Έκφραση που κατά βάση χρησιμοποιείται για κάποιον που παρ' ότι ο mainstream πληθυσμός -σε οποιοδήποτε stream (ρεύμα)- τον θεωρεί επιτυχημένο, κατά τ' άλλα οι απόψεις / μέθοδοι / πράξεις του θεωρούνται από κόσμο και κοσμάκη ως λανθασμένες / υπερβολικές / γενικά καταστροφικές ως προς την αυθεντική ιδέα με την οποία ασχολείται ο εν λόγω κύριος.

(πατέρας-τέρας σαν να λέμε).

Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εντελώς ειρωνικά, για κάποιον που είναι κατά γενική ομολογία εντελώς άμπαλος σ' αυτό που κάνει, όπως επίσης και σε πιο στενό κύκλο, πχ για χαβαλέ μεταξύ φίλων, χωρίς δηλαδή να αφορά κάποιο διάσημο πρόσωπο.

Παραπλήσια έκφραση: «με τον <τάδε> είμαστε μια οικογένεια, γιατί μας έχει γαμήσει τη μάνα!»

  1. - Ρε μαλάκα, άκουσες το νέο κομμάτι του Τιέστο; Τρομερή μουσικάρα ρε! Μιλάμε ο τύπος έχει πάει την ηλεκτρονική μουσική σε άλλο επίπεδο!
    - Ναι ρε, αφού πλέον τον λένε «πατέρα της ηλεκτρονικής μουσικής»...
    - Ναι ε;
    - Ε ναι, αφού της έχει γαμήσει τη μάνα!

  2. - Καλά ε, βλέπω κάθε μέρα αυτή την εκπομπή μαγειρικής με τον Ευτύχη Μπλέτσα. Ωραίος τυπάκος...
    - Μμμ, αφού πλέον τον λένε «πατέρα της μαγειρικής».
    - Ναι ε;
    - Ε ναι, αφού της έχει γαμήσει τη μάνα!

  3. - Χθες που λες, είδα μία παλιά δραματική ταινία, «το κορίτσι του μπαρ» με τον Φλωρινιώτη. Πολύ καλός ηθοποιός ήτανε ρε, μαλακία που δεν έκανε άλλες ταινίες...
    - Δεν έχεις κι άδικο, αφού κάποτε τον έλεγαν «πατέρα της υποκριτικής»...
    - Ναι ε;
    - Ε ναι, αφού της είχε γαμήσει τη μάνα!

  4. - Ω ρε μάγκα, πολύ ωραία στη δουλειά σήμερα... Δεν ξέρω ρε φίλε, μ' αρέσει να δουλέψω γι' αυτόν τον διευθυντή, κι ας παίρνει 3 χιλιάρικα για να κάθεται ενώ εγώ τρέχω. Είναι πολύ κουλ τύπος.
    - Ναι, κι εμείς στο γραφείο είμαστε μια οικογένεια με τον ρέτζιοναλ μάνατζερ...
    - Ναι ε;
    - Ε ναι, αφού μας έχει γαμήσει τη μάνα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που περιγράφει την επιτυχημένη κατάληξη προσπαθειών, ύστερα από καλά μελετημένες κινήσεις.

Προέρχεται από διαφήμιση παιδικών βιβλίων εκμάθησης σχεδιασμού σκίτσων (βλ. πρώτο παράδειγμα), το οποίο συνήθως προβαλλόταν σε κανάλια τύπου Τηλετώρα, 0-6, High Channel, Κανάλι 5 κτλ, όπου ένα τυχαίο παιδάκι περιέγραφε τις κινήσεις του, καθώς σχεδίαζε το κεφάλι ενός ζώου, μάλλον γάιδαρου ή κούνελου, και στο τέλος ολοκλήρωνε με την εν λόγω θριαμβευτική έκφραση.

  1. Πρώτα σχεδιάζω το κεφάλι, έτσι στρογγυλό, ...μετά φτιάχνω μια μύτη... ύστερα τα δόντια του... τα ματάκια του... τα αυτιά του... και έτοιμος ο Φώντας!

  2. - Να σου πω ρε συ, πως το συνδέω τώρα το XBOX;
    - Ε ρε μαλάκα πάλι, κοίτα για να μην ξαναρωτάς: συνδέεις με αυτό το καλώδιο την τηλεόραση με το XBOX εδώ, το άλλο το βάζεις στην κονσόλα και την άλλη άκρη στην πρίζα, συνδέεις τα χειριστήρια εδώ, και έτοιμος ο Φώντας. Μην ξαναρωτήσεις, σε γάμησα.

(από χάβαλος, 22/03/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified