Αποκαλούμε έτσι:

  • κάποιον που οι άλλοι τον θεωρούν μαλάκα, είτε επειδή χάνει (κάνει τις... μαλακίες), είτε επειδή είναι τίγκα στις ανασφάλειες (π.χ.: σύμπλεγμα κατωτερότητας), μ' αποτέλεσμα να τον έχουν του χεριού τους, να τον εκμεταλλεύονται να τον πιάνουν κότσο, κορόιδο, να του δίνουν τα χειρότερα, τα δυσκολότερα, να μην υπολογίζουν την παρουσία του, να τον ανέχονται, να τον γειώνουν, να τον θεωρούν μπαλαντέρ για κάθε δύσκολη και ανεπιθύμητη κατάσταση (βλ. παρ. 1).
  • κάποιον που αυτός θεωρεί πως οι άλλοι τον θεωρούν μαλάκα μ’ αποτέλεσμα να τον αδικούν και να τον πιάνουν κορόιδο. Πράγμα που ωστόσο θα μπορούσε να μην υφίσταται (βλ. παρ. 2).
  • ο εξυπνάκιας που, νομίζοντας πως είναι πιο ξύπνιος απ' τους άλλους, δεν δείχνει τη στοιχειώδη σύνεση και την πατάει (βλ. παρ. 3).
  • μια κοινωνική ομάδα (με τη στενή ή την ευρεία έννοια του όρου), που τα μέλη της θεωρούν πως είναι εξαπατημένα από άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που μπορεί να συμβαίνει κιόλας (π.χ.: ένα κράτος που το θεωρούν τόσο οι πολίτες του, όσο και οι αλλοεθνείς ως κράτος gtpπροδιαγραφών, ώστε να τρώει απ' τα προηγμένα κράτη, την κοροϊδία και την εκμετάλλευση της αρκούδας, π.χ: εργαζόμενοι σε μια εταιρεία που παίρνουν μισθούς πείνας, βγάζουν τη... δουλεία, ξεσκίζονται σε απλήρωτες υπερωρίες, κ.λπ.). Βλ. παρ. 4.
  1. Να γίνεις λίγο πιο αρχίδι από δαύτους και να κερδίσεις τον διαγωνισμό γκαρίσματος, γιατί αλλιώς για άλλη μια φορά θα είσαι ο μαλάκας της παρέας που θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του και να υποχωρήσει.
    Δες

  2. Αν δεν μιλούσα, αισθανόμουν ο μαλάκας της παρέας. Αν μιλούσα όμως, φανταζόμουν τους πάντες να αναρωτιούνται πότε θα σταματήσω, για να συνεχίσει η συζήτηση κανονικά.
    Δες

  3. Από τη μια ο μαλάκας της παρέας, που νομίζει ότι είναι μαγκιά να πάει στο σπίτι με τον κύκνο στη μασχάλη, αδιαφορώντας αν αυτό που κάνει θα του κόψει το κυνήγι για πάντα. Δες

  4. Είναι ο μαλάκας της παρέας που όλοι τον κοροϊδεύουν και τον έχουν τρελάνει στο φατούρο. Ο λόγος για το Ελληνικό κράτος.
    Δες

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παρατηρούμε πολλές φορές, πως ένας κλασσικός πολυλογάς άρτι αφιχθέντας από το Μπλαμπλαντές, ένας φασαριόζος, ένας τύπος που κάνει έντονη την παρουσία του από όπου περνάει, ένας τύπος που κάνει τον κόσμο μαλλιά κουβάρια, να πέφτει σε φάσεις ηρεμίας και αδράνειας, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Tο πράγμα μας φαίνεται ασυνήθιστο. Στο μακρόκοσμό μας μπορούμε να αναφωνήσουμε: «Τι γίνεται; Kανένας φούρνος γκρέμισε;» Στο σλανγκικό μικρόκοσμο θα μπορούσαμε αντίστοιχα να πούμε: «Τι γίνεται; Έγραψε οθονιά ο κάβουρας;» Ασυνήθιστα πράγματα. (Τριγκάρω τον καβουρα;)

Με δυο λόγια: Εκπλησσόμαστε. Κάτι δεν πάει καλά λέμε. Ανησυχούμε κιόλας. Όχι μόνο για αυτόν αλλά και για την αίσθηση της ανατροπής της αντίληψης που έχουμε για τη λογική των πραγμάτων. Λέμε τώρα!

Και, θες από ενδιαφέρον, θες από ανάγκη για να κουτσομπολέψουμεκαι λίγο, βρε αδελφέ, ρωτάμε κάποιον απ' τον περίγυρό του, για να μας φωτίσει σχετικά. Αλλά... ω του σεναρίου... ούτε αυτός δεν ξέρει. Ωστόσο όμως μας απαντά με χαμόγελο, λέγοντάς μας πως ο τυπάς, φορτίζει.

Τι θέλει να πει ο εθνικός ποιητής;

Απλά. Λέει πως ο τύπος βρίσκεται σε φάση φόρτισης. Αποθηκεύει δηλαδή ενέργεια (λες κι είναι κινητούμπα, λάπιτόπι, κλπ) για να τη χρησιμοποιήσει αργότερα. Άρα, σου λέει, μην ανησυχείς. Επιστρέφει Δημήτριος για να κάνει το.... λεκτικό τσουνάμι κι όλα τα άλλα που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο.

- Τι γίνεται ρε; Ο Κώστας έπεσε σε αγρανάπαυση; - Γιατί το λες;
- Μια ζωή μας γανώνει το μυαλό στο μπίρι μπίρι και τώρα αυτό το ντούρασελ πολυλογίας και ξερολισμού λουφάζει στη γωνιά του. Τι παίζει; Νηστεύει λόγια;
- Φορτίζει, φίλε μου. Φορτίζει. Ένα σου λέω μόνο. Υπομονή. Τα χειρότερα έρχονται... χε χε χε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ήδη υπάρχουν αναρτημένα τα αδελφά λήμματα: γράσο, βγάλε τα γράσα απ' τα αυτιά σου. Τώρα θα μιλήσουμε για τη slang σημασία της λέξης γρασάρισμα.

Θα ξεκινήσουμε με αναφορά στην κλασική σημασία του όρου: Μιλώντας για γρασάρισμα, μιλάμε για λίπανση, για επάλειψη π.χ.: των κινητών μερών ενός μηχανήματος με γράσο, για προφύλαξη από τις συνέπειες της τριβής, της διάβρωσης και γενικότερα από τη φθορά. Τα παραπάνω παραπέμπουν σε συντήρηση, λέξη που αποτελεί την καρδιά του συγκεκριμένου ορισμού.

Σλανγκιστί, παραλληλίζοντας, τον ανθρώπινο οργανισμό με ένα μηχανισμό, αναφερόμαστε σε δραστηριότητες συντήρησης του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε αυτός να 'ναι στο φουλ αξιοποιήσιμος. Αλλιώς ο οργανισμός θα τελεί στα όρια της αφαγίας, της αϋπνίας, του νευρικού παροξυσμού και της εξουθένωσης. βλ. σχετικά: μπαγιάτικο μύδι.

Κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις συντήρησης που προσφέρουν χαλάρωση, ενέργεια κι ευεξία αναφέρονται ακολούθως:

Για πληρέστερη αναφορά σε θέματα συντήρησης, βλ. και λήμματα: σέρβις και φουλ σέρβις.

- Ασ' τα είμαι άυπνος, λιωμένος απ' την κούραση, ταλαιπωρημένος απ' τη δουλειά, νυστάζω, πεινάω, παραπατάω. Θέλω επειγόντως γρασάρισμα ή μήπως να πω, πως θέλω επισκευή και πέταμα;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το γράσο είναι μια λιπαντική ουσία για μηχανές. Για το λήμμα αυτό έχει ανεβεί και το λήμμα αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, μιλάμε για κάποια άλλη πτυχή του όρου.

Μιλάμε για κάποιον, που δεν ακούει καλά λες κι υπάρχει βουλωμένο γράσο στο αυτί του (που δυσκολεύει και καλά, τη διόδευση τού εισερχόμενου απ' τα αυτιά ήχου).

Μπορεί να μιλάμε για κάποιον που:

  • Δεν έχει μπουτάρει ακόμα, μ' αποτέλεσμα οι εισερχόμενες πληροφορίες από το σύστημα λήψης του, να μη διεγείρουν καταλλήλως την κεντρική μονάδα επεξεργασίας του (το μυαλό του), π.χ: μόλις έχει σηκωθεί από το κρεβάτι. Ε... μην τα θέλουμε μονά ζυγά δικά μας. Έχει το ακαφελόγιστο (βλ. παρ. 1).
  • Βρίσκεται σε περιβάλλον έντονου θορύβου, πράγμα που δεν λαμβάνουμε υπ' όψη μας, όταν εκφέρουμε τον όρο (βλ. παρ. 2).
  • Έχει μόνιμα προβλήματα βαρηκοΐας και δεν ακούει καλά (αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες). Πολλοί εξ αυτών, με το πρόσχημα της βαρηκοΐας, εμφανίζουν επιλεκτική ακοή (απ' αυτά που ακούνε, ανταποκρίνονται σε όσα δεν τους ενοχλούν). Για την περίπτωση αυτή, βλ. παρ. 3.
  • Δεν ακούει καλά εξαιτίας συγκυριακών ιατρικών λόγων (π.χ: ωτίτιδα). Η επίσκεψη σε ειδικό γωριλά μπορεί να ανοίξει τον ασκό του πεόλου για τα χειρότερα. Το θέμα της επιλεκτικής ακοής θα μπορούσε να παίζει κι εδώ (βλ. παρ. 4).
  • Για ανεξήγητο λόγο.
  1. - Μα δεν ακούς τι σου λέω; Βγάλε τα γράσα απ 'τα αυτιά.
    - Δεν κατάλαβα τι μου είπες. Κοιμάμαι ακόμη.

  2. - Γιατί δεν ακούς τι σου λέω; Βγάλε τα γράσα απ 'τα αυτιά.
    - Δε φταίω εγώ. Το ραδιόφωνο είναι τέρμα.
    - Γκρρ!

  3. - Βγάλε τα γράσα απ 'τα αυτιά επιτέλους. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
    - Αφού ξέρεις πως έχω μόνιμο πρόβλημα βαρηκοΐας.

  4. - Βγάλε τα γράσα απ 'τα αυτιά επιτέλους για να μ' ακούσεις. Ξέρω ξέρω... θα μου πεις για την ωτίτιδα πάλι. Μα έχουν περάσει δυο βδομάδες... Ακόμα έχεις πρόβλημα;
    - Το παλεύω ακόμα με ένα ωριλά που έχω μπλέξει, αλλά τίποτα.
    - Πάω πάσο.

Αυτιά και λοιπές πάστες: μαρμελάδα, παστελάδα, τίκρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ως αγία οικογένεια θεωρούμε την οικογένεια του μικρού Χριστού. Τουτέστιν τα μέλη της είναι, τα εξής τρία: Παναγία, Ιωσήφ, Χριστός.

Σλανγκιστί, μιλάμε για κάποιο σύνολο ατόμων, του οποίου τα μέλη διέπονται από μια κοινή σχέση. Κάποιες τέτοιες κλασσικές περιπτώσεις κοινής σχέσης, αναφέρονται εν συνεχεία:

- σχέση αίματος, π.χ: οικογένεια.

- σχέση κοινού συμφέροντος, π.χ: δημοσιοκαφρικό κύκλωμα.

- σχέση κοινής αντίληψης σε ένα τομέα, π.χ: ομοφυλοφιλικές ερωτικές τάσεις.

Αυτό το σύνολο δε, παίζει κάποιο ρόλο (θετικό ή αρνητικό), στον μικρόκοσμο (π.χ: οικογένεια, μανατζερέϊκο team εταιρείας), ή στο μακρόκοσμο (π.χ: διεθνής λαμογιοκρατία) αυτού που εκφέρει τον όρο.

Όταν ο θεωρούμενος ρόλος είναι θετικός, τότε η λέξη αγία παραπέμπει σε θαυμασμό, λατρεία και σε συναισθήματα που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε μια αγία οικογένεια, ενώ όταν ο ρόλος είναι αρνητικός, τότε παραπέμπει σε ειρωνεία, απαξίωση, συσσωρευμένη αγανάκτηση, κλπ.

Σημείωση

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο ακραίος όρος αγία εκφέρεται με εμφατική διάθεση.

  1. Η Αγία Οικογένεια έχει ανάγκη το πένθος, τόσο όσο είναι απαραίτητο για να ανεβάσει την τηλεθέαση... Η Αγία Οικογένεια στην πατρίδα μας είναι μόνη της. Της ανήκουν μόνο όσα τετραγωνικά έχει ένα τηλεοπτικό στούντιο.
    Δες
    Ο λόγος για το δημοσιοκαφρικό κύκλωμα.

  2. Η Γενιά των 700 ευρώ αντιμέτωπη με την Άγια οικογένεια των 700 χιλιάδων στρεμμάτων. Δες
    Ο λόγος για το βαλτοπαίδι.

  3. Η Άγια οικογένεια προτύπων και οι κλώνοι της
    Δες

  4. Το 1865, η Julia Margaret Cameron φωτογράφισε τη δική της Αγία Οικογένεια. Την έκλεισε σε έναν νοητό κύκλο.
    Δες
    Ο λόγος για την οικογένειά της.

  5. Οι εντιμότατοι εισαγγελείς, η αγία οικογένεια Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ και η SIEMENS.
    Δες

  6. Κίνημα αντιπαράθεσης με την αγία οικογένεια των ιμπεριαλιστών.
    Δες

  7. Η αγία οικογένεια των κουμπάρων, των Μαντούβαλων, των Τσιτουρίδηδων... Δες

Παράρτημα
Σχετικό ανέκδοτο

Μια αγία οικογένεια σαν όλες τις άλλες. Αγαπημένη, θεοσεβούμενη, ευτυχισμένη. Κανείς δεν ήταν ικανός να διαταράξει την οικογενειακή γαλήνη. Μέχρι που ένα πρωί στο μπρέκφαστ η δεκάχρονη κόρη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είμαι πια παρθένα»!

ΘΑΝΑΣΙΜΗ σιγή απλώθηκε σ' όλο το σπίτι. Κι ύστερα άρχισαν οι φωνές, οι επιπλήξεις, οι μαχαιριές, το ξεκατίνιασμα.
Αφού άλλαξε δέκα χρώματα ο μπαμπάς, άρχισε να ουρλιάζει απευθυνόμενος προς τη μαμά: «Εσύ φταις μωρή! Εσύ την έκανες έτσι. Σε βλέπει που ντύνεσαι σαν πόρνη, που βάφεσαι λες και θα βγεις για πιάτσα στη Συγγρού. Ο,τι είναι η μάνα γίνονται και οι κόρες. Βρίζεις συνέχεια και πετάς σεξουαλικά υπονοούμενα μπροστά στο παιδί. Εσένα μιμείται η μικρή»!

ΣΤΗ συνέχεια ο πατέρας γυρίζει προς την 20χρονη αδελφή της:
«Κι εσύ φταις τσουλάκι! Που πηδιέσαι στον καναπέ μ' εκείνον τον μαλλιά με τα σκουλαρίκια κάθε φορά που λείπουμε απ' το σπίτι. Νομίζεις ότι δεν σε βλέπει η μικρή; Ή ότι δεν καταλαβαίνει; Πουτανάκι είσαι! Ίδια η μάνα σου. Αχόρταγη. Τις προάλλες κάτι έψαχνα, άνοιξα το συρτάρι του γραφείου σου και βρήκα έναν δονητή! Πώς να μεγαλώσει σε τέτοιο μπουρδελόσπιτο ένα παιδί;»

ΜΕΤΑ ήρθε η σειρά της μαμάς να ουρλιάξει διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της:
«Μια στιγμή! Μια στιγμή... Κοίτα ποιος τολμάει να μιλάει! Εσύ, που ξοδεύεις τον μισό σου μισθό σε ροζ τηλέφωνα; Εσύ, που γυρνάς κάθε Παρασκευή βράδυ με κόκκινα σημάδια από κραγιόν και ρουφήγματα στον λαιμό; Εσύ, που μας στέλνεις τα Σαββατοκύριακα στη γιαγιά και κουβαλάς εδώ μέσα όλα τα τσουλιά; Τις Ρωσίδες, τις Ουκρανές, τ' αλφαδιασμένα δίμετρα - τις πληρωμένες! Τολμάς να μιλάς εσύ; Που προσεύχομαι μη μας κολλήσεις κάνα παράσημο ... Ή έχεις την εντύπωση ότι δεν έχω καταλάβει πως σου παίρνει δεν ξέρω 'γω τι αυτό το ξέκωλο η γραμματέας σου;».

«ΕΧΕΙ το θράσος», τα βγάζει όλα στη φόρα η μαμά, «αυτό το πορνίδιο να τηλεφωνεί στο ίδιο μας το σπίτι, να σε ζητάει μ' αυτή την τρεμάμενη φωνή, λες και την έχουν φορμάρει δέκα μπετατζήδες. Και το σηκώνει το παιδί σου ρε! Το σπλάχνο σου! Με τέτοιο πρότυπο τι πίστευες ότι θα γίνει η μικρή; Πατέρας είσαι εσύ; Που από τότε που βάλαμε NOVA βλέπεις όλη νύχτα τσοντοκάναλα!».

ΜΕΓΑΛΗ ένταση στο σπίτι πρωί πρωί, μετά τη βόμβα που 'ριξε η κόρη η μικρή. Υπάρχουν οικογενειακά μυστικά που δεν επιτρέπεται ποτέ ν' αποκαλύπτονται μπροστά στα παιδιά. Αφού ξεσπάθωσε, μαλακώνει η μαμά. Βάζει τα κλάματα με λυγμούς, αγκαλιάζει την κορούλα της και με συμπονετικό ύφος ψελλίζει:

«Πες στη μανούλα όλη την αλήθεια. Πώς σου συνέβη αυτό αγγελούδι μου; Σε βίασαν ή προσπάθησες να μιμηθείς τον βρωμιάρη τον πατέρα σου και πήγες με κάποιον συμμαθητή σου; Αγάπη μου! Καρδούλα μου! Μη μου πεις πως ήταν κάποιος οικογενειακός φίλος!... Αυτός ο αλήτης ο Θωμάς ήταν. Το φαντάστηκα εγώ... Αυτό το τομάρι, ο σάτυρος, ο συνέταιρος του πατέρα σου! Που 'χει ριχτεί και σε μένα και στην αδελφή σου... Αυτό το τέρας είναι! Θα πληρώσει, θα πληρώσει ακριβά το κάθαρμα, ο παιδεραστής! Πες τα μου μωρό μου. Μη φοβάσαι. Θα σε προστατεύσω εγώ. Πες τα όλα στη μανούλα»;

ΕΚΠΛΗΚΤΗ η μικρή με την αναστάτωση που προκάλεσε στην οικογένειά της:
«Ο-όχι μαμά. Δεν συνέβη τίποτα απ' όλα αυτά. Απλώς η δασκάλα άλλαξε τον ρόλο που μου είχε αναθέσει για το σκετσάκι των Χριστουγέννων κι από παρθένα Μαρία είμαι πλέον βοσκοπούλα».

(από GATZMAN, 12/04/09)Αγία οικογένεια. Το φωτοστέφανο λείπει μόνο! (από GATZMAN, 12/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

H λέξη σαρανταποδαρούσα αποτελεί κοινή ονομασία της σκαλοπένδρας. Αυτή είναι ένα μικρό έντομο, που έχει επίμηκες σώμα, σαρανταδύο πόδια και φαιοκίτρινο χρώμα. Πιάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει απ' τα δυο μπροστινά της, που μοιάζουν με αγκίστρια. Το δηλητήριο αυτό, προκαλεί τον... πόνο (στον άνθρωπο, τα άλλα ζωάκια τα στέλνει θυμαράκια μεριά). Αυτή περπατάει ξυπόλητη στα αγκάθια και έχει τελική 1 km/h. Όχι σπουδαία πράγματα δηλαδή.

Αυτό το βιντεάκι δείχνει πως μια σαρανταποδαρούσα ξηγάει το όνειρο σε μια ταραντούλα.

Όταν σλανγκίζουμε μιλάμε: 1) για έναν ενιαίο πολυπλόκαμο οργανισμό, π.χ. σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, σε πολυδαίδαλα κυκλώματα συνωμοσίας (βλ. ομάδα Ε, η), όπου τα διάφορα γρανάζια του συνεργάζονται μεθοδικά και αποτελεσματικά με στόχο να ολοκληρωθεί κάποιο πολύπλοκο πρότζεκτ(δημιουργίας προϊόντων ή υπηρεσιών).

Στο background του οργανισμού υπάρχει δαιδαλώδης δενδροειδής μορφή (π.χ. κάποιο πολύπλοκο οργανόγραμμα), μέσω της οποίας μεταβιβάζονται και ελέγχονται οι δοθείσες εντολές από τον ανώτερο της ιεραρχίας στα ενδιάμεσα ιεραρχικά όργανα και από 'κει στα τελευταία στην τάξη εκτελεστικά όργανα (όπως άλλωστε μεταβιβάζονται και ελέγχονται οι πληροφορίες από τον εγκέφαλο της σαρανταποδαρούσας στα πόδια της, μέσω των ενδεδειγμένων ζωτικών οργάνων της).

Ο όρος βρίσκει καλύτερη εφαρμογή σε περιπτώσεις δολιότητος, λόγω του ότι ο τρόπος που δρα η original σαρανταποδαρούσα μας φαίνεται υποχθόνιος (για αυτήν βέβαια είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό. Τής πήρα συνέντευξη. Δεν το λέω τυχαία).

Για την περίπτωση αυτή βλ. παρ. 1.

2) Για τσιπάκι (ολοκληρωμένο κύκλωμα εντός ηλεκτρονικού στοιχείου) με πολυάριθμους ακροδέκτες (ποδαράκια), βλ. σχετική φωτό. Πολλά από αυτά έχουν πολύ περισσότερους από σαράντα ακροδέκτες, ειδικά στο χώρο των Η/Υ.

Κοιτώντας κανείς τα ποδαράκια τους μπορεί να τα αποκαλέσει ως σαρανταποδαρούσες, ειδικά αν τα τσιπάκια αυτά είναι μακρόστενα ώστε να θυμίζουν περισσότερο το σχήμα της original.

Η κυκλωματική τους σχεδίαση είναι πολύπλοκη κι οι διαστάσεις τους είναι μικρές, όπως άλλωστε είναι πολύπλοκο και το νευρικό σύστημα μετάδοσης των πληροφοριών από τον εγκέφαλο στα πόδια της original σαρανταποδαρούσας, εντός του μακρόστενου σώματος της (μάκρος: 5-30 cm).

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παρ. 2.

  1. Περί υποκλοπών ο λόγος

Κατά τη γνώμη μας έχουμε να κάνουμε με μία σαρανταποδαρούσα: Το κορμί είναι ενιαίο, τα πόδια 40 και το πράγμα δεν μπορεί κανένας να το βλέπει με κατακερματισμό. Εδώ αποδεικνύεται το εξής: kράτος, κυβέρνηση, κόμματα εξουσίας, διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, ηγετικές δυνάμεις-ναυαρχίδες του ιμπεριαλιστικού κόσμου, οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, έχουν διαμορφώσει έναν ενιαίο πολυπλόκαμο μηχανισμό παρακολούθησης πριν από όλα των λαϊκών κινημάτων αλλά και μεταξύ τους αλληλοπαρακολούθησης, λόγω των ανταγωνισμών που έχουν και που είναι και πολιτικοί και οικονομικοί. Οι επιχειρηματίες είναι μέσα σε αυτό το κόλπο. Είναι ένα πράγμα κράτος και επιχειρηματίες. Μπορεί να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στη δημόσια ζωή, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα και επιμέρους συμφέροντα, αλλά κινούνται στην ίδια ρότα. Γι' αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν αποδειχθεί ότι κάποια πρόσωπα έχουν μια προεξέχουσα ευθύνη στις υποκλοπές, δεν πρόκειται να ομολογηθεί η αλήθεια.
Δες.

  1. Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτότυπη διάταξη τεχνολογίας Millipede που παρουσιάζει η ΙΒΜ.To 2002 η Μπλε Κυρία είχε παρουσιάσει το πρώτο πειραματικό τσιπ με πλευρά τριών χιλιοστών. Η τεχνολογία τους ονομάζεται Millipede [σαρανταποδαρούσα] και δανείζεται την ιδέα των διάτρητων καρτών που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι υπολογιστές.
    Δες

    **Παράρτημα**

    Σχετικό Ανέκδοτο

Ένας τύπος πηγαίνει σε ένα pet shop αποφασισμένος να αγοράσει το πιο περίεργο ζώο που θα βρει. Μετά την σχετική συνεννόηση με τον υπάλληλο, ο τελευταίος του προτείνει ένα εξωτικό ιγκουάνα.
- Αααα, ιγκουάνα μέχρι και η πεθερά μου έχει πάρει, τι άλλο έχετε;
- Έχουμε επίσης και αυτόν τον απίθανο σκίουρο ο οποίος πλένει πιάτα! λέει ο υπάλληλος.
- Καλή φάση, σκέφτεται ο τύπος, αλλά έχω πλυντήριο σπίτι οπότε μάλλον αχρείαστος θα μου είναι. Τίποτα άλλο;
Έπειτα από αρκετή ώρα καταλήγουν στο πιο εξωτικό ζώο του καταστήματος, μία σαρανταποδαρούσα που μιλάει!!! Ενθουσιασμένος ο παίχτης τρέχει στο σπίτι όπου και τακτοποιεί το ζωάκι σε μια πολυτελή γυάλα με τα νεράκια της το φαγάκι της και τα σχετικά. Στο καπάκι όμως δέχεται τηλέφωνο από φίλο για μπίρες στο κοντινό μπαράκι. Στρέφεται λοιπόν στην σαρανταποδαρούσα για την πρώτη επικοινωνία:
- Θα πάω δίπλα για μπίρες, είσαι μέσα;
Μούγκα η σαρανταποδαρούσα.
- Εσένα μιλάω ρε! Θα έρθεις για μπίρες; συνεχίζει ενοχλημένος.
Τάφος η σαρανταποδαρούσα.
- Λοιπόν εγώ πάω εσύ θα χάσεις ...
- Άκουσα άκουσα ρε μαλ@κα, παπούτσια δένω !!!!!!!!!!!!!!!

(από GATZMAN, 12/04/09)(από GATZMAN, 12/04/09)ηλεκτρονική σαρανταποδαρούσα (από GATZMAN, 12/04/09)Λιακό:Τα Νεφελίμ δίνουν τις εντολές τους μέσα συνωμοσιακές σαρανταποδαρούσες  (από GATZMAN, 12/04/09)(από GATZMAN, 12/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν αρμέγεις ένα ζώο (π.χ κατσίκα, αγελάδα), παίρνεις ό,τι γάλα είναι να πάρεις και περιμένεις την επόμενη φορά που το ζώο θα 'χει ξανά κατεβάσει γάλα, για να ξαναπάρεις. Αν πας νωρίτερα, θα μείνεις άπρακτος, γιατί απλά, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

  1. Η ατάκα λέγεται για φορτικό ή ανασφαλές άτομο που, χωρίς να υπάρχουν νέα δεδομένα για ένα θέμα, έρχεται και σου γανώνει το κεφάλι και σου πρήζει το συκώτι αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, λες και έχεις κάτι καινούριο να του πεις, ή να κάνεις, για ένα θέμα. (π.χ: να υπάρχουν λόγοι βρε αδελφέ που να δικαιολογούν την αλλαγή των απόψεών σου, ή την ταχύτερη ολοκλήρωση ενός έργου, κλπ). Δεν φαίνεται να αλλάξει κάτι εμμένοντας στο βιολίτου, όπως αντίστοιχα δεν αναμένεται να προκύψει νέο γάλα (νέα αξιοποιήσιμα δεδομένα) από άρμεγμα ζώων, πριν την κατάλληλη στιγμή (δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν κάποια μεταβολή κατάστασης). Βλ. παρ. 1.

  2. Η εκφορά της ατάκας μπορεί να δείχνει και εμμονή κάποιου, να μη θέλει να εξετάσει κάποιες προτάσεις, γιατί είναι αδικαιολόγητα κολλημένος στις αρχικές απόψεις του (π.χ: μπορεί να μη θέλει να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης μιας κατάστασης που του προτείνονται, τρόπους που μπορεί να αποδειχτούν ορθολογιστικά καταλληλότεροι και πλήρως εφαρμόσιμοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, από τους υπάρχοντες). Μπορεί να υπάρχει δηλαδή εκεί νέο γάλα (νέα αξιοποιήσιμα δεδομένα) από άρμεγμα ζώων, που το αφήνει ανεκμετάλλευτο. (βλ. παρ. 2).

Σημείωση: α. Και για τις δυο αναφερόμενες περιπτώσεις, η ατάκα προφέρεται αργά, με συγκρατημένο θυμό και με ελαφρό απαξιωτικό μειδίαμα για να δείξει στον άλλο πως αρχίδει και κουράδει με τη συμπεριφορά του. Του δείχνει δηλαδή να καταλάβει εκ των προτέρων (έχει - δεν έχει δίκιο), πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, από την εμμονή του.

β. Και στις δυο περιπτώσεις, χρειάζονται αποτελεσματικές επικοινωνιακές πρακτικές, πνεύμα ευελιξίας, σεβασμός προς τον συνομιλητή, κλπ

  1. Πωλητής: - Θέλω να ξανασκεφτείτε το προϊόν που σας προτείνω.
    Πελάτης: - Μα δεν το χρειάζομαι. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες μου.
    Πωλητής: - Μπορεί στο μέλλον να το χρειαστείτε.
    Πελάτης: - Θα το δω τότε.
    Πωλητής: - Τώρα πρέπει να το δείτε. Να σας ξανά πω τις δυνατότητές του.
    Πελάτης: - Ω... Φέρτα πάλι να τα αρμέξουμε. Τι κολλιτσίδα είσαι εσύ ρε παιδί;

  2. - Γιάννη νομίζω πως χάνεις το χρόνο σου δουλεύοντας έτσι. Σου λέω και σου ξανά λέω πως υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις την παραγωγικότητα σου. Άκουσέ με. Δε θα χάσεις.
    - Ωχ... Φέρ' τα πάλι να τα αρμέξουμε... Δεν αλλάζω τις συνήθειές μου, σου είπα. Έτσι έχω μάθει. Πάει και τέλειωσε. Μη μου πρήζεις τα ούμπαλα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η Ακρόπολη δημιουργήθηκε τον 5ο αι. π.Χ. υπό την επίβλεψη του Φειδία (project manager...του εν λόγω πρότζεκτ. Λέμε τώρα!).

  1. Οταν αναφέρουμε τον όρο, δείχνουμε δια της υπερβολής, πόσο μεγάλη είναι κάποια γριέντζω, κάποια που ζει και καλάαπό τότε που βγήκαν οι λάσπες, κάποια που της έχουν παρμένες τις πινακίδες και που κουβαλάει του χάρου νερό.

  2. Πολλές φορές η φράση λέγεται εμφατικά σε κάποιους, που βλέποντας κάποιο γρίντζελο, να έχει κάνει ρεκτιφιέ στη μάπα της και στο υπόλοιπο σασί της (που έχει καταντήσει σαν ετοιμόρροπο γαλλικό σίγμα), να νεανίζει, κλπ. Αυτή προσπαθεί έτσι να κρύψει τα σημάδια από το ορμητικό καταστροφικό διάβα του χρόνου. Αυτοί ξεγελιούνται θεωρώντας πως είναι αρκετά νεότερη απ' όσο δείχνει και έτσι εκφέρουν τον συγκεκριμένο όρο.

  1. - Η κυρα Μαρία είναι πιο μεγάλη κι απ' την Ακρόπολη. Πρέπει να κουβαλάει δυο παλάμες δεκάδων Μαΐων πάνω της. - Ε ....κόψε κάτι. Έχει πατήσει πάντως τα τελευταία ήντα εδώ και λίγα χρόνια.

  2. - Η κυρά Γιωργία δε φαίνεται και πολύ μεγάλη. - Α ρε γκαβούλιακα. Έχει κάνει τις...πλαστικές, αλλά ένα έμπειρο μάτι διακρίνει πώς είναι πιο μεγάλη κι απ' την Ακρόπολη.

(από GATZMAN, 09/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν εκφέρουμε τον όρο, μιλάμε για γωνιακό μαγαζί, μαγαζί από το οποίο οι διερχόμενοι πελάτες μπορούν να περάσουν μπροστά από τις δυο (ή και περισσότερες) πλευρές του. Αποσπάται έτσι καλύτερα η προσοχή τους (από τις βιτρίνες του καταστήματος), από το να υπήρχε θέα μόνο από τη μια πλευρά του. Η κατάλληλη αξιοποίηση της κατάστασης παρέχει δυνατότητα επαύξησης του τζίρου του καταστήματος.

Η δυνατότητα επαύξησης των εισρεομένων χρημάτων μέσα από αξιοποίηση κάποιων καταστάσεων, μέσων, κλπ, αποτελεί την ιδιότητα κλειδί του συγκεκριμένου ορισμού. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις:

1) Αναφερόμαστε σε εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς που, αξιοποιώντας θεμιτά & αθέμιτα μέσα, αλλά και κάποιες συγκυριακές καταστάσεις, μπορούν να επαυξήσουν τον τζίρο τους (βλ. παρ. 1, 2).

2) Σε εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα, στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί από κάποιους εργαζόμενους, ψάρεμα πελατών για τον εαυτό τους (βλ. παρ. 3).

  1. Αυτό που θέλω να πετύχω άμεσα στην ΑΕΚ και πιστεύω ότι ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, εκτός από την τεράστια ιστορία της ομάδας, να είναι και ένα μαγαζί-γωνία! Σε οργάνωση, λειτουργία και φερεγγυότητα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Ότι καλύτερο κινείται αυτή τη στιγμή στην αγορά από πλευράς παικτών συζητάει με την ΑΕΚ. Κάτι που μέχρι πριν από δυο-τρεις μήνες φάνταζε εξωπραγματικό».
    Δες

  2. «Θαύμα παιδί μου θαύμα» ανακράζουμε. Η πονεμένη ΔΕΗ έγινε ξαφνικά… μαγαζί γωνία!...
    ...Λειτουργώντας σε απόλυτη σύμπνοια (καθότι εδώ δεν έχουν αντικρουόμενο συμφέρον) οι συντεχνίες (ΓΕΝΟΠ, κτλ) και η διοίκηση της ΔΕΗ (υπό την… πίεση υποτίθεται και των πρώτων) ζήτησαν ως μονοπώλιο τεράστιες αυξήσεις με το πρόσχημα των υψηλών τιμών καυσίμων, τις πήραν, αλλά τώρα που οι τιμές των καυσίμων καταρρέουν… παραμένουν αμετάβλητες οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν… τότε.
    Και βεβαίως δημιουργούν απίστευτα μονοπωλιακά κέρδη (με κύριο αποδέκτη το… κράτος) στην πλάτη της ελληνικής βιομηχανίας! Δες

  3. - Το ΙΚΑ είναι μαγαζί γωνία. Πας για επίσκεψη σε ένα γιατρό, σου κάνει έναντέμο των ικανοτήτων του σε λιγοστό χρόνο και σου λέει για τα περαιτέρω να περάσεις απ΄το γραφείο, γιατί περιμένουν πολλοί, γιατί εκεί θα έχεις και καλά, πιο εμπεριστατωμένη θεραπεία (με εξειδικευμένα όργανα, κλπ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση αυτή λέγεται σε κάποιον που ροχαλίζει σε κάποιο χώρο (στο σπίτι μας, στις διακοπές, σε ένα λεωφορείο, οπουδήποτε).

Προκύπτει από το γεγονός πως, ο ήχος του ροχαλητού προσεγγίζει... και καλά τον ήχο κατσαρόλας στην οποία γίνεται βρασμός κάποιου φαγητού, π.χ: φασολάδας. Λέγοντας σ' αυτόν που ροχαλίζει: έτοιμη η φασολάδα, εννοούμε πως επειδή και καλά τέλειωσε το βράσιμο της φασολάδας, βγάλε την κατσαρόλα με τη φασολάδα απ' τη φωτιά, υποδηλώνοντας του να σταματήσει να ροχαλίζει.

Αν κοιμόμαστε, ξυπνάμε και ακούμε τη... μουσική υπόκρουση... το εμβατήριο, το... σόλο. Όλα παίζουν αυτόματα, χωρίς παρτιτούρες και ρέστα. Ο παίκτης ακάματος έχει βάλει τον αυτόματο και συνεχίζει απτόητος. Πού να χαλαρώσεις; Το μυαλό στο κοντσέρτο κι ο πούστης ο Μορφέας σε φάση τιγκανά (την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, βλέπεις). Άρα το να θες να κοιμηθείς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, γιατί η τσαταλοποίηση των νεύρων είναι γεγονός.

Αν είσαι ξύπνιος πάλι κι ο παίκτης έχει αρχίζει να παίζει το μονότονο βιολί του... τότε... πάλι τα ίδια. Την έχει δει βλέπεις: Κούγκι βουλωμένο και αποφασισμένο.

Του λέμε τη συγκεκριμένη ατάκα, θέλοντας να τον διακόψουμε για να κοιμηθούμε, για να εκτονωθούμε και να χαλαρώσουμε από το διαρκές γάνωμα του μυαλού μας, αλλά και για να καλαμπουρίσουμε, μαζί με κάποιους συμπαριστάμενους στη φάση

Η σύζυγος γυρίζει απ' τα ψώνια και βλέπει τον σύζυγο να κοιμάται ροχαλίζοντας δυνατά και τα παιδιά να βλέπουν τσόντα από κάποιο DVD του πατέρα τους, που ξετρύπωσαν κάπου. O ήχος απ' την ταινία δυνατός, αλλά ο πατέρας, πέρα βρέχει. Η σύζυγος μονολογεί:
- Τι γίνεται ρε; Είπε να φυλάει τα παιδιά, αλλά όταν η γονική συναίνεση ροχαλίζει...
Στη συνέχεια, του φωνάζει:
- Έτοιμη η φασολάδα. Ξύπνα επιτέλους.

(από nick, 08/04/09)

Του ροχαλητού: βουλωμένο κιούγκι, έτοιμη η φασολάδα, τραβάω ανηφόρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified