».

#2
lifeingr

Από άλλη ταινία (δεν θυμάμαι από ποια):

[I]
- Πάρτε κι ένα φουντανάκ
- Πήρα, πήρα, ευχαριστώ
- (από μέσα του) Ιφτά έχς πάρ αλλά τι να σι κάνουμι, σι θέλουμι κι για γαμπουρο!
[/I]

#3
Galadriel

Ok ο σλανγκ ορισμός που είναι; Λάιφ έγραψες ένα τόσο όμορφο σεντονάκι για ένα απόλυτα λεξικογραφημένο και μη σλανγκ λήμμα, αμαρτία ο κόπος...

#4
lifeingr

Παίδες, πάσο και όπως είπα και στο άλλο λήμμα (φοντανιέρα) μπορείτε να το κατεβάσετε. Και καλά θα κάνετε να τα κατεβάζετε αν δεν πρέπει να είναι εδώ. Βέβαια με αυτή τη λογική υπάρχουν τουλάχιστον εκατονεξακόσια λήμματα εδω που δεν είναι σλανγκ.

#5
vikar

Ε όχι και αμαρτία ο κόπος... Μιά χαρά χρήσιμο το βλέπω το λήμμα στο σλάνγκ τζι άρ, κυρίως για την κατανόηση του πνεύματος του «μαμαδισμού» (που πάει αντάμα με τον μπαμπαδισμό, και όχι μόνο με τη στενή έννοια του αστείου).

#6
betatzis

Βλ. και το κι έξω απ’ την πόρτα!, όπου καταγράφεται η σούπερ κλασσική φράση του Νεγρεπόντη από τα Μικροαστικά «Σοκολατάκια και πολύ τους πάει».

#7
Galadriel

Νταξ λάιφ, ενέκρινε ο βίκαρ. Ρε βίκαρ, τι #$@%$ πνεύμα αντιλογίας είσαι αγόρι μου. Σο, το φοντάν είναι αδόκιμος σλανγκ όρος. Ήθελα να ξερα, το καναπές ποιος το ενέκρινες.

Συμφωνώ με τον μπέτα ότι ενδεχομένως το λήμμα έχει όντως και σλανγκυπόσταση τ. αλλά σε αυτή την περίπτωση ο ορισμός θέλει συμπλήρωση. Ουγκ.

#8
Vrastaman

Όλοι φου και φου ανεβάζουμε μη σλανγκ, πόσω μάλλον ως νιούμηδες. Πάντως το φοντανάκι συνήθως προσφέρεται σε καθήμενους επί καναπέδων. 'Οσο για τον Βικ, κάθε οικογένεια έχει κάποιον τέτοιο...

#9
Galadriel

Καλέ ασφαλώς! Έχω εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και τα δισκλέιμερς μου στον λάιφ όταν μιλούσαμε τα δυο μας κρυφά από όλους σας. Εδώ είμαι αυστηρή και σκληρή και ανελέητη. Προσχή.

#10
MXΣ

O Βικ τέτοιος; Έχετε αποδείξεις κύριε Βράστα μας;

#11
lifeingr

Αυστηρή, σκλήρή και ανελέητη. Είναι μήπως αυτός ένας καινούργιος σλάνγκ ορισμός του λήμματος Mes;;;;

#12
Vrastaman

Lifeingr, για ορισμό του λήμματος Mes βλ. εδώ.