Πτέρυγα της φυλακής.

Εικάζω ότι είναι αγγλισμός καθιερωμένος «από τα πάνω», καθ' ότι θυμάμαι να λέγεται έτσι σε ταινίες αγγλόφωνες, οπότε πιθανόν να εισήχθηκε από δεσμοφύλακες και άλλους και να την υιοθέτησαν και οι φυλακισμένοι μετά.

από το νετι:
...μεταφέρθηκε στις φυλακές της Αίγινας, όπου όπως θυμάται ο τότε πολιτικός κρατούμενος Τάκης Μπενάς «κρατούνταν στα πειθαρχία όχι γιατί ήταν απομονωμένος σαν θανατοποινίτης, αλλά διότι οι ποινικοί κρατούμενοι δεν τον δέχτηκαν στις ακτίνες τους, απειλώντας μάλιστα να τον σκοτώσουν.

επίσης από το νέτι:
Από σήμερα το πρωί 2 ακτίνες των 40 ατόμων στις φυλακές της Κέρκυρας θα ξεκινήσουν απεργία πείνας

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

άλλος φυλακόβιος αγγλισμός είναι ο πληθυσμός (population) για τους τροφίμους

#2
jesus

ξέρεις αν το χρησιμοποιούν κ οι φυλακισμένοι, ή μόνο οι ανθρωποφύλακες;

#3
Nakas

Η λέξη ακρίνα χρησιμοποιούνταν για τις οργανώσεις διαφώτισης βάσης του ΚΚΕ την εποχή του Εμφυλίου στις πόλεις. Μήπως σε κάποια κείμενα περί φυλακών εισήχθηκε από πολιτικούς κρατουμένους;

#4
jesus

(προφ θεωρείς ακτίνα κ είναι τυπογραφικό).

αυτό δεν το ήξερα, αλλά από αισθητήριο κ μόνον θα έλεγα όχι. βασικά, γιατί δεν εξηγεί την σύμπτωση με την αγγλική λέξη (που δεν έχω διασταυρώσει, αλλά η μνήμη μου δεν με απατάει σε κάτι τέτοια συχνά. δεσμεύομαι, πάντως).

δεν ξέρω από πότε λέγονται ακτίνες οι πτέρυγες, πάντως, κ αν όντως είναι παλιό, τότε στάνταρ έχεις δίκιο.

#5
jesus

σε ένα σχετικό λεξικό του πετρόπουλου κ στο εγχειρίδιο του καλού κλέφτη, πάντως, δε θυμάμαι να αναφέρεται.

#6
allivegp

Η ακτίνα που διαγράφουν τα ούρα από τη στιγμή που εξέρχονται της ουρήθρας μέχρι να προσγειωθούν στο έδαφος, είναι σημαντική για τη σταδιοποίηση της υπερτροφίας του προστάτη και της δυσχέρειας στην κένωση της κύστης που αυτή συνεπάγεται. Στο πιο προχώ στάδιο, έχουμε τη στραγγουρία, όπου τα εξερχόμενα ούρα διαγράφουν μηδενική ακτίνα (πιο σωστά : βεληνεκές), και προσγειώνονται στις παντόφλες μας, κούφια η ώρα.

#7
iron

(ωχ τι μας περιμένει, ακράτεια τα κοριτσάκια, στραγγουρία τα αγοράκια, και άλλα και άλλα...)

αλίβε, μου θύμισες εικόνα του νηπιαγωγείου, πήγα στις τουαλέτες οι οποίες ήταν μικτές και χωρίς πόρτες, και πέρασα έξω από μία, γύρισα και είδα δύο αγοράκια τα οποία κατουρούσαν αντικρυστά, το ένα δεξιά από τη χέστρα, το άλλο αριστερά, και «ξιφομαχούσαν» με τα ούρα τους, αλλά οι πίδακες ήταν θεόρατοι και εντελώς συμμετρικοί, έμοιαζαν (όπως διαπίστωσα αργότερα) με τα διαστροφικά συντριβανάκια των Βερσαλλιών κλπ (παιδάκια που κατουρούν πόσιμο ή τεσπα διακοσμητικό νερό). Από τότε είχα την απορία, πώς διάολο τα αγοράκια αυτά είχαν ΤΟΣΟ πράμα να κατουρήσουν. Σήμερα που έπαθα μόρφωση, κατάλαβα επιτέλους ότι η «ακτίνα» τους ήταν θέμα ηλικίας...

#8
iron

χεχε αλίβε, θξ για το κατρουλοσυντριβανάκι.

#9
allivegp

Είναι στη Βρυξέλλα.

#10
Galadriel

Κάτι έχουνε αυτοί με τα κάτουρα, σε άλλο δρόμο έχει ένα γλυπτό σκυλί που κατουράει επίσης. Στείλτε το λινκ μας στο δημαρχείο Βρυξελλών.

#11
MXΣ

@Nakas, φίλε στο ΚΚΕ το λένε αχτίδα

#12
johnblack

@ jezu. βασικά από αμερικάνικες ταινίες το ξέρω, λογικά θα ξεκίνησε εκ των άνω (φυλάκοι) και σταδιακά θα διαχύθηκε και στους κάτω (φυλακόβιοι) όπως πολύ συχνά γίνεται. Για περαιτέρω ινφο σε καναν βράστα που γαΐζει τα ινγκλέζικα καλύτερα κι απο τον τζόφρευ παπαντρέου

#13
vikar

Άσχετο: έχουμε άλλες λέξεις για κάποιον που έχει κάνει ή είναι φυλακή εκτός απ' το φυλακόβιος;