Παλαιό λαογραφικό μπινελίκι-γείωση από την Πελοπόννησο που σημαίνει μωρό, μικρός, λίγος. Προφ επειδή ο μικροτσούτσουνος (λόγω ηλικίας ή πεποιθήσεως) αποδέκτης είναι ακόμα άψητος, την έχει κυριολεκτικά ανάλατη.

Το αλμυρό γαριδάκι είναι, παραδόξως, σχεδόν συνώνυμο.

- Α ναχαθής ρε πουτσανάλατε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
xalikoutis

Έχει σχέση πιθανόν με το εξής παλιό, πανελλήνιο και υποχρεωτικό έθιμο: τα νεογέννητα, αφού τα έπλεναν και σιγουρεύονταν ότι δεν είχαν πετάξει το μωρό μαζί με το απόπλυμα τα αλάτιζαν προτού τα σπαργανώσουν, με ένα διάλυμα αλατιού ή και χοντρό αλάτι, σε όλο το σώμα ή τελετουργικά σε ορισμένα σημεία. Αυτή η πρωτόγονη μορφή αντισηψίας και προστασίας από δερματικά είχε περιλάβει το μαγικό νόημα να γίνει το παιδί «νόστιμο», να μη λέει «ανοστιές» κ.λπ. Επίσης, καμιά φορά που η γυναίκα γεννούσε προτού προλάβει να έρθει η μαμή, η μαμή όταν τελικά ερχόταν για να μη χάσει την αμοιβή το ξεσπαργάνωνε το βρέφος και το ξαναλάτιζε (εξού και το σχετικώς διαδεδομένο επώνυμο Ξανάλατος).

Πουτσανάλατος, λοιπόν, τι να σημαίνει; Να σημαίνει ότι ακόμα είναι τόσο νιάνιαρο που δεν του έχουνε αλατίσει την πούτσα - συνεκδοχικά, το σώμα; Μήπως τον πουτσανάλατο καθώς τον αλατίζανε τον κρατούσανε από το μόριο (δε θέλω να το φαντάζομαι) και έτσι έμεινε από το πουλί του τρωτός στις ανοστιές, δηλαδή χωρίς νοστιμάδα ως άθρωπος;

Πάντως σίγουρα η πούτσα φαίνεται να είναι κάτι σαν την κρέπα: αν δεν είναι ούτε αλμυρή ούτε γλυκιά είναι βασικά άνοστη.

#2
σφυρίζων

Χαλικού νομίζω ότι είσαι πάνω σε κάτι. Αντιγράφω από κυπριακό σάη:

Μόλις το βρέφος γεννιόταν, μια συνήθεια έπαιρνε χώρα η οποία μας μεταφέρει στην αρχαία Σπάρτη.Κάλυπταν το βρέφος με αλάτι και σε μερικά μέρη της Κύπρου, το βρέφος το έβαζαν επίσης μέσα στο κρασί πριν πασπαλίσουν (να αλατίσουν όπως λέγεται στη Κύπρο) όλο το κορμί του βρέφους με αλάτι.Το αλάτισμα του βρέφους γινόταν έτσι ώστε όταν το παιδί μεγαλώσει να είναι δυνατό, ως εκ τούτου έχουμε και την κυπριακή φράση «Είσαι τέλεια ανάλατος», που σημαίνει ότι δεν είσαι δυνατός

#3
iron

καλέ δεν καιγόντουσαν τα μωρά με το αλάτι πάνω στο τρυφερό δέρμα τους;;; (για το κρασί ούτε να το σκεφτώ, πωωω τσούξιμο στα γεννητικά, απαπαπαπααα)

τελικά νιώθω ευτυχής που ζω στην εποχή μας... άσε ρε...

#4
σφυρίζων

Ούτε ο Jamie Oliver των κανιβάλωνε δεν μαρινάρει έτσι τα παιδιά του.