Further tags

Από την αγγλική λέξη pixel (ο κόκκος στην ψηφιακή εικόνα), όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Όταν μια ψηφιακή εικόνα ή βίντεο πιξελιάζει, σημαίνει ότι λόγω κακής ανάλυσης διακρίνονται τα επιμέρους τετράγωνα pixels που την αποτελούν Πιξέλιασμα παρατηρείται επίσης με την υπερβολική χρήση ψηφιακού ζουμ στις ψηφιακές φωτογραφίες, στο υπερβολικό ζουμ ψηφιακών φωτογραφιών πέρα από το κανονικό τους μέγεθος, στην εκτύπωση φωτογραφιών από εκτυπωτές με χαμηλά DPI κτλ...

  1. - Ρε Νίκο τι έχει η τηλεόραση σου και πιξελιάζει; Ψηφιακό σήμα από τη Nova δεν παίρνεις;
    - Ο κώλος σου πιξελιάζει μαλάκα!

  2. - Ψηφιακό ζουμ στις φωτογραφίες να βάζεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί οι εικόνες πιξελιάζουν... Καλύτερα να επεξεργάζεσαι το κάδρο της φωτογραφίας στο PC αφού την τραβήξεις.

(από Cunning Linguist, 25/03/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός που προέχεται από το videogame Halo, και συγκεκριμένα από το όνομα του χαρακτήρα (Master Chief). Αναφέρεται σε κάποιον που δεν μασάει.

- Και εκεί που μου την έχουν πέσει 5 τυπάδες, αρχίζω και τους κάνω τούμπανο στο ξύλο.
- Ώπα, σιγά ρε μαστερτσιφόνι.

(από demollyon, 27/03/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Εκ του αγγλικού adaptor. Οι ορισμοί που δίνουν τα λεξικά είναι προσαρμοστής ή προσαρμογεύς ή και προσαρμογεύς ρευματολήπτου. Επεξηγούν δε ενίοτε ότι πρόκειται για βύσμα συνδέσεως το οποίο χρησιμοποιούμε όταν οι ακροδέκτες του βύσματος που έχουμε δεν είναι συμβατοί με τις υποδοχές της πρίζας όπου πρέπει να μπει.

Ακριβώς επειδή όλα αυτά είναι εξαιρετικά μπερδεμένα λέμε αντάπτορας και καθαρίζουμε τη θέση μας. Ο αντάπτορας είναι ένα μαραφέτι που έχει την σωστή υποδοχή για να πάρει την αρσενική πρίζα που διαθέτουμε αλλά και τα σωστά γκαβλιτσέκια για να μπει στη συνέχεια στη θηλυκή πρίζα που είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε.

Ο όρος USB αντάπτορας είναι απολύτως καθιερωμένος.

- Αγάπη, πήρες αντάπτορα για το λάπτοπ για το Λονδίνο;
- Πήρα έναν για το κινητό ... δεν πήρες όμως κι εσύ; - Εγώ πήρα τέσσερις αλλά να πάρεις κι εσύ τους δικούς σου ...
- Τέσσερις; Γιατί τέσσερις αντάπτορες ρε Βούλα; Και γιατί να μην πάρω κι εγώ έναν απ'αυτούς;
- Έ, χρειάζονται ... Ένας για τοn φορτιστή του κινητού, ένας για το σιδεράκι, ένας για το σεσουάρ, κι ένας για το Silkepil ...
- Δηλαδή, για να καταλάβω ... την ώρα που θα φορτίζει το τηλέφωνο τη νύχτα εσύ συγχρόνως θα σιδερώνεις, θα στεγνώνεις τα μαλλιά σου και θα μαδάς τις τρίχες απ'τα πόδια σου ...
- Ε, δεν ξέρεις πώς έρχονται τα πράγματα ... κι ύστερα να ψάχνω να βρίσκω αντάπτορα ενώ βιάζομαι ...
- Ναι, ΟΚ, καλύτερα να ψάχνεις να βρεις πρίζες για τους τέσσερις αντάπτορες ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Από το αγγλικό scan, σημαίνει κυριολεκτικά ότι περνάω κάτι από το scanner για να το μετατρέψω σε αρχείο εικόνας του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μεταφορικά σημαίνει ότι κοιτάζω κάποιον προσεκτικά, από την κορυφή ως τα νύχια.

  1. - Μια χάρη θέλω, μπορείς να μου στείλεις τις παρτιτούρες του Μότσαρτ με e-mail γιατί τις χρειάζομαι σήμερα;
    - ΟΚ, κάτσε να τις σκανάρω και θα σου τις στείλω σε κάνα μισάωρο.

  2. - Τι γίνεται ρε; Πέρασα κάτω από το σπίτι σου και κάτι τύποι με σκανάρανε κανονικά... Ασφαλίτες είναι;
    - Α, δεν το ξέρεις; Έχουμε μια τρελή στο ισόγειο που υποτίθεται ότι είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη για τον ΕΛΑ. Την προστατεύουνε λοιπόν από τους ανύπαρκτους τρομοκράτες...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

τρολ, τρόλι

Έτσι λέγεται στη διαδικτυακή αργκό ο χρήστης του ίντερνετ με διάφορα απωθημένα, ο οποίος κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας μπαίνει σε forums, chat rooms ή blogs και γράφει άσχετα ή επιθετικά σχόλια με σκοπό να διαταράξει τη συζήτηση.

Ο όρος troll μάλλον προήλθε από την έκφραση trolling for suckers (= ρίχνω δόλωμα για να πιάσω κορόιδα), όπου trolling είναι μια μέθοδος ψαρέματος με πολλαπλά δολώματα από κινούμενο σκάφος. Πέρα από αυτό όμως, troll είναι και ένα κακόβουλο τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας, οπότε ήρθε κι έδεσε.

- Τι γίνεται ρε Γιώργο; Όλο ξενέρωτα θέματα βάζεις στο blog σου τώρα τελευταία...
- Άσε με ρε, κάθε φορά που βάζω τίποτα «εθνικά ευαίσθητο», μου την πέφτουνε τα τρολ εθνίκια... Βαρέθηκα το ίδιο βιολί όλη την ώρα!

βλ. και τρολιά, τρολάρω, τρολιάζω

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Από το αγγλικό peak) Όρος της μουσικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η κυματομορφή (waveform) ενός ήχου φτάνει σε μια κορυφή (peak) υπερβολικά υψηλής έντασης με αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή να παραμορφώνεται ο ήχος.

  1. - Πώς σου φαίνεται το κομμάτι που έγραψα;
    - Καλό είναι, αλλά πρόσεξε στη μίξη να μην σου πικάρουν τα πρίμα.

  2. - Παίξε καθόλου με το equalizer γιατί πικάρουνε τα μπάσα.

Το κλιπάρισμα είναι αυτό εδώ. (από Cunning Linguist, 26/07/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το copy και το paste.

Επίσης χρησιμοποιείται και για πρόσκληση σε κοπή πίτας.

  1. Γιατί μπερδέυεσαι έτσι! Κάνε ενα κοπί το πίτα και και ξεμπέρδευε!

  2. Το Σάββατο στις εννιά (ή στη εννέα), είστε όλοι καλεσμένοι για το κοπί το πίτα.

το κοπί το πίτα (από xaxac, 10/10/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Από το retard, ο παντελώς άσχετος με τα computer και το Internet, ανίκανος να μάθει έστω και δέκα βασικά πράγματα για να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά όταν surfάρει.

user1: κόλλησε το laptop μου και δεν κλείνει. Πατάω το power και μου βγάζει συνέχεια κάτι για hibernation.
user2: κράτα το power πατημένο για να κλείσει ρε e-tard!

ή

user1: για να συγκρίνω δύο sites πρέπει να κάνω μπρος-πίσω συνέχεια με τα βελάκια και δεν τα θυμάμαι και όλα.
user2: άνοιξε δεύτερο παράθυρο ρε e-tard.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σύνολο των ιστολογίων που γράφονται σε μια γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Έτσι, υπάρχει η Κινέζικη μπλογκόσφαιρα, η Ελληνική ή ελληνόφωνη κλπ.

Προέλευση από το επίσης κατασκευασμένο αγγλικό blogosphere.

Σχετικά λήμματα: μπλογκάρω, μπλόγκερ/ blogger, βλόγιο(ν), ποστάρω, μονόποστος

  1. Την Τρίτη 18/3/2008 στις 10:00 το πρωί ο Ζαφείρης Καραμπάσης θα υποστηρίξει την μεταπτυχιακή του διατριβή “Το blogging στην Ελλάδα: Προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers” στις εγκαταστάσεις του ΠΜΣ “Δυνητικές κοινότητες: Κοινωνιο-ψυχολογικές προσεγγίσεις και τεχνικές εφαρμογές” του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αφορά στην ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα, η οποία διεξήχθη πέρυσι τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, και την πρώτη παρουσίαση της. (Από www.xblog.gr)

  2. Μπορεί η ελληνική Μπλογκόσφαιρα να ξεφύγει από την κατάρα, την μιζέρια και τον εξευτελισμό που καθημερινά όλοι μας βιώνουμε στην ελληνική πραγματικότητα; (Από www.nickfassolas.com/Niblog)

  3. Δεν τους μπορώ μερικούς αχρείους bloggers που βρήκαν την ευκαιρία να κατακεραυνώσουν τον “πιτσιρίκο” γιατί εγκατέλειψε την μπλογκόσφαιρα και έγινε δημοσιογράφος.. Έγινε λένε σαν και αυτούς που κατηγορούσε..

Ακούστε αγαπητοί εν Χριστώ μπλογκοσφαιριστές.. Το όνειρο πολλών bloggers δεν είναι να γίνουν μια μέρα δημοσιογράφοι, αλλά να γίνουν γνωστοί δημοσιογράφοι! Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι, πού δεν τους ξέρει ούτε και η μάνα τους, προκειμένου να γίνουνε γνωστοί κάνουνε τους ..bloggers!!

Καταλάβατε τώρα; Δεν είναι κακό να γίνει κανείς δημοσιογράφος ή blogger ή κιθαρίστας.. Άλλο είναι το ζήτημα: Υπάρχει ένα όνειρο που πλανάται στην μπλογκόσφαιρα: Ο αγώνας για αναγνώριση. (Από sofistis.wordpress.com)

  1. Ηρεμία τάξη και ασφάλεια στην μπλογκοσφαιρα... Όλα ήρεμα ξανά στη μπλογκόσφαιρα. Καλοκαιρινό μπουρίνι ήταν και πέρασε. Και ο Θέμος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα πράματα. Μάλιστα έγραψε ότι θεωρεί ξεφτίλα για επαγγελματίες δημοσιογράφους να λιβελογραφούν ανωνύμως ως bloggers και να τον παρουσιάζουν να δίνει και συνεντεύξεις. Μίλησε και για μαιμουδοbloggers που συνδέονται με ψιλοκυπατζίδικες εβδομαδιαίες φυλλάδες. Ασχολήθηκαν με το θέμα το παρόν και ο Κακαουνάκης. Είναι καλό που όλοι είναι ξανά αγαπημένοι.... (Από jimmy278.blogspot.com/)

Bλ. και σχετικό λήμμα μπλογκότσαρκα, η

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Προέρχεται από τον εξελληνισμό του ονόματος του κυτταροβόρου παιχνιδιού Defense Of The Ancients (D.o.t.A.). Λόγω αγάπης για το αντικείμενο κλίνεται κανονικά, απαντά δε και ως ντοτίτσα σε ακραίες περιπτώσεις.

Χρησιμοποιείται και ως δηλωτικό τρυφερότητας ανάμεσα σε ζευγάρια (ασφαλώς και αστειεύομαι).

  1. - Πάμε στο νετ καφέ για μια ντοτίτσα;

  2. - Αγαπουλίνι μου, τζιβιλουκίνι μου, πού θα με βγάλεις σήμερα;
    - Όπου θες ντοτίτσα μου!
    - ;;; Τι είναι ντοτίτσα;;;
    - Εεεεε...ένα ινδικό γλυκό που είναι... κάπως... ξέρεις.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified