#1
Μιτζνούρ

in γκιζίρης

Και στην Ήπειρο. από ηπειρώτισσα το έμαθα.

#2
Μιτζνούρ

in λεζάντα

Δεν ήξερα ότι υπάρχει.

Και δεν ήξερα αν μπορεί να θεωρηθεί σλανγκ

#3
Μιτζνούρ

in λεζάντα

Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί σλανγκ, επειδή πιθανώς η λέξη να μην έχει ξαναχρησιμοποιηθεί με αυτή τη σημασία, και ήταν ένα ιδιόλεκτο για να ριμάρει με το 'κάντε στην μπάντα'

#4
Μιτζνούρ

in σκοτεινό

Ή είσαι πολύ νέος ή είσαι πααααρα πολύ γέρος ή άπραγος

#5
Μιτζνούρ

in κασκαρίκα

Το τούρκικο είναι προφανές δάνειο. Επομένως η ιταλική εκδοχή είναι πιο πειστική

#6
Μιτζνούρ

in άλλο πράμα!

Έχω την εντύπωση πως 'άλλο πράμα' τονίζει την υπερβολή, είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη. Μούβαλαν ένα πρόστιμο, άλλο πράμα! Μούκαναν ένα χουνέρι, άλλο πράμα

#7
Μιτζνούρ

in κασκαρίκα

Στο παράδειγμα της προηγούμενης καταχώρησης δεν θα έβαζα τη λέξη κασκαρίκα αλλά πάθημα / χουνέρι.
Τι χουνέρι έπαθες!

#8
Μιτζνούρ

in κασκαρίκα

Το χουνέρι είναι πανελλήνιο.
Η κασκαρίκα ξεκίνησε μάλλον από εβραίους σεφαρντίμ που μιλούσαν ladino και πολλοί από αυτούς ήσαν και γαλλόφωνοι, όπως στην παλιά Θεσσαλονίκη

#9
Μιτζνούρ

in χουνέρι

Δες και κασκαρίκα, σε αντιπαράθεση

#10
Μιτζνούρ

in μπάφος

Εγώ ν'όμιζα πως είναι το τσιγάρο που φτιάχνεται από γόπες όταν είναι κανείς εντελώς ατσίγαρος και χαρμάνης.

Χαρμάνης είμαι πάντα, ως ερωτικό ον, ατσίγαρος ποτέ. δεν καπνμίζω

#11
Μιτζνούρ

in κουτουράδα

Ξεροτσέκουρο, τι περιαγωγή είναι αυτή έπειτα απόι δύο χρόνια;

Αυτό που λες δεν είναι το 'κοψοχρονια'; Ή όταν αγοράζεις;

Πήρα κοψοχρονιά δέκα ...... τόσο (π.χ. στην τιμή των 5)

#12
Μιτζνούρ

in παντζαρόσωστος

Είχα γράψει εγώ τέτοια βλακεία;

allivegp, ξέρεις πόσοι έλληνες έχουν ζήσει το ίδιο ή ανάλογο πρόβλημα με διάφοερες αναπηρίες. Τι είδους κόψιμο σ' έπιασε με τον Μεταξά;

Στην περιοχή Ν. Φιλαδέλφειας μέχρι Κηφισιά υπήρχε η ψυχιατρική κλινική του Κερκίνη, κι έλεγαν αστειευόμενοι (ή και όχι) είσαι / είμαι για του Κερκίνη. Αργότερα άκουσα κάποιον να λέει 'για του Λυμπέρη' κ.ο.κ. Αυτές οι χρήσεις είναι ευκαιριακές και έχουν δεσμευτική αντοπιότητα, δηλαδή δεν γίνονται αντιληπτές αλλού, οπότε δεν έχει νόημα να μαζευτούν.

Γνώμη μου απλώς, εννοείται

#15
Μιτζνούρ

in χαμένος

Γειά σου Βικάριε. Σας επεθύμησα. Πήρα σύνταξη και ασχολούμαι με πολλά.

Θα έχει καμιά συνάντηση φέτος; Έστω και περιορισμένης εμβέλειας

#16
Μιτζνούρ

in τσιμουδιά

Βέβαια έρχομαι πολύ αργά χρονολογικά, και έμμεσα (google), αλλά νομίζω ότι ΠΑΡΑ τις αρχικές προδιαγραφές, πρέπει να μπουν αυτές οι λέξεις κάπου για να καταγραφούν και να διασωθούν.

Ἐχει απο ετών αναγγελθεί μια αναβάθμιση του site με νέες ομάδες, όπως ΙΔΙΟΛΕΚΤΑ, ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ (αντιγράφω από Σαραντάκο) γιατί εμείς που ξεκινήσαμε από το slang.gr να μείνουμε σ' αυτό.

Και βέβαια να βάλεις και το κοτζάμ. Για να γκουγκλίζεται

#17
Μιτζνούρ

in Άγιοι Τόποι

Δεν είμαι από τον Πύργο, αλλά πού δεν έχει χασίσι στην Ελλάδα; Μια βόλτα στο Πήλιο κάνεις (όχι στο δημόσιο δρόμο), τούφες και φούντες βλέπεις. Οι ντοπιοι ούτε χαμπαριάζουν. Με βρήκαν ξώμπαρκο κάπου από τον ποδαρόδρομο και με βγάλανε σπίτι μου με το φορτηγό. Όλο περιποίηση. Μπήκε ο συνοδός πίσω για να καθήσω δέπλα στον οδηγό. Κάνεις αγροτικό στα Βαρδούσια.... αυτοφυές. Στη γλάστρα μου δεν έτυχε όμως!

Όσο για την αιμομειξία.... Πατέρας, που μάλλον ζει στην Αθήνα, χωρισμένος από χρόνια, μόλις έμαθε πως η κόρη α παντρευόταν, απαίτησε jus primae noctis. Προφανώς κάποτε και κάπου ήταν κατεστημένο δικαίωμα, αλλά έχει αποσιωπηθεί. Φυσικά δεν το πήρε. Το εκπληκτικό δεν είναι το ότι δεν είχε καταλάβει πως οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά το ότι παραιτήθηκε όταν του ψιθύρισαν ότι η κόρη του δεν είναι παρθένα. Την ήθελε ΚΑΙ παρθένα, να τη διακορεύσει αυτός!!!!

Κι αυτά δε γίνονται μόνο σ' εμάς! Η FYROM, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο κλπ, κυρίως μεταξύ των χριστιανικών πληθυσμών, βρίθουν από παραδείγματα.

#18
Μιτζνούρ

in φρώας τας σένας

Χαμηλάρι μαξιλό
Μεταφορούνται εκτελαί

#19
Μιτζνούρ

in σαλιγκαριά

Το 'εμπνεύσθηκα' γράφοντας κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο γεγονός. Γι' αυτό το χαρακτηρίζω ως νεολογισμό. Ίσως είναι η πιο πετυχημένη μου ανάρτηση.
Φάε Χότζα τη σκόνη μου!

#20
Μιτζνούρ

in ψώνιο

Το θυμάμαι Κόνδορα. Σε είχα γνωρίσει κατά την άκπτυξη της πρώτης (αρετής σου) και περιμένω ακόμα να τελειωσουν.
Χίλια χρόνια! Αμάν πια; Τι υπομονή να εχει κανείς;

#21
Μιτζνούρ

in λέμε τώρα

Συνώνυμο: που λέει ο λόγος.

Θυμάμαι ένα τραγούδι της Αρβανιτάκη, σε συναυλία φυσικά, αλλά μην το πείτε του Χότζα, που έλεγε 'είμαι η σκλάβα σου, είμαι η....' κλπ κι έπειτα γελούσε κι έλεγε 'που λέει ο λόγος.'

#22
Μιτζνούρ

in ταγματαλήτης

Βαθμολόγησα πολιτικο-ιστορικά όχι σλανγκιστικά, να εξηγούμαστε.

#23
Μιτζνούρ

in κανόνι, φάρδος

Αυτό σημαίνει ότι δεν μετρησαν σωστά τα κοντέινερ ή τις παλέτες.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί οι σλανγκιές έρχονται και φεύγουν. Υπάρχουν σλανγκιές που περνάνε στα comme il faut και κόσμιες εκφράσεις που παίρνουν σλάνγκικη σημασία για κάποιο λόγο.
Υποτίθεται ότι αυτός ή αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν κάποτε όλο αυτό το υλικό, αφού το ξεκαθαρίσουν, θα πρέπει να κάνουν κι αυτό. Και δεν αρκεί η αναφορά στη λογοτεχνία.

Για παράδειγμα, εγώ έφαγα χαστούκι από τη μάνα μου τριών ή τεσσάρων χρονώ γιατί είπα 'έτσι μου χρωστάει' εννοώντας έτσι μου γουστάρει, μια πολύ κοινή έκφραση τότε (3 χρονών ήμουν το 1947)
Το γουστάρω.... σήμαινε 'φχαριστιέμαι' όταν π.χ. κάποιος κάπνιζε (και πιο πολύ για γυναίκα τότε) ή 'χαίρομαι που ο παρακολουθώ κάποιον άλλον να κάνει μια βλακεία ή μια παγαποντιά'. Δε γουστάρω να σε βλέπω, δε γουστάρω τέτοια φαγητά... Νομίζω πως το θεώρησες πολύ μεγαγενέστερο.

Στην Κέρκυρα, το 1961(;) άκουσα μαθήτρια να λέει 'θα με πιάσουν στο σχολείο σκαπαδόρα' δηλαδή θ' αντιληφθοὐν ότι το έσκασα.

Δεν είδα επίσης πιο πάνω το 'είμαι πανί με πανί'=άφραγκος.

Μια βλακώδης απάντηση κάποιου που δεν είχε ρολόι και τον ρωτούσαν τυχαία τι ώρα είναι ήταν 'πετσί παρά κόκκαλο'.

Υπήρχε κάποτε (1956,8) ένα βιβλίο εκδόσεις Σαλιβέρου 'Αυνανισμός ή Μαλακία' που πρέι να είναι πολύ ενδιαφέρον γλωσσικά αν μπορούσε κανείς αν το βρει.Είχε εκδοθεί υποτίθεται ως βοώθημα των γονέων για να πείσουν τους κανακάρηδές τους 'να την κόψουν' (τη συνήθεια όχι το άλλο)

ἤρισαν ἀλλήλαις Ροδόπη, Μελέτη, Ροδόκλεια, τῶν τρισσῶν τὶς ἔχει κρείσσονα μηριόνην Παλατινή Ανθολογία

Ελπίζω να μην το έχετε βάλει και δεν το πρόσεξα! Αλλά είναι αλφαβητικά.

(Sorry) βληχή είναι το βέλασμα, όχι το αρνάκι.

#26
Μιτζνούρ

in παπατζής

Νομίζωότι το
Θα και θα και θα πάψε βρε παραμυθά, του αλησμόνητου Χρηστάκη (κι ας ήηταν λίγο χουντικός ο βλάκας, άσχετος ήταν) για τον Παπανδρέου ήταν.

#27
Μιτζνούρ

in κομπραδόρος

Μπράβο βρε Δείνο....

#28
Μιτζνούρ

in μαραμπέλ

Κάτι έμαθα κι εδώ

#29
Μιτζνούρ

in τιριτόμπα

Μπράβο, βρε δεινόσαυρε! Όνομα και πράμα.
Είχα διαβάσει για την ύσκα στην Μυστηριώδη Νήσο (την ωραία παλιά έκδοση του 50;) αλλά δεν ήξερα τις άλλες λεπτομέρειες. Το μαραφέτι της φωτό το έχω δει μερικές φορές, σαν αξιοπερίεργο αντικείμενο, όχι ότι άναψε κανείς τσιγάρο με δαύτο, αλλά δεν ήξερα ότι αυτή είναι η ύσκα.

Γενικά έμαθα πολλά, όπως και το πριόβολο

Άλλη μια φορά, καλή δουλειά

#30
Μιτζνούρ

in παντζαρόσωστος

Το χαρακτήρισα ως 'πρόστυχο' για τα κατ' ιδίαν σχόλια που κάνω σχετικώς