Χρησιμοποιείται για να ονοματίσει τα creeps (τις μονάδες που δεν ελέγχονται από παίκτες) στην ντότα και άλλα παρεμφερή παιχνίδια (League of Legends κλπ).

Οι μονάδες αυτές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά κοινά με αυτά των συμπαθών κατά τα άλλα ΜΑΤ, όπως:

  1. κίνηση προς μία κατεύθυνση, ανεξαρτήτως εξωτερικών ερεθισμάτων,

  2. συμπλοκή με οποιαδήποτε εχθρό (unit, διαδηλωτή κλπ) βρεθεί στην πορεία αυτή,

  3. δράση μονάχα σε ομάδες,

  4. μοιράζουν αλλά και δέχονται μεγάλες ποσότητες damage, από ξόρκια, καφέδες, πέτρες, σπαθιά, γκλομπς, τόξα (και στις δύο περιπτώσεις), δράκους, μολότωφ και καδρόνια,

  5. αδυναμία λήψης πρωτοβουλιών, περιορισμένες δυνατότητες Α.Ι. και I.Q. αντίστοιχα.

Παλαιότερα ακουγόταν συχνότερα, σήμερα έχει ατονήσει.

  1. Κοίτα ρε μαλάκα το φιντέρι, έφαγε death και από τους ματατζήδες.

  2. Ένας defend κάτω, μη μπούνε και σπάσουνε οι ματατζήδες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Α ΠΡΟ.ΠΟ. που το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης μετονομάστηκε σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να ακούγεται λιγότερο παρώ και λίγο περισσότερο προχώ, του βγήκε αμέσως το αρκτικόλεξο ΠΡΟ(στασία).ΠΟ(λίτη) (πώς λέμε ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ένα πράμα;) που θυμίζει το ομώνυμο τυχερό παίγνιο (και τα δύο σχετικά με ποδόσφαιρο εξάλλου). Ωσεκτουτού, ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., εν προκειμένω ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ονομάζεται προπατζής. Το χρησιμοποιούν κυρίως δεξιοί για να σατιρίσουν τον κατά την γνώμη τους καικαλουισμό της μετονομασίας, αλλά και γενικότερα όσοι θα έβαζαν τον εν λόγω Υπουργό ως στόχο για βελάκια.

  1. Ο ΠΡΟΠΑΤΖΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΚΗ ΤΗΣ ΝΔ,ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΠΑΡΑ ΠΡΟΠΑΤΖΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΠΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΠΑΤΖΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΑΠΟ ΓΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑι θα τουσ αποκλεισεισ απο τισ ευρωπαικεσ διοργανωσεισ,σιγα ρε μασησαμε,ειπαμε εχθροσ σου ειμαστε εμεισ ο λαοσ του παοκ,αντε ρε καραγκιοζη προπατζη,απελασε ολουσ τουσ εγκληματιεσ λαθρομεταναστεσ που μπαινουν οποτε θελουν στην χωρα μασ και τα ξαναλεμε.
    (Φωνακλάς, ατονιστης και ασιγματιστήσ εναντίον προπατζή σε εθνικοσοσιαλιστικό βλόγιον).

  2. Αυτά ο Προπατζής τα βλέπει...;;; Τα ΜΜΕ θα τα δούνε...;;; ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ...!!! Πόση ανοχή ακόμα...;;;
    (Αγανάχτηση στον Ελκόσμο).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πιο γλυκιά, πιο όμορφη, πιο τρυφερή λέξη στον κόσμο, διαθέτει και τη «σκοτεινή» σλανγκική πλευρά της. Καθεμιά από τις ποικίλες τούτες σλανγκικές χρήσεις παραπέμπει / εστιάζει σε κάποιο / κάποια από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της βιολογικής μητέρας, π.χ. την εμπειρία της, τον εποπτικό της ρόλο, την υπεύθυνη θέση της, τον προστατευτισμό της, την αυθεντικότητά της.

  1. Χαρακτηρισμός προσώπου ιδιαίτερα επιδέξιου / ικανού / έμπειρου σε κάποιον τομέα. Κάθε σχετική του προσπάθεια στέφεται κατά κανόνα με αξιοσημείωτη επιτυχία. Συνώνυμο: μάστορας.

    • Ο Κωστάκης είναι μανούλα στα ηλεκτρολογικά.
    • Η Αννούλα είναι μανούλα στα τσιμπουκώματα εν κινήσει. Εγώ οδηγούσα κι αυτή ρούφαγε.
    • Ο χρήστης Khan φαίνεται μανούλα σε θέματα μεσαιωνικής σχολαστικής φιλοσοφίας.
  2. Πρόσωπο που μεριμνά για άλλους, έχει την ευθύνη των πράξεών τους, τους εποπτεύει, τους επιβλέπει.

    α. Στα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, μάνα του πλοίου είναι ο Ύπαρχος, ο δεύτερος και λεγόμενος. Όπως η κλασική μητερούλα, ο ύπαρχος αναφέρει στον πατέρα του πλοίου (καπετάνιος) τις μαλακίες που έκαναν τα παιδιά (το υπόλοιπο πλήρωμα). Όχι όλες βέβαια, μόνο τις πιο σοβαρές, αυτές που δεν κουκουλώνονται με τίποτις.

    β. Στον Στρατό Ξηράς, ο επιλοχίας είναι η μάνα του λόχου.

  3. Σε διάφορα παίγνια, τυχερά και μη, μάνα είναι παίχτης επιφορτισμένος με ιδιαίτερο ρόλο, συχνά προνομιακό.

    α. Στο μπλακ-τζακ η μάνα είναι αυτός που μοιράζει τα φύλλα στους άλλους παίκτες, ενώ η ίδια τραβάει φύλλο τελευταία. Για να «καεί» η μάνα, πρέπει κάποιος παίχτης να έχει μεγαλύτερο φύλλο απ' αυτήν. Αν έχει το ίδιο φύλλο, η μάνα κερδίζει και διατηρεί τη θέση της.

    β. Σε πολλά παιδικά παιχνίδια, όπως το «αλάτι ψιλό - αλάτι χοντρό», «πινακωτή-πινακωτή» κ.α. Βλ. αναλυτικά εδώ και εδώ.

  4. Ειδικά στο τάβλι, μάνα είναι η πρώτη θέση όπου τοποθετούμε αρχικά όλα τα πούλια. Συνεκδοχικά είναι και τα ίδια τα πούλια που βρίσκονται εκεί. Στις πόρτες (παιχνίδι που οι παραδοσιακοί ταβλαδόροι περιφρονούν λόγω της απλότητάς του και μετά βίας το κατατάσσουν στις του ταβλίου παραλλαγές) δεν υπάρχει μάνα.

  5. Το εργοστάσιο κατασκευής ενός μηχανήματος, συνεκδοχικά τα ίδια τα μηχανήματα στην αρχική τους μορφή, χωρίς κάποια μεταγενέστερη προσθήκη / τροποποίηση / μετατροπή (βλ. και σχετικό λήμμα μαμίσιο). Συνώνυμο: κούτα, της κούτας.

    Τίποτα ρε σου λέω δεν έχω πειράξει, το μηχανάκι είναι μαμά, όπως το πήρα, της κούτας.

Ενδιαφέρον γραμματικό φαινόμενο είναι, εν προκειμένω, η χρήση του ουσιαστικού (μάνα) ως επιθέτου (μανίσιο / μαμίσιο), όταν πρόκειται να δηλωθεί η προέλευση, η καταγωγή. Π.χ. πήρα μηχανάκι Ιαπωνία αντί πήρα γιαπωνέζικο μηχανάκι.

  1. - Που λες αγόρι, μάνα η Αμαλίτσα στο τσιμπούκι. Μιλάμε η γυναίκα έχει αναγάγει το προφορικό σε επιστήμη, διδάκτορας πεολειχίας κι έτς. Στεγνό τον βάζει στο στόμα, στεγνό στον βγάζει. Ούτε σταγόνα δεν πάει χαμένη.

  2. - Ο πουσταράς ο ύπαρχος μ' έχει πάει γαμιώντας τώρα τελευταία. Μιλάμε για τρελό χώσιμο..
    - Εμ, η μάνα του πλοίου είναι, τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπας.
    - Να μου το θυμηθείς, μάνα-ξεμάνα, θα του γαμήσω τη μάνα εγώ αυτού του καριόλη κάποτε.

  3. Άντε βρε μαλάκα, πήρες εργολαβία τη μάνα. Χάσε καμιά φορά να κάνει και κανάς άλλος...

  4. - Ντορτάκια! Σου πλακώνω τη μάνα καριόλη, τέλος! - Μάθε πρώτα να μετράς ρε καραγκιόζη, με ντόρτια χτυπάς την παραμαμά...
    - Στ' αρχίδια μου! Τι μάνα, τι παραμάνα, το ίδιο κάνει. Σ' έχω σκίσει ούτως ή άλλως.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified