Όταν μιλάμε για μηχάνημα μ' αρχίδια, μιλάμε για μηχάνημα που κάνει περήφανο τον ιδιοκτήτη του και προκαλεί το θαυμασμό. Μιλάμε για μηχάνημα που γαμεί και δέρνει. Μιλάμε για μηχάνημα με προσωπικότητα. Μιλάμε για την ονείρωξη, για το μηχάνημα που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, που έχει τις... ποιοτικές προδιαγραφές και την... τεχνική υποστήριξη.

Όταν μιλάμε για αρχίδια μηχάνημα, μιλάμε αντιθέτως, για μηχάνημα κακών ποιοτικών προδιαγραφών, που χαλάει συχνά, που έχει πλημμελή τεχνική υποστήριξη, που δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του. Ωστόσο όμως, υπάρχουν και μηχανήματα αρχιδάτων τεχνικών προδιαγραφών, που έχουν όμως κακές ποιοτικές προδιαγραφές (π.χ.: που χαλάνε συχνά).

Ως αρχίδια μηχάνημα πάλι, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ένα μηχάνημα που ενώ πιστεύαμε, πως ήταν αρχιδάτων τεχνικών προδιαγραφών, στην πράξη μας βγήκε κατώτερο των προσδοκιών μας. Μπορεί αυτό να σημαίνει πως μας γέλασε ο πωλητής. Μπορεί όμως και εμείς, μη έχοντας την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση, να υποθέσαμε πως οι ζητούμενες από μας προδιαγραφές, πως καλύπτονται από την αγορά μας.

Επειδή τώρα, λόγω εταιρικού ανταγωνισμού, η ανάγκη για δημιουργία νέων μοντέλων είναι μεγάλη, είναι αναμενόμενο πως με τις ευλογίες του μάρκετινγκ, κάποιο μηχάνημα που κάποτε θεωρείτο μηχάνημα μ' αρχίδια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα βρεθεί ουραγός της. Θα γίνει δηλαδή παρωχημένης τεχνολογίας και θα θεωρηθεί αρχίδια μηχάνημα. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου μηχανήματος δε θα παραδεχτεί εύκολα πως το καύχημα του, απέκτησε στο διάβα του χρόνου gtp προδιαγραφές.

Κάποιος γκατζετάκιας, ή κάποιος τεχνοκένταυρος (κολλημένος με την τεχνολογία, βλ. Δ.Π.) περνάει γρήγορα, σαν υαλοκαθαριστήρας, από τη μια κατάσταση στην άλλη. (π.χ.: ένα μηχάνημα που θεωρούσε πριν πέντε μήνες μηχάνημα μ' αρχίδια, το θεωρεί τώρα αρχίδια μηχάνημα).

Όταν εκφέρουμε τον όρο «μηχάνημα μ' αρχίδια ή αρχίδια μηχάνημα;» ρωτάμε σε δεδομένη χρονική στιγμή, αν το μηχάνημα στο ποίο αναφερόμαστε, είναι μηχάνημα αξιώσεων, ή μηχάνημα του πετάματού. (π.χ.: πατάτα, μαϊμού). Η ερώτηση αυτή γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α)Όταν κάποιος ακούει ένα κατεβατό από χαρακτηριστικά, που δεν μπορεί να αξιολογήσει και θέλει να διαφωτιστεί με δυο λόγια, από κάποιον που θεωρεί γκουρού της τεχνολογίας. Εδώ όμως εγκυμονεί κίνδυνος. Γιατί ναι μεν υπάρχουν άτομα άξια εμπιστοσύνης, υπάρχουν όμως και κάποιοι που νομίζουν πως ξέρουν κι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θέλουν να σπρώξουν, αυτό που θέλουν να ξεφορτωθούν. Για την παραπάνω περίπτωση, βλ. παρ.1.

β)Όταν θέλουμε να μάθουμε με δυο λόγια, αν η αγορά κάποιου χαρακτηρίζεται καλή, τα κριτήρια με τα οποία έγινε η αγορά και μέσω αυτών, να μάθουμε ή να επιβεβαιώσουμε γενικότερα στοιχεία που αφορούν το χαρακτήρα και τις συνήθειες του αγοραστή (μόνιμα, ή περιστασιακά, π.χ.: λόγω κάποιων συγκυριών). Π.χ.: αν κάποιος είναι μόνιμα ή περιστασιακάαρχισπάγκος, σκορποχέρης, επιπόλαιος, αν εντυπωσιάζεται εύκολα, αν το ψειρίζει το θέμα, αν έχει σχέση με το άθλημα, κ.λπ. (βλ.παρ.2).

Σημείωση:

1)Για ευνόητους λόγους, μια τέτοια ερώτηση γίνεται συνήθως με άτομο, με το οποίο έχουμε κάποια εξοικείωση.

2)Σε μια τέτοια ερώτηση, πέραν των στοιχείων υποκειμενισμού που αναφέρθηκαν παραπάνω, ελλοχεύει κι ο εξής κίνδυνος: Προσπαθούμε μέσω της ερωτήσεως, να κάνουμε τον άλλο να κατατάξει ένα μηχάνημα στα δυο άκρα του φάσματος. Κι αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον υπάρχοντα υποκειμενισμό.

  1. Κάποιος ρωτάει ένα φίλο του που δουλεύει ως τεχνικός σε μια εταιρεία.
    -Θέλω να αγοράσω το τάδε μηχάνημα (αναφέρει μάρκα, μοντέλο). Τι λες; Καλό είναι;
    -Κοίτα, το μηχάνημα αυτό έχει τις παρακάτω προδιαγραφές: μπλα... μπλα... μπλά....
    -Κοίτα, επειδή δεν καταλαβαίνω απ' αυτά, πες μου με δυο λόγια. Μιλάμε για μηχάνημα μ' αρχίδια, ή αρχίδια μηχάνημα;

  2. Κάποιος ρωτάει ένα φίλο του, που θεωρεί πως έχει τις... γνώσεις, σε θέματα τεχνολογίας.
    -Μου λέγε ο Μήτσος πως αγόρασε το τάδε μηχάνημα. Καλή αγορά έκανε;
    -Κοίτα το μηχάνημα αυτό, μπλα... μπλα... μπλά....
    -Κοίτα δε θέλω να μάθω τέτοια πράγματα. Θέλω να μάθω αν έκανε καλή αγορά. Με δυο λόγια: Πήρε μηχάνημα μ' αρχίδια, ή αρχίδια μηχάνημα;
    -Το δεύτερο.
    -Γιατί το λές; Φέρθηκε αυγοζύγικα, δεν το 'ψαξε, τι;
    -Επιπόλαιος μια ζωή μωρέ. Τοντύλιξε ο πωλητής κανονικά. Τον εντυπωσίασε με κάποιο φαντεζί μπάζο.

(από pavleas, 08/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

«Ο τελευταίος των Μοϊκανών», αποτελεί μυθιστόρημα του συγγραφέα Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ. Το 1992 γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα αυτό.

Σύμφωνα με το στόρι, όταν οι Αγγλογάλλοι μάχονταν για τον έλεγχο των αμερικάνικων αποικιών της βόρειας Αμερικής, κατά το δέκατο όγδοο αιώνα, ο Μοϊκάνος Μόχοκ, ένας εκ των τριών τελευταίων της φυλής του, προσπαθούσε να σώσει την ετοιμοθάνατη φυλή, τις πολιτισμικές της αξίες και τα έθιμα της, κόντρα στους λευκούς που επιθυμούσαν να την εξαλείψουν.

α) Οταν χαρακτηρίζουμε κάποιον ως τελευταίο των Μοϊκανών, μιλάμε για κάποιον που εξακολουθεί να εμμένει σε κάτι, για κάποιον που ενστερνίζεται παλιές αντιλήψεις, όταν τα υπόλοιπα άτομα του συνόλου, τις θεωρούν παρωχημένες, τις αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, τις έχουν απορρίψει.

β) Επίσης, ως τελευταίος των Μοϊκανών, μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που ανήκε σε μια ομάδα (π.χ.: ηλικιακή ομάδα, κάστα, ομάδα επαγγελματιών), που τα μέλη της τώρα έχουν αποδεκατιστεί εντελώς.

  1. Διαμαρτυρήθηκε έντονα και ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη ο μοναχικός αγωνιστής, κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελευταίος των Μοϊκανών.
    Δες

  2. ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε: «Πρέπει να επανέλθουμε στους μεγάλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, στους Κινέζους, στους Ινδούς, στους Πέρσες, στους Εβραίους κ.λπ., διότι αυτοί οι λαοί πάλεψαν ενάντια στις δυνάμεις του χάους για να δημιουργηθεί ο σημερινός άνθρωπος της ελευθερίας με τη δημιουργία του Μπετόβεν. Αν συνεχιστεί αυτή η επίθεση των δυνάμεων του χάους, ίσως έχουμε μέσα μας το αρχαίο εφεύρημα του Δούρειου Ίππου, και η Ομορφιά, η Τέχνη κ.λπ. γίνουν περιττές για τα παιδιά μας. Φοβάμαι ότι αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, εγώ είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγαλοφυΐες, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν οι παραλήπτες, εγώ αισθάνομαι μεγάλη μοναξιά».Σε αυτό το σημείο επέρριψε σημαντικές ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση αρμονίας.
    Δες

  3. Για το σήμερα δηλώνει ότι αισθάνεται ερημιά, μοναξιά και θλίψη, λέγοντας ότι είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Δες
    Πέρι Μητσοτάκη ο λόγος.

  4. Με την διάλυση της “παλιοπαρέας” και τον υποβιβασμό στην Β`Εθνική ο Σκοπελίτης κατάλαβε ότι οι μέρες του στην ομάδα τελειώσαν…Έμεινε κυριολεκτικά,ο τελευταίος των Μοϊκανών.
    Δες

  5. Ο κυρ Σπύρος Κούδας μέχρι πρότινος ήταν ο τελευταίος των Μοϊκανών στην Πίνια. Το λιλιπούτειο ιχθυομαγειρείο του απέναντι από κυλωτάδικα, καλτσάδικα και ρουχάδικα και μερικά ψαράδικα ήταν ό,τι είχε απομείνει από έναν δρόμο ο οποίος είχε ταυτιστεί με το εμπόριο ψαριού εδώ και αιώνες.
    Δες

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρότζεκτ ονομάζουμε το σύνθετο έργο που γίνεται με στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος η μιας υπηρεσίας. Για τη διενέργεια αυτού του έργου γίνεται αξιοποίηση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των αναγκαίων υλικών, στον απαιτούμενο χρόνο. Ενα κλασικό πρόγραμμα Η/Υ στη διαχείριση πρότζεκτς, είναι το MS Project.

Σλανγκιστί, ο όρος λέγεται όταν κάποιος που είτε, δε διακρίνεται από λειτουργικότητα πνεύματος είτε, θέλοντας να εντυπωσιάσει κάποιους, αναλαμβάνει μια εντελώς απλούστατη και εντελώς τυποποιημένη εργασιακή διαδικασία και καταφέρνει να την κάνει τόσο πολύπλοκη, τόσο πολυσύνθετη, τόσο δαιδαλώδη, ώστε να την κάνει να θυμίζει πρότζεκτ. Π.χ.: στη δουλειά, φτιάχνει το... χαρτομάνι, συγκαλεί τα... meetings, φτιάχνει τα... πρακτικά (σε ειδικές φόρμες), φτιάχνει στατιστικά, ειδικές εκθέσεις, κ.λπ. κι ολα αυτά για μια απλούστατη εργασία.

Γι' αυτό και καθυστερεί στη δουλεία του, μ' αποτέλεσμα να έρχεται συχνά σε κόντρα με τον προϊστάμενο του, τους συνεργάτες του, τη γυναίκα του, γιατί με τον τρόπο δουλείας του, δεν προλαβαίνει να κάνει κι άλλες απαιτούμενες εργασίες.

-Καλά ο πούστης ο Κώστας, μια απλή δουλειά ανέλαβε και την κατάντησε πρότζεκτ. Νομίζει πως κάτι κάνει!
-Σιγά τον πρότζεκτορα! Πώς τα καταφέρνει ο μαλάκας και κάνει μια απλή δουλεία να φαντάζει κινέζικο βασανιστήριο και να τρώει... τόσο χρόνο για αυτή, μόνο αυτός το ξέρει. Και ευτυχώς, τρέχει μόνο τον εαυτό του. Φαντάσου να 'ταν manager. Θα 'ταν... ο σπαζαρχιδιστής! -Νομίζει, ο ηλίθιος, πως μ' αυτά που κάνει θα εκτιμηθεί το έργο του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Η ενδόμυχος ανάγκη κάποιου να σταματήσει να νιώθει σλαγκικά αναλφάβητος, ώστε να μπορεί να συγχρωτίζεται με άλλους που κατέχουν τη σλανγκική διάλεκτο, για να μην κινδυνεύει να απομονωθεί γλωσσικά και να περιθωριοποιηθεί κοινωνικά ως τελευταίος των Μοϊκανών, χρήζει ανάγκη θεραπείας.

Η συνιστώμενη θεραπεία σ' αυτή την περίπτωση, λέγεται λημματοθεραπεία και περιλαμβάνει:

Ανάγνωση λημμάτων από το slang.gr και πρακτική εξάσκηση. Κατά την πρακτική εξάσκηση, οι άλλοι μπορεί να κάνουν κάποιον, ομελέτα απ' τα αυγά, αλλά δεν πειράζει, γιατί αφενός τα αυγά έχουν πρωτεΐνες κι αφεδύο αν δε βρέξει κανείς κώλο, ψάρι δεν τρώει. Θα μπορούσε ο τύπος , να ανατρέξει στο site, να βρει το λήμμα που ψάχνει κι αν δεν καλυφθεί, να κάνει ερώτηση σε σχόλιο. Επίσης θα μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό και να καταθέσει έναν άγνωστο όρο στο Δ.Π. Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 1.

  1. Εδώ η λήμματοθεραπεία λειτουργεί σα μέθοδος εργασιοθεραπείας. Η εργασία εδώ, αφορά τη συγγραφή λημμάτων στο slang. gr. Αυτή η δημιουργική μέθοδος θεραπείας δρα ως φάρμακο κατά της ανίας και της πλήξης που μπορεί να δέρνει ορισμένους, τόσο κατά τον ελεύθερο χρόνο, όσο και κατά τα μεγάλα διαστήματα απραγίας, ειδικά στο δημόσιο τομέα. (βλ. παράδειγμα 2)

Σημείωση: Η υπερβολική λημματοθεραπεία, μπορεί να γίνει αιτία για να μείνουν άλλες δουλειές πίσω, να δημιουργηθούν καυγάδες με συνεργάτες, προϊσταμένους, σύζυγο, φίλους που στήσαμε στο ραντεβού, κλπ. Άρα πρέπει να παίξουμε, αντίθετα με το δόγμα αυτού του λήμματος. Ωστόσο τα πρέπει, πολλές φορές αποδεικνύονται ευσεβείς πόθοι και θεωρητικές αρλούμπες.

  1. - Έλειπα τρία χρόνια στο εξωτερικό και μου φαίνεται πως έχασα τη μπάλα. Δεν μπορώ ρε εσύ, να καταλάβω τι λέει ο κόσμος. Αισθάνομαι ούφο με σκούφο.
    - Μη σκας φιλαράκι, η κατάσταση σου δεν είναι ανίατη. Ήδη χρησιμοποίησες δύο φράσεις της σλανγκικής διαλέκτου. Θεραπεία υπάρχει κι είναι απολύτως εγγυημένη.
    - Δηλαδή;
    - Χρειάζεσαι επείγουσα λημματοθεραπεία.
    - Κάντο μου λιανά.
    - Υπολογιστή έχεις. Κάτσε και διάβαζε λήμματα απο το slang.gr. Αατα
    - Ε;

  2. Σε γραφείο ψυχίατρου (που τυγχάνει να 'ναι και σλανγκιστής).
    - Πλήττω, πλήττω, πλήττω. Τι να κάνω γιατρέ μου;
    - Μου 'πες ότι είσαι δημόσιος υπάλληλος, ε;
    - Ναι και κάνω υπηρεσία γραφείου χρησιμοποιώντας Η/Υ.
    - Υπέροχα. Μία είναι η λύση. Μη το συζητάς καθόλου. Πέρα από γιαλομιές κι άλλες μαλακίες. Επείγουσα λημματοθεραπεία χρειάζεσαι. Το αντιμετώπιζα κι εγώ, γιατί οπως βλέπεις, δουλειά δεν έχω, μύγες βαράω. Κάνω λημματοθεραπεία εδώ και δυο μήνες κι έχω θεραπευτεί πλήρως.
    - Τι να κάνω δηλαδή;
    - Να γράφεις με τις ώρες, λήμματα στο slang.gr. Προ και μετά φαγητού. Θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Έλα να σου δείξω τι θα κάνεις.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος λημματώδης πυρετός προκύπτει με παράφραση του όρου λοιμώδης πυρετός και αφορά το σλανγκικό περιβάλλον.

Όπως ο πυρετός αφορά κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από μη φυσιολογική άνοδο της θερμικής ενέργειας του σώματος κι εκδηλώνεται με αύξηση της θερμοκρασίας, αντίστοιχα κι ο λημματώδης πυρετός αφορά μη συνηθισμένη αύξηση της σλανγκοδιανοητικής ενέργειας ενός Σλάνγκου Δράκου κι εκδηλώνεται με ενδυνάμωση της σχετικής έμπνευσης και με την αύξηση της ικανότητας μετουσίωσής της, στη δημιουργία πολλών και καλών λημμάτων.

Για την πτώση του πυρετού συνίσταται ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται επείγουσα λημματοθεραπεία.

Γι' αυτό και συνιστάται κατά το γόνιμο χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης «εμπύρετης κατάστασης», ο «ασθενής», να πάρει λημματοδοτική άδεια, όπως θα έπαιρνε αναρρωτική άδεια, αν ήταν πραγματικά εμπύρετος, ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστα, στο δημιουργικό έργο του. Λέμε τώρα!

- Έκατσα απ' το μεσημέρι, γράφοντας ασταμάτητα τα... λήμματα. Έχουν περάσει δέκα ώρες και πηγαίνω σφαιράδην. Κατάσταση ντούρασελ! Μιλάμε για την ...έμπνευση, τη ...δημιουργία.
- Λημματώδης πυρετός, ε; Σε πήρα για να βρεθούμε, αλλά φοβάμαι μη με κολλήσεις.
- Λολ!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή έρχεται πεσκέσι απ' τη Ρωμαϊκή εποχή.

Κάθε 15 του Μάη, οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους θεούς Αφροδίτη και Διόνυσο, βγαίνοντας στις πλατείες με σκοπό να αλληλοχτυπηθούν με αυγά μελάτα! Χιλιάδες αυγά πετιόντουσαν εκείνη τη μέρα, όπου τα πάντα γινόταν μούτι («σκατά» στα αρβανίτικα). Ο κόσμος δε, το απολάμβανε γελώντας ακατάπαυστα.

Στη γιορτή αυτή μπορούσαν να πάρουν μέρος οι πάντες. Γι' αυτό και έβλεπε κανείς μέσα στο πλήθος, δεσποινίδες, στρατηγούς και πολλές φορές και τον ίδιο τον αυτοκράτορα (Θερμός θιασώτης, του αβγοπόλεμου ήταν ο Νέρωνας, που δεν περίμενε τη συγκεκριμένη μέρα του εθίμου για να κάνει αβγοπρόσωπους τους αξιωματικούς του). Η γιορτή αυτή, πραγματοποιείτο και στο Βυζάντιο, αλλά για αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρόλο που ο αβγοπόλεμος διαρκούσε μία μέρα, τα γέλια εξακολουθούσαν για αρκετές βδομάδες. Γι' αυτό και όταν αναφέρουμε τον όρο, αναφερόμαστε σε κάποιον που κατά τη γνώμη μας, γελάει αναίτια.

Τα θένκια μου στον δρυΐδη Βράσταμαν.

Ο σοβαρός κ.Τσίπρας χαμογέλαγε πριν αρχίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Τον έπιασε μια κάμερα και μάλιστα τον ρώτησαν γιατί γελούσε. Προφανώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται γη χώρα και όπως θα έλεγε και ένας… βλάχος στις ιστορικές μας περιοχές: « Αυγά σου καθαρίζουν και γελάς;»
Δες

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

1) Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση που ένα μηχάνημα, έχει φάει τα ψωμιά του (π.χ. ένα μηχάνημα μ' αρχίδια που στο διάβα του χρόνου κατάντησε αρχίδια μηχάνημα), που χαλάει συχνά και που το κόστος επισκευής του είναι αντιοικονομικό σε σχέση με την ωφέλεια του (π.χ.: κόστος ανταλλακτικών, ξαφνικό σταμάτημα ανειλημμένων εργασιών με συνέπειες στο καλό όνομα μιας εταιρείας), που διακυβεύεται θέμα προσωπικής ασφάλειας από τη χρήση του (π.χ.: μηχανάκι της συμφοράς), κ.λπ. Μέσω της έκφρασης αυτής δηλαδή, υποδηλώνεται πως το μηχάνημα είναι τόσο χάλια, που ακόμα και επισκευασμένο, είναι του πεταματού.
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παραδείγματα (1, 2).

2) Ο όρος αναφέρεται στην περίπτωση ενός ανθρώπου, που αισθάνεται απ' την κούραση και την ταλαιπωρία σαν μπαγιάτικο μύδι, που είναι σε φάση Γκόγκολ (π.χ.: λιώμα απ' το πιόμα), που έχει... τις ασθένειες, κ.λπ. Μέσω της έκφρασης υποδηλώνεται πως το άτομο αισθάνεται ψυχοσωματικά ράκος, σε σημείο που να αμφισβητεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της συντήρησης του ανθρώπινου οργανισμού (του ύπνου, του μπάνιου, του φαγητού, κ.λπ.) και των λοιπών μεθόδων αποκατάστασης του, στα φυσιολογικά πλαίσια.
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 3.

3) Ο όρος αναφέρεται επίσης, στην περίπτωση ενός γκρουπ ατόμων (π.χ.: ποδοσφαιρική ομάδα, εταιρεία, κόμμα, κ.λπ.), που ανεξαρτήτως των επιχειρούμενων βελτιωτικών αλλαγών που μπορούν να γίνουν, το γκρουπ αυτό θα είναι σταθερά ftp προδιαγραφών (π.χ.: σαν κόμμα δε θα καταφέρει τίποτα καλό για τον τόπο, σαν εταιρεία δε θα μπορεί να ικανοποιήσει τους πελάτες της, κ.λπ.).
Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 4.

  1. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και οι ανταποκρίσεις σας. Ευχαριστώ Περικλή, Βίκυ και Μάρκο. Τα βιντεάκια δυστυχώς δεν τα έχω δει ακόμα γιατί είχε πρόβλημα ο υπολογιστής και με το ζόρι μπαίνω μέσα. Μάλλον θα χρειάζεται επισκευή και πέταμα.
    Δες

  2. Στα πόσα χιλιόμετρα θα θέλει επισκευή και πέταμα είπανε; Η μόνο επιδόσεις λένε οι μάγκες;
    Δες

  3. Είμαι για επισκευή και πέταμα, το ξέρω. Μήπως όμως κάποιος φίλος θα μπορούσε να με διαφωτίσει σχετικά με τις ενοχλήσεις στο θώρακα / στήθος; Μήπως είναι στρες; Μήπως έχει να κάνει με το βάρος ή το χόνδρο του στέρνου, ή μήπως θα έπρεπε να επαναλάβω κάποιες καρδιολογικές εξετάσεις για να αποφύγω τα χειρότερα;
    Δες

  4. Τίποτα. Μια ομάδα που χρειάζεται επειγόντως... επισκευή και πέταμα! ...
    [Δες](www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=3809&page=87 - 154k - )

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με χρήση λογοπαίγνιου, ταυτίζουμε και καλά τη λέξη ιος με τη λέξη υιός.

Στην παρούσα φάση, υπονοείται και καλά ως πολύτεκνος κάποιος, του οποίου ο Η/Υ, (ως επέκταση του εαυτού του) έχει γεμίσει...ιούς.

Η εκφορά του όρου μπορεί να γίνει είτε από τον ίδιο τον παθόντα, είτε από κάποιον γνωστό του πρός αυτόν ή πρός άλλους (π.χ: στα πλαίσια κουτσομπολιού).

Η δε εκφορά του όρου μπορεί να λεχθεί είτε με χιουμοριστική, είτε με ειρωνική διάθεση για την αμέλεια του παθόντα, για επαρκή προστασία του υπολογιστή του από ιούς (μέσω καλού και πάντα ενημερωμένου αντιϊκού προγράμματος).

- Άσε ρε! Γέμισε με ιούς ο υπολογιστής μου.
- Ώπα ρε! Πολύτεκνος, ε; Ποιος σε πιάνει τώρα ρε με το επίδομα πολυτέκνου που θα πάρεις;
- Κοροϊδεύεις;

(από GATZMAN, 19/07/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η λέξη δεν αναφέρεται στο γνωστό ταχίνι, που τώρα τη Σαρακοστή έχει την τιμητική του (ταχινόσουπα, ταχινένιος χαλβάς, κ.λπ.). Κάτι άλλο θέλει να πει ο Σεφέρης εδώ πέρα.

Ο όρος αναφέρεται, στα ρούχα, παπούτσια, γυαλιά και άλλα προϊόντα του οίκου Sergio Tacchini («Τακίνι», που μέσω παραφράσεως, μπορεί, να λεχθεί, ταχίνι, παραπέμποντας χιουμοριστικά στη φράση: «τα χύνει»).

Η Λίλιαν βλέπει τον Πέρι να φοράει ένα μπλουζάκι Tacchini. Λίλιαν: Πέρι, τι βλέπω πως φοράμε σήμερα; Ταχίνι, ταχίνι;
Πέρι: Αχ το μυαλό σου, δεν ξεκολλάει με τίποτα απ' το φίκι φίκι.
Λέει και την προσπερνάει ταχύνοντας το βήμα του.
Λίλιαν: Πότε θα τα πούμε;
Πέρι (από απόσταση): Ταχιά!

(από GATZMAN, 11/03/09)(από GATZMAN, 11/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η συγκεκριμένη καραβάνα δεν έχει καμία σχέση με τη στρατιωτική καραβάνα.

Ο όρος μας έρχεται από τη βυζαντινή εποχή, όπου τότε καραβάνα σήμαινε καραβάνι ομάδας εμπόρων και προσκυνητών με κοινό προορισμό. Οι ταξιδιώτες συνταξίδευαν για ασφάλεια μαζί με καμήλες, γαϊδούρια, κλπ.

Τα ταξίδια αυτά ήταν πολυήμερα και κουραστικά και έτσι, για να μη σαλτάρουν και πλήξουν οι άνθρωποι, μιλούσαν συνεχώς, περί ανέμων και υδάτων.

Οταν αναφέρουμε τον όρο, αναφερομαστε σε αναξιόπιστα λόγια, σε λόγια χωρίς σοβαρότητα και σπουδαιότητα, σε ανοησίες, αερολογίες, μπαρούφες.

Αυτά είναι λόγια της καραβάνας που λέγονται από τους γνωστούς «ξερόλες» του κλάδου. Δες

(από GATZMAN, 11/03/09)(από GATZMAN, 11/03/09)(από GATZMAN, 11/03/09)

Δες και ό,τι να 'ναι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified