#1
Doctor

in τσιμέντο να γίνει

Εντάξει τζηζαντα είναι ερασιτεχνική η φωτοσοπιά, αλλά γιατί να αρχίσεις το δούλεμα για τις καρ(γ)ιόλες. Είναι χρήσιμα εργαλεία (και όχι μόνο στην οικοδομή). Παρεμπίπταμπλυ γράφεται «καργιόλα» ή «καριόλα»;

#2
Doctor

in Συνασπισμός

Λέγεται και «σαν διαδήλωση του Συνασπισμού είμαστε».
Θυμίζει και την αθάνατη ατάκα του Χάρρυ Κλυν «σύντροφοι, αραιώστε να φαινόμαστε πολλοί».

#3
Doctor

in πετριά

  • Σχόλιο - απορία για το «άχρηστο σχόλιο της ημέρας»: Το μόνο επεισόδιο του Αστερίξ σχετικό με αμνησία που έχω διαβάσει είναι «ο αγώνας των αρχηγών» όπου τις μενιριές τις τρώνε οι δρυΐδες (ο Πανοραμίξ στην αρχή και ένας άλλος κάπου στη μέση του επεισοδίου).

Σε αυτό αναφέρεσε ή έχω χάσει κάποιο επεισόδιο (υποτίθεται ότι τα έχω διαβάσει όλα - όσα έχει εκδόσει η Μαμούθ).

#4
Doctor

in καστομιά

@ΜΧΣ (για το μήδι): Μια μοντιφιά χρειάζεται και θα ψήνει και καφέ!

#5
Doctor

in φακ σέρβερ (fuck server)

@Gatzman: Πρέπει να καταχωρείς το copyright σε ότι γράφεις. Το σχόλιο σου μεταδόθηκε (από Ράδιο Αρβύλα) σε πανελλήνια τηλεπτική μετάδοση και κανείς δεν σε ανέφεραν ως πηγή (εκτός αν οι ΡΑ το βρήκαν ανεξάρτητα - που δεν το νομίζω).

#6
Doctor

in κυρία

Σε ένα φόρουμ δίνουν την ίδια ερμηνεία με τη Μες («[I]κανουν τον αδιάφορο
η τον άσχετο με το συμβάν[/I]»).

#7
Doctor

in φαερόπ

(Άσχετο με το λήμμα). Υπάρχει και ένα άλλο «παιχνίδι» αντίστοιχο με αυτό που αναφέρει ο ΜΧΣ. Προϋπόθεση για να παιχτεί είναι να υπάρχει μια λεπτή κολόνα ή λεπτός κορμός δέντρου. Πιάνουν μερικοί τα πόδια του θύματος, του τα ανοίγουν άλλοι πιάνουν το υπόλοιπο σώμα και όλοι μαζί τρέχουν ώσπου να καταλήξει η οικογένεια του θύματος στην κολόνα (κορμό).

Έχω την εντύπωση ότι μόνο το «χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί» είναι συνώνυμο του λήμματος (ως γείωση).
Τα «χεστήκαμε κι η βάρκα έγειρε» και «χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;» κττμγ δεν είναι γειώσεις και έχουν διαφορετική έννοια (δύσκολη κατάσταση το πρώτο, κατάδειξη του αυτονόητου το δεύτερο). Έτσι τα έχω καταλάβει διαβάζοντας τους ορισμούς - είμαι καλό παιδί και δε λέω τέτοιες φράσεις - οπότε μπορεί να κάνω λάθος.

#9
Doctor

in αστακομακαρονάδα

(Σε πιο κλασσική εκδοχή):
- Πού έχει την πούτσα ο αστακός;
- Στο λογαριασμό.

#10
Doctor

in λαγός

Δεν κατάλαβα. Ποια η λογική στο ποιηματάκι (στιχομυθία);
Ο ένας να ρωτάει ιδιότητες του αντικειμένο της πρώτης ερώτησης και ο άλλος να δίνει την απάντηση της πρώτης ερώτησης διαρκώς.
Αν είναι έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξουν σε νοσοκομείο ή κρατητήριο (ή και τα δυο).

Στην αρχή ήταν το χάος μετά εφευρέθηκε ο προγραμματισμός και ύστερα εφευρέθηκε η FORTRAN. Και ξαναέγινε χάος.

#11
Doctor

in λαγός

Αντίστοιχη με τη πρώτη χρήση του λαγού («βγάζω / βρίσκω / πιάνω / χτυπώ λαγό») και η έκφραση «βγάζω / πιάνω λαβράκι» (το λαβράκι θεωρείται αντίστοιχα δύσκολο θήραμα για τους ψαράδες).

#12
Doctor

in Τσακ Νόρις

Ο Γκλέτσος (δυστυχώς) δεν είναι ο μόνος που συνδύασε τον κομμουνισμό με τη θρησκεία. Το έκανε και ο Ζουράρις και δυστυχώς το έκανε και η Αλέκα (εκείνη η φωτογραφία της δίπλα από το χουντόδουλο κάτω από το σφυροδρέπανο του «Σπιτιού» έχει στοιχειώσει πολύ κόσμο).

Θεωρητικά δεν είναι αδύνατο να συνδυάσεις τον κομμουνισμό (ορθότερα μαρξισμό) με τη θρησκεία αλλά με τη δογματικότητα που μαστίζει τη δεύτερη είναι πολύ δύσκολο (μεγάλη κουβέντα πάω να ανοίξω πρωί-πρωί σαββατιάτικα οπότε την κλείνω εδώ).

#13
Doctor

in τεντούρα

Από τα ροσόλια που αναφέρει ο Χότζας πιθανότατα έχει ονομαστεί Ροζόλι στη Λευκάδα ένα τοπικό λικέρ παρόμοιο με την τεντούρα (μελί χρώμα, λιγότερη έντονη τη γεύση των μπαχαρικών).

Όσο για την τεντούρα είναι το καλύτερο γιατρικό μετά από κατανάλωση αρκετών κιλών ταβερνιέ. Φτιάχνει και το στομάχι και (κυρίως) τη γεύση.

#14
Doctor

in μπουρλότοφ

John αφού το παράγγειλες (το μήδι 2) να μη σου χαλάσουμε χατίρι, μέρα που είναι σήμερα ;-)

#15
Doctor

in μουρδούλης

Στη Λευκάδα το έχω ακούσει ως παρατσούκλι (για ένα συγκεκριμένο σόι).

#16
Doctor

in phonetics

Σχετικό με τα λαρισαϊκά αγγλικά (που γράφει ο Hank - μερικά σχόλια παραπάνω - δυο περίπου χρόνια πριν) και το ανέκδοτο (το κοπί το πίτα από το διαδύχτιο):

Κάποτε ήταν ένας Λαρισαίος που ήθελε πολύ να πάει στο Παρίσι. Μετά από πολύ σκέψη πήγε σε ένα πρακτορείο ταξιδιών , έκλεισε θέση σ ένα γκρουπ και πήγε...
Στο Παρίσι πλέον ο Λαρισαίος ακολουθεί κατά πόδας τον ξεναγό μια και δεν ήξερε λέξη γαλλικά.
Ο ξεναγός τους γύρισε σ όλο το Παρίσι, «εδώ είναι η αψίδα του θριάμβου, αυτός είναι ο πύργος του Αιφελ, εδώ είναι η Παναγία των Παρισίων, Λούβρο...Μονμάρτη...»
Ο Λαρισαίος δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες. Χιλιόμετρα φιλμ είχε ξοδέψει.
Φτάνοντας στον περιφερειακό του Παρισιού στις υπόγειες διαβάσεις ο ξεναγός γυρνάει και λέει στους τουρίστες «εδώ είναι που σκοτώθηκε η Νταϊάνα της Αγγλίας θλιβερό γεγονός. Το πως έγινε ένα θα σας πω ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ»
Τελείωσε το ταξίδι γυρνάει ο φίλος μας στη Λάρισα, εμφανίζει τα φιλμ και φωνάζει συγγενείς και φίλους για να τους δείξει το Παρίσι:
«Ιδώ είναι ου πύργους του Αιφελ, ευτούνους είνι ου Σηκουάνας σαν το δκόνε μας τουν Πηνειό ένα πράμα. Ιδώ σκουτώθκι η Νταϊάνα τσ Αγγλίας κι έμαθα και του πως μάλιστα.»
Οι φίλοι, οι συγγενείς με ένα στόμα ρωτούν «πως;» και απαντά ο φίλος μας «ένα θα σας πω Παραπάτ'σε!!!!!»

#17
Doctor

in κουραδόμαγκας

Το «ήδη» θα έπρεπε να είναι «είδα» στο προηγούμενο σχόλιό μου
(ακόμα δεν έχω ξυπνήσει).

#18
Doctor

in κουραδόμαγκας

Αυτό το «μουντ (mood)» μήπως να έμπαινε ως λήμμα (από ότι ήδη δεν υπάρχει και στο γούγλη γύριζει - κάτι λίγα ομολογουμένως - αποτελέσματα).

Βέβαια αγγλιά είναι αλλά η γιαγιούμπαπου θα το ακούσει και θα ψάξει να δει τι σημαίνει να μείνει στην άγνοια;

#19
Doctor

in τουβλάκι

Για το σήμα του κινητού χρησιμοποιείται και η «γραμμή».

@eletron Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά η φράση που αναφέρεις έχει τη ίδια έννοια με τη τον κώλο βάζεις μάγειρα, σκατά θα μαγειρέψει

#21
Doctor

in καζάρμα

Κοίτα Ιρον, αν ο Χότζας μένει στην Πάτρα μάλλον έχει κλειστεί στο σπίτι του εδώ και χρόνια (και κάνει τις κλειστές του) οπότε δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην πόλη.
Αν δεν μένει στη Πάτρα είναι λογικό να μην ξέρει τι γίνεται στην πόλη.
Και στις δυο περιπτώσεις δικαιολογείται.
Τώρα πέρα από την πλάκα είναι πολύ πιθανό το μαγαζί να έκλεισε για μερικά χρόνια και να ξανάνοιξε (έχει γίνει και με άλλα αν και το πιο συνηθισμένο είναι απλά να αλλάζουν όνομα).

#22
Doctor

in ζωγραφίζω κάποιον

@electron: Έχεις καιρό να επισκεφτείς τα εφτάνησα και έχουν αλλάξει τα πράγματα:
Διονύσηδες (Νιόνιοι) από Ζάκυνθο, Σπυρίδωνες (Πίπηδες) από Κέρκυρα
Τώρα γιατί στα ημερολόγια τον Διονύσιο (που γιορτάζει σήμερα) τον γράφουν Αιγίνης (σαν τα φυστίκια ένα πράμα), δεν το κατάλαβα ποτέ.

#23
Doctor

in καζάρμα

Update: (Χότζα δεύτερη φορά που παραπληροφορείς σχετικά με τη Μιναρούπολη).

Η Καζάρμα υπάρχει ακόμα στο ίδιο μέρος (Αράτου). Εξακολουθεί να λειτουργεί ως καφέ.

#24
Doctor

in κατεβάζω τη μάπα

Το ότι άσπρισε και έτρεμε το θεωρώ λογικό, άλλωστε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ούτε στην εφηβεία του δε θα έχει εμπλακεί σε καβγά οπότε το να φάει δυο τρεις ψιλές πρέπει να ήταν πολύ τροκακτικό για αυτόν.

Άντε και εις άλλα με υγεία ...

#25
Doctor

in κατεβάζω τη μάπα

Επί του σχολίου του Τζήζα (και της ουσίας του παρόντος ορισμού).
Αυτό που έκαναν στο Χατζηδάκη μπορεί να θεωρηθεί κατέβασμα μάπας; Ρωτάω γιατί είχα την εντύπωση ότι (το κατέβασμα) είναι χοντρή ζημιά (δηλ θες μέρες στην εντατική για να συνέλθεις).

@Ιρον: Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Βέβαια όπως γράφτηκε σε ένα σάη ο τύπος πρέπει να είναι πολύ βλάκας για να κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη μέρα χωρίς συνοδεία.

#26
Doctor

in ξανθιά

Το ανέκδοτο που δίνει ο Γκατζμαν νομίζω ότι είχε πρωτοκυκλοφορήσει με τρεις εργάτες στη Σοβιετική Ένωση (και καλά για να δείξει την έλλειψη λογικής και ευελιξίας στο Σοβιετικό σύστημα).

Μια (μικρή) δόρθωση σε όσα γράφει ο Χότζας.
Η φάμπρικα της Μάντισον ήταν στην παλιά Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου (λέγεται και Πανεπιστημίου ο δρόμος), γειτνίαζε με το στρατόπεδο της αεροπορίας (που και αυτό έφυγε) και σήμερα εκεί είναι ένα κατάστημα cash n' carry (δε γράφω ποιο μη θεωρηθεί διαφήμιση).

#28
Doctor

in φλου

Ουδείς άσφαλτος (ούτε καν οι δρόμοι). Απλά προς στιγμήν κόλλησα μήπως και είναι λάθος ότι ήξερα τόσα χρόνια.

#29
Doctor

in ζαβαρακατρανέμια

Νιούφης είναι ο άνθρωπος είναι και φλου γλωσεύει τη μπέρδα του. ΄Αφες αυτόν...

#30
Doctor

in φλου

Φίλε sstteffannoss το σχόλιο στο μήδι 3 «Ο Μπάμπης ο Φλου του Άσιμου» ήταν παραδρομή ή ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;