Sorry!

You do not have permission to view this page!

You may be allowed to view this page if you log in below.

Λέγοντας, θα αυτοκτονήσω από υπόγειο και όχι θα αυτοκτονήσω σε υπόγειο, εννοώ πως θέλω να πέσω από 'κει. Άρα μιλάμε για κάτι που είναι, εκ των πραγμάτων, αδύνατον.

Γι’ αυτό και εκφέρω τον όρο, στην περίπτωση που έχω ακούσει ή έχω δει κάτι το τόσο απίθανο, κάτι το τόσο τρελό για 'ναι αληθινό. Κάτι που με έχει στείλει στο ΙΚΑ και με έχει κάνει να σαλτάρω. Υποδηλώνω έτσι πως αυτό που είδα, ή άκουσα πως είναι πανύτρελλο. Πως είναι πέρα από κάθε λογική.

Ο όρος συνδυαζόμενος από κατάλληλες κινήσεις της γλώσσας του σώματος και με δυνατή φωνή, βγάζει την... εκφραστικότητα και εκφράζει την ανάγκη, για άμεση πραγμάτωση της «επιθυμίας μου», που, στην ουσία, δεν είναι άλλη από την εκτόνωση της ενέργειάς μου (εξαιτίας του φορτίου που πήρα εξ όσων τρελών, είδα ή άκουσα).

Πέτρος (με σοβαρό τόνο): - Αν θέλουμε να 'μαστε αντικειμενικοί, στη νέα ευρωβουλή πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα, φρέσκα, που θα συμβάλλουν άρδην στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.
Μήτσος: - Σωστός. Σε ποιους αναφέρεσαι; Πέτρος: - Βασικά, την Πετρούλα έχω στο μυαλό μου. Ήθος, προσωπικότητα, φινέτσα. Μη με κοιτάς σαν να μην πιστεύεις στα αυτιά σου. Σοβαρά μιλάω. Με την Πετρούλα στην Ευρώπη, θα απογειωθούν οι υπάρχουσες δημόσιες σχέσεις μας. Πήξαμε πια στις ξινισμένες φάτσες και στους ειδικούς του κώλου. Θέλουμε ανανέωση και τη θέλουμε τώρα.
Μήτσος (με δυνατή φωνή): - Σύνελθε ρεεε. Θα αυτοκτονήσω από υπόγειο! Πού σε πετύχαμε ρε; Στο Λιντλ σε ψωνίσαμε; Αργήσαμε, αλλά σε πετύχαμε. Αχ! Γι’ αυτό δεν βρέχει ρε πούστη!

Συναινετικό! (από Vrastaman, 18/03/09)(από Vrastaman, 18/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πολλές φορές κάποιος που πάει κάποιον, τον αποκαλεί ωραίο, με την έννοια πως έχει γαμάτο χαρακτήρα.

Θα μπορούσε λοιπόν, κάποιος άλλος (μιλάμε για ετεροφυλόφιλο, γνωστό του πρώτου ομιλητή), που δεν έχει την ίδια γνώμη με τον πρώτο ομιλητή για τον θεωρούμενο ωραίο και θέλει να αντιδράσει σ' αυτό που άκουσε, να απαντήσει με ειρωνικό στιλ: «χύνω όταν τον βλέπω», κάνοντας κατάλληλες κινήσεις της γλώσσας του σώματος (ανασήκωμα των βλεφάρων, κούνημα κεφαλιού, αργόσυρτη φωνή, κ.λπ.).

Τι πετυχαίνει έτσι;

Δίνει απαξιωτικά και ειρωνικά, με έμμεσο τρόπο, στον άλλο να καταλάβει, πως έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό και δηλώνει εμφατικά «χύνω όταν τον βλέπω» (άτοπο: και το ερωτικό άναμμα, αλλά και προφανώς η αμεσότητα εκσπερμάτωσης), σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος του, την ώρα που λέει την ατάκα (βλ. παράγραφο 2).

Είναι προφανές, πως μέσω αυτής της αντίδρασης του, έχει μέσα του μαζεμένα τα... φορτία, για τον ωραίο της υπόθεσης. Η εκφραστικότητά του δε, μπορεί να γίνει τόσο αποτελεσματικότερη, όσο πιο ενθουσιώδης εμφανίζεται ο πρώτος ομιλητής.

Μήτσος:
- Πολύ τον πάω το Γιάννη. Φανταστικός τύπος! Ωραίος!
Πέτρος (με ειρωνικό ύφος):
- Ναι βέβαια. Τι να σου πω; Χύνω όταν τον βλέπω!

Δες και γειώσεις.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η οργανική χημεία αποτελεί τον κλάδο της χημείας που μελετά τις ενώσεις του άνθρακα. Εδώ φρενάρει η βιβλιογραφία και αρχίζει το slanging.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λέγοντας οργανική χημεία αναφερόμαστε στο ερωτικό συνταίριασμα των εραστών στο κρεββάτι, ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο ερωτικών αθλοπαιδιών.

Λέγεται έτσι, λόγω του ότι εκεί τον πρώτο λόγο, τον πρωταγωνιστικό ντε, τον έχουν τα πρωταγωνιστικά όργανα της κλασσικής ερωτικής σύζευξης. Τα γεννητικά όργανα των εραστών ντε!

Γιαυτό και η βασικότερη χημική αντίδραση αυτής της οργανικής χημείας είναι:

πέος + αιδοίον-----------> παιδίον

Η παρτούζα πάλι, αποτελεί κλάδο της οργανικής χημείας και μάλιστα σύνθετο, αφού εμπλέκει περίπλοκα γεφυρώματα.

Δες και ενόργανη γυμναστική.

O Γιάννης και η Φλόρα, έχουν σχέση εδώ και δέκα μέρες. Ο Βασίλης, κολλητός του Γιάννη, συζητάει μαζί του, για τη σχέση του ζεύγους.

- Γιάννη, σε βλέπω πως με την Φλόρα, έχετε γίνει πια το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής. Πως τα πάτε στον κρεββατικό τομέα όμως;
- Καλή ερώτηση! Υπάρχει πρόβλημα φίλε... στην οργανική χημεία!
Δε θέλει ακόμα... λέει. Θέλει να γνωριστούμε... πρώτα. Μπορεί η κλασσική οργανική χημεία να μελετά τον άνθρακα, εδώ πέρα όμως... άνθρακες ο θησαυρός, φίλε. Για να ψηθεί η σχέση μας όμως και να δουλέψει η οργανική χημεία πρέπει πρώτα, να πάρει φωτιά ο άνθρακας. Πρέπει να κάψουμε θερμίδες.
- Έλα ρε μαλάκα. Εσύ ήσουν καλός στη χημεία. Θα τα καταφέρεις.
- Λόλ!

(από GATZMAN, 19/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μετά την αναφορά στην οργανική χημεία, σειρά έχει η αναφορά στην ανόργανη χημεία.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η ανόργανη χημεία αποτελεί τον κλάδο της χημείας που μελετά όλα τα χημικά στοιχεία καθώς και τις πολυποίκιλλες ενώσεις τους, με μόνη εξαίρεση τις ενώσεις του άνθρακα που μελετά η οργανική χημεία. Εδώ όμως αφήνουμε τη βιβλιογραφία και πάμε στο slanging:

Εδώ, μιλώντας για ανόργανη χημεία, μιλάμε για το συνταίριασμα ενός ζεύγους σε κάθε τομέα, πλην του τομέα των ερωτικών περιπτύξεων (θέμα που αποτελεί αντικείμενο της οργανικής χημείας).

Γι’ αυτό ο πλατωνικός έρωτας, η απουσία ερωτικής συνεύρεσης εραστών ένεκα συγκυριών (π.χ.: ο άντρας είναι ναυτικός και λείπει για μεγάλα χρονικά διαστήματα), η παντελής αδιαφορία για το σεξ μεταξύ παντρεμένων κι ο κλασσικός γεροντοέρωτας (ταξίδι κάποιου σε Δράμα-Βουλιαγμένη) αποτελούν μερικά από τα κλασσικά θέματα που πραγματεύεται η ανόργανη χημεία.

Δεν είναι απίθανο βέβαια το γεγονός, κάποιο άτομο να έχει την... ανόργανη χημεία με κάποιο άλλο άτομο και ταυτοχρόνως να 'χει την... οργανική χημεία με κάποιο άλλο.

- Καλά η Λίτσα, πολύ ουδέτερο pH μωρ' αδερφάκι μου. Πως τη βρίσκεις μαζί της;
- Κοίτα, με τη Λίτσα έχουμε και γαμώ τα πνευματικά ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό μ' αυτή έχουμε και γαμώ... τους ετεροπολικούς δεσμούς ανόργανης χημείας. - Καλός μαλάκας είσαι.
- Δεν τελείωσα: Χάρις αυτήν γνώρισα τη φίλη της Μαρία, που είναι και ο ...κόμματος. Μ' αυτή έχω και γαμώ τις οργανικές χημείες.
- Βάρδα μην το ανακαλύψει όμως η Λίτσα, γιατί θα γίνει της εντροπίας το ανάγνωσμα.

(από GATZMAN, 20/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση με χιουμοριστική ή ειρωνική χροιά που απευθύνεται, ή αναφέρεται σε άτομο που, για ψύλλου πήδημα, είτε παίρνει τα τηλεφωνήματα της αρκούδας, είτε μιλάει στο τηλέφωνο με τις ώρες για διάφορα θέματα. Για τι είδους θέματα μιλάει; Από σοβαρά, μέχρι περί ανέμων και υδάτων. Για οτιδήποτε.

Τη φήμη της εξάρτησης με το τηλέφωνο την έχουν συνήθως οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες τις συναγωνίζονται επάξια. Τα άτομα αυτά έχουν φάει την... εξάρτηση και τον... εθισμό.

Στη δουλειά ψάχνουν να βρουν αφορμή να παίρνουν τα... άπειρα τηλέφωνα, για οποιαδήποτε προσωπική υπόθεση σοβαρή ή όχι (π.χ: γιατί έκλασε το γατί; πώς χέστηκε το παιδί; κλπ).

Όσον αφορά τις εταιρικές υποχρεώσεις, κάνουν τα... τηλεφωνήματα καταντώντας μια απλή δουλειά πρότζεκτ, σπαταλώντας τον... χρόνο.

Θυμόνται πάντα τους άλλους στη γιορτή τους. Κι όταν μιλάμε για τους άλλους, δεν μιλάμε απλά για συγγενείς και κολλητούς. Μιλάμε για μια ταξιαρχία άτομα. Η ατζέντα του κινητού τους έχει σίγουρα πάνω από χίλιες καταχωρήσεις. Στις δικές τους γιορτές δε, αποδεικνύονται οι τι - τζέι!

Όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και τύχει να έχουν ξεχάσει το κινητό τους, ή τύχει αυτό να την έχει δει άραβας, τρελαίνονται.

Όταν φέρνεις αυτούς τους τύπους στο μυαλό σου, τους φαντάζεσαι με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Πολλές φορές αναρωτιέσαι: πώς δεν παθαίνουν αγκύλωση μ' αυτήν την κατάχρηση;

Σχετικά με τον τίτλο του λήμματος τώρα: Κανονικά θα 'ταν πιο λογικό να μιλήσει κανείς για φυσιοθεραπεία στον ώμο, ή στον καρπό, αλλά μπαίνει ο όρος φυσιοθεραπεία στα δάκτυλα για να εστιάσει έτσι στην ενδόμυχη ανάγκη τους να ξεκινήσουν, την επικοινωνία τους, αλλά και γιατί έτσι, το χιουμοριστικό ή το ειρωνικό στοιχείο του πράγματος, επιτυγχάνεται ευκολότερα.

  1. Ειρωνική χρήση.
    - Καλά ρε Κώστα... Απ' το πρωί είσαι μόνιμα κολλημένος στο τηλέφωνο και κοντεύει μεσημέρι. Και να πω ότι έχεις να πεις και τίποτα το σοβαρό; Κάθε μέρα το ίδιο βιολί. Πού το πας; Θες να πάθεις καμιά φυσιοθεραπεία στα δάκτυλα, μ' αυτό το ατελείωτο μπλα-μπλα σου;

  2. Χιουμοριστική χρήση.
    - Πάλι στο τηλέφωνο είσαι; Πάλι το 'χεις ρίξει στο μπίρι-μπίρι; Εμ, σε βλέπω για φυσιοθεραπεία στα δάκτυλα... Δεν τη γλιτώνεις... Μπουχαχα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η Κασπία θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της γης. Ονομάζεται θάλασσα, λόγω του τεράστιου μεγέθους της και λόγω του ότι οι Ρωμαίοι βρήκαν το νερό της αλμυρό.

Ο όρος λασπία θάλασσα (εκ των όρων: «λάσπη», «Κασπία θάλασσα») αναφέρεται, λόγω παραπομπής του όρου «Κασπία θάλασσα» σε μεγάλες εκτάσεις (π.χ.: σε μεγάλους κάμπους, πεδιάδες, κ.λπ.), που μπορούν να θεωρηθούν ως θάλασσες λάσπης, λόγω του ότι έχουν βουλιάξει στη λάσπη, μετά από μεγάλη νεροποντή.

Μπορείς να πάρεις ένα κολοκυθάκι φθηνά, γνωρίζοντας ότι ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία στην παραγωγή του και δεν το πλάκωσε ο αγρότης στα χημικά και τα φάρμακα, χωρίς να ρωτήσει το γεωπόνο του (όπως δυστυχώς γίνεται πολλάκις στη λασπία θάλασσα του κάμπου της Άρτας).
Δες

Κασπία θάλασσα (από GATZMAN, 20/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος προκύπτει με παράφραση της γνωστής παροιμίας: Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, που εκφράζει πως η πραγματική ικανότητα εκδηλώνεται στο χειρισμό των δύσκολων καταστάσεων.

Μπορεί κάποιος κατά το ατομικό σεξ να αποδεικνύεται ως καλός κωπηλάτης και καλός καπετάνιος αφού πιάνει τον στόχο του (αποτέλεσμα σύμφωνο προς τις βαράγκιες προδιαγραφές). Μπορεί επίσης κάποιος, σε ένα γήπεδο δυο εραστών να φαίνεται, πως ελέγχει το παιχνίδι, συνεισφέροντας τα μάλα στην επίτευξη της κοινής σεξουαλικής απόλαυσης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση παρτούζας;

Εδώ οι μανατζερίστικες απαιτήσεις για τον ρόλο του καπετάνιου μεγαλώνουν. Ως καπετάν παρτούζας, οργανώνει μετά από διασπερματευτικές διαδικασίες το πλήθος, στο παρτούζαπρότζεκτ, ώστε να μην διακυβευτούν τα θέλω κάποιου κατά την επερχόμενη παρτούζα και ξεσπάσουν φουρτούνες. Γι' αυτό συμφωνείται και καλά ένα άτυπο σενάριο δράσεων και ένα άτυπο συμβόλαιο μεταξύ των διαφόρων ούζερς για να μην έχουμε λούζερς κατά το συλλογικό έργο του χτίσιμου της γέφυρας του ποταμού Γαμάει. Λέμε τώρα!

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, λειτουργεί ως παίκτης που προφυλάσσει τον εαυτό του από αθέμιτες διαδικασίες, αλλά κι ως συντονιστής της διαδικασίας (π.χ: προσέχει τα νώτα του από την επέμβαση κάποιου παλιάς κοπής θεού Ποσειδώνα που μπαγαπόντικα, πάει με την τρίαινά του, εκτός κοντράτου, να προκαλέσει φουρτούνα, κάνοντας σουρωτήρι τον κώλο κάποιου, ενώ, σαν Δίας πάλι, κατακεραυνώνει τον παραβάτη που τόλμησε να σπάσει την ομερτά). Στο γήπεδο, θες η συγκυρία, θες και κάποια ανομολόγητα «θέλω» κάποιων, θες και κάποια παλιά τεφτέρια κι η πατατιά ...γίνεται. Γι' αυτό ο καλός ο καπετάνιος στην παρτούζα φαίνεται.

Η δημοκρατική ευαισθησία δεν έχει περιθώρια δράσης. Όπως οφείλει να λειτουργεί σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο, έτσι πρέπει να λειτουργεί και εντός ενός πλήθους παρτουζιάρηδων. Κι ένας καπετάνιος ενός τέτοιου συνόλου οφείλει και καλά, σαν πρόεδρος της δημοκρατίας του συγκεκριμένου συνόλου, να τηρεί τα συμφωνημένα πρωκτόκολλα.

- Γαμώ το Δία μου!
- Τον συνταξιοδοτημένο θεό;
- Όχι ρε. Τον ξερόλα που έλεγε πως έχει λάβει μέρος στις... παρτούζες και πως έχει τις... οργανωτικές ικανότητες. Πίπες! Λειτουργούσαμε ασυντόνιστα. Βρε να τους λέω: Να οργανωθούμε βρε παιδιά. Να οργανωθούμε. Ανάφτε το φως επιτέλους. Έχω φάει πέντε και δεν έχω ρίξει κανένα. Άσε... της πουτάνας γινόταν. Στο τέλος τσακωθήκαμε.
- Εμ, ο καλός ο καπετάνιος στην παρτούζα φαίνεται φίλε μου.

καπετανάκι , το (από ο αυτοκτονημενος, 21/03/09)Καπετάν Γκουσγκούνης (από GATZMAN, 19/10/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Προκύπτει εκ της αγγλικής λέξης lock (κλειδώνω).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση του όρου χρησιμοποιείται με την έννοια: εντοπίζω κάποιο πρόσωπο ή αντικείμενο, εστιάζοντας και επικεντρώνοντας την επαφή μου σ' αυτό. Κλειδώνω δηλαδή την προσοχή μου πάνω του.

Ανεξαρτήτως αν κινείται ή δεν κινείται, δεν το χάνω απ' τα μάτια μου.
Γι' αυτό το παρακολουθώ, είτε με το βλέμμα, είτε ακολουθώντας το.

Πέρα από τη γενική χρήση του όρου σε συνθήκες καθημερινότητας, ο όρος έχει ευρεία χρήση στην αεροπορία όπου, π.χ, ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο πριν βομβαρδίσει ένα άλλο, αφού το εντοπίσει, το ακολουθεί μένοντας επικεντρωμένο πάνω του, μέχρις ότου προκύψει το κατάλληλο timing για να υλοποιήσει την αποστολή του (βομβαρδισμός).

  1. ...νηφαλιότητα, εποπτεία του χώρου... εντοπίζω τον στόχο, λοκάρω και εφορμώ (διακριτικά πάντα).

Κατάσταση καμακώματος.
Δες

  1. Είχα κάτσει στο καφέ περιμένοντας την αρραβωνιαστικιά μου τη Λίτσα. Στο μεταξύ λόκαρα τη σερβιτόρα. Είχα κολλήσει τα μάτια μου πάνω της και έτσι δεν πρόσεξα τη Λίτσα που μπαίνοντας λόκαρε στη φάση. Τι αν σου λέω; Με πλησίασε και μου 'ριξε μια σφαλιάρα... μα μια σφαλιάρα... Ασ' τα... Είδα τον ουρανό σφοντύλι.

  2. Το βομβαρδιστικό αεροπλάνο, λόκαρε συνέχεια τον στόχο του, μέχρι που ήρθε σε ενδεδειγμένη θέση βολής.

(από GATZMAN, 24/03/09)(από nick, 24/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκτός από τη λογοπαιγνιακή αναφορά στην εφημερίδα «Θέμα» λόγω των σχετικών γνωστών γεγονότων με τη Ζαχοπουλιάδα (βλ. παράδειγμα 1), θα μπορούσαμε να αναφερθούμε έτσι για ένα θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει την αγανάκτησή μας, ώστε να το αποκαλέσουμε απαξιωτικά, ανάθεμα.

Διάφορες κλασσικές περιπτώσεις στις οποίες αυτό θα μπορούσε να συμβεί, ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες.

1) Όταν δεν πάμε το αντικείμενο του θέματος, γιατί:

- Δεν είναι της αρεσκείας μας.

- Το βαριόμαστε (π.χ: εξαιτίας μονότονης και μη δημιουργικής εργασίας).

- Μας δυσκολεύει (π.χ: όταν απαιτούνται πολύπλοκοι χειρισμοί, χειρισμοί ακριβείας, κλπ.)

- Μας εξουθενώνει, κάνοντας μας πτώμα.

- Μας προκαλεί παράπλευρες επιπτώσεις (π.χ: δημιουργία προβλημάτων υγείας, τσαλάκωμα «ίματζ», κλπ).

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 2.

2) Όταν θεωρούμε πως δεν μας ευνοούν οι συνθήκες πραγματοποίησης του συγκεκριμένου θέματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

- Ανεπάρκεια χρόνου ή/και παράλληλη ενασχόληση με άλλες εργασίες υψηλής προτεραιότητας.

- Δυσμενείς εργασιακές παραμέτρους (π.χ: εργασία που απαιτεί χρόνο πέραν της λήξης του εργασιακού ωραρίου, ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, εργασία σε άλλη πόλη, κλπ).

- Έλλειψη του απαιτούμενου εργασιακού υποστηρικτικού πλαισίου.
(π.χ: γιατί δεν έχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους λοιπούς απαιτούμενους υλικούς πόρους, τους κατάλληλους συνεργάτες, κλπ).

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 3.

Σχετικά λήματα: χωσίμπα, ούζερ.

3) Αναφορά σε: ένα σκάνδαλο, σε ένα θέμα που έχει γίνει μπάχαλο, κλπ.

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 4.

  1. Αυτό όμως που εδώ και δύο μέρες έζησα και ζω και βλέπω με τα μάτια μου είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ....Ρε σείς είπαμε έχει φελλούς η χώρα αυτή έχει trash πολύ αλλά αυτό το ΘΕΜΑ -ΑΝΑΘΕΜΑ- με τον Χίο ρε σεις δεν το χωράει το μικρό ή μεγάλο για άλλους μυαλό μου...

Δες

Περί εφημερίδος ΘΕΜΑ (για το θέμα Ζαχοπουλιάδας).

  1. - Πέτρο, είπε ο προϊστάμενος να αφήσουμε τη δουλειά που κάνουμε και να ασχοληθούμε με ένα άλλο θέμα. Είπε να πάμε να ξεφορτώσουμε ένα φισκαρισμένο κοντέινερ με εμπορεύματα που μόλις έφτασε.
    - Πω ρε πούστη και το λες θέμα; Ανάθεμα είναι. - Γιατί ρε;
    - Δε γουστάρω τέτοια δουλειά. Κινδυνεύει η υγεία μου από τα βάρη, τα σκυψίματα και τις σκόνες. Γίνομαι πτώμα. Θες κι άλλα;
    - Πες κι ότι στη σπάει που θα σε βλέπουν τα γκομενάκια που θα περνάνε στο δρόμο, να κάνεις το χαμάλη.

  2. Διευθυντής:
    - Θέλει ο Κωστέας να του παραδώσουμε μέχρι μεθαύριο το μηχάνημα που 'χει φέρει από το πρωί για επισκευή. Λέει πως αν του το καθυστερήσουμε, θα έχει διαφυγόντα κέρδη. Πρέπει να σφιχτούμε ρε Πέτρο, να του το παραδώσουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να τον έχουμε πελάτη μας. Βλέπεις, αγοράζει συνέχεια πανάκριβες μηχανές για τη δουλειά του και μας ακουμπάει τα... λεφτά. Γι' αυτό, δώσε προτεραιότητα σ' αυτό το θέμα.
    Πέτρος (υπεύθυνος τεχνικού τμήματος και φίλος του Διευθυντή):
    - Θέμα; Τι θέμα; Για ανάθεμα πρόκειται. - Γιατί;
    - Εμείς δεν έχουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για το πρόβλημα που έχει το μηχάνημά του, οπότε πρέπει να στείλουμε το μηχάνημα στο εξωτερικό. Και το μηχάνημα θα το πάρουμε του Αγίου Πούτσου. Από την άλλη βέβαια, τι να εξηγήσεις στον Κωστέα, όταν οι πωλητές μας, προκειμένου να του το πουλήσουν, του υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια. Tουλάστιχον να 'χαμε καμιά βδομάδα χρόνο, μήπως και κάτι καταφέρναμε. Έχουμε ρε γαμώτο κι άλλες δουλειές υψηλής προτεραιότητας.
    - Κοίτα, χρόνος δεν υπάρχει κι αυτό το ανάθεμα αποτελεί τώρα τη σημαντικότερή μας προτεραιότητα. Ο Κωστέας είναι ο σημαντικότερος πελάτης μας. Μην το ξεχνάμε αυτό. Γι' αυτό, πάρε τηλέφωνο την προμηθεύτρια εταιρεία στο εξωτερικό και ακόλουθα βήμα βήμα τις οδηγίες που θα σου δώσουν, μήπως και τα καταφέρουμε. Αν είναι να χάνουμε τέτοιους πελάτες... την κάτσαμε τη βάρκα.

  3. Ο Πέτρος, ο άνδρας της Βέρας (βλ. παράδειγμα) είναι μόνιμα καρφωμένος στην τηλεόραση, παρακολουθώντας ειδήσεις. Πέτρος:
    - Βέρα, έχουμε πήξει στα σκάνδαλα. Κάθε θέμα και ένα ανάθεμα!
    Βέρα:
    - Ρε ηλίθιε, ξεκόλλα απ' το χαζοκούτι, γαμώ την αγανάκτησή μου. Για να παρακολουθείς και να ξαναπαρακολουθείς τα ίδια και τα ίδια, ένα θεματάκι που σου 'χα αναθέσει, ανάθεμα το κατάντησες. Ανάθεμά σε!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τι θέλει να πει ο Παλαμάς εδώ πέρα;

Μιλάμε για παπάρια παρέμβαση, ή μ' άλλα λόγια, για gtp παρέμβαση.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη σκέψη του δημιουργού του «δεκάλογου του γύφτου». Ποιου; Του Παλαμά ντε.

Εκφέροντας τον όρο μιλάμε για:

1) Παρέμβαση που έπρεπε να γίνει μα δεν έγινε, γιατί:

- Τα γράψαμε στα αρχίδια μας.

- Κάποιοι άλλοι τα' γραψαν και δε μας ενημέρωσαν πως έπρεπε να ενεργήσουμε.

- Δεν ενεργήσαμε για να μην πέσουμε στη λούμπα, παρεμβαίνοντας. (εσκεμμένα, ή όχι).

Τελικά, κανείς δεν ενέργησε κι όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι ενεργηθήκαμε πάνω στο θέμα και το κάναμε ανάθεμα. Ατομική ή Συλλογική μαλακία; Δεν έχει σημασία. Ό,τι και να' ταν... το χάσαμε το κορμί ... πατριώτη!.

2) Παρέμβαση που άργησε να γίνει, γιατί... και καλά!:

- Ξεψειρίζαμε τις παραμέτρους

- Ψάχναμε τις παραμέτρους

- Άργησαν νά 'ρθουν οι πληροφορίες, ή άργησε να γίνει η διασταύρωσή τους.

Αποτέλεσμα; Κάναμε στο τέλος κάτι σπασμωδικές κινήσεις, μα ήταν πολύ αργά για δάκρυα.

3) Έπεσε η μελέτη... μα η παρέμβαση ήταν αναποτελεσματική . Στην περίπτωση αυτή και χρόνο είχαμε και μπορούσαμε να μελετήσουμε το θέμα. Εδώ, θα μπορούσε να ισχύει κάτι απ' τα παρακάτω:

- Δεν μας έκατσε η χημεία. (ανόργανη ή οργανική, στην περίπτωση που η παρέμβαση αφορά θέμα εισαγωγών-εξαγωγών). Εφταίξαν τα πρωκτόκολλα βρε αδερφέ!

- Έγινε απόδοση δικαιώματος παρέμβασης σε κάποιον ανίκανο ξερόλα, που μας έπεισε για τις ικανότητες του.

- Όταν γεννηθήκαμε, στο μπαλκόνι του ουρανού οι πλανήτες μας βαρούσαν μαλακία και έτσι ότι κάνουμε έχει τη σφραγίδα του λούζερ. Κάποιοι στις επετείους των γενεθλίων μας, μας εύχονταν να βγούμε ασπροπρόσωποι στη ζωή μας. Και βγήκαμε, μόνο που το άσπρο χρώμα, ήταν το χρώμα της πλανητικής μαλακίας. Γι' αυτό και πλανηθήκαμε πλάνην οικτράν. Και φυσικά... την κάτσαμε την έρμη τη σχεδία.

Κάποιοι μπορεί να πουν: έφταιξε ο πούστης ο ανάδρομος Ερμής που αποφάσισε στο κρίσιμο timing, αντί να πάει να μας βοηθήσει, να πάει ο παπάρας να πηδήξει την Αφροδίτη, μ' αποτέλεσμα στην κρίσιμη στιγμή να:

- λειτουργήσουμε κουτά
- αλλάξουν οι συνθήκες
- μας γελάσουν οι πληροφοριοδότες, κλπ.

4) Παρέμβαση κάποιων, εις βάρος κάποιων άλλων (π.χ: οικονομικά σκάνδαλα κυβερνητικών παραγόντων). Αυτή την παρέμβαση, τη θεωρούμε παπαρέμβαση, με την έννοια πως είναι gtpπαρέμβαση ως προς τα συμφέροντα αυτών που αδικήθηκαν.

Το καλό με την παπαρέμβαση είναι πως, όποιον δρόμο και να πάρεις, θα καταλήξεις στο ίδιο σημείο. Α, όχι, όχι, ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Βρώμη θα πας. Μην το κουράζουμε. Στο Μούτι πας! (αρβανιστί: σκατά).

Τι κάνεις από δω και πέρα; To αξιολογείς λίγο, χτυπάς ένα χαιρετισμό των τριών δακτύλων και μετά... Ε... μετά... ή στρώνει η επόμενη φάση, ή πάμε για άλλες μαλακίες ιστορικές (ειδικά αν είμαστε γκαντέμηδες).

Σημείωση: Για λόγους μεγαλύτερης εκφραστικότητας θα μπορούσαμε, εκφέροντας τον όρο, να κάνουμε τη γνωστή σημειολογική παλινδρομική κίνηση δια χειρός Βαράγκη (Gtp σήμα).

- Οι διάφορες κυβερνήσεις που έχουν περάσει απ' τη χώρα έκαναν τις παπαρεμβάσεις της αρκούδας.
- Δηλαδή;
- Ή δεν παρέμβαιναν, ή αργούσαν να παρέμβουν, ή παρέμβαιναν λανθασμένα, ή παρέμβαιναν επιτυχώς για πάρτη τους.
- Ναι, αλλά τους έπιαναν κάποτε.
- Ναι, αλλά όταν κάτι, αντί να γίνεται εγκαίρως, γίνεται κάποτε, πρόκειται για παπαρέμβαση β' είδους. Πέρα από αυτό όμως, χάνονται κάποιοι πόροι που, σε δεδομένη συγκυρία, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας, αντί να τη ζημιώσουν και να χαλάσουν μακροπρόθεσμα τη φήμη της.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified