Τις ευχαριστίες μου στον νονό Acg για την ωραία ιδέα!

Η ατάκα προέρχεται από τη γνωστή διαφήμιση της γνωστής εγκυκλοπαίδειας ΔΟΜΗ.

α)Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για κάποιους ξερόλες, κάποιους WWW, κάποιους πανεπιστήμονες, κάποιους μπουρδολόγους, αερολόγους, κάποιους «φωτεινούς παντογνώστες», κάποιες σοφές κουκουβάγιες, κάποιους μπορόλες, κάποιους συναδέλφους του Θεού σε θέματα που αφορούν γνώση και ικανότητα, κάποιους . Όλα, σύμφωνα με την κομπιουτερική ορολογία), κάποιους γνωστικούς servers. Κάποιους που το παίζουν διανοούμενοι και αισθάνονται σαν το σοφό Σολομώντα, το δρυϊδη Πανοραμίξ, τη θεία Ολγα και τη γιαγιά Ευτυχία. Οι τυπάδες θεωρούν πως επειδή είναι άσσοι στη γνώση και στην εφαρμογή της (περίπτωση: 2 σε 1 και ξερόλες και μπορόλες), οι άλλοι πρέπει να τους βλέπουν ως γνωστικά κέντρα του σύμπαντος.

Οι τύποι λειτουργούν ως υπερέκδοσεις της εγκυκλοπαίδειας ΔΟΜΗ. Δεν υπάρχει μια έκδοση σε μια χρονική περίοδο (όσοι ξερόλες, τόσες και οι εκδόσεις. Και η καθεμιά «καλύτερη» απ' τις άλλες). Την εγκυκλοπαίδεια αυτή τη συναντάς παντού (π.χ: στην εργασία, στο μετρό, στα μπαρ, στις πλατείες). Δεν της διαφεύγει κανένας τομέας της ανθρώπινης γνώσης, όπως: Πολιτική, οικονομία, ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, σεξ, περιβάλλον, υγιεινή διατροφή, γκάτζετς, καψουροτράγουδα, κουτσομπολιό, ό,τι θες. (Όποια πέτρα σηκώσεις θα βρεις, τους τυπάδες από κάτω). Διαθέτει φωνητική υποστήριξη, είναι πάντα μονίμως ενημερωμένη, πάντα παρέχει on line ενημέρωση(εξαιρούνται οι ώρες ανάπαυσης, όπου οι τυπάδες φορτίζουν τις μπαταρίες τους... χα χα χα), ξέρει και τα μελλούμενα και θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτά που περιγράφει στα λήμματα της (και μπορούν να υλοποιηθούν, π.χ.: κατασκευές, επισκευές, κ.λπ.) ως άλλος Κύρος Γρανάζης, αρκεί να μπορούσε να βρει... το χρόνο.

Και όπως όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ, έτσι και η εγκυκλοπαίδεια αυτή είναι τόσο υπερεξελιγμένη, που όταν δεν πας εσύ σ' αυτή, έρχεται αυτή σε σένα, γιατί θεωρεί πως όλοι πρέπει να τη συμβουλεύονται. (Δεν μπορούν οι τυπάδες, να μη συμμετάσχουν σε μια κουβέντα, γι’ αυτό και πετάγονται σαν πούτσες και φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν).
Και μάλιστα θα επιλέξει εκείνη τον «προβληματισμένο» και θα το κάνει αυτό ακόμα και με το έτσι θέλω και στην πιο «κατάλληλη στιγμή».

Αυτά είναι ορισμένα από τα σπέκς αυτής της πανίσχυρης εγκυκλοπαίδειας. Τι να πουν μπροστά της εγκυκλοπαίδειες, που βγαίνουν σε DVD και που θα βγουν σε BLU RAY (αργότερα); Εδώ μιλάμε για 2000 χρόνια ++ (plus plus) μπροστά. Τότε οι παραπάνω τεχνολογίες, θα αναφέρονται στα ψιλά γράμματα και στα πλαίσια αναφοράς στον πολιτισμό των αρχαίων που έζησαν γύρω στο 2.000 μ.Χ.

Οι τύποι αυτοί είναι, ομιλητικοί και φιλικοί και γι’ αυτό ξεγελάνε τους άλλους που στην αρχή τους θαυμάζουν (αφού από τη φύση τους κάνουν εύκολα γνωριμίες και είναι άσσοι στο μπίρι μπίρι). Ωστόσο πολλές φορές οι τυπάδες, μπορεί να σπάσουν τον πάγο και με τη σλανγκική έννοια και να έχουμε ντράβαλα.

Οι τύποι ως άλλοι Μεσσίες, σκορπάνε λύσεις, γνώμες, βελτιώσεις. Πολλές φορές τους πιάνει και το αστυνομικό τους δαιμόνιο α λα Σερλοκ Χόλμς, δαιμόνιο που πολλές φορές αποδεικνύεται δαιμόνιο αστυνόμου Σαΐνη. Έχουν τόσες γνώσεις μέσα στο κεφάλι τους, που ξεχύνονται μόνες τους, δημιουργώντας γνωστικό τσουνάμι, που πνίγει όποιον βρει στο πέρασμα του.

Ενώ οι τύποι, θεωρούν μεγάλη αδυναμία να ρωτήσουν για να μάθουν κάτι, εντούτοις, αν δεν ξέρουν τα απολύτως βασικά σε ένα θέμα, θα προσπαθήσουν να πάρουν στο άψε σβήσε κάποια ελάχιστη πληροφόρηση. Δεν τους ενδιαφέρει, η ουσία ενός θέματος αλλά η αυτοπροβολή τους μέσω οποιουδήποτε θέματος. Γι’ αυτό κι όταν ο άλλος μιλάει, αυτοί σκέπτονται πως θα πάρουν την πάσα. Κατόπιν διακόπτοντας ασύστολα τους άλλους θα κάνουν παιχνίδι. Αποδεικνύονται ικανότατοι σε τέτοιου είδους τερτίπια. Αλί βέβαια σε αυτούς που θα τολμήσουν να διακόψουν τον ειρμό τους.

Επειδή οι τύποι δεν αρκούνται σε αυτά που γνωρίζουν, πρέπει να μάθουν κι άλλα... κι άλλα... κι άλλα, για να μπορούν να μιλάνε οσοδήποτε με οποιονδήποτε, για οτιδήποτε με στόχο να καταπλήξουν τα πλήθη. (Θυμόμαστε, σχετικά την παλιά διαφήμιση του Χρυσού Οδηγού: Που, πως, πόσο, ποιο; Ρώτα το Χρυσό Οδηγό). Για να εμπλουτίσουν τη data base (βάση δεδομένων) τους, διαβάζουν συνεχώς και επί παντός επιστητού. Διαβάζουν ότι τύχει. Δεν έχουν προτιμήσεις. Το καθετί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Επειδή δεν προλαβαίνουν όμως να τα αφομοιώσουν όλα αρκούνται, στα SOS και σε ένα γενικότερο πασάλειμμα! Βέβαια, κάπου κάπου μπερδεύονται και αυτοί και πολλές φορές τα κάνουνρώσικη σαλάτα. Λογικό είναι με τόσες ξέχειλες γνώσεις που έχουν μποτιλιάρει προκειμένου να αποκτήσουν μια θέση στον εγκέφαλό τους!.

Πολλές φορές, ο ντάτα μπέης (με την έννοια του άρχοντα των δεδομένων) αρχίζει να μιλάει χωρίς να ξέρει τι να πει. Δεν τους πειράζει αν λένε μαλακίες, αυτό που έχει σημασία γι’ αυτούς, είναι να έχουν πάντα πρόχειρη μια μαλακία για να πουν. Και συνήθως το καταφέρνουν. Έτσι, μιλώντας για τους αδελφούς Μαρξ, μπορεί να πουν πως ο Μαρξισμός δεν πέθανε όπως διατείνονται ορισμένοι, αφού υπάρχει το Μαρξ εντ Σπένσερ!

Πολλοί απ’ αυτούς λειτουργούν ως ατακο-συλλέκτες, που πετάνε ατάκες, για να δημιουργήσουν θόρυβο με στόχο να εντυπωσιάσουν. Έχουν μια ατάκα πρόχειρη για κάθε περίσταση. Το γνωμικό που για ευνόητους λόγους δε χρησιμοποιούν είναι:«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Έτσι για ότι θέμα και να θες να μιλήσεις, θα προσπαθήσουν να σου φορέσουν τα γυαλιά, αφού εκτός του ότι είναι ξερόλες, είναι ασυναγώνιστοι biri biri makers. Τους ρίχνεις δεκάρικο παίζουν για πενηντάρικο.

Αν το ακροατήριο αποτελείται από αδαείς σε ένα θέμα, αυτοί μπορούν ανετότατα να τους πείσουν. Ωστόσο αυτοί οι ντουρασελ μπορούν να καταντήσουν και κάποιους, κούρασελ. Έτσι είναι ικανοί να κάνουν σε κάποιους, τα νεύρα τσατάλια. Α… όσο για αυτό... Αυτή την ικανότητα την έχουν. Αυτό δεν αμφισβητείται.

Αν στο ακροατήριο υπάρχουν γνώστες... κάποια στιγμή βαριούνται και μπορεί να τους αφήσουν να αγορεύουν. Τότε οι άλλοι μπορεί να αισθανθούν μεγάλοι μαγίστροι και στο τέλος δεν είναι απίθανο να πουν στους πραγματικούς γκουρού:«Κατάλαβες;», εκνευρίζοντας τους όσο δεν πάει. Οι τύποι αυτοί δεν κωλώνουν. Την έχουν δειγκραν γαμάω και αγνοούν τους άλλους χαρακτηριστικά. Αν ωστόσο αντιληφθούν πως δεν τους παίρνει, να το παίζουν ειδήμονες, τότε μέσω διακοπών και μπλά μπλα μπορεί να πάνε την κουβέντα στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Η πλάκα βεβαίως, γίνεται όταν δυο τέτοιοι σμίξουν. Τότε δεν είναι απίθανο, ο ένας να αποκαλέσει τον άλλο ξερόλα και μπορόλα.

Πολλές φορές τους βλέπεις στο ρόλο του μαϊντανούκαι του ψώνιου (π.χ.: Θώδη, Ρούλα Βροχοπούλου, Μπεζεντάκου, κ.λπ.) στην TV, που μαζί με ξερομπορόλες πολιτικούς (π.χ.: Παναγιωτόπουλος,Ψωμιάδης,) ωσάν περιφερόμενοι Ιουδαίοι γυροβολάνε από πάνελ σε πάνελ. Είναι περιζήτητοι στα κανάλια γιατί με τσάμπα σενάριο, γεμίζουν τηλεοπτικές τρύπες! Αυτό το ξέρουν καλά οι επίσης παντογνώστες δημοσιοκάφροι και παρουσιαστές (π.χ:Εισαγγελάτος, Χατζηνικολάου, Κακακουνάκης,Μάκης, Αυτιάς, Παπαδάκης, Πρετεντέρης, Μικρούτσικος) που, ωσάν γριές πουτάνες, κινούν τα νήματα καταλλήλως. Δεοντολογία Σχολής γαρ. Έτσι!. Κανένα παράθυρο ξενοίκιαστο. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να διαφημιστούν προϊόντα. Και έτσι άπαντες εκ των αναφερομένων είναι ευχαριστημένοι.

Ο γνωστός Λιακό πάλι, έχει καταφέρει χωρίς παράθυρα, μέσω μονόπρακτου, να πείθει τους διάφορους απογοητευμένους (από δουλειά, σχέση, κ.λπ.) πως όλα θα φτιάξουν με τον ερχομό των Ε, που αν έχουν καθυστερήσει να έρθουν, είναι γιατί... οι Νεφελίμ,(βλ.ομάδα Ε) έχουν μπλοκάρει τις επικοινωνίες με το Σείριο και έχουν κατορθώσει σε μυστική αποστολή να χαλάσουν τα διαστημόπλοια των Ε. Έτσ… να μη γίνουν ακόμη τα μελλούμενα, ώστε να πουληθούν ακόμα μερικοί τόνοι βιβλίων.

Ίσως το θέμα σηκώνειγιαλομοθεωρίες.
Oι τύποι-ΔΟΜΗ σπάνια κριτικάρουν τον εαυτό τους. Μπορεί να νιώθουν τεράστια μοναξιά και απόρριψη και ίσως έχουν την ανάγκη να είναι απαραίτητοι, αλλά παρά την κατωτερότητα που ενδεχομένως αισθάνονται πλασάρονται, ως Αϊνστάιν για κάθε γνωστικό χώρο. Πολλές φορές αυτή τους η τάση για ξερολισμό μπλοκάρει την πραγματική μαθησιακή ικανότητα και δυσχεραίνει τη συνεργασία. Στις παραπάνω αντιλήψεις τους φταίει και το οικογενειακό τους περιβάλλον του που δε διέγνωσε από νωρίς αυτή τους την τάση.

Πολλές φορές, όταν κάποιος ξερόλας ακούσει να του λένε, με τρόπο τη φράση: «Μα ποιος είσαι, η Δομή;» δεν πιάνει το δούλεμα και φουσκώνει σα γάλοςγιατί μπορεί να έχει πιστέψει το μύθο του.

Για τα παραπάνω, βλ. Παραδείγματα 1, 2, 3, 4, 5, 6.

β)Η εκφορά της ατάκας γίνεται και στην περίπτωση που εκφράζεται ο θαυμασμός μας για έναν τύπο που αποδεικνύεται
εγκέφαλος, που το μυαλό του ωσάν σκληρός δίσκοςτεράστιας χωρητικότητας περιέχει ένα σωρό αξιόπιστες πληροφορίες σε ένα τομέα ή και σε περισσότερους (σπάνια περίπτωση). Γνωρίζει ουσιώδη και επουσιώδη θέματα, λεπτομέρειες. Χαμός γίνεται. Μια ανεξάντλητη data base το μυαλό του. Μια βιβλιοθήκη με απολύτως ταξινομημένες πληροφορίες και με ωράριο επίσκεψης, όσο τα μάτια του είναι ανοικτά. Θυμόμαστε το έργο «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» με τον Κώστα Βουτσά, όπου σε όλες τις ερωτήσεις, που του έκαναν γνώριζε τα πάντα (βλ. Παράδειγμα 7). Ο τύπος αυτός κάνει update τη database του, μέσω: ενδελεχούς μελέτης, περιήγησης στο internet, προσωπικής εμπειρίας και ερωτήσεων που κάνει σε κάποιους που γνωρίζουν ένα θέμα. Τις πληροφορίες που παίρνει όμως τις επεξεργάζεται κριτικά και τις διασταυρώνει προκειμένου αυτές να είναι έγκυρες και αξιόπιστες.

γ)Εδώ έχουμε την περίπτωση όπου κάποιος, ζηλεύει κάποιον που έχει εμπεριστατωμένη γνώση για κάποιο γνωστικό τομέα ή για κάποιο γνωστικό θέμα (βλ. Παράδειγμα 8)

Σημείωση: Πολλές φορές η εκφορά της ατάκας μπορεί να γίνει απουσία του ανθρώπου-ΔΟΜΗ. Τότε η ατάκα εκφέρεται ως: Μα ποιος είναι, η ΔΟΜΗ;

  1. -Άστα, μου ήρθε είναι ένας παπάρας, αερολόγος, μπουρδολόγος, πωλητής από μια εταιρία Η/Υ και ήθελε να μου κάνει συμβόλαιο συντήρησης για το pc που έχω στο ψαράδικο.
    -Δηλαδή ήθελε να προπληρώσεις βλάβες που μπορεί να μη συμβούν και ποτέ και προσπαθούσε να σε πείσει, σχετικά με την καθυστέρηση της δουλειάς σε περίπτωση που συμβούν οι βλάβες, ε;
    -Ακριβώς. Κι όταν του 'πα πως θα έχω μεγαλύτερη χασούρα από αυτά που είναι να πληρώσω στο συμβόλαιο, από τις συνέπειες των υποτιθέμενων βλαβών, άρχισε ο παπάρας να μου μιλάει για φανταστικές ανάγκες που εγώ δεν έχω λάβει υπόψη μου. Τρελάθηκα. Του λέω: «Καλά ρε μεγάλε, εσύ που ξέρεις τι ανάγκες έχω εγώ; Ψαράς δεν είσαι. Τεχνικός δεν είσαι.. Προφήτης δεν είσαι. Μα ποιος είσαι, η ΔΟΜΗ; Αν όχι, τότε είσαι κατσικοπόδαροςκαι ξέρεις πως θα ‘χω πρόβλημα, λόγω της γρουσουζιάς που θα μου φέρεις. Οπότε, άει στον ακατονόμαστο!

  2. Σε μια κοσμική συγκέντρωση. Ο Πέτρος αλληλοσυστήνει, το Γιώργο με τη Μαρία. Πέτρος: Γιώργο πέστε τα με τη Μαρία. Έρχομαι σε λίγο.
    Γ: Tι ζώδιο είσαι Μαρία και ποιος είναι ο ωροσκόπος σου;
    Μ: Αιγόκερος με ωροσκόπο Κριό. Είμαστε άτομα...
    Ο Γιώργος, μιλώντας πέντε λεπτά χωρίς να την αφήσει να σταυρώσει κουβέντα, της λέει: Ξέρω θα πεις πως είσαστε...
    Ξέρεις, θα γίνει έκλειψη σελήνης τον Ιανουάριο, που θα επηρεάσει τον κυβερνήτη του πέμπτου οίκου σου, που θα τετραγωνίσει με τον Ερμή... μπλα... μπλα αλλά θα επηρεάσει σύντομα...ναι, τα θέματα τύχης. Που κυνηγάς την τύχη;
    M(που έχει αρχίσει να εκνευρίζεται): Στο καζίνο Λουτρακίου, στο Λόττο, όπου κάτσει.
    Γ: Λοιπόν την επόμενη φορά θα παίξεις αυτά στο καζίνο και αυτά στο Λόττο. Από τη μια τα άστρα, από την άλλη οι γνωριμίες μου... Ξέρω εγώ.
    M(θέλει να του τη σπάσει): Μπας κι είσαι και γκόμενος της Παγιατάκη και τα ξέρεις, όλα αυτά; Γ: Η Παγιατάκη που λες... μπλα... μπλά…
    M: Δε με ενδιαφέρει ρε φίλε η Παγιατάκη!
    Γ: Τι σε ενδιαφέρει; Πες πες. Πες μου τι πρόβλημα έχεις; Θα σου δώσω την απάντηση. Έχεις καμιά ερωτική απογοήτευση και είσαι τόσο νευρική; Τι σε απασχολεί; Ξέρω τον τρόπο... να 'σαι σίγουρη. M: Ωραία λοιπόν. Πες μου έναν τρόπο για να μπορέσω να απαλλαγώ από την παρουσία σου.
    Γ: Ναι που λες...Ε; (Ξεκίνησε το play και στην πορεία συνειδητοποίησε την κατάσταση και έμεινε κόκαλο).
    Μ: Μα ποιος είσαι, η ΔΟΜΗ;
    Η Μαρία φεύγει αφήνοντας τον σύξυλο.
    Σε λίγο η Μαρία λέει στον Πέτρο:
    Μ: Τι ξερόλας είναι αυτός ρε; Με έπρηξε. Μου θύμισε τη διαφήμιση για το Κοσμοπόλιταν «Θες αυτό; Κοσμοπόλιταν σελίς 62.Θες το άλλο; Κοσμοπόλιταν σελίς 84». Α μα πια!
    Π: Κατάλαβα.Το βιολί του ο Καραγιάννης !
    Μ: Τι δουλειά κάνει ο μαλάκας;
    Π: Ψευτοδημοσιογράφος είναι και γράφει στην... στην... τέλος πάντων σε μια Πάπυρος Μαρούς της πλάκας.
    Σε λίγο ο Κώστας, ένας γνωστός του Γιώργου που παρακολουθούσε λίγο πιο πέρα τη φάση έλεγε σε έναν άλλο φίλο του, το Λεωνίδα.
    Κ: Μας έλεγε που λες ο παπάρας ο Γιώργος, πως θα πλησίαζε το φίλο μας τον Πέτρο για να του συστήσει τη Μαρία γιατί ενδιαφέρεται. Και μας έλεγε ο μάπας πως δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μπορεί να τον αδειάσει γιατί λέει, ξέρει τρόπους, μεθόδους, έχει γνώσεις, μπλα μπλα κι άλλα κουλά. Και μεσ' τα μάτια μου.. πριν της κάνει την όποια νύξη, είχε ξενερώσει η Μαρία, απ' το μπλα μπλα του και τους τρόπους του και τον είχε στείλει στο ΙΚΑγια παραπεμπτικό. Λ: Ε, τον ξεφτίλα!

  3. Ειρωνική αναφορά για κάποιον Βρασίδα που την έχει δει ΔΟΜΗ.
    -Καλά ο Βρασίδας… Ξέρει και πού θα γίνει ο επόμενος σεισμός, πόσα Ρίχτερ θα γίνουν και τι επίκεντρο θα έχει! Ξέρει πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, πώς θα γίνουν πιο φτηνά τα εισιτήρια. Ξέρει πώς βγήκε η κυβέρνηση, ποιος τρώει τα δημόσια κονδύλια και πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές! Ξέρει γιατί κολλάνε τα Windows, ποιος φτιάχνει τους ιούς και πώς ενώ «καίμε» CD, αυτά τελικά δεν καίγονται λες κι είναι η φλεγόμενη βάτος. Ξέρει για τις αράχνες και για τα σκυλιά, όσα κι αυτά δεν ξέρουν για τον εαυτό τους. Ξέρει για τα αεροπλάνα, τα λοιμώδη νοσήματα, για θέματα ανθρωπολογίας και βοτανολογίας, για τα Όσκαρ, για τη ραδιενέργεια, τους εξωγήινους, τη νανοτεχνολογία, το λιανεμπόριο, την παραγωγή σταφίδας, τα τυριά, μέχρι και έχει απάντηση στον προβληματισμό «Θεέ μου ας ήξερα ποια μέρα θα πεθάνω και του θανάτου μου γενέθλια να κάνω».
    - Μα ποιος είναι, η ΔΟΜΗ;

    Σημείωση:-Ο τελευταίος προβληματισμός προέρχεται από το τραγούδι, «Γενέθλια», (στίχοι-πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Μπικάκης. Άλλη εκτέλεση: Νότης Σφακιανάκης).

  4. -Και που λες, βλέπεις τον Χ (ξερομπορόλας) να μιλάει με τις μεσημεριανούδες για τη Eurovision, αργότερα να κάνει μία στάση σε 3 δελτία ειδήσεων, ώστε να μιλήσει π.χ.: για ένα σκάνδαλο με τα τρόφιμα (Αντ-1), να παραμείνει για το επόμενο θέμα, που αφορά τον επερχόμενο ανασχηματισμό, να δώσει τη λύση στην εξιχνίαση της πτώσης κάποιου αεροπλάνου (Mega), ενώ σε παράλληλη σύνδεση με το (Alter) να μιλάει για τις τιμές του φραπέ στο Κολωνάκι και στην Στουτγάρδη, κι ύστερα σε μεταμεσονύκτιο τοκ-σόου, να μιλάει για οικονομία κ.λπ.. - Μα ποιος είναι, η ΔΟΜΗ;
    -Όλοι οι τόμοι μαζί.

  5. Ο Γιώργος είναι φρακαρισμένος στην κίνηση. Τρελαίνεται από τα καυσαέρια, τα κορναρίσματα και το βρισίδι. Ο Πέτρος (γνωστός ξερόλας) απ' το πίσω κάθισμα λέει: Πέτρος: Έπρεπε να πάμε από το άλλο στενάκι. Γλιτώναμε δυο φανάρια.
    Γιώργος: Μα ποιος είσαι, η ΔΟΜΗ;
    Βάσω(συνοδηγός):Μπα όχι. Μετά Χριστόν Προφήτης είναι. χα χα χα.

  6. Δυο τύποι-ΔΟΜΗ (Α, Β) τσακώνονται, στις 8 το πρωί φωνάζοντας δυνατά
    Α: Μα ποιος είσαι, η ΔΟΜΗ;-
    B: Όχι, εσύ είσαι η ΔΟΜΗ. Ξερόλα! Μπορόλα!
    Ένας περαστικός που τα 'χει πάρει στο κεφάλι με τους ηλίθιους, τους πλησιάζει και τους λέει: ΑΝΤΕ ΔΟΜΗΘΕΙΤΕ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΑΣ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ!
    Α,Β (εν χορώ): Καλημέρα λέει ο κόσμος.

  7. Ο Γιώργος είναι ενθουσιασμένος από τις εμπεριστατωμένες πληροφορίες και λεπτομέρειες που δίνει ένας ξεναγός σε ένα ταξίδι που κάνει. Τον πλησιάζει και του λέει:
    -Μένω έκθαμβος με τις γνώσεις σου. Καταλαβαίνω πως αυτά που λες είναι σωστά γιατί έχω το σχετικό υπόβαθρο για να τα ελέγξω. Μα ποιος είσαι, η ΔΟΜΗ; (χαμογελάει φιλικά και τον χτυπά, με ευχαρίστηση στον ώμο).

  8. -Καλά πώς την έχει δει ο Μήτσος που εξηγεί.. εξηγεί... εξηγεί τόσα και τόσα για το κτηματολόγιο, κι οι άλλοι σα μαλάκες κρέμονται απ’ τα χείλη του; Μα ποιος είναι, η ΔΟΜΗ;
    - Α ρε ζηλιάρη. Αφού ξέρει ο άνθρωπος. Έχει τεράστια εμπειρία. Και εσύ ρε μαλάκα αντί να με διακόπτεις με μαλακίες καλό θα 'ταν να προσέξεις τι λέει, γιατί αυτά που λέει σε αφορούν άμεσα.

Θα μπορούσαν οι ξερομπορόλες, να θεωρούν ως έμβλημα τους τη σοφή κουκουβάγια (από GATZMAN, 05/01/09)Αφτιάς.Τι δε γνωρίζει; (από GATZMAN, 05/01/09)Βώδη (από GATZMAN, 05/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

H παροιμία:«Να μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλον τον χρόνο κόκορας και γάτος τνο Γενάρη» παραπέμπει στις εποχές του έτους όπου η σεξουαλική κορύφωση για αυτά τα ζώα χτυπάει ταβάνι.

Ως γνωστόν, οι γάτοι παθαίνουν ψυχικό λαλά τον Γενάρη, τον μήνα του φυστικώματός τους. Τότε η σεξουαλική τους φούντωση χτυπάει κόκκινο. Δεν κρατιώνται.

Έτσι λοιπόν, όταν αποκαλούμε κάποιον «γεναριάτικο γάτο», μιλάμε για κάποιον που, είτε λόγω των σπεκς του, είτε λόγω συγκυριών, η ανάγκη του για θηλυκό τον κάνει πυραυλοκίνητο. Τρελαίνεται για σεξουαλική περίπτυξη, την οποία αποζητά μετά μανίας. Και όχι ειδικά τον Γενάρη.

Αναλυτικότερα μιλάμε για κάποιον:

  1. με έντονες σεξουαλικές ορμές. Για κάποιον που έχει υπερευαίσθητο σένσορα, που ανάβει με το παραμικρό και δεν χάνει ευκαιρία για ευκαιρία. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά. Έτσι, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις (είτε νοερώς, είτε κυριολεκτικώς), στο γήπεδο βρίσκεται (βλ. παράδειγμα 1).

  2. που λόγω κάποιων καταστάσεων μπορεί να γίνει ταύρος εν υαλοπωλείω από την έλλειψη της σεξουαλικής απόλαυσης. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναφερθούμε:

α. σε κάποιον φαντάρο που, λόγω συγκυριών, δεν έχει συχνές σεξουαλικές επαφές, εξαιτίας του γεγονότος πως δεν έχει εξόδους (π.χ: στην περίοδο που μεσολαβεί από την παρουσίασή του μέχρι τη μέρα που ορκίζεται, στην περίοδο που είναι τιμωρημένος, κλπ)

β. σε έναν ναυτικό που, βολοδέρνοντας στη θάλασσα, θα του στρίψει, αν δεν εκτονώσει την επιθυμία του σε κάποιο λιμάνι. Κι όσο για τη γυναίκα του... τη στολίζει με περικοκλάδες, απ' όλες τις γωνιές της υφηλίου. Και μιλάμε για περικοκλάδες παντός καιρού. Μιλάμε για αυτές που δεν περιμένουν την άνοιξη για να ανθίσουν.

γ. σε κάποιον που είναι βραχωμένος σε έναν γάμο που δεν τον ικανοποιεί πλέον, ωστόσο όμως δεν θέλει να χωρίσει, αναλογιζόμενος τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης (π.χ: δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά του). Έτσι επιθυμεί πού και πού να χαλαρώνει τη θηλιά που τον πνίγει, αναζητώντας πρόσκαιρες περιπέτειες.

Για την β περίπτωση, βλ. παράδειγμα 2.

  1. που συνδυάζει την α και τη β περίπτωση.

Σημείωση:
Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις η πλεκτική αποτελεί ένα κανάλι προσωρινής εκτόνωσης.

  1. - Ο Μανώλης πάντως, πολύ ταχυπηδήκουλας αδερφάκι μου. Τα 'χει με τη Λόλα, με τη Λίλιαν, με τη Σούζι, με την Αφροξυλάνθη και με τη Φλώρα ταυτοχρόνως. Τον θυμάσαι τον Μάνθο Φουστάνο στο [B]«Κωνσταντίνου και Ελένης»; Για τέτοια περίπτωση μιλάμε. Μη δει θηλυκιά γάτα. Ερεθίζεται. Γεναριάτικος γάτος ο τύπος. Είναι και Γενάρης τώρα... χα χα χα
    - Πάντως πρέπει να 'ναι και πολύ γατόνι ώστε να μπορεί να πετάει από κανάρα σε κανάρα (βλ. επαναληπτική καραμπίνα) και να μην τον έχει αντιληφθεί ακόμα καμιά τους.
    - Ουάου. Κανάρες που πνίγουν το γατοκούνελο!

  2. - Που λες, τόσο η Σοφία, όσο κι ο Κώστας ο άνδρας της έχουν γεμίσει το σπίτι τους... με περικοκλάδες.
    - Τους αρέσουν τα λουλούδια ε;
    - Όχι. Μόνο οι περικοκλάδες!
    - Πώς αυτό;
    - Ο Κώστας σα ναυτικός... είναι γεναριάτικος γάτος, μέχρι να βρει γυναίκα. Κι αυτή πάλι δεν είναι η Πηνελόπη. Με πιάνεις υποθέτω... Έτσι το σπίτι τους θυμίζει ζούγκλα απ' την οργιώδη βλάστηση... ακόμα και στο καταχείμωνο. Μόνο ο Μάκης λείπει για να δέσει το γλυκό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ως γνωστόν, τόσο μέσω της δίαιτας, όσο και μέσω της γυμναστικής μπορεί να επιτευχθεί συστηματικό κάψιμο θερμίδων (βλ. κλασική έννοια του όρου: χτίζει κοιλιακούς). Επίσης κι άλλες δραστηριότητες μπορεί να συμβάλλουν στο κάψιμο θερμίδων(π.χ.: χορός, σεξ, κ.λπ.).

Εδώ ο ποιητής μιλώντας κωδικοποιημένα για κάψιμο θερμίδων, δεν εστιάζει την προσοχή στο κάψιμο των θερμίδων, αλλά εστιάζει τουκανιστικά, στη δραστηριότητα απώλειας θερμίδων που λαμβάνει χώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο σεξ. Αυτό φαίνεται: από την ομαδικότητα στο κάψιμο των θερμίδων (κάψαμε), από τα υποβοηθητικά συμφραζόμενα, αλλά και από τη γλώσσα του σώματος του ομιλητή που εκφέρει την ατάκα (η εξοικείωση με το άτομο, ή/και η εμπειρία ζωής, βοηθούν στην καταλληλότερη κατανόηση της κατάστασης). Βλ. παράδειγμα.

Για το κάψιμο των θερμίδων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ερωτικής περίπτυξης, μπορεί κάποιος να δει εδώ, αλλά και εδώ. Ωστόσο στην περίπτωση εκρηκτικής κατάστασης (βλ. παράδειγμα), το κάψιμο θερμίδων, είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερο.

Σημείωση
Πολλές φορές η κωδικοποιημένη φράση: «κάψαμε θερμίδες», πέρα από το ότι δίνει άλλο χρώμα στα πράγματα, προσδίδοντας μια άλλη οπτική, βοηθά και σε περιπτώσεις, που η ακωδικοποίητη απάντηση μπορεί, να πρέπει να αποφευχθεί (π.χ.: είναι παιδιά μπροστά.).

Η Καυλάουρα έχει ραντεβού με τη Λίλιαν σε ένα Hondos center. Τη βρίσκει την ώρα που, έχει σηκώσει τα καλύτερα καλλυντικά. Παραξενεύεται, αλλά προσέχει πως η Λίλιαν λάμπει, πως είναι πολύ αεράτη, και πως είναι σε μεγάλα κέφια. Την ξέρει καλά, ξέρει τι κάνει κάθε βράδυ, ωστόσο ψυλλιάζεται πως χθες το βράδυ κάτι το εξαιρετικά καλό θα πρέπει να της είχε συμβεί. Γι’ αυτό σα Σέρλοκ Χόλμς, επιδιώκει να μάθει. Και έτσι, τη ρωτάει με νόημα:

Καυλάουρα: Λίλιαν, σε βλέπω πολύ ευδιάθετη σήμερα. Τι...τι… έπαιξε; Κάτι σημαντικό έγινε, ε; Δε με γελάς εμένα. Σε έχω γεννήσει. Ελα, έλα... λέγε!
Λίλιαν (γελώντας και κοιτώντας τη φίλη της με νόημα): Καλά λοιπόν μητέρα. Χθες...
Καυλάουρα:Ναι... μη μου βγάζεις την πίστη!
Λίλιαν: Κάψαμε θερμίδες με τον Πέρι. Τον είχα αποθυμήσει τον αχαΐρευτο... Κάηκε το πελεκούδι. Τι να σου λέω; Είμαι στα χάϊ μου. Σου φτάνει αυτό;
Καυλάουρα: Κατάλαβα. Γεναριάτικος γάτος αυτός, εκρηκτική εσύ...
Λίλιαν: Ο Πέρι, πήγαινε στα βόδι λάϊνς τον τελευταίο καιρό. Αλλά... μετά από αυτά που δοκιμάσαμε χθεσινό βράδυ, μου 'πε πως θα κάνει φανουρόπιτα για να βρει τα κιλά που έχασε... χα χα χα!
Καυλάουρα: Λίλιαν Λάινς. H λύση στο αδυνάτισμα χα χα χα!
Παρέχουμε:Εξηνταεννιά, καρεκλάτο, γάμα σούφρα.
Λίλιαν: Εκεί έχεις μείνει; Ε...τι να περιμένεις, με το μαλάκα που 'μπλεξες. Μόνο την ενενήντα έξι κάνετε. Κι όσο για τις στάσεις που μου λες... ε... φαίνεται πως μόνο αυτές θυμάσαι απ' τα παλιά.

Ε...φύγετε, δε γουστάρουμε θεατές, όταν καίμε θερμίδες στο γήπεδο.  (από GATZMAN, 11/01/09)Καμμένος:Κάποτε ένας Καμμένος(ο πατερας μου) μαζί με τη μάνα μου(Κυρία Καμμένου) έκαψαν θερμίδες για να βγώ εγώ (από GATZMAN, 11/01/09)(από GATZMAN, 11/01/09)Πάμε να κάψουμε θερμίδες; Μπορεί να κρατώ το υγρό πύρ, σημειολογικά όμως, άλλο υγρό πύρ γυρεύω (από GATZMAN, 11/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο τζέντλεμαν, σύμφωνα με την κλασσική έννοια του όρου, είναι αυτός που έχει κομψή και περιποιημένη εμφάνιση, λεπτούς και ευγενικούς τρόπους, καθώς και συνέπεια και αξιοπρέπεια στις κοινωνικές του σχέσεις.

Σύμφωνα με το σαβουάρ βίβρ, ή ένδειξη καλών τρόπων επιβάλλει να σηκώνεται άμεσα κάποιος όταν βλέπει μια κυρία, κάτι που είναι απόλυτα αποδεκτό από έναν τζέντλεμαν.

Εδώ μιλάμε για το ανδρικό μόριο, το οποίο λόγω «ευγενείας» διακόπτει την περίοδο αγρανάπαυσης και σηκώνεταιάμεσα στη θέα μιας καλλίγραμμης καλλονής, που περνά από μπροστά από τα μάτια του κατόχου του.

Ενώ ο κλασσικός τζέντλεμαν, αφού σηκωθεί κάθεται μετά από λίγο, το ανδρικό μόριο, κάθεται αρκετά αργότερα. Σχετικά δε με το χρόνο που το πέος, θα παραμείνει κατάρτι, εξαρτάται από τον σωματότυπο της γκόμενας, την κίνησή της, το ντύσιμό της, καθώς κι από την έμπνευση που θα δημιουργήσει την ερωτική φαντασίωση.

Ακόμα θα πρέπει να πούμε πως το πέος των γεροντότερων ανδρών είναι λιγότερο «ευγενές» από το πέος των νεότερων ανδρών, γιατί εγείρεται δυσκολότερα, αφού το πέος μοιραία ακολουθεί το δρόμο της παρακμής.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που, πάρα την πάροδο του χρόνου συνεχίζουν να έχουν «καλούς τρόπους», ως ντούρασελ, εκεί που οι συνομήλικοί τους έχουν παραδώσει πινακίδες από καιρό. Βέβαια κάποια στιγμή, λόγω φθοράς, η αντίληψη περί «ευγενείας», θα πάρει και για αυτούς την άγουσα για τ' αποδυτήρια.

Η Αφροξυλάνθη βρίσκεται σε ένα βαγόνι του μετρό. Απέναντί της βλέπει κάποιον που την γδύνει με τα μάτια. Παρατηρεί, δε, πως έχει οπλίσει κοιτώντας την.
Η Αφροξυλάνθη πλησιάζει και, κοιτώντας με νόημα το εγειρόμενο μόριο,του λέει: - Δε ντρέπεσαι ρε; Τι αγένεια είναι αυτή;
Αυτός χαμογελώντας της λέει:
- Αντιθέτως... Έχω αρχές. Και τον εγώ εκπαιδεύσει κατάλληλα (λέει κοιτώντας το μόριό του). Είναι τζέντλεμαν. Σηκώνεται όταν βλέπει κυρίες. Και πιστέψτε με, δεν του το επιβάλλω. Παίρνει από μόνος του την πρωτοβουλία. Αυθόρμητα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το γαλάζιο χαπάκι βιάγκρα είναι ως γνωστόν ένα σκεύασμα που επιβοηθά τη στυτική λειτουργία.

Εδώ θα ορίσουμε ως θαλασσινό βιάγκρα (γαλάζιο κατά μια έννοια, ένεκα χρώματος θάλασσας), το φαγητό που μπορεί να αποτελείται από ψάρια και λοιπά θαλασσινά (π.χ. καλαμάρια, αστακούς, γαρίδες, χταπόδια, σουπιές, κ.λπ.). Τα θαλασσινά, ως γνωστόν επιβοηθούν τη σεξουαλική λειτουργία.

Από τη σύγκριση των δυο τύπων βιάγκρα βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

A) Αυτό το βιάγκρα δεν έχει την τυποποίηση που έχει το σκεύασμα, π.χ. το θαλασσινό βιάγκρα δεν έχει σταθερή χημική σύσταση (ίδια ή διαφορετικά part numbers θαλασσινών), όπως έχει το σκεύασμα.

B) Ένα τέτοιο βιάγκρα δεν έχει τους χρονικούς περιορισμούς του σκευάσματος (1 ώρα πριν τη συνεύρεση).

Γ) Το θαλασσινό βιάγκρα δεν έχει παρενέργειες με χάπια που ενδεχομένως να χρησιμοποιεί κάποιος. Αντίθετα έχουν αναφερθεί καρδιακά και άλλα προβλήματα σε ασθενείς που ενώ παίρνουν ειδικά φάρμακα (π.χ. νιτρώδη) παίρνουν και κλασσικό βιάγκρα.

Δ) Απαγορεύεται η χρήση του κλασσικού βιάγκρα σε ορισμένους (π.χ. ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, πίεση, ηπατικά και νεφρικά προβλήματα). Αντίστοιχα αποφεύγεται η χρήση του θαλασσινού βιάγκρα από ορισμένα άτομα (π.χ. άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια θαλασσινά.)

Ε) Έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας από τη χρήση κλασσικού βιάγκρα (π.χ. ρινόρροια, αλλαγές στην όραση, κ.λπ.) αλλά και προβλήματα από την κατανάλωση θαλασσινού βιάγκρα. Η μεγάλη ποσότητα, όπως και η συχνή λήψη του θαλασσινού βιάγκρα συντείνει προφανώς σε καλύτερα αποτελέσματα στο σεξ, ωστόσο όμως μπορεί να επηρεάσει την υγεία κάποιου (π.χ. η συχνή κατανάλωση μυδιών, χταποδιών μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης).

Ζ) Το θαλασσινό βιάγκρα, αν συνοδευτεί με κλασσική ποσότητα αλκοολούχου (ούζα, κρασιά, μπυρόνια κ.λπ.), δεν επιδρά αρνητικά στην υγεία. Αντίθετα αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί στην περίπτωση χρήσης σκευάσματος.

- Που λες χθες είχαμε πάει σε μια ταβέρνα και χτυπήσαμε το... μεζέ.
- Τι δηλαδή;
- Ένα μείγμα θαλασσινών που απαρτιζόταν από: ένα φλιτζανάκι αχινοσαλάτα, χαβιάρι χταποδιού, φάβα, ταραμά άσπρο, πεταλίδες, φούσκα και στρογγυλές τηγανητές πατάτες. - Μα αυτό δεν είναι μεζές. Θαλασσινό βιάγκρα είναι.
- Πράγματι έτσι το ονομάζουν.
- Είναι κρίμα όμως να χτυπάς τέτοιο θαλασσινό δυναμίτη και μετά να πηγαίνεις για θαλασσινό της παρηγοριάς.
- Δηλαδή;
- Για παντελονόψαρα.
- Τι λες τώρα;... Μετά το μεζέ πήγα σε μπαράκι για κάνα πουτσομεζέ και εκεί αντίκρισα μια συναγρίδα, ονόματι Καυλάουρα.
- Έπαιξε τίποτα;
- Αν έπαιξε; Άσ' τα πού να στα λέω. Πολύ λυσσάρα η γκόμενα. Πραγματική τίγρη. Τά 'δινε όλα. Πείναγε βλέπεις από τη νηστεία που της είχε επιβάλει κάποιος Μένιος, τον τελευταίο καιρό.

Βιάγκρα το κλασσικόν (από GATZMAN, 14/01/09)Πω πω δεν το πιστεύω.Πήρε θαλασσινό βιάγκρα και το γαριδάκι του, έγινε σωστός καρχαρίας  (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)Θαλασσινό βιάγκρα (από GATZMAN, 14/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Το… μουσικό ταλέντο. H επιδέξια χειρίστρια της πίπας της ειρήνης. Ο Βασίλης Σαλέας του κλαρίνου.

Είναι έμφυτο ταλέντο και εντελώς αυτοδίδακτη. Ξέρει τα τερτίπια του ανδρικού μορίου. Παίζει όλες τις νότες κατ' αριστουργηματικό τρόπο. Είναι ικανή να δώσει ανεπανάληπτες ...σόλο στοματικές παραστάσεις.Έχει αναμφισβήτητο χάρισμα. Δίνει... κονσέρτα που είναι ικανά να διεγείρουν κατάλληλα τους νευρώνες του εγκεφάλου του μονομελούς κοινού της και να το οδηγήσουν στην υπέρτατη απόλαυση (βλ. παράδειγμα 1).

2.Γεννήθηκε κι αυτή με ένα χάρισμα. Έχει κώλο, σωστό τρομπόνι που παράγει όλη τη γκάμα των κλανιών(κούφιες, ξυπόλητες, κομπολογάτες, κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει κοινό.

Δίνει μοναδικό κονσέρτο κι αυτή. Πολλές φορές η «ουράνια λαλιά» της διαχύνεται αυθόρμητα, πέρα απ' τη θέληση της. Προκειμένου όμως να αξιοποιηθεί αυτό το χάρισμα της, θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με κατάλληλες εκρηκτικές ύλες (βλ. συνπορδία). Βλ. παράδειγμα 2.

  1. - Άκουσα απ' το Λευτέρη πως η Αφροξυλάνθη είναι καλή στα πνευστά. Τον ξελίγωσε λέει στο τσιμπούκι.
    -Το πιστεύεις;
    -Tι να πω; Δεν το 'χω διαπιστώσει. ιδίοις πούτσασιν. Λες να κλείνει έναν Γιώργο Μάγκα μέσα της;

  2. -Χθες είχαμε πάει με τη Βούλα σινεμά και μπροστά μας ήταν κάποια τετράχουφτη που ήταν καλή στα πνευστά.
    -Έκλανε;
    -Αν έκλανε; Δεν έκανε τίποτα άλλο. Η... ηχορύπανση! Απ' το πρώτο εικοσάλεπτο και πέρα, άρχισε ο κόσμος να φεύγει κακήν κακώς. Λίγο αργότερα έγινε μποτιλιάρισμα στην έξοδο.
    -Και παρακολουθούσε μόνη μέχρι το τέλος;
    -Δεν ξέρω γιατί έφυγα. Μάλλον. Εκτός αν δεν άντεχε τον κώλο της. -Άντε ρε κολλημένοι. Σηκωθήκατε και φύγατε;Η βρομιά είναι μισή αρχοντιά φίλε μου χα χα χα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ότι μιλάμε για κομάντο που έχει σχέση με το υδάτινο στοιχείο είναι σίγουρο. Δεν μιλάμε όμως για άτομα που υπηρετούν στις Ο.Υ.Κ (ομάδα υποβρυχίων καταστροφών), ούτε για βατραχανθρώπους.

Μιλάμε υποτιμητικά για ντισκ τζόκεϊ που έχουν πάρει ως κομάντα, επ' ώμου το πλύσιμο, όγκων από δίσκους, λαμαρίνες, σκεύη, κλπ στα μαγειρεία των στρατιωτικών μονάδων κατά την υπηρεσία τους εκεί, καθώς και στα υπαίθρια στρατιωτικά μαγειρεία στην περίοδο ασκήσεων.

Επειδή το αναφερόμενο πλύσιμο εντάσσεται στα πλαίσια της αγγαρείαςτων μαγειρείων, η λέξη είναι συνυφασμένη και με οτιδήποτε άλλο αφορά την αγγαρεία αυτή (π.χ: καθάρισμα ζαρζαβατικών, κουβάλημα καζανιών, κόψιμο ψωμιών, σκούπισμα χώρων, κλπ).

Η λέξη αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όταν αναφερόμαστε σε άτομα που είναι συχνά χωμένασ' αυτό το άθλημα.

Διακρίνουμε την περίπτωση όπου:

1) Παρατηρείται πως κάποιοι προτιμούνται έναντι κάποιων άλλων. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μονάδες, όπου η παρατυπία σε σχέση με τα κέντρα πάει σύννεφο.

Ενώ τα κριτήρια επιλογής του κομάντο βασίζονται στην τεχνική, στην αντοχή και στην εμπειρία, τα κριτήρια επιλογής νεροκομάντο, διαφέρουν «λιγάκι».

Κριτήρια επιλογής νεροκομάντο:
α) οι νεότεροι προτιμώνται έναντι των παλαιότερων
β) Ύπαρξη βύσματος γ)Κονέ με τη μάνα του λόχου, η με άλλους στρατιωτικούς που έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα. δ) Άτομα που δεν θεωρούνται τόσο χρήσιμα στην ειδικότητά τους (π.χ:στο λόχο διοικήσεως, φεύγει ο οδηγός για έκτακτο δρομολόγιο και τρώει χωσίμπα ένας άλλος).

2) Λόγω ανεπάρκειας αριθμού στρατευμένων σε κάποια μονάδα, οι στρατευμένοι πήζουν συχνά πυκνά στα μαγειρεία (π.χ: έφυγε μια σειρά και δεν έχει ακόμα μπει η επόμενη).

- Τι υπηρεσία έχεις σήμερα;
- Νεροκομάντο στα μαγειρεία. Έχω να φάω ...το πήξιμο πάλι.
- Πάλι στη Βιλαρίμπαε; Πολύ συχνά σε χώνουν ρε φιλαράκι.
- Άσε έχω σαλτάρει. Κάθε λίγο και λιγάκι ή ίδια ιστορία. Μου 'ρχεται να πάρω άδεια απ' τη σημαίακι ας με βγάλουν λιποτάκτη. Νισάφι πια!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκ του υποτιθέμενου ρήματος μουσικώνομαι, ρήματος που χρειάστηκε να υπάρχει λόγω σλανγκικής αδείας, και υποτίθεται πως σημαίνει πως κάποιος φτιάχνεται με τη μουσική.

Επειδή όμως...αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες,η slang σημασία παραπέμπει στη φράση «μου σηκώνεται», που παραπέμπει με τη σειρά της σε ορθοστασία του ανδρικού μορίου, σε σηκωμάρες, σε ανατάσεις ψωλής και σε έγερση των τζέντλεμεν όταν ένας θεοκόμματος, απ' αυτούς που αξίζει κάποιος επίδοξος επιβήτορας να πει:«και η κλανιά της βάλσαμο», διεγείρει τους οπτικούς σένσορες του (τα μάτια του).

Η χιουμοριστική αυτή λέξη λέγεται με στόχο να συμμεριστούμε με άλλους το χαρμόσυνο γεγονός της έγερσης του πέοντα.

Σε μπαράκι
Αλέκος:Ωραία επιλογή ρε. Σωστό Αιδοίον πέλαγος το μέρος. Ο αιδοιοφόρος ορίζοντας. Κώστας (κοιτά προς τον τζέντλεμαν και με χαρωπό ύφος αναφωνεί): Άστα. Μουσικώνεται... Μουσικώνεται... Μουσικώνεται Αλέκος (με νόημα): Είδες τι κάνει η καλή μουσική;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όπως η στερεφωνiα απαιτεί την ύπαρξη δύο καναλιών ήχου, παρόμοια το τσιμπούκι στέρεο (διπλό τσιμπούκι), αφορά την περίπτωση κατά την οποία μια πιπατζού, δέχεται στη στοματική είσοδο της σήμα από δύο μικρόφωνα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νοητική χαλάρωση στέρεο (βλ. δυο τελευταίες παραγράφους στο λήμμα «πίπα της ειρήνης»). Θα μπορούσε βεβαίως να οδηγήσει ακόμα και σε στοματίτιδα-στέρεο (ένεκα βακτηριδίων που περιέχονται εντός των γαλακτοκομικών προϊόντων που συσσωρεύονται στο τυροκομιό του μπαργαλάτσου) άμα λάχει ναούμ.

Ο Πέρι ακούει σκυλοτράγουδα στο σπίτι του. Ξάφνου μπαίνει σινάμενη και κουνάμενη η Καυλάουρα που με όλο νόημα λέει:
Καυλάουρα: Πέρι έχεις μουσικό αυτί. Πέρι: Πρώτη φορά μου το λένε.
Καυλάουρα: Λοιπόν. Ξέρεις τι σκέφτηκα;
Πέρι: Τι;
Καυλάουρα: Έλα σπίτι το βράδυ. Εσύ κι ο Μένιος θα ανοίξετε τα μικρόφωνα σας, θα μουσικωθείτε καταλλήλως και εγώ θα σας πάρω τσιμπούκι στέρεο. Θα κάνουμε... την ορχήστρα. Γκαραντί σου λέω. Σαράντα χρόνια στο κλαρί... Ξέρω απ' αυτά.
Πέρι: Το «ορχήστρα» πως γράφεται; Με ήτα ή με ύψιλον;
Καυλάουρα: Είμαι ανορθόγραφη. Δεν ξέρω απ' αυτά. Το σίγουρο είναι πως θα φας καλά. Πέρι(με νόημα): Τι… τι θα φάμε; Καυλάουρα (με νόημα): Σάντουιτς με Καυλάουρα. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;
Πέρι (με πονηρό μειδίαμα): Όχι. Όχι. Αρκεί να μη μαθευτεί, γιατί τότε η Λίλιαν θα μας φάει ζωντανούς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

1) Έκφραση έκπληξης για μια εντελώς απρόβλεπτη και ανεξήγητη αλλαγή που αισθάνονται κάποιοι από τη συμπεριφορά κάποιου, που από τη στασιμότητα, την αδράνεια, την αποστασιοποίηση, περνάει σε dt στην αντίπερα όχθη (δραστηριοποίηση, μεθοδικότητα κλπ).

Η έκφραση απορρέει από την αντιστοίχιση της αναφερόμενης κατάστασης με ένα ηλεκτρικό διακόπτη που ήταν επί μακρόν στη θέση off και για άγνωστο για κάποιους λόγο, τίθεται σε dt σε θέση on, επιτρέποντας έτσι τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.

Κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να λεχθεί η φράση παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Θα μπορούσαμε να αναφερθεί για έναν:
α) λιγομίλητο άνθρωπο όταν περιστασιακά δε βάζει γλώσσα μέσα,
β) άνθρωπο με άι κιου ραδικιού, όταν λες και του 'ρθε επιφοίτηση διατυπώνει πανέξυπνες ιδέες, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές του,
γ) άβουλο και φοβισμένο άνθρωπο που ξαφνικά τον βλέπουμε να 'ναι δραστήριος, να παίρνει πρωτοβουλίες και να γίνεται τολμηρός,
δ) τεμπέλη που ξαφνικά πλακώνεται στη δουλειά.

Αυτό που συμβαίνει δε θα το περίμεναν ποτέ από αυτόν και αν τους το διηγούντο άλλοι δε θα το πίστευαν. Αυτό τους κεραυνοβολεί και τους στέλνει κανονικά. Αισθάνονται πως έχει διαταραχθεί η νομοτέλεια των πραγμάτων. Τον σκανάρουν, κοιτώντας τον απορημένα, αισθανόμενοι πως έχει ανατραπεί κάποια κατάσταση που θεωρούσαν δεδομένη.

2) Η έκφραση θα μπορούσε επίσης να μην αφορά μια ατομική συμπεριφορά, αλλά μια αλλαγή κάποιας κατάστασης συνεπεία συγκυριών. Π.χ: Μια επιχείρηση, με χαμηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας, για λόγους βιωσιμότητας αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί. Ως συνέπεια εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης, μπορεί να παρατηρήσει κανείς, πως το υπαλληλικό στυλ, από χύμα στο κύμα και τζακ ντάνιελ, γίνεται μεθοδικό.

Σημείωση: Η νέα κατάσταση θα μπορούσε να υπήρχε και στο παρελθόν. Κάποιοι λόγοι όμως οδήγησαν στην αλλαγή της και κάποιοι άλλοι λόγοι στην επαναφορά της.

Ο Αλέκος ενώ είναι μια ζωή αμίλητος, σήμερα έχει πλακωθεί σε ένα ατέλειωτο μπίρι μπίρι. Ένας φίλος του απορώντας συμμερίζεται τον προβληματισμό του με έναν άλλο κοινό φίλο τους. Του δείχνει τον Αλέκο λέγοντας: «Σώπα ρε... Ήρθε το ρεύμα.»

(από GATZMAN, 28/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified