Ο χοντροκομμένος πατσάς.

Σαλονικιώτικο, τολμώ να είπω. Και μάλιστα από την εποχή που άνθιζε το πατσατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (Ηλίας - Λευτέρης - Θρακικόν κλπ.), τώρα με τις σουπερί έχουνε μπερδευτεί τα πράγματα.

Ο κλασικός πατσάς Θεσσαλονίκης λοιπόν, ήταν τρισυπόστατος, το μενού παρείχε τρεις επιλογές: 1) ψιλοκομμένος, 2) χοντροκομμένος = ντουσλαμάς και 3) ποδαράκια. Ενώ έπαιζε και ο ανάμικτος = σκεμπές με ποδαράκια. Ο πατσάς κοβόταν παρουσία του πελάτη, δηλαδή μετά την παραγγελία ο μάγειρας έβγαζε τον σκεμπές από το καζάνι (που ήταν στην ίδια αίθουσα με τα τραπέζια), τον άπλωνε στον πάγκο και τον έκανε κομματάκια στο επιθυμητό μέγεθος (ψιλο- ή χοντροκομμένο). Οι δε ρυθμικές και συνεχόμενες μπαλταδιές του μάγειρα στον πάγκο, παρείχαν και το ακουστικό συμπλήρωμα στη γευστική και οσφρητική απόλαυση του πατσά.

Μάστορα πιάσε έναν ντουσλαμά, δυο ψιλοκομμένα και έναν ανάμικτο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
betatzis

Πολύ σωστός !!!!Υπάρχει και ο κρητικός τζουλαμάς, κάτι μεταξύ φαγητού και γλυκού, που γίνεται με ψιλοκομμένα συκωτάκια. Πρέπει να είναι από την ίδια λέξη.

#2
MXΣ

Δες και ντουζλαμάς, εκ του Τουρκικούο και παρεμφερές tuzlama.

#3
iron

μπράβο ρε μπέτα, και είναι ο τζουλαμάς ένα πράμα τρομερό!!!!

#4
Vrastaman

Εξαιρετικός ορισμός! Don't get me wrong, αλλά έχει κάποια σλανγκική εφαρμογή ([π.χ. «θα μάς κλάσεις μια μαρμίτα ντουσλαμάδες» ή «τελέρε σλαμασντού»);

#5
joe909

Επί του παρόντος λίγα πράγματα, αλλά το εύηχον της λέξεως προσφέρεται, π.χ.: Θα σε κάνω ντουσλαμά. Κουνήσου ρε ντουσλαμά να κάψεις κανα σκεμπεδάκι!
Και να μ’ αφήσει για ποιον; Για ποιον ρε μαλάκα; Γι’ αυτόν το ντουσλαμά; Πάντως εδώ διατυπώνεται η άποψη (την οποία ουδόλως υιοθετώ για να μην παρεξηγούμεθα) ότι «για να γίνεις δημοτόμπατσος πρέπει να είσαι πολύ ντουσλαμάς».

#6
Vrastaman

Τέλεια, θα την λανσάρω και στον Ελληνικό νότο!