Φράση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει πως, αν κάνεις μονίμως τα χατίρια σε μια γυναίκα, θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Πρέπει να την παιδέψεις και λίγο (κατ' άλλους: να της ρίχνεις και καμιά ψιλή) για να σ' έχει εκείνη στα όπα-όπα (να σε λέει, όπως λέμε «θείο»).

Ετυμολογικά, προέρχεται από τους ψαράδες που, κατά παράδοση, είθισται να «σβουρίζουν» τα χταπόδια για να μαλακώσουν: τα κοπανάνε με δύναμη σ' έναν βράχο αρκετές φορές (από 40 ως 100, αναλόγως τον ψαρά, και οι αριθμοί πάντα διακρίνονται από ακρίβεια όσο και συμβολισμό). Όπως το λαχταριστό μαλάκιο, λοιπόν, έτσι και η γυναίκα (το μουνί, στην προκειμένη φράση, συνεκδοχικά) μαλακώνει και γίνεται πιο τρυφερή και χαδιάρα όσο την παιδεύεις, όσο την «χτυπάς» (μεταφορικά, ελπίζω). Η πρακτική αποτελεσματική, καθώς αν το χταπόδι είναι φρέσκο, γίνεται αρκετά σκληρό, ιδίως στη σχάρα. Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο να γελοιοποιείται κανείς στην παραλία: το ίδιο και καλύτερα αφραταίνει το χταπόδι αν το αφήσετε μια-δυο μέρες στην κατάψυξη. Δεν το συνιστώ για τη γυναίκα, φυσικά.

- Πάλι την έφτυσες, ρε, τη Ράνια; Θα σε παρατήσει, κακομοίρη μου, και θα τρέχεις...
- Ρε, το μουνί και το χταπόδι, όσο το χτυπάς απλώνει, λέμε.
- Ναι, και το μουνί και το πριόνι, όποιος δεν το ξέρει ιδρώνει, αλλά λέω μη σου τα φορέσει καμιά μέρα...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
BuBis

φιλλαράκι, ένα search δεν έβλαψε κανέναν!

#2
Keyser Soze

Δεν καταλαβαίνω. ;

#3
BuBis

Φίλε ή φιλενάδα (έχουμε μπερδέψει ταα χρωμοσώματα μας εδώ mesα !) το λήμμα έχει ήδη καταχωρηθεί από τον Hank παλαιότερα. Απάν'αριστερά, όπως βλέπεις, υπάρχει η αναζήτηση. Μπορείς να προσθέσεις ορισμό ή να σχολιάσεις. Αατα!

#4
Keyser Soze

Φίλος είμαι, χρωμόσωμα ΧΥ. Σε ευχαριστώ για το heads up, είχα την (αφελή) εντύπωση πως όσα λήμματα είναι καταχωρημένα στο δημόσιο πρόχειρο έχουν περάσει από έλεγχο/μοδερέισον, και είναι free for all. Την πάτησα σαν μ**άκας. Τί κάνω τώρα;

#5
Galadriel

@bubis - mesα huh...

@keyser - μην αφήνεις στους νιούμπηδες να στην λένε εσένα, είσαι αλαιός και παίχτο άνετος, ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο μπαλέτο είπαμε. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα πλέον για το συγκεκριμένο, αλλά αν σου προκύπτουν θεματάκια με τους ορισμούς αφού τους ανεβάσεις πατάμε το «Αναφορά» στο κάτω μέρος, στέλνουμε μηνυματάκι και σπεύδουν τα περιπολικά ίου ίου ίου.

ΥΓ Αστεράκια στο σλαγκ τζιάρ μωρέ;;; το μ**νί μωρέ;;; Ήμαρτον. Αλλά αν πάλι τα προτιμάς έτσι σεμνά τι να πω, αγαπάω σεμνότητα - απλά δεν θα βγαίνει ο ορισμός στην αναζήτηση στο λήμμα μουνί.

ΥΓ 2 Ωραίος ορισμός.

#6
BuBis

πάλι καλά που είπες φίλος, τώρα νυχτιάτικα που να θυμάμαι τι είναι το ΧΥ! Εγώ όταν κάνω μακακία, κάνω αναφορά στους mods και με φτιάχνουν! Από την άλλη, δεν τρέχει κάστανο. Καλή συνέχεια!

#7
Keyser Soze

Ευχαριστώ. Προέβην.

#8
Galadriel

Καλά του 'κανες λοιπόν!