Μπαμπαδίστικη πολιτικολογία που χαρακτηρίζει πρόσωπα ή πολιτικές που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση, πατούν σε δύο βάρκες, αλληθωρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και προσπαθούν να είναι αρεστοί σε όλους κατά το Καφαβικό «Είπεν ο Μυρτίας, Σύρος σπουδαστής στην Αλεξάνδρεια, ...εν μέρει εθνικός κι εν μέρει χριστιανίζων:».

Με αυτή την φράση, που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και παραπέμπει σε άλλες εποχές, καταγγέλλουμε την καιροσκοπική / σπεκουλαδόρικη στάση αυτού που την εφαρμόζει, αν και στην πραγματικότητα αποφεύγουμε να πάρουμε κι εμείς σαφή θέση. Ωστόσο αυτός που την μεταχειρίζεται, με τον ανάλογο μάλιστα στόμφο, δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει βαθιά γνώση και συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος. Συνήθως δεν διευκρινίζουμε ποιος είναι ο «αστυφύλαξ» και ποιος ο «χωροφύλαξ», ώστε κατόπιν εορτής να πέφτουμε πάντα «μέσα».

από εδώ

Κατά βάθος θέλουμε κράτος; Μήπως είμαστε «ψιλοαναρχικοί», «ψιλοαντικρατιστές»; Μήπως το «ψιλοαπολαμβάνουμε» όταν καταλύεται το κράτος -αρκεί, βέβαια, να μην πληρώνουμε εμείς το λογαριασμό; Μέχρι σήμερα κουτσοπορευόμασταν. Και με τον «χωροφύλαξ» και με τον «αστυφύλαξ». Και κράτος της προκοπής δεν είχαμε, αλλά και την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας απολαμβάναμε…

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση από τα μύχια της λαϊκής θυμοσοφίας: όπως τα ογκώδη καρπούζια δεν χωράνε κάτω από τη μασχάλη μας, έτσι και όταν κάποιος καταπιάνεται με περισσότερες από μία υποθέσεις, αδυνατεί να τις διεκπεραιώσει.

  1. Σχόλιο στο διαδίκτυο: % «Να κάνει κάτι για να αποτρέψει τον ξεσηκωμό. Τον οποίο προφανώς φοβάται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και απεύχεται. Και τι είναι αυτό το κάτι; Αναθεώρηση της ΚΑΠ, όχι κατάργηση. Ούτε τη λέξη δεν τολμούν να προφέρουν. Ο Αλ. Αλαβάνος γνωρίζει ότι η ΕΕ δε θα αναθεωρήσει την πολιτική της, γιατί αυτή την πολιτική θέλουν τα συμφέροντα που εκφράζει. Αλλά τι να πεις όταν θέλεις να είσαι καλός με την ΕΕ και να φαίνεσαι καλός και με τους αγρότες; Ξεχνούν φαίνεται ότι δυο καρπούζια δε χωράνε στην ίδια μασχάλη».
  2. Σχόλιο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης: «Επειδή όπως αναφέρω και στην επικεφαλίδα, δύο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη, το συγκεκριμένο ιστολόγιο θα παραμείνει αναρτημένο για ένα ακόμη μικρό χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς ωστόσο κάποια ανανέωση όσον αφορά τη θεματολογία του»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επίρρημα ιταλικής προέλευσης (ίσως από το pace [=ειρήνη] και την έκφραση siamo pace [=είμαστε ισόπαλοι]). Είναι συνώνυμο του επιρρήματος ίσα, υπονοώντας όμως ότι αυτή η ισορροπία έρχεται σαν ισοστάθμιση, εξίσωση ή ανταπόδοση.

Συναντάται στον λόγο είτε μόνο του, είτε με τα ρήματα είμαι, γίνομαι, έρχομαι σχηματίζοντας εκφράσεις που έχουν και μονολεκτικό τύπο πατσίζω.

  1. - Λοιπόν, από τα δύο χιλιάδες εγώ παίρνω χίλια ευρώ, κρατάω και από τα δικά σου τα τριακόσια που μου χρωστάς και σου δίνω εφτακόσια. Είμαστε πάτσι;
    - Πάτσι.

  2. - Λοιπόν, έχουμε χάσει ήδη δυο παιχνίδια. Σοβαρευτείτε στα επόμενα δύο μπας και πατσίσουμε, γιατί βλέπω να μας παίρνουν και τα σώβρακα αν συνεχίσουμε έτσι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified