Το μελαγχολικό αγόρι ήταν -και ως ένα σημείο είναι- μια διαδεδομένη έκφραση για τα συνεσταλμένα, εντροπαλά, μοναχικά, λιγομίλητα, σκεπτόμενα, πονεμένα, με δυο λέξεις για τα αινιγματικά και ποιητικά αρσενικά κάθε ηλικίας.
«Το μελαγχολικό αγόρι» (πάντα με άρθρο) έχει γνωρίσει σε τρυφερή ηλικία την τραγικότητα της ύπαρξης και τη μοχθηρία των ανθρώπων, γεγονός που άφησε τραύματα στον ψυχισμό του, μια απρόσμενη ωριμότητα και ανοιχτές πληγές που μόνο ο χρόνος, καθώς και η στοργή και το προδέρμ από τα γκομενάκια που γουστάρουν τα μελαγχολικά αγόρια μπορούν να απαλύνουν λιγάκι. Ακόμα και αν η μελαγχολία δεν έχει να κάνει με τραύματα αλλά με την ιδιοσυγκρασία του, το μελαγχολικό αγόρι θα πρεπει να αντιμετωπίζεται με λεπτότητα και -λέξη κλειδί- «διαφορετικά» από τους κάθε είδους κάφρους
Ανθρωπογεωγραφικά, το μελαγχολικό αγόρι στο σχολείο καθόταν μονίμως σε εκείνο το παγερό τσιμεντένιο πεζούλι, στην πλατεία είχε καπαρωμένο εκείνο το ημισκοτεινό παγκάκι, στα πάρτι εξαφανιζόταν κάποια στιγμή στο μπαλκόνι μόνο του, στα μπαρ έπινε στην γωνία στην μπάρα σεμνός, ταπεινός και κύριος.
Το μελαγχολικό αγόρι μπορεί αλλά μπορεί και μην έχει διαβάσει το χ ευαγγέλιο ζοφερότητας, μπορεί αλλά μπορεί και να μην ακούει ή να παίζει την χ μουσική, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει αυτό το μάτι και αυτό το ύφος που κάνουν αδύνατη την παρερμηνεία ως προς τη μελαγχολία του.
Το μελαγχολικό αγόρι θα ακολουθήσει την παρέα στην επιφανειακή της ευδαιμονία με δυσκολία, με ειδική πρόσκληση και μόνο αν η τελευταία συνοδεύεται από ειρωνεία - όχι προς το μελαγχολικό αγόρι, προς την ίδια τη ζωή και τη ματαιότητά της («άντε βρε Χρήστο, έλα μαζί μας, πού θα βρεις χειρότερα!).

Το μελαγχολικό αγόρι μπορεί εν τέλει και να μην είναι και τόσο μελαγχολικό, απλά ψάχνει κάποια να τον καταλάβει.

Εν τέλει οι emo δεν είναι παρά μετροσέξουαλ μελαγχολικά αγόρια. Με άλλα λόγια, τα μελαγχολικά αγόρια δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν μπασταρδευτεί.

Καλά, ξέρεις αυτό που λένε πως όταν δεν έχεις δράματα στη ζωή σου, τα δημιουργείς μόνος σου;
Τέλος πάντων, μην τρελαινόμαστε κιόλας πως έχω ερωτευθεί(Θεέ μου!) τον Φίλιππα! Λίγο ότι είναι καλλιτέχνης, μελαγχολικό αγόρι, ταλαιπωρημένη ψυχή από τα Καμίνια του Πειραιά («μιά γειτονιά με λίγο φώς», «σπίτια χαμηλά», «απέναντι από φάμπρικες και σχέσεις της ρουτίνας»), μια πληγωμένη ψυχή που περιμένη ν'αγαπηθεί κτλ. κτλ. κτλ... Είδες; Τον έχω εξιδανικεύσει, του έχω δώσειδικές μου ερμηνείες, τον έχω ανεβάσει σ'ένα βάθρο που δεν του αξίζει του Καβαλημένου! Και όμως! Τώρα που μου'πες πως δύο σχέσεις είχε στη ζωή του αι αυτές τις παντρεύτηκε, ταιριάζει τέλεια στο προφίλ που του έχω διαμορφώσει!
Αϊ σιχτίρ!

(Θαυμάστρια του Φίλιππου Πλιάτσικα από φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αλλιώς η κωλοφεράντζα. Για ανθρώπους αλλά και κάθε τι κινούμενο που με ορμή και βία παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

α. Τα παίρνει ο χοντρός και αρχίζει και τρέχει και τους πήρε παραμάζωμα και τους δυο, τους κόλλησε στον τοίχο και τους άρχισε...

β. Τού 'φυγε το αμάξι στη στροφή και πήρε παραμάζωμα όλο το μαγαζί, καρέκλες, τραπέζια, ομπρέλες, πέργκολες τό κανε καλοκαιρινό.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Απόηχοι της Ανατολής, ακόμα και της άπω Ανατολής, ανέκαθεν έφταναν στο χώρο που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα. Ουδέποτε, όμως, σε αυτή τη γωνιά του κόσμου η υποδοχή των ανατολικών πνευματικών οδών δεν υπήρξε μια απλή εισαγωγή «καινών δαιμονίων», αλλά πηγή νέων μονοπατιών για το νου και το σώμα, μέσα από την αλληλογονιμοποίηση της σοφίας της Ανατολής με το ζωηρό και ιδιαίτερο Ελληνικό πνεύμα.

Στις μέρες μας –τις νεοελληνικές– η δημοφιλία της ινδουιστικής προέλευσης Yoga είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Αν στις χώρες της Εσπερίας η Yoga έγινε μόδα η οποία επέτασσε όλοι και όλες να πιθηκίζουν τους γιόγκι των Ινδιών, ο Έλληνας κατόρθωσε το αδύνατο, την ανανέωση και συμπλήρωση της επί χιλιετίες αναλλοίωτης πεντάδας των Raja Yoga, Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga, and Hatha Yoga με τη Ladja Yoga (λάτζα γιόγκα), την επωφελή για το σώμα, το πνεύμα και την οικογενειακή αύρα ψυχοσωματική άσκηση.

Στη βάση μιας συγκεντρωμένης στα άνω άκρα τεχνικής και σε άμεση επαφή με το νερό, την πηγή κάθε αλλαγής σύμφωνα με την ινδουιστική σοφία, η λάτζα γιόγκα αποτελεί μια εναλλακτική οικιακής γιόγκα που αξίζει να δοκιμάσετε. Πέραν των άλλων, η λάτζα γιόγκα επιφέρει εξομάλυνση των σχέσεων στη συμβίωση (οικοσυστημική αρμονία), αίσθημα πληρότητας και σε άμεση συνάφεια με την ελληνική πια παράδοση, διασάφηση των ρόλων. Αποτελεί ένα ενδεχομένως δύσκολο –μιας και απαιτεί πειθαρχία– αλλά σε ένα κόσμο γεμάτο νευρώσεις και μοντέρνες ασθένειες απαραίτητο πισωγύρισμα –στη σοφία αιώνων.

  1. Μου ψιλοκουνιέσαι τσιτσιφιόγκα
    Μάθε και λιγάκι λάντζα γιόγκα.

Νικόλας Άσιμος [απ' το ομώνυμο τραγούδι]

  1. — Φίλε, ζορίζομαι.
    — ...
    Με τρέχει η Ξένια... αυτή δηλαδή τρέχει, όλο σεμινάρια, φωτογραφία, ψυχόδραμα, τάι τσι, μπούτο, γιόγκα, ό,τι σκατά ακούσει τρέχει πρώτη... αλλά τρέχω κι εγώ... την άλλη φορά μου 'λεγε να αναπνέω απ' τον πρωκτό...
    — Συνιστώ λάτζα γιόγκα.

Στον κόσμο της Λάτζα Γιόγκα είστε εσείς και ο εαυτός σας (από xalikoutis, 19/09/08)

Εναλλακτικές πρακτικές αυτοβελτίωσης και αυτοβοηθείας: αυτοψυχοψάξιμο, κινονία, ταβανοθεραπεία.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παλαιομοδίτικη φράση που περιγράφει καταστάσεις όπου γίνεται της πουτάνας, ένα ωραίο μπάτε σκύλοι αλέστε με προοπτική να εξελιχθεί σε πατροπαράδοτο ταβερνόξυλο.

Πιο εύχρηστη είναι σε περιπτώσεις όπου κάτι / κάποιος που δρούσε ενωτικά και κατευναστικά για μια κατάσταση παύει να υφίσταται και ακολουθεί γενικό ξεχαρβάλωμα και τάσεις πλιατσικοποίησης από τους πάντα έτοιμους κατσαπλιάδες (δλδ. «δρυός πεσούσης ... κλπ»).

Και τώρα λίγη ετυμολογική σπέκουλα: πρέπει να έχει παρα-στρατιωτική προέλευση ο όρος, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Τα ισώματα προσφέρονται για χαμό, ως θέατρα μαχών-χαμών -αν λάβουμε υπόψη και την αντάρτικη τακτική de haut en bas- [ γι' αυτό μάλλον και τα συγκεκριμένα υψώματα για τα οποία έχει γίνει αντίστοιχο νταβαντούρι έχουν μείνει ιστορικά (πουχου το 731 κλπ].

Πολλά χωριά ανά την επικράτεια λέγονται Ισώματα και σε όλα έχει γίνει από ένας τουλάχιστον χαμός, αλλά το να διεκδικούν γι΄αυτό τη φράση είναι μάλλον κατσιαπλιάδικο.

  1. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος σοβαρός λόγος που οι δύο κολλητοί θα μπορούσαν να έρθουν στα χέρια κι όπως ανέφερα αυτός είναι η Τζένιφερ Λοπέζ. Οπότε, δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να είχαν καβγά για το θέμα αυτό και πάνω στην κουβέντα να άναψαν τα αίματα και να έπεσαν οι ανάποδες. Κοινώς, έγινε χαμός στο ίσωμα.

  2. Απ οτι φαινεται, ακομα και στη «καλυτερη» περιπτωση που υπογραφει μια συμφωνια Υπουργειου-ΟΕΝΓΕ κατω απ το τραπεζι, οι εφημεριες Ιανουαριου Φεβρουαριου ειναι στον αερα και δε φαινεται να υπαρχει κανενα νομικο ερεισμα για να πληρωθουν. Εκτος παντα αν επινοηθει καποιο νομικο τεχνασμα απο το Ελεγκτικο Συνεδριο για να πληρωθουν και να μην γινει χαμος στο ισωμα στα Νοσοκομεια. Παντως το μελλον διαγραφεται πολυ χλωμο.

(από πολύ διαφορετικά μεταξύ τους φόρουμ τα παραδείγματα)

(από xalikoutis, 19/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ορεσίβια έκφράση από Κρήτη, που σημαίνει «τον ακουμπούσε (έθετε) ο ένας στον άλλο».

Ολόκληρη η φράση ακούστηκε σε καφενείο της Κρήτης τότε με το κότερο Ψινάκη, Λαζόπουλου κλπ. Επειδή τα κανάλια τα λέγανε απ' έξω απ' έξω (τέλος πάντων), κάποιος στο καφενείο δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί, κι έτσι ένας άλλος ανέλαβε να του εξηγήσει λέγοντας: «ντα μπουνταλάς είσαι μωρέ; έκεια τσ' είχενε μαζωμένους [ο ιδιοκτήτης του κοτέρου] και τσι μαστώρουνε, κι απής [και μετά] τον έθετε ο γεις τ' αλλού».

Η φράση έμεινε ως περιγραφή για πουστριλίκια, για όποιον θέλει να προσδώσει και μια χωριάτικη νότα

- Τους βλέπεις τους δύο στη μπάρα, κολλητάρια, έτσι; - Εξακριβωμένο... Χθες πήγανε στη σπηλιά μαζί το βράδυ... Κι απής τον έθετε ο γεις τ' αλλού...
- Είσαι κι εσύ το Ρόιτερς όμως...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση σημαίνει με μεγάλη όρεξη, βουρ στον πατσά, γιούργια στον νταμπλά με τα κουλούργια κλπ αλλά κυρίως για σεξουαλικές επιθέσεις. Επίσης αφορά στο ξερογλείψιμο που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο κάποιου όταν είναι έτοιμος για το συγκεκριμένο ντου (βλ. και το παρεμφερές θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει). Η φράση προέρχεται από τον τρόπο που οι σκύλες κωλοτρίβονται σε παλούκια (=καζίκια) και λοιπά αιχμηρά όταν έχουν οίστρο. Από Κρήτη.

- Την είδες ρε την ψώλα τη Βάσω, μόλις είδε το τουτού, άρχισε τα σάλια. Και πριν τον είχε στο κλάσιμο το γυαλαμπούκα...
- Σαν τη σκύλα στο καζίκι! Ου να μου χαθεί...

(από xalikoutis, 17/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κάτι πολύ σωστό, πολύ καλής ποιότητας, λα κρεμ ντε λα κρεμ. Επίσης, ωραία κατάσταση.

- Πώς το βλέπεις το γκομενάκι;
- Αφρός... σού 'κατσε δικέ μου, για ξεχειμώνιασμα ό,τι πρέπει...

(από nick, 17/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σκληρή φράση -συνοδευτική τσαμπουκάδων στην Κρήτη. Σημαίνει «με βλέπεις που σε βλέπω;» και αποτελεί α. την τελευταία φράση πριν το σημείο χωρίς επιστροφή ή
β. μια τελευταία ευκαιρία στον άλλο να λακίσει
πριν τα μπουκέτα και τα κατακαυκαλίδια αρχίσουν να προσγειώνονται σε μάπες.

Ο χρήστης επιχειρεί να εγκαθιδρύσει eye contact με τον συνομιλητή καθώς στην ίριδα του πρώτου σκιαγραφείται με απόλυτη καθαρότητα το μέγεθος της μαλακίας του τελευταίου.
Συνοδεύεται από άλλες φράσεις όπως «μίλιε όμορφα (=θα μιλάς ωραία, στα Θεσσαλονικώτικα: θα μιλλλάς καλλλά), και πολλά άλλα...
Τελικά, χρησιμοποιείται και απλά ως προειδοποίηση όταν light μαλακίες φαίνονται στον ορίζοντα, και σημαίνει από την πλευρά του χρήστη ένα κατηγορηματικό »όι«.

  1. - Ρε μαλάκα, τί σού 'κανε το κοπέλι και το βρίζεις; - Τι τι ρε μα.... - Με θωρείς που σε θωρώ ρε μαλάκα; Μην του ξαναγγίξεις, γιατί θα σε μισερώσω, το κατάλαβες;

  2. - Δανείζομαι την κάμερα γι' απόψε, έτσι; Καληνύχτα δικέ μ... - Έεεεεπ - Τι έεεπ; - Με θωρείς που σε θωρώ;... Είδες κι εσύ κάμερα και χάρηκες....

(από nick, 17/09/08)(από xalikoutis, 18/09/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υποείδος της jazz με αφροδισιακές ιδιότητες, ηχητικό υπόστρωμα και cd πάνω πάνω σε κάθε γαμηστρώνα που σέβεται τον εαυτό του.

Ο James Hoston, ιστορικός της Jazz, γράφει σχετικά «Η Γαμωτζάζ είναι περισσότερο μια κοινωνικά κατασκευασμένη κατηγορία παρά είδος με σαφή μουσικά γνωρίσματα. Πέρα από την παρουσία πολλών πνευστών όπως το κλαρίνο, το τρομπόνι και κυρίως του χαρακτηριστικού αυτοσχέδιου σαξόφωνου, διάφορα κομμάτια από διάφορα genres μπορούν να αποτελέσουν γαμωτζάζ. Ο στόχος, άλλωστε, είναι το κοινό να συμμετέχει».

Ο A.D.R.Pexton συμπληρώνει: «Το αλκοόλ από πάντα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι μιας γαμωτζάζ μέθεξης. Όσο περισσότερο το αλκοόλ, τόσο πιο εύκολα μια μουσική δομή αποκτά χαρακτήρα γαμωτζάζ.»

Ακούστε γαμωτζάζ στα media.

Βγάλ'τα ρε μαλάκα αυτά τα γαμωτζάζ, να με γαμήσεις θέλεις;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κανείς δεν μπορεί να υπερβάλλει [sic] τη σημασία και τη χρησιμότητα αυτής της έκφρασης, η οποία έρχεται να βγάλει κάθε κουβέντα από το αδιέξοδο, γνωστό και ως συγκροτημένος διάλογος τεκμηριωμένων απόψεων. Αν και έχει ευρεία χρήση, η φράση ιδανικά λέγεται από τον μέχρι-τότε-σιωπηλό τρίτο μιας παρέας, ο οποίος κάθεται ανακούρκουδα στη στάση του λωτού επί της χρυσής τομής και μοιράζει σωστόστ δεξιά και αριστερά.

Σε αυτό το πνεύμα, σταχυολογώντας, η φράση...

- είναι πολύ πιθανό να ακουστεί «με πλάτη» και δηλωτικό κούνημα κεφαλιού από ταρίφες σε διπλόκουρσα, όταν οι επιβάτες έχουν -με την παρότρυνση του ταρίφα- ανοίξει συζήτηση, την οποία αυτός αυτοηδονίζεται να διευθύνει με μαεστρία προς τη συναίνεση,

- από φιλάθλους που εκτίθενται σε συζήτηση οπαδών διαφορετικών ομάδων. Ο φίλαθλος, μακριά από τα χαρακώματα της οπαδικής ανωριμότητας, διαβλέπει τα μερίδια δίκιου και στις δυο πλευρές.

- σε αμήχανες κουβέντες με αδιάφορους συγγενείς. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής χρησιμοποιώντας την έκφραση δείχνει ready made σοφία ζωής προς τους μικρότερους συγγενείς, σε ζητήματα που δεν τον κόφτει κιόλας.

  • Σπανιώτερα, και σε συζητήσεις 2 ατόμων, η φράση εθεάθη να περιφέρεται σε καταστάσεις αυτοκριτικής, όπου ο χρήστης παραδέχεται με ανώδυνο τρόπο μεγάλες αλήθειες για το άτομό του (έτσι, όμως, τοποθετεί το άτομο του σε κάποια αναστοχαστική απόσταση, και έχουμε και πάλι τρία άτομα).

Τελικά, η φράση «κι αυτό σωστό» δεν αποτελεί απόφανση, κρίση κλπ δεν έχει δηλαδή σημαντικό περιεχόμενο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί επιφώνημα, δηλωτικό του ότι ο εκφέρων είναι μια χαρά, δεν έχει νεύρα, ζμπούτσατ κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, κι άστους να κουρεύονται.

Περίπου Συνώνυμα: α (να) μπράβο, α (να) γεια σου, έεετσσσι» έεετσσσι, ε, να τα λέμε κι αυτα, έ, τώρα με την παγκοσμιοποίηση....

  1. - (ταρίφας) Εδώ παιδιά που λέτε ήτανε κάποτε κυλινδρόμυλοι, χωράφια...
    - (επιβ. Α) Τα γάμησε ο Καραμανλής τότε με τις αντιπαροχές όλα, ε;
    - (ταρίφας) Αμέ...
    - (επιβ. Β.) Ε, νταξ, που να μείνει τόσος κόσμος. Μια πρωτεύσουσα δε μπορεί να 'ναι χωριό. Και δε φταίει ο Καραμανλής, ο Έλληνας φταίει ο φαταούλας.
    - (ταρίφας) Κι αυτό σωστό!

  2. - (Β) Άιντε, άιντε, φέτος uefaκι, Κοκκαλιστάν τέλος, να ξεβρωμίσουμε...
    - (Γ) Ναι, με τον κουμπουροφόρο καλύτερα ήτανε....να σου θυμίσω ρε φίλε ποιος τα έκανε κανε πρώτος τα αίσχη....
    - (Α) Κι αυτό σωστό!

  3. (Μαμά) Πες του βρε Θανάση κι εσύ μια κουβέντα, να μην παίζει τον υπολογιστή τόσες ώρες
    (Γιος) Ωχ βρε μάνα, άσε μας, ο υπολογιστής δεν είναι παιχνίδι, νομίζεις εσύ πως είναι σαν την τηλεόραση; Τα πάντα κάνεις με τον υπολογιστή, σαν της εποχής σας νομίζεις είναι, τα φλιπεράκια;
    (Θείος Θανάσης) Κι αυτό σωστό... Άσ' το παιδί, κοινωνικοποιείται.

  4. - Ο μαλάκας ο χοντρός, ψήνει τη Λένα και την έχει φλομώσει στο φούμαρο...
    - Ναι αλλά ο χοντρός γαμεί, ενώ εσύ παίζεις τρομπόνι εδώ και πόσο, 4 μήνες;
    - Κι αυτό σωστό...

"Anything goes" Cole Porter (από HODJAS, 24/04/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified