Οι τιτοϊκοί, δηλαδή οι έχοντες ως ιδεολογία τον τιτοϊσμό.

Το τιτοϊκός/τιτοϊστης ετυμολογείται από το όνομα του γιουγκοσλάβου ηγέτη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, όμως τα τιτιστής και τιτικός αποτελούν κάποιου είδους παράφραση γέννημα των ελλήνων σταλινικών, που, για άγνωστο λόγο, δεν διέκριναν, απ' ότι φαίνεται, τα διαλυτικά στη λέξη τιτοϊσμός και έτσι την πρόφεραν χωρίς αυτά, μέχρι που σταδιακά αυτό πέρασε και στο γραπτό λόγο, ακόμα και σε επίσημα κείμενα των κομμάτων και των οργανώσεων τους.

Για την ιστορία, ο τιτοϊσμός ήταν η ιδεολογία της κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, από τη κατάληψη της εξουσίας από τους παρτιζάνους του Τίτο στα 40ies, μέχρι και το θάνατό του το 1980. Από εκεί και έπειτα ο τιτοϊσμός σταδιακά παρήκμασε, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά, φούντωσαν οι εθνικισμοί στη πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, έτσι από το 1991 μέχρι και το 2001 μαίνονταν εμφύλιος και γίνανε πουτάνα όλα.

  1. -Μην μιλάτε σε αυτούς είναι τιτιστές.

  2. (...) τον καπιταλισμό της Τιτικής Γιουγκοσλαβίας (...) εδώ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός για τους σοβιετικούς σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους αντιρεβιζιονιστές χοτζαϊστές, απ' όταν το καθεστώς Χότζα έκοψε κάθε επαφή με τις πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Πιθανότατα να χαρακτήριζαν έτσι και τους οπαδούς των τότε ΕΣΣΔ.

Ετυμολογείται από το αρχαιοελληνικό ἀστός που σημαίνει πλουτοκράτης και το γαλλικό révisionniste που σημαίνει αναθεωρητής. Δεν υφίσταται στον ενικό.

Όταν ήμουν πιτσιρίκος διασκέδαζα να ακούω στα μεσαία ελληνικές εκπομπές από το καθεστώς του Χότζα (του αλβανού, όχι του δικού μας), Έβριζαν τους πάντες (Δύση, Κίνα, Γιουγκοσλαβία) αλλά τα πιο σκληρά λόγια τα φύλαγαν για τους Σοβιετικούς που αποκαλούσαν αστικορεβιζιονιστάδες.(sic) -Vrastaman- Από εδώ.

μία από τις πολλές σημαίες των αστικορεβιζιονιστάδων, γιατί οι αστικορεβιοζιονιστάδες έχουν πολλές σημαίες...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το χόρτο που εικάζεται ότι τρώνε οι σταλινικοί. Οι πάσης φύσεως και πάσης αποχρώσεων οπαδοί Του.

-Όταν πιάνεις στο στόμα σου το πατέρα Στάλιν και την Σοβιετική Ένωση θα πλένεις καλά το βρωμόστομα σου, διότι στη Σοβιετική Ρωσσία επί Στάλιν, αν θες να ξέρεις μαλάκα αναρχικέ προβοκάτορα, η εργατική τάξη ζούσε με όλες τις ανέσεις και δούλευε υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και όλοι ήταν ευτυχισμένοι, μόνο κάτι αναρχίδια σαν εσένα που ονειρεύονταν ελευθερίες στέλνονταν στα γκούλακ, και στη Ισπανία αν δεν ήσασταν εσείς θα είχε μέχρι σήμερα σοβιετικό καθεστώς και ο Σταχάνοφ αν θες θα ξέρεις ήταν πρότυπο εργάτη... μπλα μπλα μπλα μπλα... ο Λένιν είπε ότι... μπλα μπλα μπλα μπλα... Και εμείς στη τελική στείλαμε το Γκαγκάριν στο διάστημα... μπλα μπλα μπλα μπλα... ο Τσε ήταν επαναστάτης και καλά έκανε που εκτελούσε τους πούστηδες... και όπως είπε ο Πατέρας Στάλιν... μπλα μπλα μπλα μπλα... Το ΚΚΣΕ έκανε... μπλα μπλα μπλα μπλα... αλλά η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση... μπλα μπλα μπλα μπλα...

- Θαρρείς σταλινοκάθαρμα ότι τρώω και εγώ σαν κι εσένα σταλινόχορτο; Νισάφι ποια με τις χιλιομασημένες καραμέλες σας. Σας ξέβρασε η ιστορία. Πάρτε το χαμπάρι! Δεν έχει νόημα πλέον να αντιπαρατίθεμαι μαζί σου.

σταλινόχορτο (πρόταση σερβιρίσματος)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν κάποιος εντάσσει σε διάλογους στην καθημερινότητα του τμήματα από φάρσες του γνωστού φαρσέρ Φουσέκη. Τότε λέμε ότι φουσεκιάζει.

- Παρακαλώ;

-Ναι, Νίκος Κούκος συνδέστε με το Κ12 μιλάω από VHF 216 σε BR tone.

-Σταμάτα να φουσεκιάζεις ρε, σε 'μάθα πλέον και δε ψαρώνω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ* ΒΟΞ επί των οδών Θεμιστοκλέους και Αραχώβης στα Εξάρχεια όπου λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Ο χαρακτηρισμός δημαρχείο ξεκίνησε από τρολλς, είτε στα κρυμμένα του Athens Indymedia, είτε στη σατυρική σελίδα Indymedia Trolls, όπως φαίνεται με σατυρική ή και κοροϊδευτική διάθεση λόγω των ανοιχτών προς τη κοινωνία δράσεων που κάνει το Κ* ΒΟΞ αλλά και λόγω του κεντρικού σημείου όπου βρίσκεται. Ο όρος πλέον είναι χρήση και από μη-τρολλς.

Στο ίδιο χώρο μεταξύ άλλων κοινωνικών δομών (π.χ. βιβλιοθήκη, χώρος εκδηλώσεων/προβολών, καφενείο, κτλ) στεγάζεται και η ΑΔΥΕ (Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων).

-Πάμε κάτα τις 20:00 στο δημαρχείο Εξαρχείων;

Κ*ΒΟΞ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ειδικό ξύλινο ράφι αποκλειστικά για το ψωμί, κρεμασμένο από δύο σκοινιά όπου ήταν δεμένα στις ξύλινες τράβες της οροφής ή σε τοξοειδές σημείο του σπιτιού. Το λένε στη Μύκονο. Πιθανόν βόλτο ήταν κανονικά το τοξοειδές σημείο και όχι το ίδιο το ράφι. Διότι βόλτο λένε στη Κέρκυρα το κάθε τοξοειδές σημείο σε ένα σπίτι. Σήμερα που όλοι στη Μύκονο αγοράζουν ψωμί από τους φούρνους η λέξη δεν χρησιμοποιείται έτσι, μα μόνο σε συγκεκριμένη έκφραση:

Να 'ταν ψωμιά στο βόλτο...

Το λένε σε άνθρωπο που δεν κάνει κάτι κάπου, παρόλο που μπορεί να το κάνει. Με την έννοια του αν αυτό που του είπαν να κάνει ήταν να φάει το ψωμί από το βόλτο θα το έκανε.

- Θα κατέβουμε για νυχτερινό μπανάκι στη θάλασσα, με μια φίλη μου Σλοβάκα και μία φίλη της που είναι ελεύθερη, θα 'ρθεις;
- Μπάαα, που να 'ρχομαι τώρα ψηλέ μου, βαριέμαι!
- Να 'ταν ψωμιά στο βόλτο θα ερχόσουνα. Κάτσε σπίτι να τον παίζεις. (κλακ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο αδελφικός φίλος του μάγκα.

Ετυμολογείται από το τουρκικό takımı που σημαίνει ομάδα ατόμων.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη αναφέρει:

"Σχεδόν πάντα ο κάθε μάγκας έχει τον τακίμη του. Τακίμης είναι ο αδελφικός φίλος του μάγκα. Οι δύο τακίμηδες αγοράζουν συνεταιρικώς τα τρόφιμα από τον μπακάλη, φροντίζει ο ένας τον άλλον, υποστηρίζονται στους καυγάδες και μένουν σε πλαγινά κρεβάτια. Σεξουαλικαί σχέσεις μεταξύ τακίμηδων αποκλείονται πανταπάσιν."

-Είναι ο τακίμης μου ρε μαλάκες, όποιος σκατόπουστας τον ξαναπειράξει θα τον ξεντεριάσω. Γκέγκε;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο καφές στα καλιαρντά (προφανώς ο ελληνικός/τούρκικος).

-Αβέλω τουρκόζουμο, τανάκα σούκρο για τη ψαμοσκελού.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι παλιές γαλλικές λοκομοτίβες Alsthom CC AD 1600A1 (μετρικού εύρους) και Alsthom CC AD 2100C1 (κανονικού εύρους) του ΟΣΕ.

Οι μετρικού εύρους Alsthom απόδοσης 1175 kW αγοράστηκαν το 1967 και έλαβαν αρίθμηση A 9201-9210 και χρησιμοποιήθηκαν στο μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Οι κανονικού εύρους (1435mm) Alsthom απόδοσης 1544 kW αγοράστηκαν το 1966-1967 και έλαβαν αρίθμηση A 351-376 και χρησιμοποιήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι γαλλίδες είχαν κινητήρες Pielstick.

μετρική στη Πάτρα κανονική στη Τιθορέα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι δυτικογερμανικής προέλευσης συρμοί του Ηλεκτρικού.

Η ετυμολογία προέρχεται αν μη τι άλλο από το διαστημικό λεωφορείο Columbia του προγράμματος της NASA. Στον αντίποδα των σογιούζ που ήταν ανατολικογερμανικής προέλευσης. Αν και ο Ηλεκτρικός της Αθήνας (λες και έχει ηλεκτρικό η Θεσσαλονίκη θα μου πείτε... χαχαχαχαχαχαχα !!!) προμηθεύονταν συρμούς MAN-Siemens από την πάλαι ποτέ Δυτική Γερμανία από το 1951 μέχρι το 1985 μου είναι δύσκολο να πω με σιγουριά ποιόν τύπο συρμών ονόμαζαν/ονομάζουν οι σιδηροδρομικοί έτσι. Ίσως να ονόμασαν έτσι το 1981 όλους τους δυτικογερμανικούς συρμούς διότι το 1981 εκτοξεύτηκε το ομώνυμο διαστημικό λεωφορείο και εμπνεύστηκαν από αυτό αλλά είναι πολύ πιθανών να ονόμασαν έτσι αποκλειστικά τους πεντάδυμους συρμούς MAN-Siemens 8ης παραλαβής που ήρθαν μεταξύ 1983-1985. Οι πρώτοι MAN-Siemens ήρθαν το 1951 και αποσύρθηκαν το 1995, οι μετέπειτα ήρθαν το 1958 και μεταξύ 1968-1969 και αποσύρθηκαν όλοι τη περίοδο 2003-2004. Οι συρμοί που αποκτήθηκαν μεταξύ 1983-1985 είναι σε χρήση μέχρι σήμερα.

Ο ορισμός αυτός είναι beta θα διορθωθεί εν καιρώ.

-Αφού δεν είναι αμερικάνικα γιατί τα λέμε κολούμπια;

-Γιατί, τα άλλα που τα λέμε σογιούζ ήταν σοβιετικά;

MAN-Siemens 1983-1985

MAN-Siemens 1958

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified