Το μαγικό ζουμί. Το πολυτιμότερο και πολυχρηστικότερο προϊόν φυτικής προελεύσεως που έχει ανακαλυφτεί. Πρόκειται για τον χυμό της γνωστής και ιερής ελιάς και βρίσκει εφαρμογή σε πολλές επιστήμες:

Βιοδιατροφολογία: Εμπλουτίζει ωμά αλλά και μαγειρεμένα φαγητά με τα απαραίτητα για τον οργανισμό ακόρεστα και Ω-3 λιπαρά που, εκτός άλλων, δρουν αντιοξειδωτικά για την αποτροπή της δημιουργίας των καρκινογόνων ελευθέρων ριζών. Στην έξοδο δε του πεπτικού συστήματος βοηθάει στην ευκολότερη και συχνότερη αποβολή των κοπράνων. Γνωστή είναι η φράση «λάδωσε το έντερο μου».

ΠΡΟΣΟΧΗ, η υπερβολή παχαίνει!!!

Οικονομολογία: Όταν αποτυγχάνουν όλες οι άλλες μέθοδοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας (εκπτώσεις, μάρκετινγκ) αναλαμβάνει ρόλο το λάδι. Βοηθάει τον αποδέκτη να σκεφτεί καλύτερα (ενισχύει την σκέψη), λαδώνει τα γρανάζια του συστήματος (όταν ο έτερος των πλευρών είναι μηχανισμός, π.χ. δημόσιο) γιατί, ως γνωστόν, μια εκ των βασικών ιδιοτήτων του ελαίου είναι να μειώνει των συντελεστή τριβής όταν παρεμβάλλεται μεταξύ δύο εφαπτομένων κινουμένων επιφανειών. Πολύ σπάνια μια οικονομική συμφωνία δεν επιτυγχάνεται αν φτάσει στο λάδι. Ο κύριος λόγος μιας τέτοιας αποτυχίας είναι η διαφωνία στην ποσότητα λαδιού. (βλέπε μίζα) Φυσικά, στην περίπτωση αυτή, το λάδι χρησιμοποιείται μεταφορικά (σήμερα) καθώς έχει πλέον αντικατασταθεί από το ζεστό χρήμα. Παλαιότερα όμως η χρήση του όρου λάδι ήταν κυριολεκτική, ειδικά σε περιόδους ανέχειας, γιατί ποτέ δεν έπαψε να είναι ένα πολύτιμο προϊόν (βλ. λαδώνω ).

Σεξολογία: Βοηθάει (ή τουλάχιστο βοηθούσε μέχρι που ανακαλύφθηκε η βαζελίνη) στην διευκόλυνση της διεισδύσεως του ανδρικού μορίου εντός του γυναικείου (κατά κανόνα) πρωκτού. Ο λόγος έχει αναλυθεί (βλέπε ανωτέρω). Βέβαια, για τους οικολογικά σκεπτόμενους εραστές εξακολουθεί να αποτελεί πρώτης τάξεως λιπαντικό το οποίο, εκτός των άλλων, δεν προκαλεί γαστρικά προβλήματα εάν κατά λάθος το φας ή το γλείψεις και δε βλάπτει το περιβάλλον. Επίσης, ενισχύει τις επιδόσεις του εν δυνάμει διεισδύσαντος, εξ ού και η φράση φάε λάδι κι έλα βράδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ, οι λεκέδες στο σεντόνι βγαίνουν δύσκολα. Εξ' ου και λαδιά, λεκές δηλαδή που δε βγαίνει.

Θεολογία: Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούσαν το λάδι σε διάφορες τελετές εδώ αλλά και για καλλωπισμό. Στην Χριστιανοκρατούμενη Ελλάδα χρησιμοποιείτο ως φωτιστικό καύσιμο. Κατάλοιπο αυτής της χρήσης είναι η γνωστή καντήλα (γνωστό εξ άλλου είναι το υπερχιλιετές μπέρδεμα του χριστιανισμού με το δωδεκάθεο σε εκατοντάδες θέματα). Μεταφορικά το καντήλι συμβολίζει τον άνθρωπο με το λάδι να συμβολίζει τη ζωή του. «Τελειώνει το λάδι μου» λέμε όταν γερνάμε. Ίσως και λόγω της ιδιότητας του λαδιού να επιπλέει (ειδικό βάρος <1) να προκύπτει το βγαίνω λάδι.

Το λάδι βέβαια, πέρα από τη συναλλαγή ανθρώπου με άνθρωπο, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο συναλλαγής ανθρώπου με άγιο. Στους ναούς οι πιστοί λαδώνουν και τους αγίους με προσφορές λαδιού.

Στην αργκό σημαίνει κυρίως το χρήμα με τις «λιπαντικές» του ιδιότητες αλλά και τη ενέργεια που έχει. «Μου έβγαλε το λάδι» σημαίνει με ξεζούμισε, με άφησε χωρίς ενέργεια, χωρίς καύσιμη ύλη. Έκανε «λαδιά», δηλαδή πράξη που μπορεί να λερώσει το ποινικό μητρώο.

Οι μάγκες της εποχής λάδωναν τα μαλλιά τους για να δείχνουν υγρά (wet look).

Χιλιάδες ώρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για το λάδι, το οποίο και όρισε την κατηγορία των ελαίων (εκ της ελαίας ->υποκ. ελάδιον, στα ποντιακά ελάδ και οι ελιές=τα ελαίας) και για να διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα έλαια ονομάζεται ελαιόλαδο (έλαιον δις δηλαδή, από γλωσσικές μαλακίες οι νεοέλληνες άλλο τίποτα) και συμπορεύεται με τον Ελληνισμό.

  1. - Αδερφέ μου, όλη νύχτα ήθελε κι άλλο κι άλλο... μου έβγαλε το λάδι.

  2. - Φίλε, τα έκανα όλα σωστά. Σταμάτησα στο κόκκινο, έκανα παρκάρισμα κλπ αλλά με έκοψε.
    - Λάδι θα ήθελε.

  3. - Τον τσάκωσαν οι μπάτσοι αλλά τους είπες μια- δυο ιστορίες και βγήκε λάδι.

Άλλες φράσεις:
- Η θάλασσα είναι λάδι
- Ρίχνω λάδι στη φωτιά

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Υπερπλήρης ορισμός, έχει πέσει το ρισέρτς σύννεφο... Αν μου επιτρέπεται (ρίχνοντας και ένα ντισκλέιμερ από την αρχή ότι δεν πρέπει να εκλειφθεί ως αρνητικό το σχόλιο, αλλά ως πρόταση για βελτίωση ή θέμα προς συζήτηση), αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η παράθεση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων σε ορισμούς λεξικού όπως κατά κύριο λόγο είναι το σλανγκρ: πάνε στράφι. Γιατί να μην ανεβαίνουν στην wikipedia δηλαδή, που θα τις βρει και όποιος τις ψάχνει.

Από την άλλη, γνώσεις οι οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένες σε άλλα σάιτ ή έχουν καταγραφεί σε βιβλία κλπ μπορούν να περιληφθούν με ένα λινκ στον ορισμό του λεξικού, δεν ξέρω αν αξίζει ο κόπος και η ταλαιπωρία να καταγράφονται εκ νέου, άσε που γίνεται ο ορισμός βαρύς και ασήκωτος. Νομίζω δηλαδή ότι αυτό το «ελλειπής ορισμός» στο δεύτερο αστέρι δίνει την αίσθηση ότι άμα γεμίσεις έναν ορισμό με γνώσεις, θα πας τουλάχιστον στο τρίτο κι αυτό δημιουργεί ένα θεματάκι...

#2
Galadriel

Χε και τώρα θυμήθηκα έναν συσλαγκιστή που κάποτε που είχε φτερνιστεί και έκανε κάτι δέκατα έγραφε «αχχχ πεθαίνω, λιώνει το καντηλάκι μου, σώνεται το λαδάκι μου» χαχαχαχαχ

#4
Stravon

καμιά φορά η επιστημονικοποίηση του ορισμού λήμματος (και δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο) λειτουργεί ενισχυτικά στην σλαγκική απόδοση (σλαγκαπόδοση) του όρου, καταδεικνύοντας την πορεία του λήμματος μέσα στο χρόνο και τις εποχές. Ως εκ τούτου, ενίοτε η αναλυτικότης ενός ορισμού αναδεικνύει τη γοητεία του λήμματος, πολλάκις δε είναι κουραστική. Το μέτρο στην διάθεση των σλαγκαναλητών.

#5
Fotis Nitsiopoulos

στην πολυκύμαντη πραγματικότητα των χαοτικών ανακατατάξεων, πολλάκις συμβαίνει των μεν ανοήτων κατορθούν των δε φρονίμων ατυχείν Ισοκράτης - Πανηγυρικός

#6
jesus

γεια σου αχλαδόκαμπε με τα πανηγύρια σου.
Χρήστος Μετζελόπουλος, πανηγυριώτικα.

#7
AnastaciaD

Μία μικρή μικρή παρατήρηση: Η έκφραση "Μου έβγαλες το λάδι" χρησημοποιήται για να δηλώσει γενικά την ταλαιπωρία και πιάνει όλα τα φάσματα, δεν αναφέρεται μόνο στην σωματική ταλαιπωρία, αλλά κυρίως στην ψυχική καταπόνηση.

#8
titsunited

Λάδι είναι το χασισέλαιο...Θα πίουμε κάνα λάδι λένε οι μαστουροδεινόσαυροι της γειτονιάς

#9
dryhammer

Σωστά. Χόρτο ανήλαδο; Κατοχή έχουμε;

#10
titsunited

Λάδι απο την Καλαμάτα ας προσθέσει κάποιος ορισμό παρακαλώ