Ο μπάφος, δηλαδή το τσιγάρο που περιέχει χασίσι, αφού μετατρέπεται στα ποδανά ως φοσμπά, στην συνέχεια παίρνει και μια κατάληξη τέτοια που να θυμίζει τον τραγουδιστή Kurt Cobain του συγκροτήματος Nirvana. Παλαιότερη σλανγκιά όταν ήταν περισσότερο της μοδός το συγκρότημα, ναϊντίλα κιέτσ'.

Πάσα: Χότζας.

Παίζει πολύ φοσμπαίην στο λοφάκι...

(από Khan, 18/02/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

γιατρέ πολύ αμφιβάλλω αν ειπώθηκε ποτέ αυτό, μάλλον για χοτζιπλασία μου κάνει, κάνω λάθος;

#2
HODJAS

Όχι μπόγια (πληθ. μπόι), το' χω ακούσει απο φουντωμένα ατόματα, που έχουν τέτοιαν εξοικείωση με το αντικείμενο, που χρησιμοποιούν ένα σωρό παραλλαγές για να μην βαριούνται τα ίδια και τα ίδια αλλά και απο γνήσια σλανγκοσύνη μην τους πάρουν πρέφα οι άλλοι (σμπαίην, μπαίην, μπάφκετ, ψητούρα, μεταλαβιά, πατάτα, φουφού κλπ-κλπ).
Ίσα-ίσα εμένα προσωπικά, δεν μου ακούστηκε ποτέ καλαίσθητος ο όρος, ίσως γιατί είναι πέρα-για-πέρα καγκουροσλανγκώδης.
Π.χ. Ένας αλήστου μνήμης Κύπριος (Φίλος Φίλου), ως απο παπί θεός φώναζε μια φορά γκαζώντας μπροστά στους τσουζμπά στην Ηρώδου του Αττικού (!) σ' έναν άλλον που οδηγούσε τσάλι πλά-πλάι, «πάμε για κανα μπάφκετ»; καικαλά κάνοντας την κίνηση με το χέρι οτι ντρίμπλα καλαθοσφαίρισης κιέτσι.
Τα τσολιαδάκια και οι φλουροί υγρόν αγόρασαν, μιας η έκφραση «μπάφκετ» δεν ήταν γιαχουντής διαδεδομένη ετότενες.
Σήμερα, που την ξέρει μέχρι και η Μαρία η Α.Μ.Ε.Α., αν αποκοτούσαν τέτοιαν ύβρι, θα' πεφτε φάπα άκουα-βέλβα στο κουτί με τα πλεϊμομπίλ, που αράζει λίγο πιο κάτω...

Όβερ εντ άουτ!

#3
johnblack

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#4
HODJAS

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#5
johnblack

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#6
Khan

Προσώπικαλλυ το ανέβασα αφότου και ο Χότζας μου είχε πει ότι ήταν σλανγκιά που λεγόταν παλαιότερα, όταν ήταν στην μόδα οι Νιρβάνα κτλ. Τζόνι, η επιχειρηματολογία σου είναι βάσιμη, απλώς να σου θυμίσω κάτι που έχεις πει κι εσύ παλιότερα ότι στη ναρκοσλάνγκ ιδίως δεν βγάζεις άκρη, η κάθε παρέα ή ο κάθε άτομας θα έχει τα δικά του χαϊδευτικά, τις δικές του σλανγκιές για το ντρόγκι που τον έκαψε, όπως το κάθε ζευγάρι θα έχει τα δικά του προσωπικά και ίντιμειτ γουτσόλογα- ερωτόλογα.

Ο Κύπριος Φίλος Φίλου, αχαχαχαχαχαχα.

Τέλος, ρίχνω την σκέψη μήπως στο νέο αναμενόμενο σλανγκρ θα μπορούσε να υπάρχει κάτι ανάλογο με την Βικούλα που σε ορισμένα άρθρα λέει the objectivity of this article is contested ή κάτι παρόμοιο. Δηλ. αν κάποιος Σλάνγκος νομίζει ότι ένα λήμμα δεν λέγεται, να μπορεί να σημαίνει έναν συναγερμό. Λέμε τώρα...

#7
Khan

... όχι για μένα, για τον φουκαριάρη τον γερμανό μεταφραστή...

#8
iron

«η κάθε παρέα ή ο κάθε άτομας θα έχει τα δικά του χαϊδευτικά, τις δικές του σλανγκιές για το ντρόγκι που τον έκαψε», στός, εμείς πχ κάααποτε, επειδή ήταν διάφορες στην παρέα που σπουδάζανε χορό, λέγαμε συνθηματικά την χάχα «χορογραφία» (δοκίμασες την χορογραφία της Τάδε; καλή;) -αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ναρκοσλανγκ αυτή, εννοείται. Το φοσμπαίην όμως έχει κάτι πειστικό, νομίζω.

επίσης: θα εισηγηθώ την πρότασή σου χανκ στο επόμενο συνέδριο της κλίκας.

#9
johnblack

Κηαν στος.

Όμως Μιας Που Τ' αναφέραμε Κι Αρχή Διαλόγου Κάναμε, ο γερμανός μπαγαποντοκουλουράς (ουπς σόρρυ μεταφραστής ήθελα να πω) και ναρκοειδήμων-καραβοτσακισμένος μήπως θα ήθελε να πει κάτι για την αξιοπιστία του λήμματος, ως ο πλέον ειδικός;

#10
HODJAS

Η κατάληξη -μπαίην δεν μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής.

Την έκφραση την θεωρώ καγκουριάρικη, πλην είναι υπαρκτή.

Μάλιστα το -μπαίην προφέρεται ως μπαίηηηην (όπως ντόιιιιινγκ κλπ), μάλλον για χιούμορ.

Και εννοείται ότι έχωσα τάληρα δυο (και μόνον απο ναρκισσισμό να το πάρης)...

Πάντως, εκπλήσσει η δυσπιστία του Τζόνι περί την ακρίβεια της προελεύσεως του λήμματος.
Κάποτε είχε απλώς ζητήσει καλόπιστα εξηγήσεις προσφιλής βορειολλαδίτης χρήστης, περί της ευρύτητας χρήσης κάποιας δικής του καταχώρησης κι έγινε μύλος.

Αλλά και υποστηρίχθηκε έντιμα απο κάποιον χρήστη για αντικειμενικούς λόγους, καίτοι θα μπορούσε να κατηγορηθή [τότε] για προσωποληψία υπέρ του Τζόνι.

Ωστόσο, ο υποφαινό ουδέποτε διεκδίκησε δάφνες εκ του σύνεγγυς επαφής με το αντικείμενο που πραγματεύεται το παρόν λήμμα, ούτε και αυθεντία προελεύσεως των λέξεων, αλλά δικαιούται ν' αναρωτηθή τί συμβαίνει...

#11
johnblack

ρε φίλε, με όλο τον οφειλόμενο κλπ, είσαι σοβαρός να συγκρίνεις το φοσμπαίην με το ωλ τάιμ κλάσικ μένω στον τόπο που το ξέρουν κι οι πέτρες, μέχρι κι η μες που δε με γουστάρει μία της είχε κάνει εντύπωσις που κάποιος δεν το ήξερε

και για να μη το ζαλίζουμε άλλο, εφόσον λες οτι λεγόταν στα ενενήντας τέλος, το δέχομαι σε πιστεύω και κλείνει.

#12
johnblack

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#13
Khan

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας! Θέλουν το καλό μας!

#14
Galadriel

Το Μες έτσι, το Μες αλλιώς έγινε το Μες αναφορά τώρα. Το ποιον γουστάρει (ή και όχι) το Μες το λέει μόνο του και σταμάτα να δημιουργείς εντυπώσεις johnblack, που όποτε σε βολεύει επικαλείσαι κατά περίπτωση. Παίζει να συμπεριφέρεται και αντικειμενικά το Μες καμια φορά, άσε που θεωρεί τους πάντες καλούς και αγαθούς μέχρι αποδείξεως του εναντίου - το «μένω στον τόπο» ήταν προ.

#15
Galadriel

(Και μια που ασχοληθήκαμε)@χαν για το λήμμα και την κατάληξή του: Πολύ αγαπάω -μπαίην, μου θυμίζει το Μπρισμπαίην και τα όνειρά μου για ταξίδια και περιπλανήσεις στην Ωκεανία. Νταξ ό,τι να 'ναι, αλλά είπα να το πω αφού το νοιωσα.

#16
johnblack

[mod]Αφαιρέθηκε απαράδεκτο ή ξεκρέμαστο σχόλιο.[/mod]

#17
Galadriel

Έεεεεεετσι. Να μάθεις να σέβεσαι.

#18
vikar

Έγινε που έγινε η μνεία στην τότε ανταλλαγή, άς ξανατονιστεί και εδώ (γιατι ο τζόνι το χαβά του), οτι το μένω στον τόπο δέν το ξέρουν κι' οι πέτρες. Το μαλάκας, ναί, αυτό εδώ, όχι. Άς ζυγίζουμε τις λέξεις, είναι το μόνο που έχουμε εδωμέσα.

#20
johnblack

vic, θα ήταν ενδιαφέρον να κάναμε ένα γκάλουπ μεταξύ χρηστών ώστε να μάθουμε ποιοι την ξέρουν και ποιοι όχι, πλην όμως η συντριπτική πλειοψηφία μου τα'χει μαζεμένα και επομένως το αποτέλεσμα της έρευνας θα ήταν εντελώς αναξιόπιστο.

#21
vikar

Ναί ρε σύ, γι' αυτό λέω εδώ και καιρό να εισαχθεί μέτρο «το ακούω συχνά / τό 'χω ακούσει / πρώτη φορά το ακούω», για τέτοια πράματα. Τί σημασία έχει άν σου τά 'χουν κάποιοι μαζεμένα; Λές να βαραίνεις εσύ γι' αυτούς περισσότερο απ' ότι λέξεις που ακούνε απ' τα παιδικά τους χρόνια ή απ' τους καλύτερούς τους φίλους;... Ε δέ νομίζω πιά.

Θά 'ταν καλό να δηλωνόταν κάπως αυτόματα και ο τόπος στον οποίο την ακούει τη λέξη ο καταχωριστής, αλλα και οι άλλοι χρήστες --η σχετική συζήτηση στο μπαγαποντοδότης.

#22
johnblack

συμφωνώ με αυτό που λες, ιδίως το πρώτο, υπό την προϋπόθεση φυσικά οτι θα γίνεται επώνυμα.

#23
iron

δεν παρακολούθησα στην ώρα της την συζήτα στο μένω στον τόπο και δεν αντέχω τώρα να διαβάζω όλα τούτα, αλλά έχω να καταθέσω ότι προσώπικλυ το λέω συνέχεια, το αυτόν και τα γονικά μου, ωσεκτουτού παίζει από πολύ παλιά, αλλά πάντα ως «τρομάζω (σοκάρομαι ή εκπλήσσομαι, χαίρομαι, κλπ) τόσο πολύ που τα τινάζω» (πχ. «μην της το πεις απότομα της γυναίκας και μείνει στον τόπο!»). Δεν το έχω ακούσει όμως ποτέ ως «κόβομαι στις εξετάσεις». Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ούτε σχολείο πάω πια, ούτε πανμιο, ούτε παιδιά έχω, άρα παίζει και να το αγνοώ απλώς, παρότι λέγεται κάργα. Και δεν θα το απέκλεια να λέγεται, γιατί δε μου κάνει για επινόηση του τζόνυ ή για παρεΐστικο.

Το θέμα με το «το ακούω συχνά / τό 'χω ακούσει / πρώτη φορά το ακούω» που προτείνει ο Βικ είναι πως θα βοηθήσει μέχρι ενός σημείου. Πολλές εκφράσεις παίζουν μέσα σε μια χ ηλικιακή γκάμα, ή έπαιξαν σε μια ψ δεκαετία -και όποιος ανήκει στην χ ηλικία ή μεγάλωσε στην ψ δεκαετία βεβαίως και θα πει ότι το έχει καλά ακουστά το λήμμα, ο άλλος όμως τσου. Οι «κλασικές» λέξεις και εκφράσεις είναι μέρος του συνόλου. Επίσης οι της μοδός έρχονται και παρέρχονται: κάποτε το σπασίκλας έγινε φυτό, μετά το φάση έγινε δόση, τα και καλούα, άκυρος, δεν υπάρχει σε 5 χρόνια το πολύ θα είναι πασέ και ξενέρωτα, και λοιπά. Οπότε τι βγαίνει; Πώς μπορούμε να βασιστούμε σε έναν τέτοιο τρόπο αξιολόγησης;

Άσε που προσφέρεται εξίσου για σπάσιμο από τον μπαγαποντολεβεντομαλάκα, γιατί δεν έχει παρά να πατήσει το «πρώτη φορά το ακούω», ακριβώς όπως σήμερα πατάει Χ..

Αυτά είχα να πω, δεν ξέρω αν τα έκανα καλύτερα ή χειρότερα τα πράγματα.

#24
jesus

προσωπικό αγαπημένο το «ψέην;» σημαίνον «ψήνεσαι;»

#25
jesus

α, ναι, κ το «κτέην» εκ του «κτήνος», φιλική προσφώνηση.

#26
vikar

Ε μ' αυτά και μ' αυτά, το -έιν μπήκε στο πρόχειρο...

#27
Khan

Έχει κέφια ο Ντρογκμπέιν, και φέρνει βόλτα ο Φοσμπαίην.

#28
allivegp

Τί παίχτηκε εδώ; Δώστε στο λαό τα απαράδεκτα σχόλια, πλιζ.

#29
vikar

Αυτή η τάση για κουτσομπολιό ξές που οδηγεί έ; Σε μιζέριες τέτοιου τύπου.

#30
vikar

Πάρε ωστόσο ένα ξεκρέμαστο:> Μα δέν είπα εγώ αυτό!