Παραφθορά του δόκιμου «απορώ και εξίσταμαι». Έχει τις ρίζες του σε γενιές μαθητών αμαθών που παράκουσαν την δόκιμη φράση και απέδωσαν το «και εξίσταμαι» ως «και ξύστε με». Πολύ καλό λεκτικό ατύχημα, χρησιμοποιείται πλέον ειρωνικά για να εκφράσει αντίρρηση, ειδικά όταν έχει προηγηθεί επιχείρημα παρλαπίπα.

«Κώστα, λέω αντί να βγούμε για ποτά και χορό μέχρι πρωίας με τις ΦΠΨούδες που γνωρίσαμε χτες, να τις πάμε καλύτερα στη διάλεξη για τον υπερρεαλιστικό ουγγρικό κινηματογράφο του Μεσοπολέμου στη δημοτική βιβλιοθήκη, να δείξουμε πως διαθέτουμε κουλτούρα, τι λες κι εσύ;»

«Τι να πω ρε Τάκη, απορώ και ξύστε με. Με τέτοια μυαλά δε θα βγάλουμε γκόμενα ποτέ»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μπορεί να χαρακτηριστεί μπαμπαδισμός και σεφερλισμός, πάντως ακουγόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Προφανώς από το are you serious;

- Θέλω το αυτοκίνητό σου να πάω σε έναν γάμο στην Κόρινθο.
- Are you syrious or palestinious;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα τρομερά και φοβερά ερωτήματα ή για-τον-πούτσο-μυστήρια που θέτουν δημοσιογραφίσκοι, είτε στην διαφήμιση της εκπομπής τους, είτε πριν τις διαφημίσεις κατά την διάρκεια της εκπομπής τους. Οι δημοσιογρίφοι θέτονται από τους δημοσιογραφίσκους με το σκεπτικό ότι υπάρχουν τόσο ηλίθιοι τηλεθεατές, που θα ψαρώσουν αν τους πεις ότι σε λίγο θα αποκαλύψουν πως έφαγε το τελευταία πιτόγυρο ο Ψωμιάδης πριν ντυθεί ζορό και θα κάτσουν να δουν την σκατο-εκπομπή τους. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι τηλεθεατές, γι' αυτό υπάρχουν και τέτοιοι δημοσιογραφίσκοι που θέτουν αυτούς τους δημοσιογρίφους! Οι δημοσιογρίφοι πρέπει να τονιστεί ότι πιάνουν μια ευρεία γκάμα από ηλίθια και άχρηστα θέματα, όπως τι είπε ο τάδε στον τάδε, πώς έκανε η τάδε ξανθιά το τάδε, τι στρινγκ φόρεσε η τάδε όταν την έπιασε κόψιμο και πάει λέγοντας...

  1. - Μετά τις διαφημίσεις θα αποκαλύψουμε πως έπλυνε τα άντερα για το κοκορέτσι η αγνοούμενη το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

  2. - Μην χάσετε αύριο της δηλώσεις της Έφης Θώδη για το ζήτημα του Μακεδονικού.

  3. - Απόψε στις πύλες του ανεξήγητου αποκαλύπτουμε το μυστήριο πίσω από το πρωινό τσιγάρο-καφές-χέσιμο!

  4. - Δείτε σήμερα τον αφόρητο πόνο Κωστέτσου για το τσίρλιο του πεκινουά του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν στη στρατιωτική αναφορά, ο ανώτερος πει: «Ηθικόν;», είθισται οι φαντάροι να φωνάζουν ταυτόχρονα «Ακμαιότατον».

Αυτή η φρασεολογία ταξίδεψε στον πολιτικό βίο. Κάποιες φορές κάποιοι, συνήθως μεγάλης ηλικίας (χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο), λένε σε κάποιους, κατά την είσοδο τους σε ένα εταιρικό χώρο, ή αλλού «Ηθικόν;» Κάποιοι απαντούν: «Ακμαιότατον».

Ίσως ρωτούν, επειδή τους σπρώχνει ενδόμυχα η ανάγκη να ακούσουν αυτό για να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τη μέρα, γιατί ίσως η απλή λέξη καλημέρα έχει φθαρεί και θέλουν να τη συμπληρώσουν και με κάτι άλλο.

Ανεξαρτήτως όμως του βαθύτερου λόγου ή του συνδυασμού των λόγων που τους οδηγεί σ' αυτή την ενέργεια, κάποιος ή κάποιοι που δε γουστάρουν αυτή την τελετουργία, ή τη διατήρηση αυτού του στρατιωτικού κατάλοιπου, ή ακόμα και για λόγους χαβαλέ, εκτελούν μεν, ωστόσο την κάνουν γυριστή στον άλλον και τον ρωτούν «Ανήθικον;».

Η φάση βγάζει γέλιο, ενώ οδηγεί σε σχετική αμηχανία κάποιο άτομο συντηρητικών αντιλήψεων και ειδικότερα αν η φάση γίνεται μπροστά σε πλήθος εταιρικού χώρου.

Σε εταιρεία ο Βασίλης, συντηρητικός της παρέας, άτομο της εκκλησίας, γύρω στα 60, αρχίζει την τελετουργία με τον διπλανό του. Στον διπλανό του, δεν του πολυαρέσει η φάση και είναι λίγο αλλού. Παραδίπλα υπάρχουν διάφοροι.
-Καλημέρα Νίκο.
-Καλημέρα Βασίλη.
-Ηθικόν;
-Ακμαιότατον. Ανήθικον;
Ο Βασίλης δεν απαντά, ενώ ρίχνει ένα φαλτσαρισμένο γέλιο για να κρύψει τη σχετική αμηχανία του.

Απο πραγματική περίπτωση που επαναλαμβάνεται κατά καιρούς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified