Η γυναίκα που έχει σεξουαλικές σχέσεις με πάρα πολλούς άντρες. Πρόκειται για κάτι σαν ψωλαποθήκη, μόνο που όχι μόνο αποθηκεύει τις ψωλές, αλλά είναι και φύλακάς τους, βγάζοντας και κάτι το κυριαρχικό επί των ψωλών. Ας πούμε, ένα είδος φαροφύλακα που οργανώνει τα καράβια που σέρνει το μουνί της.

Πρόκειται για μια από τις προσφιλείς λέξεις του Μάκη Τσίτα, του οποίου το έργο Μάρτυς μου ο Θεός (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014) έχει μεγάλη σλανγκική σημασία, καθώς, όπως παρατηρεί ο Φοίβος Δεληβοριάς, είναι ένα από τα πρώτα λογοτεχνήματα που έχουν γραφτεί σχεδόν σαν να είναι παραθέσεις ποσταρισμάτων μιας τρολοπερσόνας στο Φέισμπουκ, μόνο που ο αφηγητής είναι ένας εξωδιαδικτυακός τρολός, που δεν παύει όμως να τρολάρει και να αυτοτρολάρεται ασύστολα, δείχνοντας έτσι κρυμμένες αλήθειες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για ένα νέο είδος τρολογοτεχνίας (το επόμενο στάδιο μετά τη μπλογοτεχνία). Το έργο είναι ασφαλώς σλανγκοπεριβόλι, αν και οι πολλές σλανγκιές του υπάρχουν ήδη στο σάη μας.

  1. Σκέφτομαι πως αν η Ευμορφία και η Ρωρώ αποφασίσουν κάποια στιγμή να γίνουν πλούσιες, θα τα καταφέρουν μια χαρά. Η πρώτη θα μπορούσε να βρει καμιά δεκαριά μαλάκες παύλα θύματα σαν κι εμένα. Η δεύτερη εάν είχε φάρο σε ένα ακρωτήρι κι έβαζε ανακοίνωση στον Τύπο που να λέει ότι από την τάδε μέχρι την τάδε ημερομηνία μπορείτε να 'ρθείτε να με πηδήξετε, θα έβλεπες κάθε μέρα απ' έξω να συνωστίζονται βάρκες, βαρκούλες, καίκια, κρουαζιερόπλοια στη σειρά. Θα τους έδινε και στίγμα ναυτιλιακό. Αυτή είναι γεννημένη για ψωλοφύλακας. Θέλει να καταμετρήσει τις αντρικές αντοχές. Αναλυτικώς. (Μάκης Τσίτας, Μάρτυς μου ο Θεός, Αθήνα: εκδ. Κίχλη, 2013, σ. 198).
  2. Ο Χρυσοβαλάντης, για να υπάρξει, σιχαίνεται τους Πακιστανούς, τα «πορνώδη γερόντια», τις λεσβίες, τους Αλβανούς, τους Ρώσους, τα κυκλώματα, τους μασόνους, τους άθεους, τους συναδέλφους του, τις γυναίκες-«ψωλοφύλακες», τις τράπεζες, τα ριάλιτι, τους πουλημένους δημοσιογράφους. (Φοίβος Δεληβοριάς για Μάκη Τσίτα).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
dryhammer

#2
patsis

Προσωπικά δεν βλέπω τις σημασίες του λήμματος που καταγράφεις, στο απόσπασμα που παραθέτεις. Επίσης, η λέξη αυτή δεν εμφανίζεται στο διαδίκτυο (1, 2, 3, 4, 5, 6) και δεν την έχω ακούσει. Ή, για να είμαι ακριβής, δεν θυμάμαι να την έχω ακούσει και αν την άκουσα, δεν μου έμεινε σαν λέξη "υπαρκτή", με παγιωμένη σημασία και όχι εφήμερη λεξιπλασία.

#3
Khan

Ό,τι γράφω στον ορισμό ισχύει για τη λέξη, η οποία όμως ενδέχεται όντως να είναι μια ατομική λεξιπλασία του Τσίτα (επανερχόμενη πάντως στο έργο του), ή, ας πούμε, μια λεξιπλασία που έχει ακούσει από έναν στενό κύκλο και η οποία δεν έχει φτάσει στο Γκουγκλ (εκτός από ένα μοναδικό χτύπημα, σχετικό, που το παρέπεμψα στο παράδειγμα 2). Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να θεωρηθεί η λέξη ως μη αρκούντως υπαρκτή, και να διαγραφεί το λήμμα, εφόσον το κρίνουν οι μοντς, έχω άλλωστε εκφράσει και άλλοτε τη θέση (και όχι μόνο εγώ ασφαλώς) ότι λήμματα που δεν υποστηρίζονται αρκετά από τις μηχανές αναζήτησης και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν αλλιώς (λ.χ. περιπτώσεις "βιωματικής" ναρκοσλάνγκ) μπορούν να διαγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τον λημματοδότη.

#4
patsis

Το δεύτερο παράδειγμα είναι ένας άνθρωπος που μιλά για το συγκεκριμένο βιβλίο, μεταφέροντας τμήμα του περιεχομένου του και, προφανώς, χρησιμοποιώντας κάποιες από τς λέξεις του. Αυτό δεν νομίζω ότι μετρά για "εμφάνιση" της λέξης.

Νομίζω ότι πρόκειται για "χρήσιμη" λεξιπλασία του συγκεκριμένου συγγραφέα και εικάζω ότι η χρησιμότητά της έγκειται στην ευκαιρία που δίνει για συνειρμική ανάσυρση από τον αναγνώστη του της έκφρασης το μουνί σέρνει καράβι.

Μια σύλληψη, εξάλλου, κάπως προβληματική, διότι ο φαροφύλακας φροντίζει ώστε τα καράβια ποτέ να μην τον φτάσουν (και συγκρουστούν με τα βράχια ή τον λιμενοβραχίονα) αλλά να ρυθμίζουν την πορεία τους βοηθούμενα από την θέση του στο σκοτάδι.

Αυτό που εγώ δεν βλέπω στο απόσπασμα είναι η έννοια του φύλακα ως οιονεί κυρίαρχου, σε υπέρτερο επίπεδο του αποθηκάριου (που και στο λήμμα ψωλαποθήκη, πιστεύω, υπερτερούν οι έννοιες του ανθρώπου-"σκεύους ηδονής" και χιλιομέτρων στο σεξ, τα οποία, ειδικά για τις γυναίκες, γίνονται συχνά αφορμή ψόγου).

#5
Khan

Νομίζω ότι είναι σωστές οι παρατηρήσεις σου, θα το ξανακοιτάξω.