Ακριβώς το αντίθετο από το «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», που είπε ο Σόλων στον βασιλιά Κροίσο. Δηλαδή σημαίνει μην κακολογείς κανέναν και μην είσαι απαισιόδοξος πριν το τέλος που μπορεί να αποδειχθεί καλό. Σαν κουτσομπόλα, που κακαρίζει, όπως οι κότες. Λέγεται για κυρα-περμαθούλες, για θεία Φωτούλες, φροσάρες, κατίνες.

Ασίστ: Jonas.

Περμαθούλα: Να δεις που θα τον τυλίξει αυτή και θα του ψήσει το ψάρι στα χείλη!
- Μηδένα προ του τέλους κακάριζε μωρή φώκια!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το «Απίστευτα κι όμως αληθινά» ήταν μια αμερικλανιά εκπομπή των '80ς που έδειχνε απίστευτα φαινόμενα, που είναι όμως αλήθεια. Το «απίστευτα κι όμως ελληνικά», ύστερα κι απ' την εκπομπή του Γιάννη Ζουγανέλη στα '90ς με το ίδιο όνομα, δηλώνει καταστάσεις που είναι απίστευτες για οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα.

Παλιός καθηγητής της Σχολής έκανε την γυναίκα του καθηγήτρια κι εντέλει κοσμήτορα, την κόρη του Λέκτορα και τώρα τον γαμπρό του Διδάκτορα. Στην πρόσκληση έγραφε «Η κοσμήτωρ της Σχολής κα Παπαδάκη σας καλεί στην υποστήριξη του Διδακτορικού της δος Παπαδάκη με επιβλέποντα καθηγητή τον κο Παπαδάκη». Απίστευτα κι όμως ελληνικά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν μας πάνε όλα πάρα πάρα πολύ καλά στην ζωή μας, κι ο Μητσοτάκης φαίνεται να έχει ξεχάσει την ύπαρξή μας, φτυνόμαστε από μόνοι μας προληπτικώς για να μην μας ματιάξουν. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το να μας φτύνουν οι άλλοι είναι κατάντια, ενώ το να αυτοφτυνόμαστε είναι ένδειξη ευπραγίας. Το «φτύνομαι» το λέμε όταν δεν πιστεύουμε στην καλή μας τύχη.

«Φτου μου, φτου μου» ή «φτου σου αγόρι μου» (σπανιότερα ή καθόλου «φτου σου κορίτσι μου»), όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη είναι ναρκισσιστικός αυτοθαυμασμός, υποκοριστικό του όλα τα λέιζερ πάνω μου (εδώ, σε μένα)!

Μένιος στον καθρέφτη: -Φτου σου αγόρι μου, φτου σου, κοτζάμ Λίλιαν γαμάς, όχι παίζουμε!...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν κάποιος είναι πολύ όμορφος, έξυπνος κτλ, θεωρείται γρουσουζιά να τον επαινούμε γιατί προκαλείται ο φθόνος των πονηρών πνευμάτων μεταφυσικών ή ανθρώπινων, και συνηθίζεται η πρόληψη να τον φτύνουμε για να αποτρέψουμε το κακό μάτι.

Εν προκειμένω, συνηθίζεται σλανγκικώς να εκμεταλλευόμαστε αυτήν την συνήθεια και για να ειρωνευτούμε κάποιον που δεν είναι άξιος ματιάσματος (δηλ. είναι άσχημος, άχαρος, μπουνταλάς) και να τον φτύσουμε κι από πάνω, με ροχάλα εν ανάγκη. Επιπλέον «ματιάξω» αντί «ματιάσω» για ακόμη περισσότερη σλανγκ. Επίσης «αβασχάνω» από την «βασκανία» = το μάτιασμα.

- Γεια σου ρε κάγκουρα! Φοβερή εμφάνιση! Χοοοοοοοοοϊκ (παρασκευή ροχάλας στις φαρυγγολαρυγγικές κοιλότητες), φτου σου, φτου σου να μην σε ματιάξω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μεγάλο αρχίδι. Λόγω του ομόηχου. Ήταν και παιδικό αστείο: «Είσαι ναυαρχίδα χωρίς το ναυ-».

Κατά την διάρκεια βρις-οφ:
- Α μωρή αρχίδα!...
- Α μωρή ναυαρχίδα!...
Και πάει λέγοντας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

To «νταν» είναι επιτατικό, όπως κατέδειξε το Πονηρόσκυλο για το μερακλαντάν, οπότε πρόκειται για ένα εμφατικό «γεια χαρά» από μαγκίτες παλαιάς κοπής. Πολύ κλασικό έως παρωχημένο, ιδανική τροφή για καβουροσλανγκόσαυρους.

«Γεια χαρά νταν Mega» ήταν μια εκπομπή του Γιάννη Ζουγανέλη στα '90ς που με τον τίτλο της σατίριζε το αντίπαλο Ciao ANT1.

(από Vrastaman, 22/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σεξ.

Επίσης η μπύρα.

Για μια ελαφρώς διαφορετική άποψη βλ. θα γυρίσει ο τροχός, θα γαμήσει κι ο φτωχός.

Γιώργος: Άσχημα τα πράγματα με την κρίση. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε μεγάλες θυσίες.
Μένιος: Στα παπάρια μου! Όσο έχω την Λάουρα και την Λίλιαν, θα έχω μια χαρά διασκέδαση των φτωχών.
Γιώργος: Και ποιος θα πληρώνει για τα λούσα, την περιποίηση προσώπου, τα πιλάτες, τα γιόγκα, τα μασάζ, τα εξτένσιον, τα μανικιούρ-πεντικιούρ...
Μένιος: Δε γαμιέται!... Το Λίλιαν ως γνωστόν το έγλειφα κι άπλυτο. Για την Λάουρα παίζεται...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατά το «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» και το «η θητεία θέλει καλοπέραση», εννοείται ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω, αλλά πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο να την διασκεδάσουμε, γιατί «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει».

Εξάλλου, υπάρχει κι η καλή άποψη: Οι Αμερικάνοι δεν θα έχουν λεφτά να κάνουν πολέμους σε άλλα μέρη από αυτά που έχουν ξεκινήσει, είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε το οικολογικό κ.ά.

-Καλά μεσούσης της κρίσης πάλι θα βγάλετε τα μάτια σας στο ρετιρέ;
-Εμ, η κρίση θέλει καλοπέραση! Και το σεξ είναι η διασκέδαση του φτωχού!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος «ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ. Το όνομά του συμβολίζει το «ήλιος και θάλασσα» από το mer=θάλασσα, και soleil=ήλιος, και πράγματι ο ήλιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να διαπράξει την δολοφονία στο έργο, ουπς, το αποκάλυψα, και γενικά τον τυρανεί, ενώ η θάλασσα τον γαληνεύει. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει η Βικούλα εδώ.

Σλανγκιστί, είναι ένας τρόπος να πεις «ευχαριστώ» σε σπέκια και αστερίες συσλαγκιστών, που είναι ακόμη πιο σλανγκ, γιατί δείχνει κι ότι έχεις μεγαλώσει με γαλλικά και πιάνο. Η σειρά πάει:
ευχαριστώ< μερσί < μερσώ < Meursault.

Υπάρχει και κρασί με το ίδιο όνομα. Χρήση αυτού του όρου δεν παρατηρείται εκτός του slang.gr, αλλά στα τρία ή δώδεκά μας...

Πηγή: Λήμμα μερσώ και διάσπαρτα σχόλια.

-Αστρασπέκια! Ευ καβουροσλανγκόσαυρε αγαθέ και πιστέ, περισυνέλεξες κι άλλη λημματολάσπη!
-Meursault!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κατά το «Αλβανός τουρίστας», ένα οξύμωρο σχήμα που δηλώνει το ανύπαρκτο, το ουτοπικό, το αντίθετο του πραγματικού. Επειδή η Ελβετία δεν έχει θάλασσα, παρά μόνο βουνά.

-Πώς θα περάσεις τις διακοπές;
-Έχουμε κανονίσει με ένα ζευγάρι Αλβανούς να πάμε για τουρισμό στην Ελβετία. Θα μας φιλοξενήσει ένας ντόπιος ναύαρχος, να μας δείξει και τις ακρογιαλιές, να φάμε και κανά μαριδάκι...
-Α, κατάλαβα, που λεφτά για διακοπές! Με πόρτο-ράφτινγκ θα την βγάλετε πάλι!...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified