Αν η πασίγνωστη αγγλιά «until hell freezes over» θεωρηθεί συνώνυμο της λέξης «ποτέ», ο λημματογράφος είναι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, ως άλλος Πήτερ Παν, σε όλους τους κατοίκους του οικισμού Κάτω Σλανγκόρεμα ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει μεταβληθεί στην Χώρα του Ποτέ.

Οι εκ των χρηστών του σάη βλάσφημοι και αμαρτωλοί μπορούν πλέον να αναπνεύσουν ελεύθερα. Ουδεμία τιμωρία τους περιμένει μετά θάνατον. Η χαρμόσυνη είδηση μας ήρθε νετικώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το κείμενο που ακολουθεί είναι πραγματική απάντηση που δόθηκε σε τεστ Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ήταν τόσο βαθύ σε νόημα που ο καθηγητής του μαθήματος θεώρησε χρέος του να το μοιραστεί με την υπόλοιπη Ανθρωπότητα.

Η ερώτηση είχε ως εξής και βαθμολογούνταν έξτρα:

Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη; (στη Χημεία η εξώθερμη εκπέμπει θερμότητα ενώ η εσώθερμη απορροφά).

Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις βασισμένες στο Νόμο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν μεγαλώνει ο όγκος του και θερμαίνεται όταν συμπιέζεται). Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής :

«Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της Κόλασης αυξάνεται προς τον Χρόνο. Επομένως, χρειάζεται να ξέρουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην Κόλαση και τον ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν.

Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή πάει στην Κόλαση, δεν πρόκειται να διαφύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα, για το πόσες ψυχές μπαίνουν, ας δούμε πόσες θρησκείες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ότι αν δεν είσαι οπαδός τους θα πας στην Κόλαση. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιες θρησκείες και εφόσον οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε περισσότερες από μία θρησκείες, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι ψυχές πάνε στην Κόλαση. Και όπως έχουν οι ρυθμοί γεννήσεων και θανάτων, θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην Κόλαση θα αυξηθεί εκθετικά.

Τώρα, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε τον ρυθμό αλλαγής του όγκου της Κόλασης είναι γιατί ο Νόμος του Boyle ορίζει ότι για να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία και η πίεση στην Κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται αναλόγως με τις ψυχές που προστίθενται.
Αυτό μας δίνει 2 περιπτώσεις:

  • Αν η Κόλαση διαστέλλεται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν με τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται μέχρι να εκραγεί η Κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.
  • Αν διαστέλλεται με ρυθμό πιο γρήγορο από αυτόν της εισροής των ψυχών, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα πέφτουν μέχρι να παγώσουν τα καζάνια της.

Ποια από τις δύο περιπτώσεις ισχύει;

Αν αποδεχτούμε το αξίωμα το οποίο μου είπε η Τερέζα όταν ήμουν πρωτοετής «Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιμηθούμε μαζί», και συνθεωρήσουμε και το γεγονός ότι χτες το βράδυ κοιμήθηκα μαζί της, τότε ισχύει η δεύτερη υπόθεση και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και ότι ήδη έχει παγώσει. Άρα δεν δέχεται άλλες ψυχές και επομένως έχει εκλείψει ... αφήνοντας μόνο τον Παράδεισο.

Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Όντος, πράγμα που εξηγεί γιατί χτες το βράδυ η Τερέζα φώναζε συνεχώς :
«Θεέ μου, Θεέ μου».

Αυτός ο φοιτητής πήρε το μοναδικό «Α».

Πάσα: malakia (Για νόσον τίποτα; Γιατί θείο;)

What the hell, θέλετε και παράδειγμα ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Όπως έγραψες, η έκφραση είναι χαρακτηριστική αγγλιά/αμερικανιά.

Πάντως, η Γέεννα του πυρός, που αναφέρεται στα ευαγγέλια, είναι συγκεκριμένος τόπος έξω από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος έχει κατά καιρούς παγώσει, βλ. μήδι μου.

#2
deinosavros

Καλό, δεν το ήξερα για τη Γέεννα. Αντίστοιχη Λέαινα υπάρχει ή θα πρέπει να την ανεβάσει κάποιος ;

#3
Khan

Στην Ελλάδα, η έκφραση διαδόθηκε πολύ το 1994, όταν ο μπασκετμπολίστας Ρόι Τάρπλει, είχε δηλώσει στο Φάιναλ Φορ ότι «πρέπει να παγώσει η κόλαση για να χάσει ο Ολυμπιακός το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα». Τελικά ο Ολυμπιακός το έχασε.

#4
Khan

Δεινόσαυρε, υπάρχει και η άποψη ότι η Γέεννα ήταν κάτι σαν χωματερή, όπου έκαιγαν τα σκουπίδια τους, οπότε το μη σβεννύμενον πυρ της ήταν αυτό που διαρκώς έκαιγε τις νέες φουρνιές σκουπιδιών. Ή κατά άλλη θεώρηση ότι ο ακοίμητος σκώληξ ήταν αυτός που έτρωγε τα πτώματα πολεμιστών που είχαν ενδεχομένως σκοτωθεί σε μάχη σε αυτήν την κοιλάδα. Πάντως με αυτές τις πολύ θετικιστικές εξηγήσεις πρέπει να κρατάμε πάντοτε πισινή, εξίσου όπως και με τις ιστορικές παπαρετυμολογίες.

#5
deinosavros

Με τα αθλητικά έχω τόση σχέση όση ο Δράκουλας με το τζατζίκι, αλλά......σκουπίδια, σκουλήκια και πτώματα ;
Α παπαπαπαναγία μου.

#6
HODJAS

ο ακοίμητος σκώληξ;!

Τώρα κατάλαβα τί πα' να πεί

Αι Γέεναι πάσαι ύμνον την ταφή Σου (κλπ)

:-Ρ

#7
deinosavros

Βλάσφημε, αυτά τα λες επειδή ανέβασα το λήμμα και παίζεις στα σίγουρα.

#8
HODJAS

χε ;-)

#9
deinosavros

Χε ; Χε ; Για να μην είχε ποφτώσει ο μάγκας την Τερέζα και θα σου ΄λεγα εγώ γελάκια. Αλλά εσύ ως ιερωμένος των αλλωνών μπορεί νά 'χεις άλλες άκρες, ξέρω και γω ;

#10
iron

[I]Όταν το χιόνι θα μαυρίσει και ο κόρακας ασπρίσει, τότε (Αννούλα) μου λυπάμαι μα η φιλία μας θα σβήσει.

Όταν ασπρίσει η κόλαση και γίνει περιστέρι, ... [/I](χμ, δεν θυμάμαι πώς πάει).

Από τα σαχλά κοριστίστικα λευκώματα του πάλαι ποτέ.

#11
gaidouragathos

Όταν ασπρίσει η κόλαση κ γίνει περιστέρι, τότε Πέρι αγάπη μου, ισως σε κανω ταίρι...

Δύστυχο...

#12
Vrastaman

Ζωραία!

#13
jesus

1ον, στα λευκαδίτικα το πάλι λέγεται κυρίως πάλε, ιδίως στην ερώτηση «πάλε;», κ όταν ήμουνα μικρός αναρωτιόμουνα γιατί λέμε πάλε ποτέ.

2ον η ιστορία του ορισμού νομίζω μυρίζει αστικό μύθο. είναι αρκετά γνωστή κ κυκλοφοράει στο διαδύκτιο εδώ κ χρόνια.

#14
patsis

1ον τω καιρώ εκείνω που ήσουν μικρός (μπανεύκολο)

2ον την ιστορία αυτή την πρωτοάκουσα από έναν καθηγητή μου περίπου το 1999

#15
Pirate Jenny

Η ιστορία είναι σαφώς αστικός μύθος. (Δες snopes.com, και ΠΑΝΤΑ να βλέπεις snopes.com όποτε ακούς τέτοια....)

Κυκολοφορεί στα ιντερνέτια σε διάφορες παραλλαγές απ' το 90φεύγα, και βασίζεται σε χιουμοράκι που έκανε καθηγητής - όχι φοιτητής - σε άρθρο, στα 1920.

#16
iron

πάλε λένε και οι αλβανοί (βορειοηπειρώται).

#17
deinosavros

Παίδες προφανέστατα πρόκειται για αστικό μύθο, δε μυρίζει απλώς, βρομοσκυλάει. Το θέμα είναι αν κάποιος που δεν τον ήξερε γέλασε όταν διάβασε το κείμενο. Αν ναι, τότε το λήμμα πέτυχε τον σκοπό του. Εμπάση περιφτόσει το είχα στον κομπιούτορα από καιρό και όταν είδα τον ορισμό απλωμένο στη μπουγάδα του ΔΠ διαολίστηκα και θεώρησα οτι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απάντηση. Στο κάτω κάτω, εδώ αναπαράγονται εκτός των άλλων και παμπάλαια αλλά πετυχημένα ανέκδοτα, πράγμα που δεν είναι κακό.
Αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε να γελάσουμε, άντε μην πάρω τον Βενιζέλο και τον χώσω στον κώλο του Παπαδήμου τημπαναγίαμουμέσα. Ταύτα και μένω, να 'στε καλά όλοι.

#18
deinosavros

@ Πειρατίνα : Φχρστ για το snopes.com, δεν το ήξερα.

#19
Μιτζνούρ

Γέενα = το φαράγγι Εννώμ (με έιν αρχικά εξ ου και το 'γ' της μεταγραφής), όντως σκουπιδότοπος τα αρχαία χρόνια. Σήμερα κατοικείται

#20
knasos

Μόλις σήμερα άκουσα εντελώς τυχαία κι άλλον ένα αστικό μύθο με συνεντεύξεις για δουλειά και ερωτήσεις αυτή τη φορά.

Οδηγάς ένα διθέσιο αυτοκίνητο και στο φανάρι πετυχαίνεις τον κολλητό σου, μια τύπισσα ετοιμοθάνατη και τον έρωτα της ζωής σου. Ποιον/α παίρνεις μαζί σου;

#21
Galadriel

Ε να τώρα, άμα απαντήσεις «τον έρωτα της ζωής μου» αυτός θα σε παρατήσει γιατί είσαι τόσο καθίκι και θα μείνεις έτσι κι αλλιώς με την ετοιμοθάνατη στη θέση του συνοδηγού. Ο κολλητός κολλητός είναι θα καταλάβει. (φαντάζομαι πάντως ότι η ερώτηση είναι μπόνους αν η συνέντευξη είναι για γραφείο τελετών, πόσο πιο στημένη).

#22
gaidouragathos

@Κnasos, το ανέκδοτο υπάρχει εδω, στη στάση λεοφωρείου, τόχω δει, δε θυμάμαι που, γιατί τώρα τελευταία απουσιάζω αδικαιολογήτως...

@Μιτζ, εύγε, έψαχνα τη γέενα, προσπαθώντας να βρω τον ακοίμητο σκώληκα...την ανακύκλωση μου μέσα...

#23
gaidouragathos

@Gal, για νοσοκομείο είναι η συνέντευξη, λεωφορείο ήθελα,αλλά τώρα όλο ποδήλατο το ξέχασα...

#24
Vrastaman

Η πλάκα είναι ότι κυκλοφορούν με email ένα κάρο αστικοί μύθοι για τους ιδρυτές του snopes.

#25
MXΣ

Ρε μαλάκες, τώρα κατάλαβα! Το μπόιλερ βγήκε από τον Νόμος του Boyle, γι αυτό κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι το ξεχνάω αναμένο και μετά με λέω «ρε μαλάκα, αν εσύ, το αφήσεις ποτέ σβηστό, θα γκρεμιστεί καμιά κόλαση» γαμώ την πέρδικα μου μέσα...

#26
knasos

Η λύση ήρθε μετά από 42 δευτερόλεπτα προσποίησης σκληρής σκέψης και τη φράση: «Μόνο ένας το βρήκε και αυτόν πήρανε» που ενισχύει την πεποίθηση ότι πρόκειται όντως για αστικό μύθο.

Δίνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον κολλητό σου, βάζεις την ετοιμοθάνατη στο δίπλα κάθισμα για να την πετάξει στο νοσοκομείο κι εσύ μένεις με τον έρωτα της ζωής σου και δεν σε νοιάζει κιόλας τίποτα μετά.