Έτσι περιγράφουμε άτομα με ιδιόρρυθμη, απρόβλεπτη συμπεριφορά και αντιδράσεις, που δεν μπορούμε να τα εντάξουμε σε κάποια από τα γνωστά πρότυπα χαρακτήρων.

Δεν είναι απαραίτητα κακό να είναι κανείς μια κατηγορία μόνος του, αν και συνήθως η φράση λέγεται με αρνητική χροιά. Γενικά, η φράση ταιριάζει σε κάποιον που είναι ανακόλουθος, παλίμβουλος, δεν κολλάει με κανένα από τους γύρω του, τρώγεται συχνά με τα ρούχα του, έχει ασταθές θυμικό κ.α. παρόμοια.

(διάλογος στο Α2):

Λ/γος: - Έμαθες τί καπνό φουμάρει ο νέος Επιλόχ Υλικού;
Ανθύπας: - Άσε, τρεις βδομάδες κι ακόμη να καταλάβω. Τις προάλλες αιτήθηκε άδεια για το σουκού και μετά ο ίδιος ζήτησε να μπει υπηρεσία το Σάββατο. Ό,τι του φανεί, του Λωλοστεφανή. Ο τύπος είναι μια κατηγορία μόνος του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα βιμάνας (ενικ. το βιμάνα) έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από τις λιακούρειες μεταφυσικές εκπομπές, σύμφωνα με τις οποίες αποτελούσαν ιπτάμενα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι ΕΛ για τα υπερπόντια και διαπλανητικά ταξίδια τους.

Η μέθοδος προώθησης των βιμάνας ήταν η τεχνική της «αντι-βαρύτητας», που βασιζόταν σε ένα σύστημα «μιας φυγόκεντρης δύναμης αρκετά ισχυρής ώστε να αντιδρά στη βαρυτική έλξη».

Λεπτομερή στοιχεία για τη κατασκευή και λειτουργία των βιμάνας υπάρχουν σε αρχαία ινδικά έπη και μπορεί κανείς να τα βρει σε μπλογκ όπως αυτό, που αναφέρει ακόμη ότι «Τα αρχαία ινδικά έπη περιγράφουν ένα βιμάνα ως διώροφο, κυκλικό αεροσκάφος με παραφωτίδες και θόλο, όπως θα φανταζόμαστε σήμερα έναν ιπτάμενο δίσκο. Πετούσε με την ταχύτητα του αέρα και άφηνε έναν ήχο μελωδίας. Υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί τύποι βιμάνας και τα αρχαία ινδικά κείμενα που τα περιγράφουν είναι τόσο πολυάριθμα, που θα έπαιρνε μεγάλους όγκους βιβλίων για να γραφτούν ό,τι αναφέρεται σε αυτά.»

Σλανγκικά, ο όρος «βιμάνας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνώνυμο του ούφο, για κάποιον δηλαδή που είναι εκτός πραγματικότητας και λέει πράγματα που δεν γίνονται ή δεν στέκουν.

- Ο φετινός Θρύλος έχει τα φόντα να φτάσει στους 4 του Τζάμπιος Λιγκ.
- Τελέρε βιμάνα.

βιμάνα σε τοιχογραφία (από allivegp, 16/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέμε ότι ανοίγουμε πετρελαιοπηγή όταν είμαστε μια παρέα από αρκετά άτομα και στεκόμαστε όρθιοι σχηματίζοντας πηγαδάκι λίγο πριν το διαλύσουμε και αποχωριστούμε, όμως το κουράζουμε πολύ το θέμα και τελικά μένουμε εκεί για πολλή ώρα.

Υποτίθεται ότι από την μακρά παραμονή μας, το πηγάδι που σχηματίζουμε βαθαίνει τόσο πολύ, που κοντεύουμε να χτυπήσουμε φλέβα πετρελαίου και να αναβλύσει ο μαύρος χρυσός, ήγουν ανοίγουμε πετρελαιοπηγή.

(μετά από 30 επαναλήψεις):

- Και πότε ταμελέ τώρα;
- Τα μελέ μελομακάρονα. Τομπούλογλου καμιά φορά; Πετρελαιοπηγή ανοίξαμε!

Oil drill (από allivegp, 16/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι λέγεται το αιδοίο στα γύφτικα.

Η λέξη είναι επιβεβαιωμένη από γνήσια και αξιόπιστη πηγή, μετά από πραγματική διαπροσωπική συναναστροφή.

Μανγκάβα (=θέλω) μίντζο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι ονομάζεται η συνουσία στα γύφτικα.

- Σο κέρε σα (=τί κάνεις);
- Μπούρλα ντιλνός.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στη γύφτικη γλώσσα, μπαλαμός αποκαλείται πας μη γύφτος, δηλαδή ο λευκός ή ξεθωριασμένος.

Ο ΜΠΑΛΑΜΟΣ

Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Στίχοι: Μάρκος Βαμβακάρης

Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα, δε θα με χάσει καμιά πατρίδα και με τα χέρια μου και την καρδιά μου φτιάχνω τσαντίρια στα όνειρά μου

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό και το λουμνό τ'αφεντικό νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό

Και τα γκανίκια μας όταν χορεύουν, με χασταρώματα που σε μαγεύουν, κουνάνε σώματα και τα πιτέ τους, μέσα σε κλείνουνε στις αγκαλιές τους.

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό, και το λουμνό τ'αφεντικό νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό

στα ισπανικά (από jesus, 16/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published

Έτσι ονομάζεται αυτός που έχει πολλές φακίδες (πιο επιστημονιζέ: εφηλίδες) στο πρόσωπο, ο φακιδομούρης. Το λήμμα απαντά στη Β. Ελλάδα και ίσως έχει ξενική προέλευση. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται (λιγότερο τεκμηριωμένα ωστόσο) ότι πρεκνιάρης δεν είναι ο φακιδομούρης, αλλά ο βλογιοκομμένος. Εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε και τις δυο εκδοχές, αλλά να συνταχθούμε με την επικρατέστερη.

Χωρίς πάστωμα η Βικτώρια Μπέκαμ δεν είναι παρά είναι μια κλασσική Αγγλίδα πρεκνιάρα.

Πίπη Φακιδομύτη (από allivegp, 17/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή είναι η πρώτη που μεταχειριζόμαστε αντανακλαστικά αμέσως μόλις αντιληφθούμε ότι έχουμε αμολήσει μια κοτσάνα και προσπαθούμε με τη φράση αυτή να τη μαζέψουμε το συντομότερο δυνατό. Σαν να λέμε δηλαδή «Βλακεία είπα, μη δίνεις σημασία».

Είναι κάτι ανάλογο με το άκυρο, αλλά πιο αυθόρμητο και λιγότερο στρατογκαυλικό.

Ο μπαργαλάτσος μου είναι τόσο μεγάλος, που άμα τον απλώσω στο πληκτρολόγιο, φτάνει από το Α στο Ω... Στάσου, σκατά!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για την αρχή ότι ένα άτομο αποκτά βαθιά γνώση ενός γνωστικού αντικειμένου, όταν βρίσκεται γεωγραφικά ή χωροταξικά κοντά σ' αυτό.

Η αμερικλανιά αυτή καθιερώθηκε όταν η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία στις πρόσφατες εκλογές, κυβερνήτης της Αλάσκα Σάρα Πέιλιν (Sara Palin), αυτοαναγορεύτηκε σε βαθύ γνώστη των αμερικανορωσικών σχέσεων, δικαιολογώντας το με το ότι «η Aλάσκα άλλωστε βρίσκεται πολύ κοντά στην Ρωσία».

Σύμφωνα με το φαινόμενο Σάρα Πέιλιν, νέος Διοικητής της Τροχαίας Θεσ/νίκης πρέπει να τοποθετηθεί ένα από τα βε της οδού Δωδεκανήσου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για την άνευ προηγουμένου αξιοζήλευτη κωλοφαρδία που έχουν ορισμένα άτομα στο να βρίσκουν ελεύθερες γαμάτες θέσεις παρκαρίσματος.

Η ιδιότητα αυτή μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο στον οδηγό, αλλά και σε επιβάτη του οχήματος.

Όποτε πάω μόνος μου στο Cosmos, παρκάρω τέρμα θεού. Όσες φορές όπως πήγα με τη Λάουρα, πάρκαρα πρώτη μούρη στην πύλη με τα δελφίνια. Μιλάμε, η τύπισσα έχει φοβερό πάρκιν κάρμα.

(από BuBis, 19/08/09)(από BuBis, 19/08/09)(από BuBis, 19/08/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified