Γενικά δηλώνει προειδοποίηση. Ακόμα δε χρησιμοποιείται όταν κάποιος γίνεται ενοχλητικός σε επίκινδυνο βαθμό για αυτόν. Μπορεί να ειπωθεί αντί του μην μου ζαλίζεις τον έρωτα ή ενα πιο ντελικάτο μην μου σπάς τα αρχίδια.

- Ρε συ Τέλη πόσες φορές σου έχω πεί να μην καυλαντίζεις με την Λίλιαν; - Πάντως όχι τόσες όσες έχεις καυλαντίσει ήδη εσύ με τον Αιμίλιο...
- Τι λές βρε καραγκιόζη, το 'χεις κάψει τελείως; - Ευτέρπη, μην κουνάς τον πολυέλαιο γιατί θα πέσουν τα καντήλια, για πόσο μαλάκα με έχεις δηλαδή;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γερμανικές είναι οι σφαλιάρες που δίνουμε όχι με την παλάμη μας, αλλά με την αντίθετη πλευρά του χεριού μας. Οι ανάποδες δηλαδή. Προέρχεται πιθανόν από την τάση που είχαν οι Γερμανοί στην κατοχή να δίνουν τέτοιου είδους χαστούκια σε πιτσιρίκια, μιας και δεν πονάνε τόσο πολύ όσο οι κανονικές.

Και που λες φιλαράκι, είχα βγει εχτές με την Ευτέρπη και έπαιζε μπάλα έναν φλωράκο απέναντι... Έτσι είσαι μωρή καριόλα λέω... Εεε μόλις γυρίσαμε σπίτι έφαγε τις γερμανικές της και έστρωσε.

η σφαλιάρα που σε στέλνει πίσω στο σχολείο (από vanias, 17/07/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση η οποία χρησιμοποιείται από κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση θυμού και θέλει να βρίσει κάτι ιερό για να ηρεμήσει η ψυχή του αλλά δεν θέλει να αμαρτήσει βρίζοντας Χριστούς, Θεούς και Παναγίες.

Τα «είδωλα» μπορεί να είναι πρόσωπα (Κολοκοτρώνης, Καραισκάκης, Διάκος κ.τ.λ.) αλλά και αντικείμενα (τα κουμπούρια της Μπουμπουλίνας, το μπαστούνι του Καποδίστρια, τα ράσα του Παλαιώνε Πατρώνε Γερμανού κ.τ.λ). Βίντατζ έκφραση την οποία θα ακούσει κάποιος πιθανότερα από παλιούς.

Η δεύτερη παραλλαγή (γαμώ τα είδωλα της Πόλης) αναφέρεται φυσικά στην Κωνσταντινούπολη.

- Ποιος είναι βραδιάτικα;
- Εγώ είμαι μπαμπά, τράκαρα την μπέμπα...
- Γαμώ τα είδωλα της επαναστάσεως κωλοπαίδι, του άη πούτσου ανήμερα θα ξαναδείς αμάξι

(από Tzimhs, 05/11/10)(από Tzimhs, 05/11/10)

Βλέπε και εδώ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι φυσικά η μέρα αυτή κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός εσταυρώθη, δηλαδή μια μέρα βαρύτατου πένθους. Επίσης την μέρα αυτή λαμβάνει χώρα και το Επιτάφιινγκ με όλες τις γιαγιούμπες να τρέχουν από πίσω.

Έκφραση την οποία ο λαλήσας χρησιμοποιεί όταν βλέπει κάποιον βαθύτατα θλιμμένο, καταρρακωμένο, να είναι ψυχολογικά ράκος, να τα 'χει βάψει μαύρα κοινώς.

[i]- Γάμησέ τα φίλε, ο Τάσος μπαίνει φαντάρος αύριο...
- Ααααα για αυτό ήταν σαν την Μεγάλη Παρασκευή;[/i]

(από Tzimhs, 03/11/10)Το κορίτσι της Μάνης, έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο συγκρότημα του διπλανού μηδιού. Η αιτηση απερρίφθη. Η συνέχεια γνωστή (από GATZMAN, 04/11/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified