Από το τουρκικό perçin. Επίσης γνωστό ως πριτσίνι και το εργαλείο που το τοποθετεί λέγεται πριτσιναδόρος - μιλάμε για σλανγκία κορυφή.
Προέρχεται από το τουρκικό perçin. Συγκεκριμένα αδυνατώ να βρώ ιταλική λέξη percini. To αντίστοιχο ιταλικό είναι chiodo/rivetto, καμία σχέση δηλαδή.
Πώς από το πέτασμα φτάσαμε στο μαστραπά;
Έχω κάνει αναφορά να γίνει το λήμμα "κραγμένος".
Kαί οί μπάλες μέσα?
Και ποιά η διαφορά από τον άλλο ορισμό;
Η αλήθεια είναι, ότι στην Δυτική Εκκλησία που δεν ξέρουν Ελληνικά καλά, νόμοσαν ότι το όνομα του Θεού είναι «ωόν»=αυγό! Έχει κάποιο μεταφορικό νόημα, διότι το ωόν, κρύβει ζωή, εμπεριέχει ζωή, δημιουργεί ζωή. Βεβαίως ο Θεός στον Μωΰσή στην ερώτηση «ποίος είσαι» απεκρίθη «Ο Ων» (= ο Υπάρχων) Και βεβαίως, όταν έχουν γίνει τέτοιου είδους λάθη θα ξεσυνεριστούμε τον «Σεηό» ή τον άλλον που δεν τον ανέφερα που είχε καταλάβει ότι το ονοματεπόνυμο του Θεού ήταν «Έντυ Σουρανής;» :-)
Δέκα λεπτά σεναρίου από αυτήν την ταινία έχουν περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα από δέκα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου της "χρυσής εποχής". Και δεν είναι και τόσο στρατευμένη όσο μου φάνηκε στην αρχή, τώρα που την είδα ολόκληρη. Μπράβο ρε πστ, μπράβο.
Γειά σου Πάτσμαν :-)
Έτσι. Την ταινία την είχα δει αν θυμάμαι καλά το '85, την είχα ψάξει και στο γιουτούμπι αλλά γιόκ, και αναρτήθηκε προσφάτως στου Σαραντάκου. Ατμόσφαιρα αρχαίας τραγωδίας, εντελώς.
Χτήνος πολλά ρησπεκτ για το εύρημα. Λόγω τεχνικού προβλήματος είδα μόνο το πρώτο μισό της ταινίας αλλά με καθήλωσε ο ρεαλισμός των διαλόγων της. Στις σκηνές στο δικαστήριο έγιναν κάποια λάθη αλλά νταξ, ποιητική άδεια. Για την εποχή της στην Ελλάδα υποθέτω ότι ήταν μάλλον ξεχωριστή. Ίσως λίγο στρατευμένη για τα γούστα μου αλλά και πάλι, γούσταρα.
Πολλά lolz!!! Θυμάμαι στην ορχήστρα που έπαιζα να κάνουμε πρόβα και τον μαέστρο να διαβάζει την αγωνία στο βλέμμα μας καθώς ψάχναμε στην παρτιτούρα να βρούμε το... στίγμα μας. "Καλά", έλεγε κουνώντας το κεφάλι, "ραντεβού στην κορώνα"!
Πρέπει να είναι κάτι σαν την Δεπαναγαμηθόλη
Καμία σχέση με τα ζαχαροπλαστεία Λεμονή που συναντάς σε κάθε παραθαλάσιο τουριστικό χωριό στην Χαλκιδική? :P
Το λέει στον ορισμό
"Συντομογραφία τςη προσφιλούς σε όλους φυλής των κλαρινογαμπρώνε."
Το κλάριν βγήκε από το κλαρινογαμπρός δηλαδή
Ναι, αυτό υπάρχει ως "τσολιάς", εδώ είναι το "-τσολιάς" ως 2ο συνθετικό...
Όταν περνάει απο δίπλα σου μια νταρντάνα γυναίκα 2 μέτρα με μπόι: - Ώρεε τι τσολιάς είσαι εσύ μάνα μουυ! ή -Πό πο ένας τσολιάς!
Σεφερλής: Ασεε το χω το χωωωω
Έχω την εντυπωση πως βγαινει απο το κολατσιο. Με επιφυλαξη παντως.
Μια σημείωση για τα πρακτικά εδώ, Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε 27-5-2017 (99) και ο Λεβέντης είναι στη βουλή! Ζούμε κοσμοϊστορικά σκηνικά...