Στο στρατιωτικό ιδίωμα, ο ανθυπασπιστής λέγεται συχνότατα ανθύπας (με σλανγκική αποκοπή). Από εκεί, με μια ηχηροποίηση του θήτα γίνεται αντύπας, ώστε να θυμίζει τον ομώνυμο λαϊκό τραγουδιστή. (Ή, αναλόγως με τα προσωπικά γούστα, και τον ήρωα Διγενή Αντύπα του Χάρρυ Κλυνν που έμεινε διάσημος για την ατάκα ημίθεος και βάλε, ή τον Αντύπα που χαιρέτησε ο Σαββόπουλος αφήνοντας πίσω του μια τρύπα).

Πάσα: Χότζας.

 1. - Μας έχει τύχει ένας αντύπας πολύ στριμένος! Μες στη γκρίνια όλη μέρα!

 2. - Άσ' τα, είχε κέφια πρωϊνιάτικα ο αντύπας και μας τραγούδησε...

(από Khan, 02/02/12)(από Khan, 19/11/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αφιερωμένο στο νονό σύντεκνο Χαλικιούτη.

Η μάνα του λόχου είναι ο επιλοχίας του λόχου.

Θεωρείται μητέρα του λόχου, με την έννοια πως μεριμνά για τη διευθέτηση των θεμάτων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του λόχου (άδειες, υπηρεσίες, ποινές κλπ).

Η φράση έχει τη ρίζα της από παλιά αλλά έγινε ευρέως γνωστή από ένα επεισόδιο που είχε στο στρατό ο παλιός ηθοποιός Παντόπουλος. Λέγεται πως κάποτε μιμήθηκε τον αυστηρό λοχαγό τους (ο οποίος με το παραμικρό τους έκλεινε στο πειθαρχείο). Τον μιμήθηκε λέγοντας:

«Εγώ βρε γαϊδουρογουρουνοτόμαρα, σας τιμωρώ γιατί είμαι ο λοχαγός, ο πατέρας σας. Σας τιμωρώ γιατί δεν ακούτε με το πρώτο, τον επιλοχία, που σας φροντίζει σα μάνα!»

Μετά το σχετικό ντόρο, η φράση απέκτησε δημοσιότητα.
Για την ιστορία ο λοχαγός ονομαζόταν Κουρουβέλης κι ο επιλοχίας Κοντομίχαλος.

 1. Διάλογος φαντάρων
  - Πολύ αυστηρός ο λοχαγός ρε παιδί. Μας έχει γαμήσει το ταμ τιριρί.
  - Έλα ντε. Αντί να πηδάει εμάς πρέπει να πηδάει τον επιλοχία που στο κάτω κάτω της γραφής θεωρείται και μάνα του λόχου.

 2. Ο επιλοχίας του Λόχου, ή μάνα του Λόχου κατά μία άλλη έννοια είναι αυτός ο τύπος που κάθεται δίπλα στο Διοικητή την ώρα της αναφοράς και σημειώνει καμπάνες, αιτήσεις κτλ.
  Δες εδώ (αντικατάσταση ερωτηματικών)

 3. Ανάμεσα στους πρόθυμους που βγήκαν από την παράταξη ένα βήμα μπροστά, σύμφωνα με τη διαταγή του, ήταν και ο «Επιλοχίας». Δεν επρόκειτο, βέβαια, για πραγματικό επιλοχία, που θεωρείται μάνα του λόχου, αλλά για ένα φανταράκι που σίγουρα δεν τα 'χε ... τετρακόσια! Κοιμόταν και ξυπνούσε με τ' όνειρο να γίνει επιλοχίας, να βγάζει σκοπιές, να επιβλέπει το καζάνι του φαγητού, να δίνει άδειες και να βάζει σε τάξη το κάθε τι στο λόχο και να μείνει μόνιμος στο στρατό.
  Δες εδώ (αντικατάσταση ερωτηματικών)

Παντόπουλος (από GATZMAN, 30/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράφραση των αρχικών Δ.Ε.Α. (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός). Χρησιμοποιείται - προφανώς - απαξιωτικά επειδή οι ΔΕΑ είναι και αυτοί κληρωτοί, οι οποίοι επειδή πήραν ένα γαλόνι την βλέπουν κάπως. Συναντάται επίσης και ως «κωλαρχιδέα».

Κοίτα να δεις που μας διατάζει και ο Κωστάκης. Έγινε αρχιδέα και κάτι τρέχει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράφραση του «Λόχου Διοικήσεως» στη στρατιωτική ομιλουμένη.

- Όλοι οι λέουρες μαζεύτηκαν στο λόχο διαλύσεως!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified