Κολλάω ηλεκτρονική συσκευή, συνήθως προσπαθώντας να την αναβαθμίσω. Η συσκευή δεν επανέρχεται με απλό reset, reboot, άνοιξε-κλείσε, βάλε-βγάλε πρίζα, βγες στο μπαλκόνι-ξαναμπές. Επίσης δεν αντιδρά καθόλου, δεν ανάβει λαμπάκια, συμπεριφέρεται με λίγα λόγια σαν τούβλο, εξ ου και το όνομα.

Τωρα να χανω τον χρονο τσαμπα και στο τελος να το μπρικαρω κιολας... (Πηγή)

Got a better definition? Add it!

Published

Το δόλωμα. Παραπλανητικό τέχνασμα, συνήθως παροχή ασήμαντη σε σχέση με το πραγματικό διακύβευμα.

  1. Το τυράκι των σημαιοφόρων. (Πηγή)
  2. Το είδατε το τυράκι; (Πηγή)

Got a better definition? Add it!

Published

ουσ. θηλ. -(η) αμουέρτα
επιρρ. -αμουέρτε

Αναρριχητική σλανγκιά, που μεταξύ αναρριχητών χρησιμοποιείται και στην καθημερινή ζωή.
Από το ισπανικό a muerte (ως το θάνατο), συνηθισμένη κραυγή εμψύχωσης προς αναρριχητή που τα δίνει όλα στην προσπάθεια. Παλιά που οι εξελίξεις στην αναρρίχηση συνέβαιναν συνήθως στη Γαλλία, το αντίστοιχο επιφώνημα ήταν το "Allez!" (αλέ).

Ως επίρρημα, κάνω κάτι αμουέρτε σημαίνει "στα κόκκινα", χωρίς φόβο ή σκέψη για το αύριο.

Καλά, ήρθες από Πάτρα σε μιάμιση ώρα; Αμουέρτε το πήγες;

Ως ουσιαστικό, η ενέργεια που γίνεται αμουέρτε.

  1. Θα ξεκουραστώ ένα τεταρτάκι, θα δώσω μια αμουέρτα και ο'τι γίνει.
  2. Το taping δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να σου δώσει τις μια-δυο αμουέρτες που χρειάζεσαι για να στείλεις τη διαδρομή.

Got a better definition? Add it!

Published

Επικό μπέρδεμα σχοινιών, καλωδίων, κορδονιών κλπ. Κόμπος μπροστά στον οποίο ο Μεγαλέξανδρος θα τράβαγε σπαθί.

-Δώσ' μου το φορτιστή, βγήκε ο Χαμήλ Μπατάρ παγανιά...
-Κάτσε γιατί έγινε το καλώδιο κοκορέτσι μες στην τσάντα!

Got a better definition? Add it!

Published

Ο στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, όπως αποκαλείται από τους ανώτερους. Επειδή στις Ειδικές Δυνάμεις η λέξη "φαντάρος" θεωρείται προσβολή, ο σωστός τρόπος αναφοράς στους μη βαθμοφόρους είναι Καταδρομέας ή Πεζοναύτης. Στην καθομιλουμένη όμως πιο σύνηθες είναι το "κομμάντο" ή "κομμαντούλης" στο πιο σλάνγκικο.

Λοχία, πάρε δύο κομμαντούληδες και πήγαινε στη διαχείρηση να φορτώσετε πυρομαχικά για τη βολή.

Got a better definition? Add it!

Published

Χιουμοριστική περιγραφή του αποτελέσματος ενός bug που εμφανιζόταν σε αρκετά πρώιμα τρισδιάστατα PC games. Υπό κάποιες συνθήκες ο playable character μπορούσε να βρεθεί εκτός playable space. Το πως αντιμετώπιζε αυτό το αναπάντεχο γεγονός η τρισδιάστατη μηχανή διέφερε από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Στο Hidden & Dangerous ειδικά, συνηθέστερα κατά τη διάρκεια του έρπειν, όταν ο χαρακτήρας συναντούσε τις ραφές των χοντροκομμένων πολυγώνων του εδάφους (που τότε μας φαινόταν φωτορεαλιστικό) κάποιες φορές το χέρι περνούσε πίσω από την επιφάνεια του εδάφους. Από εκείνο το σημείο δεν υπήρχε επιστροφή. Κάθε κίνηση έβαζε το σώμα όλο και πιο μέσα μέχρι που άρχιζε η ελεύθερη πτώση. Αμέσως μετά η μηχανή του παιχνιδιού υπολόγιζε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ο χαρακτήρας εκεί και τον σκότωνε. Αν δεν είχες κάνει save εκεί κοντά είχε πάει χαμμένος ο κόπος σου.

Στο πρώτο Tomb Raider το bug λειτουργούσε λίγο διαφορετικά και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του παίκτη, εν είδει cheat. Κολλώντας τη Lara σε κάποια εξωτερική γωνιά, σε κάποιες περιπτώσεις περνούσες τη ραφή. Η μηχανή σε εμφάνιζε αυτόματα στο πλησιέστερο playable σημείο, με τις ίδιες διαστάσεις στον Χ και Υ, αλλά ΠΑΝΩ από το σημείο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Άρα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το bug για να ανέβεις στη στέγη ενός κτηρίου και να τη φέρεις στους κακούς.

Το Operation Flashpoint το πήγε ένα βήμα παρακάτω, ενσωματώνοντας cheat mode που σου επέτρεπε να τηλεμεταφερθείς. Μπορούσες να κολλήσεις στον τοίχο ενός κτηρίου όπου ήταν αμπαρωμένοι οι αντίπαλοι, να δεις τις συντεταγμένες σου και να τηλεμεταφερθείς ένα μετράκι προς το κτίριο. Η μηχανή του παιχνιδιού σε εμφάνιζε πάνω από όποιο αντικείμενο υπήρχε στις συντεταγμένες αυτές (το κτίριο) άρα βρισκόσουν στη στέγη, έτοιμος να αιφνιδιάσεις τον οχτρό.

Το κωλοπαίχνιδο, μια ώρα έρπειν έκανα για να μπω στο σιδηροδρομικό σταθμό απαρατήρητος, και λίγο πριν βάλω τα εκκρηκτικά έπεσα στο σκληρό δίσκο. Και φυσικά είχα κάνει save μια ώρα πριν. Τσάμπα το ξενύχτι...

λεζάντα εικόνας

Got a better definition? Add it!

Published

Πνίγω γκολ. Αφορά τον τερματοφύλακα που δέχεται τέρμα που κανονικά θα μπορούσε να είχε σώσει και η παραπληγική γιαγιά του.

Συνήθως από υπερβολική σιγουριά. Καμιά φορά σε κάνει να αναρρωτιέσαι αν είχε πρόθεση και το είχε παίξει στοίχημα σε κάποια χώρα της Άπω Ανατολής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το γκολ που «έπνιξε»! (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published

Εξάρτημα του ορειβατικού σκι, που επιτρέπει την ανάβαση με τα πέδιλα στα πόδια. Έχουν τη μορφή ταινίας που με τη βοήθεια άγκιστρων και ειδικής κόλλας στερεώνεται στην κάτω επιφάνεια του πέδιλου.

Παλιά κατασκευάζονταν από δέρμα φώκιας, που έχει την ιδιότητα να είναι γυαλιστερό όταν το χαϊδεύεις από το κεφάλι προς την ουρά, αλλά να σκαλώνει στην ανάποδη φορά. Έτσι το πέδιλο γλυστρά προς τα πάνω στην ανηφόρα αλλά δεν ολισθαίνει προς τα πίσω όσο σέρνουμε το άλλο πέδιλο.

Σήμερα κατασκευάζονται από μαλί mohair, συνθετικές ίνες ή μείγμα των παραπάνω προς ανακούφιση του συμπαθούς θηλαστικού.

Αντί παραδείγματος, όποιος βρει μια γκρι φώκια μάρκας Kohla στην Οίτη, λίγο πάνω από το χωριό Πυρά στην Οίτη, μπορεί να την περιεργαστεί όσο θέλει πριν μου στείλει ΠΜ για να μου την επιστρέψει...

βάζοντας φώκιες

Got a better definition? Add it!

Published

Στο στρατό αυτός που υπηρετεί σε μονάδα με περισσότερο τρέξιμο και υπαίθρια εκπαίδευση, που τρέχει στο βουνό σαν τον Κούρδο αντάρτη του ΡΚΚ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποιός είναι Κούρδος και ποιός όχι είναι καθαρά θέμα οπτικής γωνίας. Έτσι π.χ. ένας ΣΤΡ(ΔΒ) μπορεί να θεωρεί Κούρδους τους πεζικάριους, οι πεζικάριοι τους Πεζοναύτες, οι Πεζοναύτες του Λόχου Διοικήσεως ή του Υποστήριξης αυτούς των Λόχων Κρούσεως, οι βαρυοπλίτες των εν λόγω λόχων τους άνδρες των Διμοιριών Κρούσης κλπ.

Με λίγα λόγια υπάρχουν πάντα χειρότερα, ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.

-Καλά, τι πας να κάνεις εσύ, καλλιεργημένος άνθρωπος, σε κούρδικο τάγμα;
-Καλά εγώ που θα είμαι μια θητεία, εσύ που θα είσαι μια ζωή;
(διάλογος με μόνιμο Υπλ/γό, καθόλου στρατόκαυλο, ίσως και ψιλοχίπη...)

apo
pkk

Got a better definition? Add it!

Published

Η έκφραση έγινε διάσημη με τη μορφή "Την Παναγία δεν θα την ξαναβρίσεις. Την Παναγία!", από μοναχό που μέσω βιωματικής διδασκαλίας βοήθησε πιστό να καταλάβει την έννοια του "ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν" (βλ. μήδι)

Χρησιμοποιείται κυρίως ειρωνικά για άτομο / θεσμό κλπ που μάλλον αξίζει το βρισίδι.

Τον Όλσεν δεν θα τον ξαναβρίσεις. Τον Όλσεν!
Το ΔΝΤ δε θα το ξαναβρίσεις. Το ΔΝΤ!
(από το νέτι αμφότερα)

με τη βοήθεια του Θεού θα τους γαμήσουμε την Παναγία

Got a better definition? Add it!

Published