Μια και ανοίξαμε τη συζήτηση με τον ταμπαβιόλη/παρμπριζουόζο για τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας και τα σπορ στα οποία επιδίδονται, η συνέχεια έρχεται με τον πορτοφολέσκου, τον Ρουμάνο (με την έννοια του κατέχοντα Ρουμανική υπηκοότητα και όχι του κλασσικού σλανγκικού ρουμάνου) πορτοφολά, κλέπτη δηλαδή πορτοφολιώνε.

Οι πορτοφολέσκου δρουν σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός (αστικά λεωφορεία, στάσεις, ουρές, γήπεδα κ.λπ.) και στοχεύουν κυρίως στα πορτοφόλια ανυποψίαστων πολιτών που διατηρούνται στην κωλότσεπη. Άλλες τακτικές των πορτοφολέσκου περιλαμβάνουν την δια τέμνοντος οργάνου διάρρηξη τσαντών και αφαίρεση του περιεχομένου τους καθώς και την όροφο-προς-όροφο λεηλασία κλειστών χώρων όπως Νοσοκομεία όπου οι άνθρωποι δεν έχουν την προσοχή τους στα πράγματα τους.

  1. (Από βλόγιο:)
    Ανεξέλεγκτη η δράση πορτοφολέσκου στο Ηράκλειο. Πάνω από 100 κρούσματα κλοπών πορτοφολιών σε μία εβδομάδα.

  2. (Μέσα σε αστικό:)
    - Το νου σου στον πορτοφολέσκου που σε πλευρίτωσε!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ταμπαβιόλης είναι ο απόχρωσης ταμπά πάκι boy που πλένει το παρμπρίζ σταματημένων στα φανάρια αυτοκινήτων, με επιδεξιότητα βιρτουόζου βιολονίστα και προσποιητό, χαζοβιόλικο ύφος ριτάρντεντ που ζητάει ελεημοσύνη. Δρουν κατά μονάς ή σε ομάδες 3-12 ατόμων ανά φανάρι.

Αν κάνεις το λάθος να χαλαρώσεις και να τον ανατροφοδοτήσεις δίνοντας του σημασία με κάποιο νεύμα ή μιλώντας του, θα αρχίσει να επιδίδεται σε ακροβατισμούς και κάθε είδους ταρζανιές που εκθέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική του ακεραιότητα, προκειμένου να σε ρίξει στο φιλότιμο και να σου πάρει πιο μεγάλο φιλοδώρημα.

- Φτου! Πάλι σε ταμπαβιόληδες πέσαμε, κάνε πως δεν τους βλέπεις.

- Αυτό ήταν ρε πστ μου, αν βγούμε από το μπλόκο της Κοκκινιάς θα πάω να σκουρύνω τα παράθυρα 4 τόνους!

απόχρωση ταμπά (από allivegp, 29/07/09)Εν δράσει (από Vrastaman, 29/07/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

H φράση αυτή αποδίδει σε κάποιον το χαρακτηρισμό του βλάκα (ηλίθιου, ανεγκέφαλου, κ.τ.ο.), ανατρέχοντας στην αρχή του κακού, δηλαδή στην εγκυμοσύνη της μητέρας του.

Παράλληλα, παρηγορούμε τον εαυτό μας για το ότι έμπλεξε με έναν ηλίθιο, αφού με τις κυοφορίες ηλιθίων να είναι πολύ συχνές, αναπόφευκτα θα βρίσκαμε κάποιον στο δρόμο μας.

- Δες τον ανεγκέφαλο που ανέβηκε πάνω στo προστατευτικό δίχτυ για να πετάξει τη φωτοβολίδα ψηλοκρεμαστά μέσα στο γήπεδο αλλά του γύρισε πάνω του και έσκασε στα μούτρα του.

- Ε, του βλάκα η μάνα είναι πάντα έγκυος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος έχει πραγματοποιήσει ένα ανεπιτυχές έργο ή έχει φέρει ένα πενιχρό αποτέλεσμα, αναντίστοιχο των εξαγγελιών και των προσδοκιών που καλλιέργησε, το οποίο όμως προσπαθεί να ωραιοποιήσει και να παρουσιάσει σαν σπουδαίο και επιτυχημένο.

Συνώνυμο: Πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

- Κατάφερε να γίνει λέκτορας και μέσα σε τρία χρόνια επίκουρος με μελέτες του ποδαριού και πρωτόκολλα του κώλου, τα οποία παρουσίασε σαν πρωτοποριακή έρευνα. Τί τα θες, σήμερα για να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα, πρέπει να μάθεις πρώτα απ' όλα να το παίζεις σπουδαίος χρυσώνοντας και το σκατό σου ακόμη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με τη φράση αυτή, που έχει τις ρίζες της στα πρωτόλεια φλερτ που λαμβάνουν χώρα στις σχολικές αίθουσες του Δημοτικού, επαναφέρουμε στην τάξη κάποιον που επιδίδεται σε καμάκωμα σε ακατάλληλο χώρο και χρόνο.

Η φράση προειδοποιεί τον παραβάτη για το άκαιρο του καμακώματος και του εφιστά την προσοχή ως προς την τήρηση των καθηκόντων του τη δεδομένη στιγμή.

(Kατά τη διάρκεια εγχείρησης):

Χειρουργός: - Όταν σου πω, θα ακουμπήσεις το ηλεκτρόδιο του καυτηριασμού στη λαβίδα, οκέικ;

Α' βοηθός (Λάουρα): - Ντάκσει.

Β΄Βοηθός (Καυλαγόρας) προς Λάουρα: - Να σου τον ακουμπούσα λίγο κι εγώ όταν τελειώναμε;

(Χειρουργός): - Το καμάκι εκτός αιθούσης, Καυλαγόρα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το λήμμα το μεταχειριζόμαστε για να δώσουμε έμφαση σε ένα λεκτικό τάπωμα έναντι του συνομιλητή μας, που μόλις προηγήθηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως μεταξύ παιδιών ή παλιμπαίδων, όπου το βρις-οφ συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, μπορεί να εξακολουθεί ο συναγωνισμός των ταπωμάτων και η καταγραφή του σκορ, π.χ. ένα-ένα, δύο-ένα, κ.ο.κ.

  1. - Σε θέλει ο δόκιμος.
    - Ποιός δόκιμος;
    - Ο πούτσος μου ο κόκκινος! Ένα-μηδέν!

  2. - Σου τηλεφώνησε η Ελένη.
    - Ποιά Ελένη;
    - Η πούτσα μου η καβλωμένη! Ένα-μηδέν!
    - Όσα λες, πούτσα θες! Ένα-ένα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην αργκό του μαφιόζικου υπόκοσμου, η φράση σημαίνει ανδρώνομαι, ισχυροποιούμαι, ανεβαίνω σε εξουσία και ρισπέκ στους κύκλους της παρανομίας.
Τη φράση τη συναντούμε κατά κόρο σε γκαγκστερικές αμερικλανικές ταινίες.

(σκηνή από τον «Νονό», όπου ένας γκάγκστερ απευθύνεται με απειλητικό τόνο στον Μάικλ Κορλεόνε:)
- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Είμαι ο Μο Γκρην! Έφτιαχνα τα κόκκαλά μου όταν εσύ έβγαινες με τσιρλίντερς.

cheerleaders (από allivegp, 01/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published

Κι όμως, έτσι αποκαλείται η μπάλα στις εκφράσεις των ποδοσφαιρόφιλων, ιδίως όταν παρακολουθούν ένα παιχνίδι από την τηλεόραση, και μάλιστα σε φάσεις που έχουν να κάνουν με αλλαγή της κατοχής της μπάλας.

Συντάσσεται με τα ρήματα: παίρνω, τσιμπάω, ξεχνάω, κ.α.

  1. Του έκανε τάκλιν και του πήρε το παραδάκι.

  2. Φίλε, καλή η κούρσα σου, αλλά ξέχασες το παραδάκι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Άλκης αποκαλείται κωδικοποιημένα ο αλκοολικός, αυτός που έχει πάθος με το αλκοόλ.

Με το λήμμα αυτό αποφεύγουμε να αποδώσουμε ευθέως το χαρακτηρισμό-ρετσινιά ή ακόμη για πολλούς όρο-ταμπού του αλκοολικού, ωστόσο ο συνειρμός που προκαλείται από τα πρώτα γράμματα αλκ- είναι σαφής, ειδικά στους ξενόγλωσσους.

Αν για τους άρρενες θιασώτες των ηδύποτων επιλέχθηκε το υποκοριστικό του Αλκιβιάδης, για δε τις θήλεις επιλέξιμα είναι τα Άλκηστις, Αλκμήνη και ίσως και άλλα.

Μεγάλο λούκι το ποτό, σου λέω. Για πότε σε πίνει αυτό αντί να το πίνεις εσύ, ούτε που το καταλαβαίνεις. Ρώτα όλους τους άλκηδες που μαζεύονται στους ΑΑ κάθε απόγευμα να σου πουν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για τη χρονική στιγμή της ημέρας που κάποιος θεωρεί κατάλληλη για να απολαύσει ένα δροσιστικό αλκοολούχο ποτό, όπως η μπύρα. Συχνά, η φράση χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει το τέλος μιας κοπιώδους εργάσιμης μέρας.

Η μετάφραση θα μπορούσε να είναι «ώρα Ελλάδας μπύρα» ή «πήγε μπύρα και μισή», για να δείξουμε ότι αργήσαμε κιόλας, αλλά, να σας πω την αμαρτία μου, δεν τα έχω ακούσει σε αντίθεση με το λήμμα που πράγματι υπάρχει.

Και έρχεται στις 2 και 10 να μου πει τι; - Πάρε τηλέφωνο τη Φαρμακαποθήκη, παράγγειλε μια παρτίδα εμβόλια και ετοίμασε δυο ειδικά συνταγολόγια. -Δεν κατάλαβες, του λέω, παλιά! Το κοίταξες το ρολόι; Βeer o' clock!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified