Τι καλά που έχουμε και δυο αδένες και μπόλικο δέρμα για να γράφουμε όλους του μαλακές εμείς τα αγοράκια («σε γράφω στ' αρχίδια μου», που λέμε)... Η γυναίκα όμως, πώς μπορεί να κάνει το ίδιο τι θα πει «στις ωοθήκες μου» ή «στις σάλπιγγές μου»;

Τι μένει λοιπόν;... «ΣΤΑ ΒΥΖΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΓΡΑΦΩ», ακριβώς, στα βυζιά τους. Και αδένες είναι, και δύο είναι, αλλά, το βασικότερο όλων, υπάρχει και μπόλικο δέρμα για γράψιμο.

- Ρε το μαλάκα, με άφησε στα κρύα του λουτρού, το ζώον...
- Μη στενοχωριέσαι μωρέ, απλά γράφ 'τον στις βυζάρες σου!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Aν και ο αναρτώσας στο ΔΠ λέει ότι είναι το τελευταίο από τον πάκο των πραγμάτων, εμπεριέχει και την έννοια μη τα δίνεις όλα, κράτα και κάτι για εσένα, την άσχημη ώρα που θα κατρακύλας προς τον πάτο του πηγαδιού να κρατηθείς και να μη πνιγείς.

Συνηθίζεται να λέγεται σε κάποιον όταν αρχίζει να ερωτεύεται, ή όταν δανείζεις κάποια χρήματα, ή δίνεις κάποιες ιδέες.

-Και σε απέλυσαν από την εταιρία ρε φίλε μετά από τόσα που είχες προσφέρει!
-Α, μη στενοχωριέσαι, έχω κρατήσει πατινή ρε φίλε, τι νομίζεις, σε μερικές μέρες θα με επαναπροσλάβουν, όταν αρχίσει να διαλύεται το πρόγραμμα για το προσωπικό που τους έχω φτιάξει χε χε

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι είναι. Τα πάντα είναι στο χέρι μας, εκτός από το τέλος μας. Το λεγόμενο αυτό προήρθε (νομίζω) από έναν κουτοπόνηρο χωρικό επί τουρκοκρατίας που θέλησε να γελοιοποίησει έναν Τούρκο αξιωματούχο, κρατώντας μέσα στη χούφτα του έναν ζωντανό σπουργίτη και ρωτώντας τον Τούρκο αν το σπουργίτι ήταν ζωντανό ή πεθαμένο. Αν ο Τούρκος του απαντούσε πεθαμένο, τότε απλά άνοιγε τη χούφτα του και το πετεινό θα πέταγε μακριά. Αν του έλεγε ο Τούρκος ζωντανό, ο κουτοπόνηρος χωρικός απλά θα έσφιγγε την χούφτα του και θα σκότωνε τον σπουργίτη.

Και ο Τούρκος του απάντησε: «Αν είναι ζωντανό ή όχι, είναι στο χέρι σου.»

Σαν αρχή λοιπόν το δεχόμαστε μια και το λέμε συχνά, αλλά και σε όποιον αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει κάπου ή σε κάτι που κάνει.

Πράγμα που μας φέρνει στο άλλο αρχαιοελληνικό ρητό «το θέλειν εστί δύνασθαι» (όποιος θέλει μπορεί).

Και πραγματικά, αν θέλεις κάτι στην ζωή και το θες πραγματικά, θα γίνει (no matter what). Προσοχή όμως θέλει το τί εύχεται κάποιος, διότι παύει να είναι στο χέρι του, μια και υπάρχουν και άλλοι που εύχονται και επιθυμούν διάφορα που ίσως έρχονται σε αντιπαράθεση με τα δικά σου «θέλω» (αν ο θεός άκουγε τα κοράκια, θα μας είχε πεθάνει όλους) και τότε πάμε σε σύγχυση στο σύμπαν που, συνωμοτώντας να δώσει τα νικητήρια νούμερα του λόττο σε έναν που το εύχεται, δεν ξέρει τι να κάνει (το σύμπαν), διότι πολλοί είναι αυτοί που τα ζητιάνε τα νούμερα. Κι έτσι, τον πούλο όλοι. Να λοιπόν πώς βγαίνει τζακ ποτ τόσο συχνάκις.

- Λαμπάδα έταξα στον άγιο να μου φανερώσει τα νούμερα του λόττο,
αλλά τίποτα μωρή Μαρίκα...

- Άσ΄τα Τούλα μου, δεν το ζήτησες με δύναμη και ζέση αρκετή (τι λες μωρή καραπουτανάρα που θα σου φανερώσει εσένα τα νούμερα Άγιος, σε έμενα θα τα φανερώσει την επόμενη φορά), στο χέρι σου είναι χρυσή μου, στο χέρι σου. Άμα το θέλεις, έλεγε η μάνα μου, το μπορείς.

Δυσλεκτικοί υπήρξαν και οι Einstein, da Vinci, Churchill και J.F. Kennedy (από Vrastaman, 03/05/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μια πραγματικότητα για τον δούλο του δούλου (κατά τον συγχωρεμένο John Lennon). Το πόσα πρέπει να υποφέρει μια νοικοκυρά σε ένα σπίτι, είναι το κάτι άλλο -και να θέλει ο σύζυγος να της πιάνει και τον κώλο... Αλλά η καπάτσα τα καταφέρνει όλα: απλά πείθει τον σύζυγο να την πείσει. Και η πιο έξυπνη μέθοδος να μανιπουλάρει τον σύζυγό της, είναι να διαβάσει ένα βιβλίο που αναφέρεται στην εκπαίδευση σκύλων.

- Έλα αγάπη μου, είμαι χάλια...
- Έλα μωρό μου και έχω κάτι σηκωμάρες...
- Α δε σου είπα, ήρθε ο λογαριασμός του αερίου...
- Και πόσα είναι;
- 1200 ευρώ!
- Τιιιιιιιιιιιι! Φέρε μου να τον δω!

Μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά... (από Hank, 30/04/09)Η γυναίκα ειν\' ο αράπης του ντουνιά, του Τζόνη Λένονα (από vikar, 02/06/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σελεμουά: κλεφτάκος, κλεφταράκος.

-Πόσο κάνει το κιλό;;;
-7 euro φίλε, τσάμπα πράγμα.
-Τι λε ρε παλιό σελεμουά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύνθημα που ακούγεται από ταξιδευτές, πουτάνες, στρατιωτικούς, γύφτους.

- Έλα, σε λίγο φτάνουμε, τελειώνει κι η βενζίνα, να πάρει ο διάολος..
- Και πού είναι αυτό το μέρος που πάμε;
- Δεν παίζει ρόλο, αν τελειώσει η βενζίνη όπου γη και πατρίς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

O σλάνγκος κάνει την σλανγκιά και όχι η σλανγκιά τον σλάνγκο: σωστά τα λέει η παροιμία.

Ο κάθε ένας κτίζει το όνομα του και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορεί να μας εμφανίζουν ξαφνικά ταγούς κάποιας χ οικογένειας χωρίς να έχουν αποδείξει την αξία τους πρώτα.

Μετά τις εκλογές συζητάνε δυο ταλαίπωροι:
Ρε φιλέ καλά, βγήκε το κόμμα σου, αυτός ο αρχηγός ποιος είναι ρε, τον έχεις ξανακούσει;;;
— Ναι, κάποτε παλιά ήταν σε κάποια νεολαία, αλλά τι σε νοιάζει ρε, είναι από τη γενιά του Ταδόπουλου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν δεν έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό για να σπάσουμε τον πάγο λιγάκι.

Δυο φίλοι κάθονταν χωρίς να λένε κάτι
........................... 1 ώρα
........................... 2 ώρες
........................... 4 ώρες
........................... 12 ώρες
........................... 5 μέρες:
-Δε μου λε ρε, σου αρέσει ο πουρές ;;
-Καλά, πάμε για ξύρισμα.

Χουκιάρ Μπεγιεντί...Στην περιφέρεια ο μελιτζανοπουρες (από GATZMAN, 30/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με νύχια και με δόντια.

Δηλαδή, δαγκώνω = δήξε («όφις έδηξε θεταλό και απέθανε ο όφις») και νύχια = μπήξε (χώσε τα νύχια).

Bεβαίως και δεν το χρησιμοποιούμε σωστά, ακούγεται σε συζητήσεις αλλά με άλλη έννοια (βλέπε παράδειγμα), όπως λάθος είναι και το «πράσιν' άλογα» βλέπετε το λήμμα.

-Και τί σου είπε η Νάντια;;;
-Και τί δε μου είπε... ότι είναι καρφί, κωλόπαιδο, κουφάλα, δήξε, μπήξε...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ό,τι και να κάνεις δεν τρέχει τίποτα... Δεν παίζει ρόλο... Ή μήπως παίζει ρόλο; Δηλαδή με λίγα λόγια η ζωή του ανθρώπου είναι ένα θέατρο που όλοι έχουμε έναν ρόλο.

Ακόμα και οι διάφορες καταστάσεις έχουν ή παίζουν κάποιον ρόλο. Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε την ανωτέρω ατάκα σε σοβαρές ή και όχι περιπτώσεις, παραδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι ζούμε σε ένα θέατρο (του παραλόγου;; ίσως...)

Η ψυχολογία του ατόμου που αποστασιοποιείται από τον ρόλο του δίκην σεναριογράφου και ορίζει ποιος η ποια πράγματα παίζουν ρόλο ή δεν παίζουν ρόλο στο θέατρο της ζωής του ενισχύεται. Ξεχνώντας ομως ότι είναι και αυτός ευάλωτος στον επόμενο ηθοποιό να τον αποκλείσει ή όχι από το θέατρο που παίζει βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του σεναριογράφου.

Όπως και να έχει το πράγμα, αν αλλάξουμε τον τονισμό του ρόλου τότε έχουμε ρολό κιμά με αυγά βραστά στη μέση και ρολό κοτόπουλο με μπέικον.

Είπον αδελφοί.

- Γυναίκα τι θα φάμε σήμερα;
- Παίζει κάνα ρόλο τι θα φάμε; Εσύ όλα τα τρως αντρούλη μου...
- Έλα μανάραμ, πες μου...
- Καλά καλά, άσε τον κώλο μου, ρολό με κιμά έχουμε! Άντε σώνε!

(Τι περιμένατε ρε, τίποτε πρόστυχα παραδείγματα;)

(από ο αυτοκτονημενος, 25/04/09)(από ο αυτοκτονημενος, 25/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified