Selected tags

Λέξεις που προκύπτουν από τον συνδυασμό του ήχου/μορφής και της σημασίας δυο άλλων λέξεων π.χ. Μερκοζί (Μέρκελ+Σαρκοζί), συριζαυγίτης (συριζαίος+χρυσαυγίτης)

Further tags

Μία από τις σημαντικές λέξεις του 2023. Νεολογισμός που αποτυπώνει τη σύζευξη της πολιτικής (politics στα αγγλικά) με τη διασκέδαση (entertainment στα αγγλικά). Οι πολιτικοί καλούνται πλέον να προσφέρουν ψυχαγωγικό θέαμα κατάλληλο για τις νέες πλατφόρμες (κυρίως το TikTok). Στόχος η διεισδυτικότητα στην «απολιτίκ» Γενιά Ζ, που τα περισσότερα από αυτά που είδε τα βρήκε σούπερ κριντζ. Από το αγγλικό politainment.

Όταν ο μπουλντόζας ο Έβερτ έκανε πολιτέινμεντ, οι Αμερικανοί τρώγανε ρίζες.

Got a better definition? Add it!

Published

Η ασυμμετρία μεταξύ των δύο βυζιών, όταν μια θηλυκότητα είναι αλληθωροβύζα, κατά κανόνα ύστερα από όχι επιτυχημένη πλαστική επέμβαση που έχει ως συνέπεια να είναι στραβά τα βυζιά της. Λογοπαίγνιο με την οφθαλμολογική πάθηση στραβισμός.

Ύστερα από την τελευταία πλαστική που έκανε, πάσχει από στραβυζμό.

Got a better definition? Add it!

Published

Μειωτικός/ σεξιστικός χαρακτηρισμός για λεσβία τύπου μπουτς, η οποία θεωρείται ότι αναπαράγει πατριαρχικές δομές εξουσίας προς τη φαμ σύντροφό της και εντέλει τη βαμπιρίζει υπό το πρόσχημα ότι την απελευθερώνει από τους πατριαρχικούς δεσμούς.

Στα ψυχοφάρμακα το έχει ρίξει η Δήμητρα με το λεσβαμπίρ που έμπλεξε.

Got a better definition? Add it!

Published

Το καθεστώς όπου ένας στην αρχή δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης αποκτά σταδιακώς χαρακτηριστικά δικτάτορα, μέσω της εξόντωσης φυσικής ή θεσμικής πολιτικών αντιπάλων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων, μέσω του ασφυκτικού ελέγχου του Τύπου, της κατάργησης του πλουραλισμού, της προσωπολατρίας κ.ο.κ.

Το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία και το έλλειμμα δημοκρατίας στην Πολωνία θα δώσει τον τόνο για την αντιμετώπιση και άλλων παρόμοιων ζητημάτων στην Ευρώπη. Ηδη έχει εφευρεθεί ο όρος «δημοκρατορία» (από τις λέξεις δημοκρατία και δικτατορία) για να περιγράψει το ολίσθημα προς τον αυταρχισμό κρατών που έχουν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Got a better definition? Add it!

Published

Πολιτικός ηγέτης που τύποις έχει εκλεγει δημοκρατικά, αλλά συμπεριφέρεται ως δικτάτορας λ.χ. με το να εξοντώνει κυριολεκτικά ή πολιτικά τους πολιτικούς του αντιπάλους και να επανεκλέγεται διαρκώς ελλείψει αντιπολίτευσης.

Ο ένας δημοκράτορας είπε ότι θα είναι η τελευταία του θητεία ο άλλος βγήκε με κοντά 90%.

Got a better definition? Add it!

Published

Πορτ-μαντό λέξη που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία ως αναδυόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις.

Η ανάδυση της Κινδίας μεταφέρει βάρη στους επισφαλείς εργαζομένους στη Δύση.

Got a better definition? Add it!

Published

Φαυλιστικό ενάντια στους ομογενείς Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται κυρίως από Συριζαίους ενάντια στο δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

Θα ψηφίζει ο κάθε βρομογενής από το Αστόρια που εδώ και τρεις γενιές ζει στο μιούρικα και θα του μοιράζει τα ψηφοδέλτια ο παπάς της ενορίας και δεν θα ψηφίζει ο σερβιτόρος που λιώνει ως εποχικός στα νησιά.

Got a better definition? Add it!

Published

Σκωπτικό προσωνύμιο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (2019-2023) ακά Κούλη, ο οποίος θεωρείται από τους χρησιμοποιούντες την έκφραση ότι συγχέει υπερβολικά τον θεσμό με το πρόσωπό του, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Μόνο όταν το διέταξε ο κουλουδοβίκος σηκώθηκαν τα ελικόπτερα να σβήσουν τις φωτιές. Πριν δεν το είχε σκεφτεί κανείς.

Got a better definition? Add it!

Published

Περιγράφει αυτό το χρονικό διάστημα, μετά από όταν τελείωσε κάτι που συνέβαινε, και πριν αρχίσει να ξανασυμβαίνει στο μέλλον. Είναι συνδυασμός του "πια" και του "ακόμα".

_Αγάπη μου με αγαπάς;

_Ναι, φυσικά! Εσύ;

_Κι εγώ... πιακόμα!

Got a better definition? Add it!

Published

Απογοήτευση μετά από μία ήττα. Συνθετικό των δύο λέξεων: απογοήτευση + ήττα.

Πάλι τίποτα ο ΠΑΟΚ. Σκέτη απογοήττα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified