Πρόκειται για το πρώτο (γνωστότερο, δημοφιλέστερο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο) μέρος της παροιμίας: Του κώλου τα εννιάμερα - του πούτσου τα σαράντα.

Background / παρασκήνιο: Τα «εννιάμερα» και τα «σαράντα» είναι μνημόσυνα. Τα μνημόσυνα είναι τελετές που γίνονται στην μνήμη νεκρών και αφορούν σε τρισάγια και επιμνημόσυνες δεήσεις. Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο («τριήμερα») και στις εννιά ημέρες («εννιάμερα») από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλεται στο «σαρανταήμερο» ή «στα σαράντα» (δηλαδή στις σαράντα ημέρες), στους τρεις μήνες («τρίμηνα»), στους έξι μήνες («εξάμηνα») και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια από την κηδεία.

Στο θέμα μας: Τα «εννιάμερα» γίνονται πριν τα «σαράντα». So, όταν τρώμε κόλλυβα για τα «εννιάμερα» του κώλου, ήδη τρώμε τα κόλλυβα για τα «σαράντα» του πούτσου. Τουτέστιν, πρώτα πεθαίνει ο πούτσος και μετά ο κώλος κι αυτό το ξέρει ο κόσμος όλος.

Επικρατεί, ο πιο θλιβερός θάνατος να είναι ο πρώτος, δηλαδή αυτός του πούτσου. Η θλίψη μας για τα «σαράντα» του πούτσου είναι μεγαλύτερη, κατά πολύ, από αυτή για τα «εννιάμερα» του κώλου.

Συνεπώς, η έκφραση «του κώλου τα εννιάμερα» αναφέρεται σε γεγονότα των οποίων η σημασία κρίνεται ως μικρή σχετικά, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά για να κλάψει κανείς...

Και εδώ έρχεται και δένει ο παρών ορισμός με τον προηγούμενο (σπεκ στους προλαλήσαντες), όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Χρησιμοποιείται ... για να δηλώσει κάτι ... ανάξιο λόγου, με μια δόση αγανάκτησης ή επιδεικτικής αδιαφορίας.»

-Αυτός ο Κώστας όλο με gucci και armani τριγυρνάει ρε Ελένη, στάνταρ είναι πολύ φραγκάτος.
-Του κώλου τα εννιάμερα είναι μωρή μαλάκω, φραγκάτος και τρίχες, γιαυτό πηγαίνει στην δουλειά με το παπάκι; Μαϊμούδες είναι τα gucci, ξεκόλλα με τις θεωρίες.

(από Vrastaman, 05/02/09)(από pavleas, 05/02/09)(από Galadriel, 05/02/09)(από pavleas, 09/02/09)

Βλ. και Τ.Κ.9 (ταυ κάπα εννιά)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

> πρώτα πεθαίνει ο πούτσος και μετά ο κώλος

Ο κώλος είναι σαν την κατσαρίδα δηλαδή, που ζει αποκεφαλισμένη για 2-3 εβδομάδες μέχρι να πεθάνει απο ασιτία!

#2
Galadriel

...και αυτό σωστό.

#3
GATZMAN

Πολύ καλό!
Ω ρε Βράστα...τί είπες;

#4
slangprof

Έχω ακούσει ότι μετά από γαμήσι, ο κώλος θέλει 9 ημέρες να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση (από κανέναν Ασκητή δεν θυμάμαι). Ίσως σαν εναλλακτική θεωρία....

#5
poniroskylo

@Mes: Μια διευκρίνηση, πληζ, διότι είμαι και βραδείας αντιλήψεως στην αριθμητική. Εκεί που λες όταν τρώμε κόλλυβα για τα «εννιάμερα» του κώλου, ήδη τρώμε τα κόλλυβα για τα «σαράντα» του πούτσου εννοείς ότι τα σαράντα του πούτσου τα κάνουμε την ίδια μέρα με τα εννιάμερα του κώλου; Δηλαδή, τρόπος του λέγειν, ο κώλος πέθανε 31 μέρες μετά τον πούτσο; Και, btw, ο τύπος αυτός του οποίου ο πούτσος και ο κώλος μας τελείωσαν έχει κάτι άλλο που να συνεχίζει να λειτουργεί ή είναι πάπαλα γενικώς και βλέπει τα ραδίκια ανάποδα;

#6
Hank

Εγώ κατάλαβα ότι μιλάμε για τον πούτσο του ενός και τον κώλο του άλλου/ης. Τουτέστιν, ο πούτσος θα το παλέψει, θα γαμήσει, θα χύσει, θα πέσει, θα ξανασηκωθεί, φτου κι απ' την αρχή, κάποια στιγμή θα κατσιάσει και μετά θα του κάνουμε τα 40. Ενώ ο κώλος, ακόμη κι αν υποστεί εξευτελισμό θα συνεχίσει να μένει εκεί, δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί μια οροσειρά...

#7
Galadriel

@slangprof: η θεωρία αυτή είναι πολύ δημοφιλής (ένα googling το αποδεικνύει περίτρανα). Όμως αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι, αυτός ο διάλογος Ασκητή – τηλεθεάτριας δεν έχει γίνει ποτέ (τουλάχιστον σε αυτή την μορφή).

Η αιτία της παραπληροφόρησης ήταν μια εκπομπή του Θέμου, ο οποίος, απομόνωσε έναν (πραγματικό) διάλογο και τον αξιοποίησε αρμοδίως (ιδιαιτέρως εμπνευσμένα ομολογουμένως) για τις ανάγκες τις εκπομπής του.

Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, τι σχέση έχει το πόσο γρήγορα επανέρχεται ο κώλος στις διαστάσεις του με την χρήση της φράσης «του κώλου τα εννιάμερα» ως έκφραση απαξίωσης…

@Hank: Η φιλοσοφική προέκταση που δίνεται στο σχόλιό σου είναι ως και μεγαλειώδης αλλά δεν βρίσκει άμεση εφαρμογή στο παρόν λήμμα, τουλάχιστον όχι στον συγκεκριμένο ορισμό... Αν και θέλει σκέψη το πράμα, το πήγες σε άλλες σφαίρες – to boldly go when no man has gone before. Θα μπορούσε, δεδομένης της απαξιωτικής χρήσης του λήμματος ως δήλωση πλήρους αδιαφορίας, να είναι σεξιστικό σχόλιο, ie άμα πεθάνει ο πούτσος μου τι με νοιάζειτι κάνει ο κώλος σου μωρή - που εδώ που τα λέμε δεν είναι και απίθανο ως σκέψη, αν κρίνω από τον τρόπο που σκέφτονται κάτι γνωστοί μου).

Δεν μιλάμε για άλλο άτομο, μιλάμε για την θλίψη του ίδιου ατόμου, όταν σταδιακά με το γήραςεπέρχεται η παρακμή και εν τέλει ο θάνατος του φθαρτού σώματος.

Σαν να λέμε, πάει ο πούτσος, μας τέλειωσε, δεν σηκώνεται πια, δεν λειτουργεί μπουχουχου κλαψ λυγμ – το γεγονός ότι, παρόλα αυτά, ο κώλος παραμένει διαθέσιμος για διάφορες χρήσεις μέχρι να επέλθει ο ολοκληρωτικός θάνατος, δεν μειώνει τον πόνο, την οδύνη, τον κλαυθμό και τον οδυρμό που προκύπτει από το loss του σημαντικότερου (χε…) μέλους του σώματος ενός άντρα.

@poniroskylo: Έεεεετσι. Είσαι στο σωστό δρόμο της κατανόησης του ποιητικού περιεχομένου. Διευκρινίζεται ότι, ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση έχει βιβλικές διαστάσεις (του στυλ «την έβδομη μέρα ο Θεός ξεκουράστηκε»), συνεπώς το χρονικό διάστημα των 31 ημερών ποικίλει κατά περίπτωση. Αλλά, ναι, η ουσία είναι αυτή.

Και, btw, άμα πεθάνει ο πούτσος, πεθάνει και ο κώλος, τι να την κάνεις την ζωή

#8
Vrastaman

Ιf you boldly go when no man has gone before watch out for Klingons!!!

#9
Galadriel

Αχ Βράστα, να χαρείς, μην συνδέεις την αγνή παιδική μου φαντασίωση με τον Captain Kirk με μεζέδες...

#10
Vrastaman

Είχα ζήσει πριν από χρόνια το απόλυτο κιτς σε ένα Trekkie Convention στην Αμερική. Εκεί γνώρισα από κοντά τον Scotty (Patrick Doohan) ο οποίος ήταν κοιλαράς και κολοτρυπίδι στο μεθύσι και έπνεε να μένεα κατά του Καπετάν Κίρκου (William Shatner) τον οποίο αποκαλούσε diva και asshole ;-)

#11
Galadriel

Ζαγοραίοςο κάπτεν, τοπ χαμόγελο, κι άσε τον μεθυσμένο βήτα Σκότυ να κλαίει αγκαλιά με την Ουχούρα.

#12
anchelito

Οι γερμανόφωνοι (και δη βαυαρόφωνοι) φίλοι του Στάρ Τρεκ ας αναζητήσουνε τον Michael Mittermayer, στο συσωλήνα, στο νούμερο που ο Σκότυ έχει πάρει κάλφα τον Μαγκάιβερ.

#13
Επισκέπτης

Vrastaman για trekkie σου καταλογίζω φάουλ, είναι James Doohan και όχι Patrick. Patrick (Stewart) είναι ο captain Piccard του Next Generation. Πάντως σε ζηλεύω για την εμπειρία σου, διότι αυτό που εσύ αποκαλείς κιτς για μένα θα ήταν καλτ.

#14
Vrastaman

Απαράδεκτο λάθος εκ μέρους μου, Sarek!

#15
yoli

O διάλογος Aσκητή τηλεθεάτριας έχει γίνει, πάνε τουλάχιστον 15 χρόνια. Δε θυμάμαι 100% αλλά νομίζω ότι τη φράση «είναι όπως λέμε του κώλου τα εννιάμερα» την είπε ο ίδιος ο Aσκητής στη τηλεθεάτρια και όχι κάποιος που πήρε τηλ. μετά. Αυτό που θυμάμαι πολύ καλά είναι ότι ευχαριστούσα τον καλό θεούλη που οι γονείς μου είχαν ήδη πέσει για ύπνο και δεν ήταν και αυτοί στο σαλόνι, όπου εγώ έβλεπα τηλεόραση και μορφωνόμουνα με τον Aσκητή :-D