Ειρωνική έκφραση προς άτομο που έχει άκρες στην εκάστοτε «εξουσία» ή την εύνοια της «εξουσίας», π.χ. αν έχει πουλήσει κάποια εκδούλευση.

1) (Από την ταινία «Της Κακομοίρας», ο Ζήκος διαπληκτίζεται με την κυρα-Δέσποινα)

- (κΔ) Βρε, πρέπει να ξέρεις ότι όταν λείπει ο κυρ-Παντελής εσύ είσαι υπεύθυνος εδώ μέσα, το ξέρεις;
- (Ζ) Και σένα τι σε νοιάζει μπορώ να μάθω;
- (κΔ) Με νοιάζει και με κόφτει, και για το μαγαζί και για τον κυρ-Παντελή, και πρόσεξε καλά κακομοίρη μου, γιατί έτσι και κουνήσω το μικρό μου δαχτυλάκι, σε αρπάζει ο κυρ-Παντελής απ΄ το γιακά και σε στέλνει πίσω στο κατσικοχώρι σου!
- (Ζ) Βέβαια, θα με στείλει οπωσδήποτε διότι εσύ τώρα, βλέπεις, έχεις και τα μέσα…
- (κΔ) Μέσα;
- (Ζ) Είσαι άνθρωπος της κυβερνήσεως!
- (κΔ) Ποιας κυβερνήσεως βρε;
- (Ζ) Κατόρθωσες και τελείωσες το συνοικέσιο του αίσχους, βλέπεις, γι΄ αυτό!

2)- Ρε σειρές, ποιος έχει έξοδο σήμερα για να πάμε για μπίρες; Είμαι καθαρός απόψε.
- Πάλι καθαρός Τσατσόπουλε; Εμ, τώρα πια βλέπεις είσαι άνθρωπος της κυβερνήσεως…
- Τις λες ρε;
- Εγώ τι λέω, αφού από τότε που του κάνεις τα κομπιουτερίστικα του Υπόδικα βγαίνεις κάθε τρεις μέρες καθαρός και εμείς μια φορά την εβδομάδα κι αν…

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο αστέρας- αστέρι- σταρ, που έχει καταντήσει τέρας. Προφέρεις χαμηλόφωνα το «ασ» και πιο δυνατά και με έμφαση το «τέρας». Ομοίως και στο «ιερόν τέρας», που χαρακτηρίζει τον απόλυτο γκουρού ενός τομέα, προφέρεις με έμφαση το «τέρας». Βλ. παραδείγματα.

Trivia: 1. Οι λέξεις «αστέρι» και «τέρας» έχουν κοινή ετυμολογία, και στην αρχαιότητα «τέρας» σήμαινε αστέρι ή παράξενο φαινόμενο στον ουρανό. Αυτό έχει επιβιώσει στην έκφραση «σημεία και τέρατα». Από εκεί άρχισε μετά να σημαίνει το παράξενο, το τερατώδες κτλ. Και η λέξη «star» είναι από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα.

  1. H ομοιότητα της λέξης «star» με το σ(ι)τάρι έχει δώσει αφορμή σε κάμποσα λογοπαίγνια, όπως το γνωστό ανέκδοτο με το παιδί απ' τη Λάρισα: «-Μπαμπά, θέλω να γίνω σταρ! -Μωρ, δεν πας να γίνεις και κριθάρ';». Επίσης την έκφραση «σταράτος» για τους σταρ, «λόγια σταράτα» κ.ο.κ.
  1. Μετά τον θάνατο της συχωρεμένης της Βουγιουκλάκη, η Μιμή Ντενίση αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητο εθνικό ασΤΕΡΑΣ μας!

  2. Βάνα Μπάρμπα: Καθιερώθηκε σε μικρή και μεγάλη οθόνη με το σπαθί της. Και με το πέρασμα των χρόνων έχει επιβεβαιωθεί ως ασΤΕΡΑΣ μεγάλου βεληνεκούς.

  3. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είναι ένα πραγματικό ιερόν τέρας της έβδομης τέχνης. Την έχετε δει τώρα τελευταία πώς έχει γίνει;

  4. Κι ο συχωρεμένος ο Μάρλον Μπράντο από τα '90ς είχε γίνει ιερόν τέρας. Τώρα αναπαύθηκε.

  5. «Τώρα [εννοείται ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, τον Μάη του 1968], ανάμεσα στο φοιτηταριό, ήταν ένα ιερόν τέρας, με πλήρη επίγνωση της ιερής τερατωδίας του».
    (Από την αυτοβιογραφία «Τα Καθ' Εαυτόν» του Χρήστου Γιανναρά. Λίγες σειρές πριν έγραφε ότι ο Σαρτρ ήταν αλλοίθωρος κι αποκρουστικά άσχημος).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified