Αμετάβατο ρήμα, από Ηράκλειο Κρήτης μεριά. Σημαίνει την πρώτη ή τις πρώτες συνουσίες των νεαρών αρσενικών χομοσάπιε, πράξη που γίνεται συνήθως με την παρότρυνση και τη μεσιτεία - βλ. συνοδεία σε μπουρδέλο - μεγαλύτερων αρσενικών της οικογένειας, προκειμένου αυτά τα νεαρά να βγάλουν τα χοντράδια, δηλαδή, να "ξεβαρβατέψουνε" προς ώρας, και να τωσε φύγει η πολύ έξαψη της παροξυσμικής λόγω ορμονών εφηβικής βαρβατίλας, και για λόγους πρόληψης, μη πάθουνε κανά ψυχολογικό καραμπεγλέρι ή μην πουστέψουνε ή μην παραφουριέψουνε και κάνουνε καμιά ψιλο-χοντρομαλακία και δε μαζώνουνται ύστερα.

Σίγουρα βουκολικής προέλευσης, ή που θα προήλθε από κάποιο πιο εκτεταμένο "ξε-βαρβατ-σίζω" (τα λεξικά λένε ότι βαρβάτος<barbatus λατινικά ο μουσάτος, δηλ. ο μη ευνούχος), ή μπορεί πιο άμεσα από το βατ(σ)- που έχει σχέση με το βατεύω = πηδώ, ζευγαρώνω, για ζώα, - υπάρχει βέβαια και το βατσ- από το vaccine, που σημαίνει κατά λέξη δαμαλισμός, βλ. βατσίνα, αλλά νομίζω άσχετο.

Αλλά ο πληροφοριοδότης μου που είναι από την πόλη μου είπε ότι έχει ακούσει να το λένε για αθρώπους.

Σε πήγε ρε γρόθε ο πατέρας σου να ξεβατσίσεις ή ακόμης; Να του πεις μιας στιγμής να σε πάει μη μας-ε επάθης πράμα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το λέμε για διπρόσωπο άνθρωπο που προσπαθεί να το παίξει κάπως, αλλά έχουμε μάθει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, και πόσο είναι πονηρός και ύπουλος. Έγινε και τραγούδι του Παντελή Παντελίδη.

Όσο δέρμα κι αν πετάξεις, χρυσαυγίτη δε θα αλλάξεις!

Παντελής διπροσωπία! (από Khan, 14/11/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Συνώνυμο του αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι κότες. Δηλαδή όλος ο θόρυβος, ο ντόρος και η προσοχή πέφτουν σε ένα γεγονός, ενώ ταυτοχρόνως ένα άλλο πολύ πιο σημαντικό γεγονός γίνεται αθόρυβα και περνά προς στιγμήν απαρατήρητο, ενώ οι συνέπειές του θα φανούν αργότερα. Προφ η εικόνα αναφέρεται στην προσπάθεια αρκουδιάρηδων να προκαλέσουν χορό της αρκούδας με χτύπημα κροτάλων. Όμως η αρκούδα μπορεί και να χορέψει σε ανύποπτη στιγμή μακριά από το κροτάλισμα. Η έκφραση είναι επίκαιρη στον σύγχρονο μηντιακό πολιτισμό, όπου συχνά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης στρέφουν εντέχνως την προσοχή του κοσμάκη σε μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια, ενώ την ίδια στιγμή μια κοσμοϊστορική αλλαγή μπορεί να μείνει εκτός δημοσιότητας.

Πάσα: Gatzman.

«Δεν φταίει ούτε η παραγραφή, ούτε η αποσβεστική προθεσμία, για το φαινόμενο της ατιμωρησίας», υπογράμμισε ο βουλευτής, αποδίδοντας το πρόβλημα όχι στον νόμο αυτόν καθεαυτόν, αλλά στην εφαρμογή του.
«Αλλού βαρούν τα κρόταλα, κι αλλού χορεύει η αρκούδα», υπογράμμισε σκωπτικά ο Λ. Μίχος. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τόπος που ανάγεται στα επίπεδα του φανταστικού, του εξωπραγματικού. Η ωοτοκία αυγών αηδονιού από κούκο είναι κάτι αδύνατο και παράλογο, το ένα πουλί τραγουδάει όμορφα ενώ το άλλο είναι άσχημο. Η αναφορά στη συνουσία τονίζει τη σχέση δύναμης και επιθετικότητας που ενέχει η έκφραση. Το άκουσα ως φαντάρος στον Έβρο, όταν κάποιος ρώτησε υποτιμητικά στρατιώτη από τον Πύργο (ενώ ήδη γνώριζε ότι είναι από εκεί) από πού είναι.

- Ποιος είσαι εσύ ρε, από πού είσαι;
- Από εκεί που γαμεί κούκος και βγαίνει αηδόνι. Έχεις πάει ποτέ εκεί;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified