Το έπιπλο, το οποίο ο νεοέλληνας χρησιμοποιεί ως ακουμπιστήρι για τα συμπράγκαλα τα οποία τον βαραίνουν όλη τη μέρα. Κομπολόι, κινητό, κλειδιά και τσιγάρα. Η μοντέρνα ελληνίς τα έχει όλα στην τσάντα, την οποία και αυτή αφήνει στο εν λόγω έπιπλο. Ενίοτε, με αυτόν τον όρο εννοούμε και τον ευρύτερο χώρο, στον οποίο αυτό το έπιπλο βρίσκεται. Είθισται να υπάρχει και ένας καθρέφτης, στον οποίον αφού φτιαχτεί, ο νεοέλληνας φτύνει δίνοντας τα εύσημα στη μάνα του για τα πνευματικά δικαιώματα της δημιουργίας.

Να σημειωθεί, ότι η ανυπαρξία ενός όρου να περιγράψει το εν λόγω έπιπλο, φτωχαίνει αφάνταστα την, κατά τα άλλα, πλουσιοτάτη ελληνική γλώσσα. Και ο σοφός λαός, αφού οι πνευματικοί ταγοί δεν εφευρίσκουν μία λέξη, διέφυγε στον αδόκιμο αυτό όρο.

  1. - Πού είναι ρε αγάπη το τηλεκοντρόλ;
    - Νομίζω ότι το είδα στο καθώς μπαίνεις.
    - Ένα χάλι σε αυτό το σπίτι, μα τίποτα να μην είναι στη θέση του; .....Α! νά το! (βλέμμα στον καθρέφτη) Φτου σου παλικάρι μου! Πού 'σαι ρε μάνα να δεις τι έβγαλες!!!
    - Μιλάς μόνος σου ρε θεοπάλαβε;
    - Ναι, λέω πόσο κωλόφαρδη είσαι που με τύλιξες!

  2. - Μην ξεχάσεις να μου αφήσεις τις φωτογραφίες του παιδιού, να πάω να του βγάλω διαβατήριο.
    - Μην ανησυχείς, το πρωί θα σου τις αφήσω στο καθώς μπαίνεις, πλάι στα τσιγάρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ευγενέστατη απάντηση σε κάποιον που μας πρήζει σχετικά με κάποια μειονεκτήματα του χαρακτήρα μας. Δλδ, αποτελεί τον ευγενικό τρόπο να πούμε σε κάποιον κολλητό ή πολύ δικό μας, ότι αρχίζει να μας πρήζει τα αρχίδια. Αλλά επειδή τον εκτιμάμε και μάλλον αντικειμενικά έχει δίκιο, ή έχει καλές προθέσεις, τον αφοπλίζουμε με αυτή την δήλωσή μας. Η οποία παρεμπιπτόντως είναι αληθής -και θα ήταν και συγκινητική, αν δεν χρησιμοποιόταν για να σκαπουλάρουμε από το ζάλισμα των γεννητικών οργάνων μας!

  1. - Είσαι ένα κουρέλι!!! Φέτος θα έπρεπε να τελειώνεις τη σχολή, κι εσύ δίνεις ακόμα μαθήματα του πρώτου έτους! Ντροπή σου. Και γυρνάς και τα ξημερώματα. Και κάθεσαι και δέκα ώρες στον σλανγκγκρ...
    - Κι εγώ σ' αγαπώ ρε μάνα, αλλά δεν σου κάνω τέτοιες σκηνές, με την τσίμπλα στο μάτι!!!! Κάνε μου έναν καφέ και μετά βάρα....

  2. - Δεν παίζεσαι με τίποτα! Γιατί δεν ήρθες χθες που σου ζήτησα ρε;
    - Κάτι θα μου έτυχε, δεν θυμάμαι.
    - Ρε σου είπα ότι ήταν ανάγκη. Σε ήθελα για κάλυψη, για ξεκάρφωμα. Και με πούλησες! Μόνο την πάρτη σου κοιτάς! Παρτάκια, ε παρτάκια. Δεν θα μου ζητήσεις ρε μια φορά βοήθεια. Τ' αρχίδια μου θα πάρεις. Αλλά πρέπει να στο ξεπληρώσω αυτό. Πού θα μου πας. - Κι εγώ σ' αγαπώ.
    - Άσε ρε τις αγάπες μωρή σουπιά, μη σε κάνω με σπανάκι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράφραση του «ο τολμών νικά», στο χώρο της σλανγκ. Αφορά τολμηρούς σλανγκιστές, που καταπιάνονται με λήμματα που δεν είναι τόσο υποσχόμενα, αλλά με μια μαεστρία καταφέρνουν να τα κάνουν να λάμψουν. Και όταν λέμε όχι τόσο υποσχόμενα, εννοούμε όρους τετριμμένους ή μη, που ακροβατούν μεταξύ σλανγκ και μη σλανγκ. Προσοχή στον τονισμό!!!

Απο Δημόσιο Πρόχειρο
πλατφόρμα
(Είδος γυναικείου παπουτσιού. Λήμμα που δεν προσφέρεται για πολλά αστεράκια, επομένως ζητείται κατά προτίμηση σλανγκίστρια με ισχυρό αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνηση. Λεξικογραφημένες χρήσεις εδώ.)
πασσαδόρος: παστίς, σλανγκών η ιρονίκ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η πολυπόθητη συνεύρεση μετά από καιρό αγαμοσύνης. Η αγαμία θεωρείται νηστεία, κάτι σαν σαρακοστή (αποχή από το άθλημα), που οδηγεί σε μια φαντασμαγορική ανάσταση. Συνήθως η έκφραση αναφέρεται στις γυναίκες και λέγεται και από γυναίκες.

- Τα 'μαθες; Ξεμπάρκαρε ο Γιώργος μετά από ένα χρόνο.
- Άντε, να κάνει ανάσταση και η Μαιρούλα. Την είχα λυπηθεί την καημένη. Έτοιμη ήμουν να της πω να του τα φορέσει. Καλή είναι η νηστεία, αλλά μπορεί να σε τρελάνει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο ψευτοκουλτουριάρης, ο παπαρολόγος κατ' επάγγελμα. Είναι κάποιος που αραδιάζει ακαταλαβίστικες αρλούμπες με σκοπό να μπερδέψει το ακροατήριο (πτωχό τω πνεύματι) και να κάνει τους ακροατές να πιστέψουν ότι είναι φωστήρας. Ο φανφάρας με την πλύση εγκεφάλου που προσπαθεί να κάνει στους άλλους (χρησιμοποιώντας πάντα αναφορές), τελικά και πάνω από όλα πείθει τον εαυτό του, με αποτέλεσμα έναν ακατάσχετο ναρκισσισμό, που αγγίζει την ψυχοπάθεια.

Ο φανφάρας δεν γεννιέται, γίνεται. Συνήθως μετά από μελέτη βαθυστόχαστων κειμένων, ή βλέποντας ότι με τις παπαριές έχει κάποιο σουξέ σε χαζές γκόμενες και εύπιστους ακροατές, κάπου χάνει την μπάλα, και ξεφεύγει.

Περσόνα χαρτογραφημένη από τον τιτανομέγιστο Δημήτρη Ψαθά. Βεβαίως ευρέως γνωστός ο Φανφάρας, έγινε από την ερμηνεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου στην μεταφορά του θεατρικού, στον κινηματογράφο από τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Ο φανφάρας χρωστάει το όνομά του στον τιτανομέγιστο Ψαθά, που εμπνεύστηκε το όνομα του χαρακτήρα, από τον όρο φανφάρες (πομπώδεις πανηγυρισμοί). Ετυμολογικά, ο όρος κρατάει από το γαλλικό «fanfare», το πανηγυρικό και πομπώδες άσμα που παιζόταν τον μεσαίωνα συνήθως επί τη εμφανίσει κάποιου άρχοντα σε γιορτή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα Φανφαρόνων στη σημερινή Ελλάδα: o καθηγητής Βέλτσος, ο δημοσιογράφος Κακαουνάκης. Επίσης σε όλες τις φοιτητοπαρέες υπάρχει ένας φανφάρας.

- Θα βγούμε το βράδυ;
- Κανόνισα με Μαιράκι και την παρέα της. Θα πάμε σινεμά, και μετά για κάνα ποτό.
- Μη μου πεις ότι θα ναι και ο φανφάρας ο ξάδελφος της!!! Δεν τον αντέχω! - Να 'σουνα κι η μόνη. Την προηγούμενη φορά που έλειπες, κατέβασε όλους τους πεθαμένους θεωρητικούς, για να μας πείσει ότι η συστεμική είναι το μέλλον, λέει, για τον κόσμο. Και όλα ξεκίνησαν όταν είπε κάποιος ότι ο Φουκό ήταν ξεφωνημένη αδερφή!
- Πρέπει το Μαιράκι να του βρει μια γκόμενα, μπας και ξελαμπικάρει...

(από electron, 09/09/09)(από electron, 10/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην καθομιλουμένη το χέρι του Θεού ανακατεύεται εκεί που κάτι καλό γίνεται, και το οποίο είναι δύσκολο να εξηγήσουμε, για παράδειγμα όταν σώνεται ένα παιδάκι από θαύμα, και το θεοσεβούμενο πλήθος αναφωνεί: έβαλε το χέρι του ο Θεός (και καλά έκανε θα έλεγα εγώ, αν το έβαλε).

Στην σλανγκ (και λόγω του Θεού της μπάλας) το χέρι του Θεού, είναι το χέρι κάποιου που έχει κάνει την λαδιά. Μετά από εκείνο το φοβερό γκολ χειροκεφαλιά, o αθεόφοβος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δήλωνε ότι το γκολ επετεύχθη από το κεφάλι του με τη βοήθεια του χεριού του Θεού!!!! Και, ως γνωστόν έγραψε ιστορία. Δημιούργησε έναν καινούριο διεθνή σλανγκ όρο!!!

- Ρε Μερόπη, που είναι εκείνα τα μανικετόκουμπα που φοράω όταν με βάζεις και ντύνομαι πιγκουίνος; Μπας και τα πήρες;
- Όχι αγάπη μου, ψάξε.
- Τα βρήκα. Τι γυρεύουν πάνω στο πιάνο; - Πού θες να ξέρω εγώ;
- Ποιος μπορεί να τα έβαλε εδώ; - Εγώ πιάνο δεν παίζω πάντως. Μάλλον το χέρι του Θεού θα τα τοποθέτησε εκεί.

(από Khan, 08/09/09)(από Khan, 28/06/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Δεν πειράζει, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά πρέπει να είσαι και λιγάκι μαλάκας.

Φιλοφρόνηση προς μίζερο νεοέλληνα, που έχει περιπέσει σε σφάλμα, για να του δείξουμε ότι έχει περιθώρια βελτίωσης. Σε αυτή τη χώρα με τους τελειομανείς πολίτες, που όλα δουλεύουν ρολόϊ, είναι πράγματι δύσκολο να βρίσκεσαι στην δυσάρεστη θέση να παραδεχθείς τη λάθος συμπεριφορά. Οπότε όλο και κάποιος βρίσκεται να σου θυμίσει ότι τα λάθη είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση. Αυτά όσον αφορά την ορθή χρήση της παρόλας.

Στη σλανγκ χρήση της, η έκφρασή υπονοεί την πλήρη διαφωνία μας, μέσω της ειρωνείας. Δηλαδή λέμε τη φράση, εννοώντας ότι διαφωνούμε πλήρως με αυτά που λέει και υποστηρίζει με πάθος ο συνομιλητής μας, χαρακτηρίζοντας κάποια πράξη του σαν κουσούρι και ατέλεια. Η, την λέμε για τον εαυτό μας, όταν μας καταλογίζουν κάτι που εμείς δεν το θεωρούμε πολύ σοβαρό και άξιο λόγου.

1.- Εγώ νομίζω ότι ο Γιωργάκης θα γίνει καλός πρωθυπουργός.
- Για τι ορίζοντα μιλάμε δηλαδή; Σε τριάντα χρόνια για παράδειγμα;
- Αρχισες τις μαλακίες...
- Κανείς δεν είναι τέλειος!

  1. - Κοίταξε να δεις, νομίζω ότι το αφεντικό έχει λάθος να με βρίζει.
    - Καλά το πάς σύντροφε.
    - Επειδή άργησα δύο φορές. Κάτσε ρε φίλε! Είκοσι χρονών είμαι, δεν θα αλητέψω και λίγο;
    - Εχεις κι εσύ τα δίκια σου...
    - Πόσες φορές άργησα; Στα τρία χρόνια που είμαι εδώ, άντε να ναι καμιά δεκαριά φορές. Ελεος, σκλάβοι είμαστε;
    - Μην ακούς τίποτα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Προτείνω να το καθιερώσουμε όλοι, να 'ρχόμαστε ένα μισαωράκι πιο αργά για συμπαράσταση....

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Δύο περσόνες που μας θυμίζουν την μαυρόασπρη εποχή της ελληνικής τηλεόρασης. Από το «Να η Ευκαιρία» Ροζίτα Σώκου και Σασά Ντάριο. Τα δύο άκρα των κριτών της συγκεκριμένης εκπομπής.

  • Ροζίτα (για κακοφωνίξ): Δεν με ικανοποιήσατε. Βαθμός 2 στα 10.
  • Ντάριο (για κακοφωνίξ): Έχετε πολλά περιθώρια βελτίωσης, και δεν ξέρω αν θα κάνετε ποτέ καριέρα, αλλά φαίνεται ότι το θέλετε πολύ. Εκτιμώ την προσπάθεια σας. Βαθμός 9 στα 10.
  • Ροζίτα (για φοβερό ταλέντο, μετά από μεγάλη ανάλυση): Έχετε προοπτική αν το κυνηγήσετε, έχετε τις βάσεις, και σας εύχομαι καλή επιτυχία από εδώ και πέρα. Βαθμός 7 στα 10
  • Ντάριο (για φοβερό ταλέντο): Με σαγηνεύσατε, είστε έτοιμος τραγουδιστής, τι κάνετε εδώ; Βαθμός 10 στα 10

Ως ήταν φυσικό, όπου υπάρχει βαθμολόγηση για το οτιδήποτε, τον αυστηρό κριτή τον αποκαλούμε Ροζίτα Σώκου, και τον κριτή που δεν του πάει καρδιά να βάλλει μικρό βαθμό, Σασά Ντάριο. Λάβετε υπόψη σας, όμως ότι η Σώκου δεν θα αποκτούσε τη φήμη της αυστηρής αν δεν υπήρχε η Σασά κατά πρώτο λόγο, και ο Γρηγορίου κατά δεύτερον, να μοιράζουν αβέρτα τα δεκάρια. Βέβαια, επειδή σε αυτόν τον κόσμο τους καλόκαρδους τους ξεχνάμε, έτσι και στην σλανγκ επικράτησε το Σώκου.

Βραδιά , και ο καθείς λέει τη γνώμη του:

- Μαρία: Εγώ θα βάλλω 9 στο Σάκη, και 10 στο Νορβηγό.
- Ελένη: Εγώ 10 στο Σάκη και 9 στο Νορβηγό.
- Σούλα: Εγώ, που είμαι και του έντεχνου, θα βάλλω 5 στο Σάκη και 6 στο Νορβηγό!
- Άντε μωρή Ροζίτα!! Εurovision βλέπουμε. Τι περιμένεις για να βάλεις 10; Τον Μπομπ Ντίλαν;

(από Khan, 08/09/09)Η γυναίκα του Πατώκου δεν είναι σαν την Ροζίτα Σώκου!  (από Khan, 08/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το νόημα της ζωής για τα μωρά, και συνάμα, οι κεντρικές ασχολείες προ της απογείωσης. Είναι τρομακτικό, σε φιλοσοφικό επίπεδο, αν προσέξουμε πόσες ομοιότητες υπάρχουν (πέραν των τριών της έκφρασης), σε αυτά τα δύο στάδια της ανθρώπινης ζωής.

  • αραιή τριχοφυϊα
  • ανυπαρξία οδόντων
  • ασθενής μνήμη
  • αποχαύνωση
  • δυσκολία σε στάση, ομιλία και όραση

    Βεβαίως, και αυτή είναι η ομορφιά της ζωής (κάνουμε την ανάγκη αρετή, ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο Χαϊλάντερ;). Με λίγα λόγια, όπως μπαίνεις βγαίνεις, αν είσαι τυχερός και δεν γίνεις τοιχοκόλλημα, πριν την ώρα σου.

Τώρα στα δικά μας. Ως σλανγκ, η έκφραση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ένας ή μία σύζυγος, υποστεί τεράστια ήττα και περιορισθεί σε αυτές τις τρεις ασχολίες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο εγκεφαλικό. Διότι η τριάς αυτή σε ενδιάμεση ηλικία, σημαίνει αποχαύνωση, τιμωρία και μερική νέκρωση.

Πασσαδόρος : gatzman

- (καφετζής) Τι έγινε ο Πελοπίδας, ρε παιδιά; Έχω να τον δω από το Πάσχα!!! Άνοιξε η γη και τον κατάπιε;
-Δεν τά 'μαθες ρε Θείο; Τον έκανε τσακωτό η γυναίκα του με μία μικρούλα, και εκτίει ποινή.
-Ναι, αφότου τα άκουσε για τα καλά, κατάφερε να σώσει το γάμο του, και υποσχέθηκε να είναι υπόδειγμα από εδώ και πέρα.
-(καφετζής) Μαμ, κακά και νάνι δλδ! Και πότε προβλέπεται να ξαναδεί το φως της νύχτας;
-Απ' ότι έκοψα τη Σούλα που την είδα τις προάλλες, είναι κοντά να ξεθυμάνει και να του δώσει εξόδου. Φαντάζομαι ότι όπου να 'ναι θα φανεί.

(από Cunning Linguist, 20/06/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκιά του νεοέλληνα, με την οποία απαξιώνει συλλήβδην, τα αναρίθμητα και άχρηστα, τις περισσότερες φορές, χαρακτηριστικά που φέρνουν οι πρεσβευτές της Χάϊ Τεκ, στη ζωή μας. Και ενώ ως σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη ζωή μας, τις περισσότερες φορές μας πονοκεφαλιάζουν.

Η έκφραση απαντάται και με τις εξής μορφές:

  • Μόνο καφέ δεν κάνει!!!
  • Κάνει και καφέ!!!
  • Τι θες, να κάνει και καφέ;!!

    Το απόγειο της τεχνολογίας για το νεοέλληνα, δεν μπορεί παρά να είναι συνυφασμένο με τη προετοιμασία και το σερβίρισμα του ανωτέρω ροφήματος. Τι να την κάνεις την Χάϊ Τεκ, αν δεν μπορεί να φτιάξει καφέ, και καφέ που να πίνεται!

Οι έξυπνες Ελληνίδες από την άλλη, κωλώνες του σπιτιού [sic], γνωρίζοντας το, χρησιμοποιούν την παρασκευή και το σερβίρισμα του καφέ, αντί SMS. Δηλαδή και εδώ η τεχνολογία υπολείπεται. Παράδειγμα:

  • άρνηση παρασκευής και σερβιρίσματος σημαίνει ότι έρχεται καταιγίδα,
  • σερβίρισμα με λουκούμι, ή χειροποίητο κουραμπιέ σημαίνει, έρχεται η πεθερά σας για δεκαπενθήμερη επίσκεψη,
  • απλή παρουσίαση και σερβίρισμα σημαίνει ευτυχισμένος γάμος, και ότι η γυναίκα, όπως σε κάθε τέτοιο γάμο, είναι το αφεντικό της οικογένειας.
  1. - Το καινούριο μου κινητό, γαμάει. Wi fi, άπειρη μνήμη, μπαταρία ντούρασελ, και έχει και 27 τρισεκατομμύρια χρώματα.
    - Ναι, αλλά καφέ κάνει, ρε μπαγλαμά;

  2. - Και εδώ βλέπετε το καινούριο μοντέλο της Nissan, το οποίο διαθέτει ABS, CMS, τριπλό DRE και με το πάτημα ενός κουμπιού αλλάζει το χρώμα στις ταπετσαρίες! - Μπράβο, μπράβο. Μόνο καφέ δεν κάνει δλδ!

  3. - Κοίτα προγραμματάκι που βρήκα μαλάκα.
    - Για λέγε, για λέγε...
    - Κοίταξε, μετατρέπει όλα τα αρχεία ήχου σε ό,τι θέλεις, τα αρχεία βίντεο επίσης, έχει audio recorder και editor, και έχει και φιλικό μενού.
    - Ναι αλλά...
    - Τι αλλά, μόνο καφέ δεν κάνει ρε μαλάκα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified