Selected tags

Further tags

Αυτός που χτίζει αυθαίρετα σε μη επιτρεπόμενους τόπους.

  1. Συντριπτικά κατάγµατα σε χέρι και πόδι για τον Φλώριο Ασηµοµύτη. Αγνωστοι του επιτέθηκαν µε λοστό προκαλώντας του σοβαρότατους τραυµατισµούς, αρπάζοντας και 12.000 ευρώ από τα ταµεία της επιχείρησής του. Ο µεσίτης και επιχειρηµατίας εκείνη την εποχή δεν µάσησε τα λόγια του, φωτογραφίζοντας ευθαρσώς τους υπεύθυνους της επίθεσης που δέχτηκε: «...είναι οι αυθαιρετάκηδες του νησιού», τόνιζε µε οργή τότε στα Μέσα. (Παραπολιτικά).
  2. Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΕΜΗ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝΕ ΛΑΘΡΟΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΙΣΑ ΚΙ ΟΜΟΙΑ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑΚΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΩΡΕ; ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ; ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΘΕΤΕ; ΜΗΠΩΣ ΘΕΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΔΕΞΙΟΥΣ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ; ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ. (Χ).
  3. Οι αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας είναι αυστηρές, όπως αρμόζει σε serial killer: παντού πράσινο, αγροί, δέντρα, γελάδια. Α, και με διαχρονικές καταγγελίες για αποδράσεις λόγω ελλιπών μέτρων φύλαξης. ΠΕΘΑΝΑΝ 100 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑΚΗΔΕΣ αλλά τουλάχιστον σώσαμε τον Κουφοντίνα! ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΘΟΣ. (Ι-efimerida).
  4. Ας επιστρέψουμε στο 2020, όταν γνωστός μεσίτης της Μυκόνου δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση έξω από το σπίτι του. Ενας άντρας τού είχε στήσει καρτέρι κρατώντας σιδερολοστό. Οταν εμφανίστηκε ο μεσίτης, άρχισε να τον χτυπά σε χέρια και πόδια με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά κατάγματα. Ο μεσίτης μίλησε δημόσια για όσα είχαν συμβεί. Ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του κατέδειξε «τους αυθαιρετάκηδες του νησιού» όπως τους αποκάλεσε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα επρόκειτο για πάνω από 100 περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε βίλες, ξενοδοχεία και καταστήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονταν βαρυσήμαντα ονόματα του νησιού. Ο μεσίτης είχε προβεί σε έγγραφες καταγγελίες τόσο προς τις αρμόδιες αρχές όσο και στα social media. (Documento).

Got a better definition? Add it!

Published

Στην αργό των οικοδόμων είναι το ειδικού τύπου φορτηγό, όπου είναι κατάλληλα κατασκευασμένο για τη μεταφορά μπετό από το εργοστάσιο παρασκευής έτοιμου μπετό μέχρι και την οικοδομή ή το εργοτάξιο. Ετυμολογείτε από το ιταλικό: barella.

- Μαστρό-Τρύφωνα τι ώρα θα 'ρθει η βαρέλα; Έχουμε και σπίτια!

βαρέλες

Got a better definition? Add it!

Published

Οι αρχιτεκτονικές προεξοχές σαν κλειστά μπαλκόνια/εξώστες σε μία πολυκατοικία ή τουλάχιστον σε διπλοκατοικία που προεξέχουν από το επίπεδο της όψης και σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μπαλκόνι. Ετυμολογείται από το γερμανικό erker. Δεν είναι ακριβώς αργκοτικό μα πιο πολύ παλιακό λήμμα.

Οι προεξοχές αυτές προεξείχαν (!) έως και 1,40 μέτρα βάσει ρύθμισης του 1923 τη στιγμή που τα κανονικά μπαλκόνια το όριο αυτό όμως -δυστυχώς- μειώθηκε βάση νόμου του 1937 του καθεστώς του φασίστα δικτάτορα Μεταξά στα 40 εκατοστά (κανονικό κουτσούρεμα). -Τα φασιστικά καθεστώτα όπως φαίνεται εκτός από την ελευθερία του λόγου τα βάζουν και με την αρχιτεκτονική- Τα έντονα έρκερ λοιπόν είναι συνηθέστερα σε κτίρια του μεσοπολέμου και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 30'. Μοιάζουν κάπως με τα ξύλινα οθωμανικά σαχνισιά των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Πολυκατοικίες με μεγάλα έρκερ ήταν προνομιούχες κατοικίες, προορίζονταν για την εύπορη αστική τάξη, δηλαδή για αρχόντους, είχαν άνετα, φωτεινά και πολυτελή διαμερίσματα (συχνά με μαρμάρινα μπάνια, κουζίνες με πεντελικό μάρμαρο, δωμάτιο για την υπηρέτρια, διπλές πεντάφυλλες ντουλάπες, δρύινα πατώματα, διπλά ασανσέρ, καλά μωσαϊκά, κτλ). Βάση του μεταξικού νόμου που είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα (2017), τα έρκερ όταν υπάρχουν σε μία πολυκατοικία χτισμένη μετά το 1937 (υπάρχουν και σε νεόδμητες πολυκατοικίες δηλαδή) λόγω του μικρού τους πλάτους είναι σχεδόν δυσδιάκριτα και περνάνε μάλλον απαρατήρητα, το πλάτος βλέπεται μετράει.

Κυψελάρα, Εξάθλια, Κολωνάκι, Πατησίων βρίσκεις πρώην αστικές πολυκατοικίες με έρκερ, αλλά και στα στενά της Ομόνοιας και της Βάθης μπορείς να βρεις.

Αθηναϊκές (πολυ)κατοικίες με έρκερ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι λένε οι οικοδόμοι το πτυσσόμενο ξύλινο μέτρο. Ετυμολογείτε το πιθανότερο από το ιταλικό passeto που σημαίνει το μικρό βήμα και το pes μια ρωμαϊκή μονάδα μήκους, που αντιστοιχεί περίπου με ένα πόδι (foot). Αν και υπάρχουν και πλαστικά πτυσσόμενα μέτρα ο οικοδόμος ο σωστός έχει αποκλειστικά ξύλινο, όπως ο υδραυλικός ο σωστός χρησιμοποιεί στις σωληνώσεις καννάβι και σάλιο αντί του φλώρικου τεφλόν...

-Μαστρομήτσο πιάσε το πάσετο.

πάσετο

Got a better definition? Add it!

Published

Στην αργκό των οικοδόμων έτσι λέγεται ο διακόπτης με δύο ή τρία κουμπιά που το κάθε από αυτά ανοίγει μία διαφορετική σειρά από φώτα στον ίδιο χώρο ή διπλανούς χώρους. Ετυμολογείται από το γαλλικό commutateur που σημαίνει το διακόπτη γενικότερα.

-Αλλάξαμε τα κομιτατέρ κάτω γιατί δεν ανάβανε όλες οι λάμπες στα πατάρια.

κομιτατέρ με τρία κουμπιάκομιτατέρ με τρία κουμπιά κομιτατέρ με δύο κουμπιά σε vintage στυλκομιτατέρ με δύο κουμπιά σε vintage στυλ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο γερανός που τοποθετείται σε φορτηγό ακριβώς πίσω από την καμπίνα του οδηγού, χρησιμοποιείται για οικοδομικές και άλλες εργασίες. Το ονόμασαν έτσι μάλλον γιατί η άκρη του (ο γάτζος) με λίγη φαντασία θυμίζει τη μύτη του συμπαθούς πτηνού. Χρησιμοποιείτε για εργασίες και στο σιδηρόδρομο από ότι παρατήρησε ο γράφοντας. Άγνωστο αν το λένε έτσι εκτός από τους οικοδόμους και εργάτες και άλλων κλάδων.

Πήρα ένα φορτηγό, με παπαγάλο, μεταχειρισμένο, από Γερμανία, μιλάμε για σκυλί...

unimog με παπαγάλο φορτηγά με παπαγαλάκια

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ετοιμάζω ένα χαρμάνι αναμειγνύοντας το "με το χέρι" κι όχι με τη μπετονιέρα.

-Όσο εμείς σπάμε το χαρμάνι κυρά-Μαρία εσύ ψήσε τα καφεδάκια. Ντάξει;

Got a better definition? Add it!

Published

Η τελευταία σειρά από τούβλα σε ένα τοίχο, τοποθετημένη λοξά κι όχι οριζόντια όπως οι υπόλοιπες σειρές. Το σφήνωμα είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε τοιχοποιία και χωρίς αυτό ο τοίχος θα έχει δραματικά χαλαρή ή καθόλου σύνδεση με το δοκάρι.

-Ούτε κοτέτσι δε χτίζουμε χωρίς σφήνωμα να του πεις του εγκληματία, θα πέσουν οι τοίχοι και θα σας πλακώσουν.

σφήνωμα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η αλλιώς τουβλέτα. Tούβλο από το ίδιο υλικό όπως και τα κοινά τούβλα με τρύπες, έχει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις και ορθογωνικής διατομής τρύπες. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη με κενές τρύπες αλλά και τρύπες γιομάτες πολυστερίνη για καλύτερη μόνωση.

Θα το χτίσω με τουβλίνες/τουβλέτες το δώμα, πιο εύκολο, περίσσεψαν από όταν φτιάχναμε κάτι στο σπίτι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι λένε οι οικοδόμοι το τζάμι σε κάποιο παράθυρο ή ακόμα και το ίδιο το παράθυρο ή το τζάμι της μπαλκονόπορτας.

-Πολύ τζαμιλίκι γύρω γύρω... Για να μπαίνει το φως ε;

Got a better definition? Add it!

Published