Υπάρχουν τρεις μεγάλες συνομοταξίες ψώλλυγουντ, έχοντας πάντα ως κοινό παρανομαστή τον πέοντα.

1. Το ψώλλυγουντ το καλό: η Ελληνική τσόντα

Το ψώλλυγουντ το καλό γεννήθηκε την δεκαετία του 60 όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης απεκάλυψε στο πανελλήνιο τα πέρκι βυζιά της Ζωής Λάσκαρη. Σε συνέχεια ο Όμηρος Ευστρατιάδης παρήγαγε πλειάδα σοφτ ταινιών με τίτλους όπως «Το κορίτσι και το άλογο» και ηθοποιούς σαν την Έλενα Ναθαναήλ και την Γκιζέλα Ντάλη. Πολλές τέτοιες ταινίες προβλήθηκαν και εκτός συνόρων με πρόσθετες hardcore σκηνές, τοποθετώντας το ψώλλυγουντ στον παγκόσμιο πορνογραφικό χάρτη. «Ιερό δισκοπότηρο» του πρώιμου ψώλλυγουντ παραμένει το έργο «Μικαέλα, ο γλυκός πειρασμός» (1975) με σεναριογράφο και πρωταγωνίστρια την Μιμή Ντενίση, η οποία φέρεται ότι αργότερα αγόρασε και κατέστρεψε τις κόπιες της ταινίας.

Παράλληλα αναπτύχθηκε η πιο σκληρή εκδοχή του ψώλλυγουντ που έβαψε ταβάνια με ταινίες όπως «Σκύψε Ευλογημένη» και «Το Μικρόφωνο της Αλίκης» και με σταρ του βεληνεκούς των Κώστα Γκουζκούνη και την Τίνα Σπάθη. Το genre «Χύνος Φίλμ»® άγγιξε το απόγειό του στα πρώτα 80s, προβάλλοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό επιτυχέστερα από τον ΕΟΤ και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Έλληνα φορολογουμένου. Φευ όμως, παρήκμασε και έσβησε στα τέλη των 80ς.

2. Το ψώλλυγουντ το κακό: ο Νέος Ελληνικός Κινηματόγραφος

Πρόκειται για ταινίες της πούτσας σκηνοθετών όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με τίτλους όπως «Μεγαλέξανδρος» και «Τοπίο στην Ομίχλη». Οι ταινίες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον Έλληνα φορολογούμενο (μέσω παρακρατικών οργανώσεων σαν το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου») και σχεδόν πάντα αφορούσαν τα ζόρια ταλαιπωρημένων σταλινικών. Το κακό ψώλλυγουντ είχε αποκλειστικό σκοπό το αυτοτρομπάρισμα του υπερφίαλα αρρωστημένου εγώ επίδοξων Ταρκόφσκι στη θέση του Ταρκόφσκι σκηνοθετών που οδήγησαν (πάνω από) μια γενιά στα πιο βαθιά χασμουρητά, όπως έγραψε και ο ανοξείδωτος Νιόνιος. Ευτυχώς το κακό ψώλλυγουντ τείνει να εκλείψει, αλληλούια.

3. Το μαγιόξυλο

Πρωτομαγιά, και ο κάθε πικραμένος έχει και σε κάτι καλό να προσβλέπει: το πιάσιμο του ψώλλυγούντ του από την καλή του ή τον καλό του.

Σχόλια για τις τρεις παραλλαγές του ψώλλυγουντ:

1.
.... άνθησε στη δεκαετία του ’80 με μέγα δημιουργό τον επονομαζόμενο «Berto» (ψευδώνυμο ενός ανθρώπου που έβρισκε τις πρωταγωνίστριές του στα πέριξ της Ομόνοιας). Το είδος στη συνέχεια έκανε καριέρα στις βιτρίνες του εξωτερικού ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για το φιλοθεάμον κοινό. Η αιτία του σουξέ ήταν η ποικιλία των εικόνων: σκηνές σε νησιά, σε θάλασσες, σε βουνά, σε χιόνι και σε βίλες ανά την Ελλάδα συγκινούσαν κάποτε όλη την Ευρώπη. Φυσικά, έπαιξε τον ρόλο της και η ποικιλία της δράσης, με Έλληνες και Eλληνίδες, Γερμανίδες, Βραζιλιάνους, ή Ελληνίδες τρανς που έκαναν και ταινίες στο εξωτερικό...

(από εδώ)

2.
«Η ταινία μου, Η σκόνη του Χρόνου, θα πάει στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αλλά εκτός συναγωνισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποφασίσει να βραβεύουν τους νέους κι εγώ, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται αυτό, δεν δέχομαι να πηγαίνω σε φεστιβάλ και να μην παίρνω βραβεία!»

(Θεόδωρος Αγγελόπουλος, από εδώ)

3.
Αχ! την πρωτομαγιά λέμε να πάμε εκδρομή, να κάνουμε στεφάνι από λουλούδια, να πιάσουμε και κανένα μαγιόξυλο... αααχχχ!

(ΤΟΤΙΝΑ, από εδώ)

Hooray for Ψώλλυγουντ (από Vrastaman, 22/05/09)Hooray for Ψώλλυγουντ (από Vrastaman, 22/05/09) Εν αρχή ην η Λάσκαρη (από Vrastaman, 22/05/09)Εν αρχή ην η Λάσκαρη (από Vrastaman, 22/05/09) Άξιος! (από Vrastaman, 22/05/09)Άξιος! (από Vrastaman, 22/05/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Ουφ, βαρέθηκα να το περιμένω απο το ΔΠ!

#2
GATZMAN

Σωστός. Το μήδι ....

#3
knasos

Προτείνω στην κατηγορία Νο. 1 Αθλήτριες, σεξ και ντόπα ελληνικιάς παραγωγής. Θα τρίβετε τα μάτια σας (αν δεν το έχετε κάνει ήδη).

#4
allivegp

Ελληνικής παραγωγής μεν, με ξένα μοντέλα δε! Ο μόνος Ελ που έπαιζε ήταν ο Δρ Ντίνος, ο οποίος όμως αποδείχτηκε ένας φλύαρος μαλακοκαύλης χαμηλών επιδόσεων. Αν προσέξεις μάλιστα, σε κάποια φάση, χαλλλαρώνει τόσο, που βγαίνει εκτός πεδιάς και ακολουθεί μοντάζ (cut! cut!).

#5
jesus

για να ευλογήσω κ λίγο τα γένια μου, βλέπε κ πηδηματογράφος

#6
knasos

Μήπως ήθελες να γράψεις cult cult; :Ρ
Κττμγ ο γιατρός είναι μορφή μόνο και μόνο για τις ατάκες που ξεστομίζει εν μέσω μάχης: Επιδιώκεις τα χύσια μέσα από τις μπάλες των ανδρών, εσείς οι γυναίκες ελέγχετε τον κόσμο, αα-αα-αα-αα-αα-αα πουτάα-αα-αα-αα-ναα-αα-αα και άλλες.

πιές: Οι τύπισσες είναι μία και μία και ειδικά το μελαχρινό με έχει κλέψει την καρδιά!

#7
GATZMAN

Επίσης βλ. και Μπεν Χουρ

#8
Hank

Το πρώτο μήδι Α - ΠΙ - ΣΤΕΥ- ΤΟ !!!!!!!!1111

Ο Αγγελόπουλος έχει την φαλάκρα, αλλά δεν έχει την χάρη! Λένε ότι «το πρόβλημα με τις ταινίες του Αγγελόπουλου είναι ότι όση ώρα χρειάζεται να κατέβει ένας αντάρτης από ένα βουνό στην πραγματικότητα, τόση θέλει και στην ταινία». Μια φίλη όμως σκηνοθέτις, μου είπε ότι στις ταινίες του Αγγελόπουλου θέλει περισσότερη! Γιατί χρησιμοποιεί και επιβράδυνση! (Άλλη μια ομοιότητα με Γκουσγκούνη, μόνο που ο Τεό γαμεί εμάς!).

#9
allivegp

@knasos: Ο τυπάς που γαμεί το μελαχροινό στη σαιζ-λόνγκ, αφότου ο Δρ έχει αποκάμει και κάθεται σε δεύτερο πλάνο και μουρμουρίζει τις μπούρδες του, μιλάει σπαστά ελληνικά με κυπριακή προφορά, το πρόσεξες;

#10
Hank

Παίδες, δεν έχω δει την ταινία που λέτε, της αναβίωσης του Ψώλλυγουντ, αλλά από κάποια βιντεάκια που κυκλοφόρησαν στο σάιτ μας και στο συσιφόνι φαίνεται εξαιρετικά slangically correct. Προσέξτε στο μήδι που δείχνει backstage: Κάνουν στην ξένη «ερμηνεύτρια» μαθήματα γαμησιάτικης σλανγκ!!!!!!!!!!1111 Στο 2.11 αρχίζει η εκμάθηση ελληνικής σλανγκ.

Σε ποια άλλη χώρα, δίνεται τόση σημασία στην σλανγκ για τις τσόντες;;; Μόνο στην Ελλάδα του Γκουσγκούνη και τώρα των επιγόνων! Είμαι εθνικά ψωλοπερήφανος, ο (με την καλή στρέιτ έννοια). Μήπως, όπως υπάρχουν οι ανάφτρες, προβλεφθεί στο τεχνικό επιτελείο των τσοντών και θέση δασκάλου της σλανγκ; Τι λέτε; Να κάνουμε καριέρα ως σλανγκανάφτρες;

#11
Hank

Η ταινία, λοιπόν, φαίνεται εξαιρετικά σλανγκενεργή. Λ.χ. «καρακαριόλες με την καλή έννοια». Και «θα μας ρουφήξουν τα νεφρά», και διάφορα άλλα...

#12
Vrastaman

Βιάστηκα λοιπόν να θρηνήσω τον θάνατο του ψώλλυγουντ του καλού! Εκπληκτικά σχόλια μα μύδια!

#13
Vrastaman

ps θνξ και στον ΡΤΠ που άδραξε μια παπαριά που έγραψα en passant και την έχωσε στο ΔΠ ;-)