Παραφθορά του δόκιμου «απορώ και εξίσταμαι». Έχει τις ρίζες του σε γενιές μαθητών αμαθών που παράκουσαν την δόκιμη φράση και απέδωσαν το «και εξίσταμαι» ως «και ξύστε με». Πολύ καλό λεκτικό ατύχημα, χρησιμοποιείται πλέον ειρωνικά για να εκφράσει αντίρρηση, ειδικά όταν έχει προηγηθεί επιχείρημα παρλαπίπα.

«Κώστα, λέω αντί να βγούμε για ποτά και χορό μέχρι πρωίας με τις ΦΠΨούδες που γνωρίσαμε χτες, να τις πάμε καλύτερα στη διάλεξη για τον υπερρεαλιστικό ουγγρικό κινηματογράφο του Μεσοπολέμου στη δημοτική βιβλιοθήκη, να δείξουμε πως διαθέτουμε κουλτούρα, τι λες κι εσύ;»

«Τι να πω ρε Τάκη, απορώ και ξύστε με. Με τέτοια μυαλά δε θα βγάλουμε γκόμενα ποτέ»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκ του «ψωλή» και «βροντώ», απαντάται και στην ευγενικότερη μορφή «ψιλοβροντώ». Σημαίνει μαλακίζομαι, κυρίως χρησιμοποιείται μεταφορικώς. Ακούγεται κυρίως στο νότιο Αιγαίο περισσότερο στα Δωδεκάνησα.

- Την τελείωσες την εργασία για το εργαστήριο ηλεκτρονικής Αναξίμανδρε;
- Τώρα όπου νά 'ναι θα την αρχίσω, αύριο δεν πρέπει να την παραδώσουμε; Έχω χρόνο.
- Καλά ρε παιδί μου, πέντε μέρες στο λέω κι εσύ ψωλοβροντάς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παραφθορά του «κομμουνιστής». Χαρακτηρίζει αυτοδεδηλωμένο αριστερό/κομμουνιστή ο οποίος χρησιμοποιεί γνωριμίες και το αριστερίζον ύφος με σκοπό το κέρδος.

«Βαγγέλη, έκανα αγωγή για να ακυρώσουν την απόλυσή μου απο τη ΔΕΗ, που με είχε βάλει ο μπατζανάκης μου ως νυχτοφύλακα στην πρωινή βάρδια. Με σύστησε ο δικός μου στον Κατρούγκαλο τον εργατολόγο που είναι και σύντροφος είπε θα μου κάνει καλή τιμή»

«Καλός κονομιστής φιλαράκι. Άμα σε βοηθήσει όπως βοήθησε τον Αργύρη, θα μείνεις με τα φρύδια του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified