Ουδεμία σχέση με το πασίγνωστο λαϊκάντζικο, τουρκαλάδικης προελεύσεως ντέρτι - dert, που σημαίνει το βάσανο, τον καημό, το μαράζι, το μεράκι και άλλα γλοιώδη που παραπέμπουν σε ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.

Ντέρτι (dirty = βρόμικο, βρωμιά) είναι αγγλικός όρος της διεθνούς των ναρκωτικών. Είναι η δηλητηρίαση του αίματος, η πλέον συνηθισμένη αρρώστια από την ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης, η πλέον κλασική νίλα που μπορεί να φάει κανείς από ένα βάρεμα / σουτάρισμα πρέζας.

Ο ενεσάκιας / δοσάκιας παθαίνει ντέρτι, όταν ξένα σώματα / προσμείξεις / βρομιές / μικρόβια / μύκητες παρεισφρήσουν στο ενέσιμο διάλυμα κατά το μαγείρεμα και ακολούθως περάσουν στο αίμα. Το ντέρτι είναι βέβαια όρος-ομπρέλα: ντέρτι από ντέρτι διαφέρει.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις από που προήλθε η βρομιά. Το πιο συνηθισμένο είναι να βρίσκεται ήδη στη σκόνη που ψώνισες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κυκλοφορεί η πλέον νοθευμένη ηρωίνη όλης της Ευρώπης (μόνο 20% κατά μ.ο. καθαρή ουσία). Ουσίες νοθείας («κοψίματος») μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ζάχαρη και ντεπόν μέχρι κιμωλία, μαρμαρόσκονη και έτερα οικοδομικά υλικά... Βρόμικο μπορεί να είναι και το κουταλάκι επί του οποίου έλαβε χώρα το μαγείρεμα. Βρόμικο μπορεί να είναι το χρησιμοποιημένο σέο (σύριγγα-φυσούνα-γκαν) με το οποίο έγινε η ένεση. Ξένα σώματα μπορεί να είχε ακόμη και το αγνό όξινο λεμονάκι που χρησιμοποίησες ως διαλύτη.

Τα συμπτώματα του ντέρτι είναι παρόμοια με αυτά μιας γερής ίωσης: ρίγη, ζαλάδες, πυρετά, πόνοι στα κόκαλα, τάση για εμετό κλπ. Καλό είναι μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, να πλακώσεις κανά δυό ασπιρινιές, μπας και το καταστείλεις. Αλλιώς, πάμε στα πιο χοντρά, π.χ. κάποιο φαρμάκι για τα σπασμωδικά σοκ... Το ντέρτι κρατά συνήθως αρκετές ωρίτσες, όπου πονάς ολόκληρος, ιδρώνεις και ξεϊδρώνεις, σπαρταράς σαν το ψάρι έξω απ' το νερό. Οι πρεζάκηδες παραμυθιάζονται πως σου περνάει αν ξαναπιείς στο καπάκι απ' τη βρώμικη πρέζα... Κλασικός αστικός μύθος που παίζει πολύ και για τα ξίδια.

Ως ελάχιστο μέτρο προφύλαξης από το ντέρτι, οι πρεζάκηδες ρίχνουν στο κουτάλι, αφού η σκόνη βραστεί και βρίσκεται σε υγρή μορφή, ένα κομμάτι μπαμπάκι ή ένα φίλτρο από τσιγάρο (συνήθως τα μικρούλια φιλτράκια για στριφτά). Εκεί καρφώνουν τη βελόνα και μέσω αυτού κάνουν την αναρρόφηση προς τη σύριγγα.

  1. Το απλό ντέρτι σίγουρα δεν είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πάθει κανείς από ενδοφλέβια χρήση πρέζας. Από χρησιμοποιημένες και μη αποστειρωμένες σύριγγες κονομάς πολύ χειρότερα πράγματα: έιτζ, ηπατίτιδες, ενδοκαρδίτιδες, τέτανους.

  2. κανονίζει να προμηθεύεται τακτικά σωστά κομμένη πρέζα ώστε να μην αρωσταίνει αλλά και να μην παθαίνει ντέρτι. (Από εδώ)

  3. Συχνά οι χρήστες παθαίνουν το λεγόμενο «ντέρτι» (dirty - βρώμικο), όταν ξένα σώματα ή προσμείξεις παρεισφρύσουν στο ενέσιμο διάλυμα, με σημαντικούς κινδύνους για τη ζωή τους. (Από εδώ)

πρέζα (από johnblack, 07/08/09)Dirty: ρίγη, ζαλάδες, πυρετά, πόνοι στις δαγκάνες, ταση για εμετό κλπ.  (από Vrastaman, 07/08/09)Κίμωλος: Η "κιμωλία γη" χρησιμοποιείται για το κόψιμο της ηρωΐνης.  (από allivegp, 07/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

α ρε βράστα το ήξερα οτι θα πάει στο ντέρτι τόκιν το θέμα! πες μου γιατρέ μου υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε;

#2
amelie

Και ο ραδιοφωνικός σταθμός φυσικά για όλους τους ταξι -ντράϊβερ της Αθήνας.

#3
electron

μαζική παράκρουση....

#4
yanis_d

ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΠΑΘΑ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 5 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ. ΜΕΤΑ ΑΝΕΒΑΣΑ ΠΥΡΕΤΟ 41. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 7:42 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ 38,6. ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΘΑ ΠΩΣ; ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΒΑΛΑ ΜΠΕΝΤΑΝΤΙΝ. ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΚΩΘΗΚΑ ΣΤΙΣ 2 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΠΙΟΥ VULVEGAL ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΤΑΝ ΤΡΥΠΙΣΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΠΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ VULVEGAL ΚΑΙ ΜΠΕΤΑΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΦΛΕΒΑ, Η ΗΤΑΝ ΧΑΛΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΛΙΩΣΑ ΤΟ ΧΑΠΙ Ή ΥΠΗΡΧΕ ΛΙΓΑΚΙ ΝΕΡΟΜΕΝΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΓΓΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ.

#5
yanis_d

ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΝΟΘΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΣΠΑΝΕ ΜΕ κιμωλία, μαρμαρόσκονη και έτερα οικοδομικά υλικά... ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.