Κατά την φιλοσοφική αρχή γνωστή και ως Occam's razor, από διάφορες πιθανές εξηγήσεις για ένα φαινόμενο, η πιο απλή είναι η πιο προτιμητέα. Οι Popper, Swinburne και Sober έφαγαν τα νιάτα τους και χύσανε τα ματάκια τους πάνω από τόμους συγγραμμάτων για να το παν το γράμμα ακόμα πιο πέρα και να συμφωνήσουν στο αυτονόητο: η πιο απλή λύση, συνήθως είναι και η σωστή.
Άρα το λήμμα τα αυτιά σου τα πέτσινα παρόλο που μπορεί να κάνει πολλούς από εμάς να εικάζουμε για το ορισμό και την ετυμολογία, προσπαθώντας να το προσεγγίσουν από το ζωικό βασίλειο (π.χ. αναφορά στα αφτιά του ελέφαντα σε κάποιο σχόλιο) θέλοντας μέχρι και τους Σείριους (γνωστοί τοις πάσοι Πρωτοελληνάρες) να εμπλέξουν με τα υπερηχητικά πέτσινα αυτιά τους από δέρμα νεφελίμ...
Μετά από ενδελε-χέστατη πεντάλεπτη μελέτη είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω την αλήθεια. Τα πέτσινα αυτιά δεν σημαίνουν ή σηματοδούν τίποτε το παράξενο ή παράδοξο αλλά απλά το ότι ο φέροντας τα είναι είτε κουφάλογο ή δεν καταλαβαίνει Χριστόαπό τα λεγόμενα, φέρει δηλαδή αυτιά μόνο για μόστρα, άχρηστα δερμάτινα κομμάτια, πετσιά χωρίς χρήση.
Η συνήθης χρήση της φράσης στον έντεχνο ή άτεχνο λόγο βρίσκεται στη φράση γαμώ τα αυτία σου τα πέτσινα αλλά κάνει και σόλο καριέρα. Να μην συγχέεται με το τον παίρνει από τα αυτιά αλλά με την έμφυτη ανάγκη του Έλληνα να γαμάει έμψυχα και άψυχα,ιδίως στα λόγια.
Παραγγελιά: Mes
- Τι είναι αυτά ρε φίλε; Μάλμπορο σε είπα; Kαι η μπουγάτσα είναι με κιμά… Kαι ο καφές με χωρίς γάλα! Γαμώ τα αφτιά σου τα πέτσινα, γαμώ! Και δεν εχεις και ADSL…
- Ρε συ, μήπως θέλεις να σου κάνω και καμιά πίπα ; Άντε μυγαμήσω...- Καλά η Τούλα ρε συ, έχει πέτσινα αυτιά, ότι και να τις λες, αυτή είναι αλλού, ωραία φέτα που λένε, πίασε μια άμστελ δηλαδή…
- Τι εννοείς φιλαράκι, αφού ξέρεις ότι την γουστάρω…
- Να, προχθές που την καλέσαμε για φαγητό, εκεί που μιλούσαμε στο τραπέζι πήρε το πιάτο με την σούπα και το έριξε χάμω…
- Καλά και σεις γιατί μιλούσατε στο τραπέζι και δεν μιλούσατε μεταξύ σας ;
- A, καλά, τρία πουλάκια κάθονταν... άρχισες και συ τα ξανθά… Θα τακιμιάσετε τα δυό σας...