Ο όχλος, ο χοντρός λαός, η πλέμπα, με μια εσάνς αηδίας, ανωτερότητας και απαξίωσης, καθώς στο λατιν. plebs = όχλος > ελλην. πλεμπάγια προστίθεται ικανή ποσότητα χλεμπόνας (συνήθως 42,1% - 66,3% για να ακριβολογούμε).

Τη λέξη την έχει καταγράψει εδώ μέσα ο Βράστα σε σχόλιο εδώ, αλλά είπα να την ανεβάσω και ως λήμμα, μην έρθει κάνας %$@#@#$ και πει πως είμαστε η χλεμπάγια της λεξικογραφίας κι ετς. (Μετάφραση = τι κάνει ρε πστ το μέσο σαυροειδές ερπετό για να εξασφαλίσει το λήμμα τον άρτον τον επιούσιο... Με τα μούτρα μες στις ροχάλες πάει και πέφτει...).

ΠΑΝΤΑ ΒΛΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Η ΧΛΕΜΠΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑ εδώ

Δηλαδη προτεινεις να καταργησουμε τα δημόσια νοσοκομεια και μονον οσοι εχουν το χρημα να σωζουν τις ζωες τους, οι δε υπολοιποι( η "πλεμπα", η "χλεμπαγια") να πανε να ψοφησουν!!! εκεί

Με τη χλεμπάγια έχει πολλάκις ασχοληθεί και ο Τσιφόρος αλλά τα 'χουμε ξαναπεί αυτά.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#2
deinosavros

Πού 'ναι κειός ο Ντερτυτόκης να τόνε σφάξω στο γόνατο? Ακου δουλοπρέπεια και γιες μάστερ...

#3
donmhtsos

Πιθανή ετυμολογία: πλέμπα η [pléba] Ο25 : (μειωτ.) τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, το ανώνυμο πλήθος, ο όχλος: H ~ και η αριστοκρατία. [ιταλ. pleb(e) -α] πλεμπάγια η [plebája] Ο25α : η πλέμπα. [βεν. plebagia]. Από (εδώ).

Μετά πρέπει να μπήκε, αντί του "π" το αηδίας σημαντικό (ηχομιμητικό, του τύπου "διαχείρηση ροχάλας") σύμπλεγμα "χλ" κι ήρθε κι έδεσε το πράμα.

Τι λένε οι ειδικοί επί τούτου;

#4
deinosavros

Ως ειδικός ένα έχω να πω: χρρρλλλλφφ φτού!

#5
Khan

Μήπως έχει όντως σχέση με τη χλεμπόνα (<σλαβική хлеб (ψωμί) / хлебный (σπόρος) < πρωτοσλαβική xlěbъ), καθώς χλεμπονιάρης είναι ετυμολογικώς ο ξενηστικωμένος, ο ψωμοζήτουλας, ο νηστικός και κατ' επέκταση ο πελιδνός, ο χτικιάρης, ο ωχρός. Βλ. και τη συζήτηση στα χλεμπόνα, χλεμπονιάρης.

#6
deinosavros

Αγαπητέ Χάνκοντα, μήπως είδες εσύ πουθενά τον ντερτυτόκη? Πέστου πως τον ψάχνω.

#7
σφυρίζων

Να σμίξουμε τις θετικές μας ενέργειες σε μια ομαδική séance για να ξαναζωντανέψει το ντερτυτόκι.