Νίτσα κι αυτή:
Ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης είχε "προβλέψει" σε μια από τις πολύ διάσημες βινιέτες τoυ ότι οι άλλοι θα τη φωνάζουν Μακεδονία και εμείς θα τη λέμε Νίτσα. Επιβεβαιώθηκε.
booksjournal.gr">http://booksjournal.gr
@D.S.(#15.) Ἐνδιαφέροντα αὐτὰ ποὺ γράφετε γιὰ τὴ σύνδεση (νομισματικὴ καὶ ἐννοιολογικὴ) δραχμῆς-φράγκου. Ἄλλωστε ἔχουν μείνει σχετικὲς ἐκφράσεις ποὺ συνδέουν τὰ φράγκα μὲ τὸ χρῆμα γενικότερα, ὅπως φραγκάτος, γκαφρά
"κουνήσου μάγκα καὶ ρίχ' τὰ φράγκα" ἐδῶ
Γιὰ τοὺς παλιότερους (50+) ἡ ἔκφραση "τέρμα τὰ δίφραγκα" ἔχει συνδεθεῖ μὲ τὸ τέρμα συγκεκριμένων διαδρομῶν λεωφορείων, ὅπως ἀναφέρει καὶ ὁ λημματογράφος. Πάντως θὰ ἦταν πολὺ ἐνδιαφέρον ἄν βρίσκαμε τὴν ἔκφραση σὲ παλιότερη καταγραφὴ της (δεκαετία τοῦ 1920) ποὺ θὰ συνηγοροῦσε μὲ αὐτὰ ποὺ γράφετε στὸ πολὺ ἐνδιαφέρον σχόλιό σας.
Χαχαχαχ, πωλήτρια σε κατάστημα με είδη πουτανικής είπε "τα μανά" (πληθυντικός του μανό γιατί).
♫ Προσεύχομαι μέσα στον ύπνο μην παραμιλήσω
και τα βγάλω στη φόρα
Προσεύχομαι μην με καρφώσει κανένας
και ψάχνω για χώρα
Προσεύχομαι όταν βλέπω μανούλι
να μην είν’ η δικιά μου παρούσα
Προσεύχομαι και προσέχω συνάμα αφού
αλλιώς δε θα ζούσα ♬♪
Η αίσθηση του χιούμορ είναι ενσωματωμένη στο χρωμόσωμα Υ, γιατί
έπικ σχόλιο του σαλλονικέως Keyser Soze
Η φράση καταφανώς σχετίζεται με το γαλλικό φράγκο και όχι με τις
δραχμές. Λέει: "Τέρμα τα φράγκα ή τα δίφραγκα" και όχι "τέρμα οι δραχμές ή τα δίδραχμα", άρα είναι παλαιότερη και σχετίζεται με την εποχή που η δραχμή και το γαλλικό Φράγκο ταυτίζονταν και συνυπήρχαν !!! Πότε έγινε αυτό ; Με την "πρόγονο της ΟΝΕ" και του Ευρώ, την Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ), που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα, σε μια προσπάθεια ενοποίησης πολλών ευρωπαϊκών νομισμάτων σ' ένα ενιαίο νόμισμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη σε μια εποχή που τα περισσότερα εθνικά νομίσματα εξακολουθούσαν να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον χρυσό και τον άργυρο. Ιδρύθηκε το 1865 και διαλύθηκε το 1927. Το τότε κοινό νόμισμα ήταν το Φράγκο. Όταν η Ελλάδα βγήκε από την Ένωση αυτή, ο λαός είπε και έμεινε η φράση: " Τέρμα τα φράγκα ή τέρμα τα δίφραγκα". Οταν θα βγεί από το Ευρώ είτε οικειοθελώς, είτε με ώθηση, είτε θα καταρρεύσει η ΟΝΕ όπως παλιά η ΛΝΕ, ίσως να λέμε τη φράση: " Τέρμα τα Ευρά / Εβρά ή τα δίευρα/δίεβρα" :) Για εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, σερφάρισμα στο λήμμα: Λατινική Νομισματική Ένωση (ΛΝΕ).
Μπράβο Ξη! (Μ' αρέσουν πολύ αυτές οι λέξεις, μου θυμίζουν το δέντρο που πληγώναμε)
[...] βρήκα τρεις τέσσερις κοπελιές, νεαρές κοπελιές, οι οποίες ήτανε σοκολατιέρες' έτσι τις αποκαλούσανε οι ναυτικοί τις κοπελιές αυτές. Σοκολατιέρες. Αυτές ήτανε να πας να πιείς καφέ μαζί, κάνα φιλάκι, μόλις πήγαινες να βάλεις το χέρι σου στο βυζάκι, χάλαγε η δουλειά, να πούμε' αλλά για καφεδάκι, βόλτα και τέτοια τουριστικά [...] πολύ καλές ήτανε.
Γιάννης Μακριδάκης Η πρώτη φλέβα, βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Το μπαρ το λέγανε Χάρμπορ λάιτ, το φανάρι του λιμανιού. Όλο το βαπόρι γάμπριζε στη μαμασά τη Γιόκο. Φεύγανε οι κοπελιές από το μπαράκι της κι ερχόντανε και τακιμιάζανε μες στο βαπόρι.
Γιάννης Μακριδάκης Η πρώτη φλέβα, βιβλιοπωλείον της Εστίας.
Η έκφραση ανήκει αποκλειστικά στον Χάρρυ Κλύνν, όπως αναφέρεται και σε άλλα σχόλια. Καλό θα είναι να διορθωθεί η περιγραφή, που τη χρεώνει στον Πανούση. Πάντως, δεν είναι τυχαία η επιλογή του Νταλάρα, για το ...χέσιμο και καθόλου τυχαίο ότι έγινε παροιμία και πέρασε στην αιωνιότητα!
Και στη Σίφνο είναι το μεταλλικό κρεβάτι.
Τώρα σκουριάζουν πεταμένα και θέλει ένα κάρο λεφτά να τα φτιάξεις, άσε που είναι και πολύ κοντά, 1.70 το πολύ.
Τι λέτε ωρέ; Mεταλλικά κρεβάτια και αρλούμπες ! Ο μεσιέ Μπαμπινιώτης λέει σημαίνει ΞΥΛΙΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ !
Κλαίω Χάνε
- Καλησπέρα ένα σουβλάκι με γύρο και μία λεμονιτα
- Αθηναίος φιλαράκι;
- Ναι πως το καταλάβατε;
- Φοράς το πόλο μέσα απ το παντελονι
Khan
in άντρηδοι, πούστηδοι, καραγκιόζηδοι