Διαόλου κάλτσα αποκαλείται το sock puppet, η ψεύτικη δηλαδή persona που δημιουργεί εν είδει μαριονέτας κάποιος εγγαστρίμυθος σπαστήρας ή τρολεατζής με σκοπό την μπαγαποντοδοσία, την πανοποντοδοσία ή την εν γένει χειραγώγηση μιας διαδιχτυακής κοινότητας.

«Διαόλο-καλτσισμός ορίζεται ως η δημιουργία πλαστής online ταυτότητας για την απονομή σπεκ, την υπεράσπιση, η την δημιουργία ψευδαίσθησης υποστήριξης κάποιου, των συμμάχων αυτού, ή της εταιρίας του...» (New York Times)

«...υποψην εινε ακομα 13 μαθητες μου που θα χρησημοποιησουν τον υπολογιστη μου και μαλον 5 αστερα θα βαλουν 9 απο αυτους με εχουν αστροδοσει
να εινε καλα τα παιδια ...οι μαθητες μου ειδαν αυτα που γραφοντε εδω και αποφασησαν να με πριμοδοτησουν...» (Εκμυστηρεύσεις μιάς διαόλου κάλτσας από εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Με το άκουσμα της έκφρασης «διαόλου κάλτσα», δημιουργείται μειδίαμα και απορία: πώς μπορεί να εφαρμόσει κάλτσα στην οπλή του κατσικοπόδαρου;

Χαρακτηρίζοντας κάποιον «διαόλου κάλτσα», εννοούμε ότι είναι χαρισματικός, ευφυής και επιτήδειος.

Η προέλευση της έκφρασης είναι ζήτημα διαφωνίας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ανάγεται στην εποχή του σκοτεινού Μεσαίωνα (κατά πόσον βέβαια ο Μεσαίωνας είναι η σκοτεινή εποχή που οι περισσότεροι ιστορικοί περιγράφουν, είναι θέμα που τίθεται υπό αίρεσιν). Στα Αγγλικά, η έκφραση υπάρχει ως Black Sock.

Κατά τη γέννηση ενός τέκνου, λοιπόν, σε μία εποχή που η μαγεία και το χόκους πόκους ήταν στα πάνω τους, οι γονείς ζητούσαν τη συνδρομή ανθρώπων με δραστηριότητα στο χώρο της μαγείας, προκειμένου να ενισχύσουν το παιδί τους με ιδιαίτερες ικανότητες. Αυτό γινόταν πραγματικότητα, βάζοντας τα ποδαράκια του βρέφους σε μία Μαύρη Κάλτσα, που ήταν φτιαγμένη, και καλά... από τρίχες του Εωσφόρου. Έτσι, το νεογνό θα γινόταν, όπως πίστευαν, ικανότερο και εξυπνότερο, ίδιος διάλος (devil in disguise...). Η όλη τελετή θα συνοδευόταν και από το σχετικό μαγικό (ξόρκια και σού πα μού πες...).

Να λοιπόν που η κάλτσα δεν χρησιμεύει μόνο ως θήκη δώρου για τον Άγιο Βασίλη, πάνω από το τζάκι....

  1. Απόσπασμα διαδικτυακού άρθρου:

«Τα ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ είναι «διαόλου κάλτσα».
Αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές δημιουργίες της ζωής και της εξέλιξης. Οσο μελετούν οι επιστήμονες τον θαυμαστό κόσμο τους τόσο περισσότερες εκπληκτικές ικανότητες ανακαλύπτουν ότι διαθέτουν, όπως, για παράδειγμα, το να αγωνίζονται για το καλό των δένδρων που ζουν».

  1. - Δεν μπορώ να περάσω ξανά Χριστούγεννα με τον αδερφό μου, ρε γαμώτο... Η γυναίκα του είναι διαόλου κάλτσα και συμφεροντολόγα, σε πουλάει και σ' αγοράζει χωρίς να το καταλάβεις!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified