Σπάω κάποιον (και όχι «την σπάω σε κάποιον») είναι μια παλαιομοδίτικη και υπερπρόστυχη έκφραση που σημαίνει σοδομίζω.

Η φράση αναφέρεται κυρίως στη ζημιά που προκαλείται στο σφιχτήρα την πρώτη φορά που κάποιος τον παίρνει και γέρνει, και προφανώς αρέσει στους πολύ έμπειρους γεροντόπουστες που τη χρησιμοποιούν γιατί ακριβώς τους θυμίζει τα νιάτα τους και την / τις πρώτες τους σεξουαλικές συνευρέσεις.

Το σπάω δηλαδή έχει εδώ και την έννοια του εκπορθώ, ανοίγω πέρασμα κλπ.

(γραφικός γεροντόπουστας κάπου στην Αττική της περασμένης δεκαετίας)

- Αγόρια, καλέ αγόρια, ελάτε καλέ, απόψε θέλω να με σπάσετε!
- Άσε μας ρε Τάκη, πήγαινε σπίτι σου να' ούμε, μην αρπάξεις καμιά πνευμονία, γέρος άνθρωπος...

Βλ. και σχετικά λήμματα καρφοκωλιάζω και ξεφτιλίζω τον κώλο

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η αρχική σημασία του λήμματος φυσικά αναφέρεται στο κακόηχο κρωγμό του κόρακα ή άλλων μη ωδικών πτηνών.

Η σλανγκ ενσάρκωση αφορά το γιουχάισμα και την αποδοκιμασία.

Ο όρος συναντάται για πρώτη φορά στην ομοφυλόφιλη υποκουλτούρα, η οποία υιοθέτησε το ρήμα κράζω, αναφερόμενη στον συριστικό τόνο φωνής που χρησιμοποιούν οι κακές αδελφές όταν διαπληκτίζονται ή μαλλιοτραβιούνται. Ωσεκτουτού, καθιερώθηκε ο όρος κραγμένη ως συνώνυμο της εξόφθαλμα θηλυπρεπούς αδελφής.

Το 1981 κυκλοφόρησε το ταμπλόιντ «Το Κράξιμο», με προκλητικό σλόγκαν «κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία» και εκδότρια την εκδιδόμενη τραβεστί Πάολα. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από τις βίζιτες της εκδότριάς του και το «Κράξιμο» φιλοξένησε άρθρα πολλών ιερών τεράτων όπως των Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Βουτσινά, Σπεράντζα Βρανά, Μαλβίνα Κάραλη κ.α. μέχρι που κατέβασε τα ρολά το 1993.

Η λέξη κράξιμο σταδιακά διέβη το κατώφλι του mainstream και πλέον χρησιμοποιείται ευρύτατα χωρίς απαραιτήτως να παραπέμπει σε σεξουαλικές προτιμήσεις. Δίκαιοι στόχοι κραξίματος αποτελούν πλέον, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί, θρησκευτικοί και επιχειρηματικοί εκείνοι ηγέτες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με την αλαζονεία τους.

1.
«...τα καλιαρντά της τηλεόρασης που σφυρηλατούν την καθημερινή λαλιά και το ήθος του αστικού πληθυσμού... οι στερεοτυπικές κωμωδιούλες του καναπέ και οι τηλεπαρλάτες, γραμμένες συνήθως από γκέι, βάζουν τις γυναίκες να κράζουν σαν κίναιδοι και εικονίζουν τους άντρες είτε σαν ξέσαλες είτε σαν αρσενικά ξόανα...» (Ένα βλέμμα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

2.
«...μεγάλο κράξιμο που δέχτηκε ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Μπασιάκος από τους νεοδημοκράτες κατά την ομιλία του κάπου στον Ορχομενό...» (από Blog)

3.
«Κράξιμο στα ΜΜΕ» (Τίτλος άρθρου, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

4.
«Συνεχίζεται και μεγαλώνει το κράξιμο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό» (από Blog)

5.
«...Από το 3ο κιόλας τεύχος (αρχές 1983) αρχίζουν τα προβλήματα. Αρχίζουν οι διώξεις του περιοδικού και του εκδότη του »περί ασέμνων« (άσεμνο είχε θεωρηθεί ένα ερωτικό σκίτσο του Ζαν Κοκτό - »ποιος είναι αυτός ο... Κοκτός;«, είχε ρωτήσει τότε ο πρόεδρος, θυμάμαι), καθώς και για »εξύβριση της αρχής«. Τέσσερις μήνες φυλακή κι ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο είχε επιδικαστεί τότε στην Πάολα, η φυλάκιση της οποίας τελικά αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση των ομοφυλόφιλων οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων - η υπόθεση είχε απασχολήσει και τη Διεθνή Αμνηστία...» (από ιστιοσελίδα ) αφιερωμένη στο περιοδικό ΚΡΑΞΙΜΟ

Τεύχος του πάλαι ποτέ ΚΡΑΞΙΜΑΤΟΣ (από Vrastaman, 30/10/08)Bettino Craxi, το στιβαρό αγόρι (από Vrastaman, 04/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified