Sorry!

You do not have permission to view this page!

You may be allowed to view this page if you log in below.

Με τη φράση άνοιξε το κλανίδι εννοούμε ότι έγινε η αρχή και έπεται συνέχεια.

Πάντοτε η αρχή αποτελεί το πιο δύσκολο μέρος ενός εγχειρήματος, αλλά αφότου πραγματοποιηθεί, επέρχεται κάμψη των αντιστάσεων, αποκαθίσταται η βατότητα, διευρύνονται τα όρια, ανοίγει ο δρόμος και η συνέχεια γίνεται πιο εύκολη.

- Καλά, ήταν να μη μπει το πρώτο γκολ. Μετά άνοιξε το κλανίδι για τα καλά και βάλαμε άλλα τρία.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού - Αθηναϊκού το 1992, η κακή εμφάνιση του Θρύλου σε συνδυασμό με το ισόπαλο 2-2 αποτέλεσμα, εξαγρίωσε μερίδα από φανατικούς οπαδούς των γηπεδούχων, που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με βίαιο τρόπο και κατεδίωξαν αντίπαλους παίχτες και διαιτητές. Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον τότε πρόεδρο του ΟΣΦΠ Αργύρη Σαλιαρέλη αν καταδικάζει τις αγριότητες των χούλιγκανς, ο τελευταίος απάντησε:

- Χούλιγκανς; Πού είδατε τους χούλιγκανς; Οι άνθρωποι είναι νέα παιδιά, μορφωμένα, γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο (κ)αυλάκι του χουλιγκανισμού, ο όρος επιστήμονας των γηπέδων χαρακτηρίζει πλέον κατ' ευφημισμό τους βίαιους και ταραξίες οπαδούς (χούλιγκανς) ποδοσφαιρικών ή μπασκετικών ομάδων, ενώ ιδρύθηκε ακόμη και σύλλογος οπαδών του Ολυμπιακού με επωνυμία «Επιστήμονες», για να μη ξεχνάμε την ιερή παρακαταθήκη του ιστορικού εκείνου αγώνα.

- Δες το πανώ του Βάζελου που κρεμάσανε ανάποδα οι Επιστήμονες! Το πήρανε λάφυρο από τη συμπλοκή στον Ηλεκτρικό το πρωί.
- Δεν ήμουν εκεί, εγώ διάβαζα εκείνη την ώρα.
- Επιστήμονα μου εσύ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την ηλικία που κάποιος ή κάποια δηλώνει ότι έχει, και που προφανώς είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική. Δεδομένου ότι το θέρος στη χώρα μας έχει μεγάλη διάρκεια, όταν στη δηλωθείσα ηλικία επιπροσθέσουμε και το άθροισμα της διάρκειας όλων των καλοκαιριών που έχει ζήσει το άτομο, και που εσκεμμένα –κατά την κρίση μας– παρέλειψε το ίδιο να συνυπολογίσει, προσαυξάνουμε την ηλικία κατά 1/4 τουλάχιστον. Η φράση μπορεί να προφέρεται και ενώπιον του ίδιου του ατόμου που αποκρύπτει την πραγματική ηλικία του, αλλά με χαμηλή τότε φωνή ή ενίοτε και από μέσα μας.

  1. – Η παρουσιάστρια Λίλιαν Χατζηκαυλούδη δήλωσε σε μεσημεριανάδικο ότι είναι 45 ετών.
    – Χωρίς τα καλοκαίρια!

  2. – Γιατί να μη φορέσω κι εγώ ένα αβυζαλέο ντεκολτέ; Άλλωστε, μόνο 36 είμαι.
    – (Χωρίς τα καλοκαίρια.)

Δες και υπό σκιάν.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αποκαλείται έτσι περιφραστικά το αυτοκίνητο. Κύρια και πιο σημαντική παράμετρος καταξίωσης στον άτυπο αλλά αδυπώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των ανδρών αποτελεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το γεννητικό μόριο τους, το μέγεθος (κεφαλουραίο μήκος του οχήματος) και έπονται η ιπποδύναμη, οι άνετοι χώροι και τα αξεσουάρ. Όταν την έχουμε μεγάλη (την προέκταση του ανδρισμού μας), μεταμορφωνόμαστε σε κυρίαρχους της ασφάλτου και όλοι οι υπόλοιποι υπάρχουν μόνο για να μας υποβάλλουν ταπεινά ρισπέκ και αυτό αντανακλά τόσο στην οδήγηση μας όσο και γενικότερα στον τρόπο συμπεριφοράς μας. Άλλωστε για μια υπόληψη δε ζούμε όλοι;

- Πήγε ρε συ ο τρισμάλ και πάρκαρε την προέκταση του ανδρισμού του πάνω στη ράμπα των ατόμων με αναπηρία. - Ευτυχώς τον πήρανε χαμπάρι οι streetpanthers και του κολλήσανε το αυτοκόλλητο με τον γάιδαρο πάνω στο παρπρίτς, τον καραγκιοζάκο.

(από allivegp, 06/06/09)(από allivegp, 06/06/09)(από allivegp, 06/06/09)(από allivegp, 24/05/10)Προέκταση του ανδρισμού δέν νοείται μόνο το αυτοκίνητο. (από vikar, 25/05/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή εκστομίζεται με υπερηφάνεια από μια γιαγιά-ninja που θέλει να δικαιολογήσει τα πρώτα ξεπορτίσματα, νυχτοπερπατήματα και σούρτα-φέρτα με γκομενίδια του κανακάρη τηνέιτζερ εγγονού της.

Συνήθως ακούγεται σε ενδοοικογενειακές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεταμεσονύκτιες ώρες ερήμην του περί ου ο λόγος και σκοπό έχει να κατευνάσει τον οργίλο πατέρα και να καθησυχάσει την ανησυχούσα, κλαψουρίζουσα μητέρα.

Πατέρας: Πάλι 12 η ώρα. Μα πού γυρνάει τέτοια ώρα; Κάτσε, δε θα έρθει; Θα του σπάσω το κεφάλι!
Μητέρα: Κλαψ ...κλαψ Γιαγιά: Ε, να μη κάνει το κομμάτι του; Άντρα είναι, για.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγονται αλλιώς οι όρχεις ή δίδυμοι αδένες. Συνώνυμα: μπαλάκια, καλαμπαλίκια, καρύδια.

Παραβιάζω και γελώ τον κώδικα οδικής
Όλα στα τρομπολίνια σου τα γράφεις όταν πιεις
Πιάνω τα 200 σαν να 'μαι ο Alain Prost
Μα πού βρέθηκε μπροστά μου η καντίνα με τα τοστ;

(Ημισκούμπρια, Μ.Ε.Θ. στο βολάν)

Υδροκήλη (από allivegp, 08/06/09)όλα στα τρομπολίνια σου τα γράφεις όταν πιεις (από Hank, 08/06/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ακολουθώντας τον συγκεκριμένο γραμματικό κανόνα, τα ρήματα στο β' πρόσωπο του πληθυντικού παίρνουν κατάληξη -ούτε αντί για όλες τις άλλες που ξέραμε ως τώρα. Αυτό ισχύει σε κάθε έγκλιση και χρόνο. Οι ρίζες του κανόνα αυτού, χάνονται κάπου κάτου απ' τ' αυλάκ', αλλά απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελ.

  1. Θα έρθουτε στο γλέντι; Μη ξεχάσουτε να πάρουτε μαζί και τα παιδιά.

  2. Μήπως θέλουτε να χορέψουτε; Να τραγουδήσουτε;

  3. (από πινακίδες): ΜΗ ΚΥΝΗΓΟΥΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΗ ΠΑΤΟΥΤΕ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ ΜΗ ΚΑΤΟΥΡΟΥΤΕ ΕΔΩ ΜΗ ΑΔΕΙΑΖΟΥΤΕ ΜΠΑΖΑ κ.ο.κ.

  4. (σε σύλληψη επ' αυτοφόρω μπανιστιρτζή) - Ωχ! Αμάν! Μη βαρούτε όλοι μαζί, βρε παιδιά.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ονομάζεται έτσι ο σκληροπυρηνικός ιδεολόγος, ο άτεγκτος υπερασπιστής και θεματοφύλακας των πιστεύω ενός κινήματος ή μιας συλλογικής προσπάθειας. Μέσω εκκαθαρίσεων έχει απαλλαγεί από τους αμφισβητίες και σ΄αυτόν προσβλέπουν τα νέα μέλη με δέος και θαυμασμό σαν πατρική φυσιογνωμία για ιδεολογική καθοδήγηση. Ωστόσο, πίσω από το παντοδύναμο προσωπείο, κρύβεται συνήθως μια προσωπικότητα ανασφαλής και φοβική, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο ίδιος ο σταλίνας απαρνείται τα πιστεύω του, προς μεγάλη κατάπληξη όλων των πιστών του.

- Ρε μαλ, δεν θα το πιστέψεις: Ποιον είδα στην Πύλη Αξιού με CLK κάμπριο, σινιέ κοστούμι και ύφος γιάπι; Ο Μπάμπης ο Κομσομόλ, που διάβαζε την Πράβδα στα ρώσικα!
- Όχι σε συ! Είναι δυνατόν; Ο σταλίνας;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το γελοίο αυτό υποκοριστικό του Βερνάρδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως και 400 άλλα συνώνυμα, για ν' αποδώσουμε την ιδιότητα του πισωγλέντη ή λούγκρας. Αυτή η ικανότητα οφείλεται στην ηχητική ομοιότητα που υπάρχει μεταξύ του Μπέρνι (Bernie) και αυτού που τον παίρνει.

- Τηλεφώνησε ο θείος Μπέρνι!
- Ποιος τον μπαίρνει;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι αποκαλούνται περιφραστικά τα ευμεγέθη στήθη, το πλούσιο μπούστο μιας γυναίκας.

- Μια χαρά την έχω καταβρεί με τη Λάουρα. Από φαιά ουσία γκάο-μπίο μεν, αλλά από κορμί, σφυρίζει. Άσε δε το ΧΧL στήθος της που δε βρίσκει σουτιέν στο νούμερο της. Πλούσια τα ελέη του θεού σου λέω, που να ψάχνω γι' άλλες...

Got a better definition? Add it!

Published