1. Ο κόπανος για την σύνθλιψη, κονιοποίηση, πολτοποίηση και ανακάτεμα στερεών και λιπαρών ουσιών/συστατικών στου γουδί. Μπορεί να είναι ξύλινο, ορειχάλκινο, inox, πλαστικό, μαρμάρινο ή απο ηφαιστειακή πέτρα. Η λέξη είναι σύνθετη από τις λέξεις «Ίγδιον»(γουδί) & «χείρ»(χέρι). Χρησιμοποιείται ακόμα μιας και υπάρχουν παρασκευές που απαιτούν λεπτότερους χειρισμούς από εκείνους ενός αυτόματου πολυκόπτη/multi(σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα, γουακαμόλε, σύνθλιψη υλικών για κοκτέιλ τύπου Mojito, Caipirinha κτλ.).

  2. Παρομοίωση για το μεγάλο, χοντρό και σκληρό σαν το γουδοχέρι πέος. Το ουσιαστικό «γουδοχέρι» ακολουθεί συχνά επιφώνημα θαυμασμού (ωωω, α, πωωω κ.α.) καθώς και την αντωνυμία «τί»(γουδοχέρι είναι αυτό;). Ειπώθηκε σαν ατάκα και στην Cult ερωτική ταινία του Νικ Τζάκσον «Ποιός θα πηδήξει την γοργόνα;»(1984). Παρατίθεται και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό της εν λόγω σκηνής.

  1. - Με το multi το έφτιαξες αυτό το τέλειο γουακαμόλε; - Ποιό multi ρε μεγάλε, με το γουδοχέρι του Jamie Oliver, lάλλη φάση!

  2. - Πωπωπω μια ψωλάρα, τί'ν αυτό; Σαν γουδοχέρι είναι! (η ατάκα από την ταινία)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μακρόστενο ματσούκι, όπως είναι για παράδειγμα η μαγκούρα, η γκλίτσα, το μακρύ μανιβελοειδές εργαλείο που κατεβάζουμε την τέντα, το κλειδί του οπλοβαστού, κλπ.

Τα εργαλεία αυτά λόγω μορφής θυμίζουν πέος. Ο όρος προκύπτει από το γεγονός αυτό και την εικόνα που μας έχει δημιουργηθεί για τη συσχέτιση μεταξύ δάσους, ανέγγιχτης από τον πολιτισμό άγριας φύσης, δύναμης και μεγέθους των οργανισμών που ζουν εκεί, όπως και του μεγέθους του πέους τους.

Στον στρατό. Φαντάρος βρίσκεται δίπλα στον οπλοβαστό και θέλει να τον ξεκλειδώσει για να πάρει το όπλο του.
- Ξέρει κανείς πού είναι το πέος του δάσους; Άντε γιατί σε λίγο έχει αναφορά λόχου και μόνο εγώ δεν έχω πάρει το όπλο μου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified