Ο όρος προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων οδύσσεια και πορδή.

Όπως η ομηρική οδύσσεια περιγράφει τον αγώνα ενός ανθρώπου (Οδυσσέα) για να αντεπεξέλθει από ένα σωρό δυσκολίες, έτσι και η πορδύσσεια περιγράφει τον αγώνα ενός ανθρώπου για να γλυτώσει από κλανιοβομβαρδιστικές επιθέσεις κάποιων (δες & δες) που είναι καλοί στα πνευστά του κώλου. Αυτός λοιπόν αν δεν μπορεί να αποχωρήσει από το πεδίο της μάχης, ή θα πρέπει να ανεχτεί το κλάσιμο μαθαίνοντας παράλληλα την αρετή της υπομονής, ή θα πρέπει να γίνει σαν τους άλλους (βλ. παραδείγματα 1,3).

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να προσπαθεί κάποιος να φιμώσει ετσιθελικά τη φωνή διαμαρτυρίας του πρωκτού του, π.χ. σε ένα κρίσιμο ραντεβού. Προσπαθώντας να σταματήσει την κακοδαιμονία, αναπτύσσει τη σκέψη του (π.χ. εύρεση καταλλήλων δικαιολογιών, παράκληση για να πάει τουαλέτα, ενίσχυση αμυντικής γραμμής με παράλληλη προσοχή στο θέμα που συζητάται επιστρατεύοντας δυνάμεις ένεκα ανάγκης, βλ. παράδειγμα 2).

Όπως ο πολυμήχανος έπρεπε να σπάσει τη γκλάβα του ως Κύρος Γρανάζης για να βρει τρόπους για να υπερνικήσει τις δυσκολίες, έτσι κι ο ήρωας μας. Στην προσπάθεια του αυτή δεν παίζει το συν Αθηνά και χείρα κίνει γιατί η Θεά μας έχει αφήσει χρόνους. Άρα πρέπει να σπάσει το μυαλό του για να βρίσκει τη μυστική κερκόπορτα σωτηρίας. Συγκυρίας δοθείσης, μαθαίνει τα όρια του, πολεμάει τις φοβίες του και τις ανασφάλειες του ως άλλος Οδυσσέας. Του δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να αναπτυχθεί νοητικά. Η πορδύσσεια έτσι ιδωμένη μοιάζει με εκπαιδευτική άσκηση.

Αυτό που μετράει δεν είναι το να έρθεις στην προτέρα κατάσταση (Ιθάκη-άκλαστος τόπος), αλλά το ταξίδι, όπου μέσα από τα διάφορα εμπόδια που θα συναντήσεις, θα χρειαστείς να νικήσεις τις φοβίες σου και να αναπτυχθείς νοητικά στην προσπάθεια σου για να επιβιώσεις. Τα εμπόδια τελικά τα βάζει για εκπαιδευτικούς λόγους κάποια ειδική ομάδα νεφελίμ που λέγεται πορδελίμ (βλ. σχετικό βιβλίο Λιακό, λίγα χρόνια μετά, τώρα έχουν προτεραιότητα άλλες ομάδες).

  1. Άσ' τα, χθες είχα μπει στο λεωφορείο για να πάω σε ένα νοσοκομείο. Ο ένας πάνω στον άλλο. Δίπλα μου ένας κλανιάρης που 'κλανε συνεχώς, και δυο κρυωμένες που λόγω κρυώματος δεν πιάναν με τίποτα τη μπόχα και δεν ήθελαν με τίποτα να ανοίξουν τα παράθυρα. Εντωμεταξύ απ' τη στιγμή που μπήκα πατήθηκα μες στο πλήθος και δεν μπορούσα να κατέβω, αλλά και να κατέβαινα, το άλλο λεωφορείο θα πέρναγε του Αγίου Πούτσου. Εντωμεταξύ να βρέχει έξω, η απόσταση μεγάλη, το μποτιλιάρισμα λόγω βροχής τρελό, οπότε μέχρι να φτάσω είπα το Δεσπότη Παναγιώτη. Αυτό που πέρασα ήταν πραγματική πορδύσσεια.

  2. Ένας κλανητάρχης (με την έννοια του αρχικλανιάρη) που μετά από κατάποση καταλλήλων πορδοκλαστικών υλών καλείται εκτάκτως σε ένα επαγγελματικό ραντεβού σε μια εταιρεία, για λίγο μετά. Έτσι του χαλάνε την ευχαρίστηση που αισθάνεται εκείνη την ώρα, τον κάνουν να προσπαθεί να φιμώσει τον ειρμό και τον αυθορμητισμό του πρωκτού του κατά το ραντεβού και φυσικά το μυαλό του μοιράζεται μεταξύ αυτών που θα πει και μεταξύ αυτών που θα κλάσει. Απ' τη μια είναι στη συζήτηση κι απ' την άλλη κρατάει άμυνα.
    Κάποιες μέρες μετά, πάει να τα πιει με ένα φίλο του και του λέει:
    - Άσ' τα Μιστόκλα, να μιλώ με το διευθυντή της εταιρείας κι απ' την άλλη να μαι έτοιμος να κλάσω. Είμαι όμως κωλόφαρδος μέσα στην πορδύσσεια που πέρασα.
    - Γιατί το λες;
    - Όταν πλέον η αμυντική γραμμή κατέρρευσε κι ήμουν στο ενενήντα να κλάσω, κάλεσαν εσπευσμένα τον διευθυντή στο λογιστήριο για κάτι επείγον. Και μόλις κλείνει την πόρτα πίσω του άρχισα να κλάνω με όλη μου τη δύναμη. Βλέπεις όση ώρα πάλευα να συγκρατήσω τα αέρια, αυτά ένεκα συμπίεσης εκτονώθηκαν μ' απίστευτη δύναμη. Ευτυχώς που το γραφείο του διευθυντή είχε μόνωση για να μην ακούγονται οι απόρρητες συνομιλίες και έτσι δεν ακούστηκαν οι βομβαρδισμοί.
    - Και δε βρόμισε ο τόπος;
    - Όχι. Ευτυχώς ήταν ξυπόλητη. Μετά όμως να σ' έχω. Ένιωσα τους... πόνους
    - Γιατί ρε;
    - Το τράνταγμα απ' την εκτόνωση των αερίων είχε προκαλέσει εξάρθρωση κάποιων οστών του κώλου. Τραβιόμουν στα νοσοκομεία. Πέρασα πορδύσεια. Όχι αστεία. Και σε ρωτώ. Είναι ή δεν είναι αυτό που έπαθα εργατικό ατύχημα;

  3. - Ο Πέτρος που λες βρισκόταν χθες σε ένα σπίτι. Γύρω του ήταν ακροβολισμένοι κάποιοι που νωρίτερα έχουν πλακώσει κλανιοβομβαρδιστικές τροφές και έκλαναν ασύστολα. Κρύος ο καιρός και τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Οι υπόλοιποι την έβρισκαν με τη φάση και έκλαναν συνέχεια. Ο Πέτρος δεν άντεχε την πορδοληψία, αλλά από την άλλη δεν ήθελε να φύγει για να μη χαλάσει τη παρέα. Για κακή του τύχη αυτή την ώρα ο εθνικός γκαντέμης έκανε δηλώσεις στο χαζοκούτι. Προσπαθώντας ο Πέτρος να βρει την Ιθάκη του (άκλαστο τόπο), για κακή του τύχη, έπεφτε συνεχώς από κλανιάρη σε κλανιάρη. Σα να λέμε πήγαινε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, από τους Λαιστρυγόνες στους Κύκλωπες κλπ. Η πίεσή του ανέβαινε, ο πανικός τον κυρίευε. Εντωμεταξύ οι άλλοι βλέποντας τον έτσι την έβρισκαν και έκλαναν περισσότερο. Άσ' τα. Πέρασε πορδύσσεια το άτομο. Ιστορία ζωής μου είπε.
    - Που ρε πούστη; Πού να το 'ξερα να 'μουν εκεί να το βιντεοσκοπούσα.

(από GATZMAN, 05/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με μια μικρή αλλαγή, η καλοσύνη, η ιδιότητα, δηλαδή, κάποιου να θέλει το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του, μετατρέπεται σε καυλοσύνη. Τι εστί όμως, καυλοσύνη;

  1. Αποτελεί ετσιθελική δικαιολογία που προβάλλεται από ορισμένους άνδρες, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους, πως όταν οι γυναίκες τους διεγείρουν σεξουαλικά τότε αυτοί έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να τις παρενοχλήσουν ή/και να τις κακοποιήσουν ακόμα. Θεωρούν τον εαυτό τους και θύμα αλλά και όργανο απόδοσης δικαιοσύνης. Το πόρισμα τους είναι ξεκάθαρο και προαποφασισμένο: Σερσέ λα φάμ. Αυτοί, κατά τη γνώμη τους, δε φταίνε, αφού από τη φύση τους είναι αυτοπυροδοτούμενοι. Οι όποιες εξελίξεις είναι πέρα από τις δυνάμεις τους. Η φουκαριάρα η Εύα φταίει που άναψετο φιτίλι. (βλ.παράδειγμα 1)

  2. Χιουμοριστική μεταφορά της λέξης καλοσύνη. (βλ.παράδειγμα 2)
    Σημείωση: Πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με τον συνομιλητή μας για μια τέτοιου είδους εκφορά. (βλ.παράδειγμα 2)

  1. Λάμπει λάμπει ο ήλιος σε λίγο θα λάμψει κι η πούτσα μου μωρή πουτάνα στα βυζιά σου, μας τα δείχνεις έτσι απροκάλυπτα, καλά κάνεις βεβαία, προσφέρεις καυλοσυνη σε όλη την Ελλαδα, θες ένα χυσίμπο πάνω τους μωρή πουτάνα...ααααχ
    Δες εδώ Περί του βυζογραφικού της Μενεγάκη ο λόγος. (Δες και σχετικό video στην ίδια διεύθυνση)

  2. Σε άλλα θέματα της επικαιρότητας τώρα, ο τραγουδιστής των Stigma είχε την ευγενή καυλοσύνη να μου αφιερώσει και το αγαπημένο μου κομμάτι (By The Way) και γι'αυτό τον ευχαριστώ δεόντως. Δες εδώ

Η Ευα Καΐλη βγάζει λόγο.Κάποιοι εκ των τριακοσίων ίσως τη χαρακτηρίσουν καυλοσυνάτη κοπέλα (από GATZMAN, 07/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Διαπραγμάτευση είναι η συζήτηση που αποσκοπεί στη συνεννόηση και στη σύναψη μιας συμφωνίας. Μπορεί να αφορά εμπορικά ζητήματα, πολεμικά θέματα κλπ.

Σε πολλές από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν μετά από μάχες μεταξύ Ινδιάνικων φυλών, καπνίστηκε και πίπα της ειρήνης. Αυτή η πίπα καπνίστηκε σαν επισφράγιση των ειρηνιστικών διπραγματεύσεων. Καπνίστηκε με την κλασσική έννοια στο προσκήνιο. Φήμες λένε πως παρασκηνιακά καπνίστηκε και με τη slang έννοια (οι γυναίκες των φύλαρχων κάπνισαν τις πίπες των αντιπάλων φυλάρχων. Ο Ινδιάνος Μάκης της εποχής πάντως ανέφερε πως, σε πολλές περιπτώσεις, η φιλία γεφυρώθηκε περισσότερο).

Η διασπερμάτευση τώρα, γίνεται πριν ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής περίπτυξης στο γήπεδο και αποτελεί ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης όπου μέσα από συνοπτική συζήτηση, επιλέγεται σε ποιο ακριβώς μέρος του σώματος του ερωτικού συντρόφου θα σκάσει η λάβα.

Σημείωση:
1. Η διασπερμάτευση δεν μπορεί να λάβει χώρα σε κλασσικές εισαγωγές-εξαγωγές, αφού εκεί είναι by default αποφασισμένο το μέρος.
2. Η συζήτηση κατά τη διασπερμάτευση είναι σύντομη γιατί δεν γίνονται συζητήσεις που αφορούν πολύπλοκες διευθετήσεις. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Μέρος αναζητάται. Τίποτα άλλο. Έτσι, ο επιβήτωρ, γνωρίζοντας πού θα γίνει η ρίψη του υγρού πυρός, έχει λάβει, λίγο πριν το ενενήντα, την αρμόζουσα θέση για εύστοχο σκοράρισμα.

Μένιος:
- Που λες Πέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η κάθοδος του βουκεφάλα, μου κόβει τη φόρα η Καυλάουρα.
Πέρι:
- Ti σου πε ρε;
Μένιος:
- Μου λέει η κουφάλα: «STOP, Διασπερμάτευση!». Με τα πολλά... μου ζήτησε να την πυροβολήσω στο λαιμό.
Πέρι:
- Πώς της ήρθε αυτό;
Μένιος:
- Μου είπε, πως έχει πλήξει. Μου λέει: «Όλο τα ίδια θα κάνουμε; Μ' έχει φάει η ρουτίνα». Και συνεχίζοντας μου λέει: «Ε μην τη βγάλουμε και σήμερα, όπως κάθε μέρα. Τσάμπα δηλαδή μ' έφαγε ο νεροχύτης απ' το πρωί και έκανα τη... Λάτζα γιόγκα της ζωής μου, προκειμένου να σου φτιάξω θαλασσινό βιάγκρα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Καμικάζι λεγόταν ο Iάπωνας πιλότος που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έριχνε το γεμάτο εκρηκτικές ύλες αεροπλάνο, το οποίο οδηγούσε εθελοντικά, επάνω στον εχθρικό στόχο βρίσκοντας ταυτόχρονα και ο ίδιος το θάνατο. Καμικάζι επίσης χαρακτηρίζουμε ένα άτομο που οδηγεί αυτοκίνητο ή δίκυκλο με πολύ ριψοκίνδυνο τρόπο.

Εδώ μιλάμε, όμως, για ένα μαλακισμένο σπαζαρχιδιστικό έντομο (μυγάκι, κουνουπάκι και λοιπές εντομολογικές δυνάμεις) που έχει θέσει ως ιερό σκοπό της ζωής του να αυτοκτονήσει μέσα στο ποτήρι σου. Κι αφού σου 'χει αποσπάσει την προσοχή κυνηγώντας το, στο τέλος σου χαλάει και το ρόφημα αφού θα βαπτιστεί εκεί μέσα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια άλλα που έχουν έχουν μάστερ στις ανασκαφές και έχουν στόχο ζωής να εξερευνήσουν τα ρουθούνια σου.

- 'Ασε, χθες πήγα να πιώ καφέ σε ένα ειδυλλιακό σημείο κάτω από δέντρα με βαθιά σκιά κι εκεί που απολάμβανα τη φύση, ξάφνου μου την πέφτει ένα γαμημένο καμικάζι. Όλο περιστρεφόταν γύρω απ' το ποτήρι. Στο τέλος έπεσε μέσ' στον καφέ. Έφυγα βρίζοντας.
- Πάλι καλά που δεν έφαγες κοτσιλόσημο στην καράφλα σου. Κάτω από δέντρα καθόσουν. Κωλόφαρδε!
- Γκρρρρρ!

(από Desperado, 08/02/09)(από alamo, 02/03/10)παλίο αντιεροπορικό για ρίψη καμικάζι (από GATZMAN, 20/07/11)

Βλ. και καμικαζέντομο

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Φλεβάρης λόγω του ότι έχει λιγότερες μέρες από τους άλλους μήνες χαρακτηρίζεται κουτσοφλέβαρος. Αλλάζοντας το πρώτο γράμμα, ο κουτσοφλέβαρος γίνεται πουτσοφλέβαρος. Ο όρος πουτσοφλέβαρος, είναι εύηχος και εκφραστικός όρος. Πώς θα μπορούσε όμως, να χρησιμοποιηθεί;

  1. Η παροιμία λέει: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».
    Ο πουτσοφλέβαρος στην περίπτωση αυτή δραστηριοποιείται, όταν ο Φλεβάρης φλεβίζει. Έχει να κάνει δηλαδή με το γαμημένο φλεβαριάτικο πουτσόκρυο.

2.Ο όρος θα μπορούσε να ειπωθεί χιουμοριστικά, όταν κάποιος πάει να ρίξει ένα φλεβαριάτικο πέο κάτουρο, όταν κάποιος θέλει να φτιάξειπλεκτό φλεβαριάτικα, αλλά κι όταν κάποιος θέλει να βουτήξει φλεβαριάτικα τον κολιό στο ξύδι. Εδώ ειδικά παίζει παραφρασμένα η παραπάνω παροιμία ως: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καυλοκαίρι θα μυρίσει», με έμφαση φυσικά στη λέξη καυλοκαίρι (καιρός όπου εφαρμόζεται το δόγμα:Τελεία και καύλα).

Όταν ο κουτσοφλέβαρος εκφέρεται πουτσοφλέβαρος, θυμίζει τον Χατζηχρήστο που ως Ζήκος στην ταινία: «Της κακομοίρας», έλεγε: «Αν ξεδιπλωθώ θα γίνω 1 και 90». Μα πως θα ξεζιπαριστεί ο πουτσοφλέβαρος; Ας είναι καλά το πρώτο συνθετικό της σύνθετης λέξης (πούτσος), που 'χει πτυσσόμενεςιδιότητες. Αλλά κι η λέξη «φλέβα» που περιέχεται στον όρο, κάνοντας συντροφιά με τη λέξη πέος, δίνει τη δική τους χροιά στα πράγματα. Να τι λέει ο link για αυτό.

Πέρι: Άκουσες Λίλιαν; Η Πούτση κι η Πετρούλα είπαν πως αύριο θα έχει πουτσόκρυο. Κανονικός πουτσοφλέβαρος!
Λίλιαν: Ε τότε, δεν έρχεσαι απ' το σπίτι να μου ρίξεις έναν ξεγυρισμένο πουτσοφλέβαρο; Λέω να φωνάξω και τη φίλη μου τη Μαρία, την κουτσή, ξέρεις, για να γίνει κουτσοφλεβαριάτικα το γαμήσι της κουτσής. Το συνιστά κι ο Πάνος ο φίλος μου.
Πέρι: Άμα θα 'ρθει κι η κουτσή Μαρία έδεσε το γλυκό. Μα για στάσου. Γι' αυτό το γαμήσι χρειάζεται και ένα τούβλο. Πού θα βρούμε;
Λίλιαν: Θα φωνάξουμε τον Μιστόκλα. Μιλάμε για το... τούβλο.

Ο Πέρι πάει να φύγει...
Λίλιαν: Πού πας;
Πέρι: Πάω τουαλέτα μωρέ για να ρίξω έναν πουτσοφλέβαρο.
Λίλιαν(με διάθεση πειράγματος): Πας να φτιάξεις πλεκτό, ή να κατουρήσεις;
Πέρι: Χα χα χα... Σωραία! Δε μου λες ρε, μιας και μιλάμε για ντύσιμο, δε μου 'πες, τι φόρεμα θα φοράς αύριο;
Λίλαν: Κούτσι φόρεμα, για να ταιριάζει στην περίσταση.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Αρχίας ο ολιγαρχικός άρχοντας της αρχαίας Θήβας, (4ος αι. π.Χ.) γλεντούσε στο σπίτι του έμπιστου φίλου του Φυλλίδα, όταν ένας αγγελιοφόρος που έστειλε κάποιος άλλος φίλος του, έφθασε φέρνοντας ένα πολύ επείγον μήνυμα.
« Το πρόσωπο που σας γράφει, του λέει ο αγγελιοφόρος, σας παρακαλεί να διαβάσετε αυτό το γράμμα, χωρίς καθυστέρηση. Αναφέρεται σε μια πολύ σπουδαία και επείγουσα υπόθεση ».« Ες αύριον τα σπουδαία » απάντησε ο Αρχίας γελώντας και παραμέρισε το γράμμα. Όμως η επόμενη μέρα δεν ήλθε ποτέ για τον Αρχία. Συνωμότες, υποστηριχτές του Πελοπίδα, πολιτικού αντιπάλου του Αρχία, τον δολοφόνησαν ενώ ακόμη διασκέδαζε.

Στη φράση «Χές αύριον τα σπουδαία», η λέξη «Χές» σημαίνει χέσε και και η λέξη «αύριον» αναφέρεται στο προσεχές μέλλον. Με τη φράση αυτή είναι σα να λέει κάποιος σε κάποιον άλλον: Χέσε αυτά που θεωρητικά θα πρέπει να γίνουν.

Η ατάκα όταν λέγεται μπορεί να αφορά τις παρακάτω περιπτώσεις ή συνδυασμό αυτών.Η σημασία της αναλύεται ανά περίπτωση:

Μπορεί να αφορά:

  1. Ανεύθυνη στάση κάποιου για ευρεία γκάμα θεμάτων.
    Μιλάμε για άνθρωπο που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά, που επιδιώκει να αναβάλλει τα πάντα, που έχει ως ευαγγέλιο του το δεκάλογο του τεμπέλη.Ζει χαλαρά, τεμπέλικα, ανεύθυνα,ράθυμα, μέσα στο ραχάτι.Απορεί βλέποντας τους άλλους να τρέχουν πανικόβλητοι φθείροντας τη ζωή τους. (βλ.παράδειγμα 1)

  2. Διαφοροποίηση της έννοιας του σημαντικού από άτομο σε άτομο:
    Οι λόγοι σπουδαιότητας που προβάλλει κάποιος, δε σημαίνει πως είναι σημαντικοί για κάποιον άλλον.Αν όμως ο δεύτερος ενστερνίζεται τον όρο και είναι αναγκασμένος να ασχοληθεί μ' αυτά (π.χ:υπάλληλος), τότε εργάζεται χωρίς άγχος, αγάλι αγάλι,χωρίς να πολυδίνει σημασία στις λεπτομέρειες. (βλ.παράδειγμα 2)

  3. Επανεκτίμηση της έννοιας του σημαντικού: Αλλαγή της στάσης κάποιου για θέματα τα οποία κάποτε θεωρούσε σπουδαία.Πολλές φορές κάποιοι έχουν σταθμίσει στο μυαλό τους τις σπουδαιότητες που νομίζουν πως έχουν κάποια πράγματα και αντιστοίχως πράττουν.Έρχεται όμως μια στιγμή που σαν να ήρθε το ρεύμα ξυπνούν από το λήθαργο που θεωρούν πως είχαν πέσει, αλλάζουν τον αγχώδη και φθοροποιό τρόπο ζωής τους, απλοποιώντας τα πράγματα.Ετσι αναθεωρούν τις βαρύτητες που θεωρούσαν πως είχαν οι λογής λογής ασχολίες τους λειτουργώντας χαλαρότερα. Ως αφορμή θα μπορούσε να θεωρηθεί:
    α) ένα καραμπινάτο πρόβλημα υγείας που ξεπεράστηκε αλλά σήμανε το καμπανάκι μέσα τους για αλλαγή προτεραιοτήτων στη ζωή τους.
    β) ένα γεγονός που τους ταρακουνά και τους οδηγεί στο να απομυθοποίησουν την αντίληψη τους για τον εργασιακό ρόλο τους , την υπερπροσφορά τους στην οικογένεια,κλπ
    γ)συσσωρευμένη κούραση που κάποια στιγμή τη χαρακτηρίζουν αναίτια και οδηγούνται σιγά σιγά σε αναθεώρηση της κατάστασης. Βλ.παράδειγμα 3

  4. Απόρριψη της έννοιας της σημαντικότητας:
    Πλήρης απογοήτευση κάποιου εξαιτίας κάποιου σημαντικού γεγονότος που τον έχει σημαδέψει (π.χ:έχει χάσει την οικογένεια του), μηδενιστική στάση ζωής, κλπ (βλ.Παράδειγμα 4)

  1. Ο Γιώργος διάγει τεμπέλικο βίο
    Γιάννης: Γιώργο έχω να κάνω... τις δουλειές μόλις πάω σπίτι.
    Γιώργος: Ωχου...Χές αύριον τα σπουδαία.Χαλάρωσε ρε. Μην προβληματίζεσαι. Εχει ο Θεός.

  2. -Βασίλη ο προϊστάμενος είπε να ασχοληθούμε με το καθάρισμα της αποθήκης. Το θεωρεί πολύ σημαντικό είπε.
    -Χές αύριον τα σπουδαία φιλαράκι. Ούτε εμάς μας ενδιαφέρει μια τέτοια διευθέτηση, ούτε τα πράγματα της αποθήκης. Γιαυτό ότι κάνουμε θα το κάνουμε.....χαλαρά.

  3. Ο Γιάννης είναι 65 Μαΐων. Αισθάνεται πως έχουν περάσει τα χρόνια και πως δεν έχει χαρεί τις απολαύσεις της ζωής γιατί είναι μόνιμα απορροφημένος με δουλειές και υποχρεώσεις. Κάποτε όμως χάνεται ένας συνομήλικος του και φιλοσοφώντας τα πράγματα αποφασίζει να απλοποιήσει τα πράγματα και να χαρεί περισσότερο τη ζωή του. Μαρία(γυναίκα του Γιάννη): Πρέπει να κάνουμε αυτό...αυτό....αυτό...αυτό. Ωχ πότε θα τα κάνουμε; Δε θα προλάβουμε. Θα σκάσω
    Γιάννης:Δε βαρέθηκες πια; Πάντα θα υπάρχουν δουλειές. Χαλάρωσε λίγο ρε εσύ.Θα πεθάνεις απ' το άγχος.Χές αύριον τα σπουδαία πια. Πότε θα το καταλάβεις;

  4. -Πού λες ο Γιάννης ακολουθεί ένα φιλοσοφικό ρεύμα που δεν αποδέχεται την ύπαρξη σημαντικότητας και τις κάθε λογής αξίες. Όποιον βλέπει να δουλεύει του λέει: «Χές αύριον τα σπουδαία».
    -Από πότε είναι φιλοσοφικό ρεύμα ο δυοξυνισμός;
    -Ε τώρα γίνεσαι άδικος

Έχουμε σοβαρές δουλειές να κάνουμε - ες αύριον. (από Galadriel, 16/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με την κλασσική έννοια, αγιασμός είναι η λειτουργία που γίνεται στην εκκλησία, κατά την οποία ο ιερέας αγιάζει το νερό(αγιασμό επίσης) που μ΄ αυτό θα ραντίσει και θα ευλογήσει τους πιστούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η λειτουργία του αγιασμού αφορά τη λειτουργία της πεολειχίας στο γήπεδο από τον μπαργαλάτσο επιβήτορος.Εκεί παρέχεται ο αγιασμός που δεν έιναι άλλος από τη λάβα που εξέρχεται εκ του μπαργαλάτσου.

Αν το άτομο που θα λάβει την ευλογία είναι εξπέρ στα πνευστά, θα ευλογηθεί καλύτερα αφού δια των αριστοτεχνικών στοματικών κινήσεων του, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγή αγιασμού, η οποία θα αξιοποιηθεί καταλλήλως αφού δε θα χαθεί ούτε σταγόνα.

Ωστόσο και δια της διασπερματέυσεωςθα μπορούσε να επέλθει ο αγιασμός δια ραντίσματος του ατόμου που θα λάβει την ευλογία σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος του.

Αν και ο κλασσικός αγιασμός μπορεί να δοθεί και εκτός εκκλησίας καθώς και σε διάφορες χρονικές στιγμές της ημέρας, εντούτοις ο συγκεκριμένος αγιασμός έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας.Παρέχεται οποτεδήποτε και οπουδήποτε συμφωνηθεί κοινά από τον επιβήτορα και από το άτομο που θα λάβει την ευλογία, έχει δεν έχει απεργία η ΕΥΔΑΠ.

Σημείωση:
1.O αγιασμός μπορεί να δοθεί είτε prive, είτε όχι, π.χ

2.Σε αντίθεση με την κλασσική περίπτωση όπου οι αναμένοντες την ευλογία δε συμμετέχουν στην παραγωγή αγιασμού, εδώ απαιτείται ο επιζητών την ευλογία να συμμετάσχει μετά του επιβήτορος (ποιμένος) δια την παραγωγή του αγιασμένου υγρού.

Αναφέρεται περιστατικό που συνέβη την 31/1
Παπα Γιώργης:Λάουρα να σε βλέπουμε και λίγο στην εκκλησία.Σε βλέπω κάποιες Κυριακές που περνάς αξημέρωτα την ώρα που πάω να ανοίξω την εκκλησία για τη λειτουργία αλλά μάλλον από ακολασίες γυρίζεις.Ελα αύριο ευλογημένη να πάρεις αγιασμό.
Η Λάουρα όμως ξεχάστηκε.Το βράδυ το είπε στον Μένιο.Ο Μένιος κοιτώντας την πονηρά της λέει:
-Μην ανησυχείς μανάριμου.Για σένα τώρα τις απόκριες και παπά Μένιος ντύνομαι.Γιαυτό σγούψε ευλογημένη και έλα να πάρεις αγιασμό.
-Και που είναι η εκκλησία σου παπά Μένιο μου;
-Εκει που είναι το καμπαναριό μου.Αντε, τι περιμένεις;

Αγιάσος Λέσβου:Ισως εδώ συμβαίνουν πολλοί τέτοιοι αγιασμοί. (από GATZMAN, 09/02/09)Μπαργαλάτσος ευλογίας (από GATZMAN, 09/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ως Γκέκας ονομαζόταν εκείνος που άνηκε στην αλβανική φυλή των Γκέκηδων που κατοικούσαν στη Βόρεια Αλβανία.Οι Γκέγκηδες επί τουρκοκρατίας αποτελούσαν άτακτα μισθοφορικά τάγματα και ο Αλή Πασάςχρησιμοποιούσε πολλούς απ αυτούς είτε ως δήμιους είτε ως τζοχανταραίους.

Ο Βεληγκέκας ήταν ένας απ' αυτούς.Ηταν από τη Σκόδρα και υπηρετώντας πιστά τον Αλή είχε εξολοθρεύσει πολλούς Ελληνες αρματολούς. Ωσεκτουτού η φήμη του είχε εξαπλωθεί στις περιοχές της Θεσσαλίας και Σερεας Ελλάδας και το όνομα του ήταν συνδεδεμένο με φρίκη και τρόμο.

Περιφρονούσε τον Κατσαντώνη, ώσπου κάποτε συναντήθηκαν οι δρόμοι τους.Τον προσκάλεσε σε μονομαχία στην οποία και σκοτώθηκε από αυτόν.

Ως ήρωας του θεάτρου Σκιών, είναι υπασπιστής του πασά που πάντοτε δέρνει τονΚαραγκιόζη, αλλά με τη σειρά του κι αυτός δέρνεται από τον Μπάρμπα Γιώργο. Ο Βεληγκέκας στον Καραγκιόζη συμβολίζει την εξουσία που δυνάστευε τον ελληνικό Λαό.

Βάσει των παραπάνω όταν αποκαλούμε κάποιον Βεληγκέκα μιλάμε για: 1)έναν άγριο, σκληρό, ωμό,απότομο,τραχύ, ακαλλιέργητο, άξεστο, χωρίς τρόπους άνθρωπο.

2)κάποιον που λειτουργώντας ως υπέρτατος υπερασπιστής των συμφερόντων ενός εργοδότη, μοστράρει τουπέ και ύφος 1000 καρδιναλίων γαρνιρισμένο με μπόλικο τσαμπουκά (π.χ: κάποιος προσωπάρχης,κάποιος μπράβος,κλπ)

  1. «Τακτικές Βεληγκέκα» απέδωσε στον υπουργό Γεωργίας Αλέκο Κοντό, λόγω των τραμπουκισμών του, η βουλευτής της ΝΔ Π. Φουντουκίδου.
    Δες

2.Στις 20 Μάη του ζητήσαμε αντίγραφο της γνωμοδότησης, αλλά με ύφος Βεληγκέκα αρνήθηκε να μας το δώσει.
Δες

Ο original Βεληγκέκας αριστερά κι ο Κοντός ως Βεληγκέκας δεξιά(βλ.παράδειγμα 1) (από GATZMAN, 10/02/09)Κατσαντώνης (από GATZMAN, 10/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο όρος παραπέμπει σε ορθοπεδικό γιατρό, αλλά... αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.

Μιλάμε για κάποιαν αναφτρα που, με το σωματότυπό της, την κίνησή της και τη χροιά της φωνής της, αναστατώνει τα αρσενικά στο πέρασμα της προκαλώντας ανόρθωση του πέους τους. Έχουν γίνει σχετικές μελέτες που παρουσιάζουν τη συσχέτιση των παραπάνω μεταβλητών με τη διέγερση που προκαλείται στις διαστάσεις του ανδρικού μορίου και με το χρόνο διατήρησης της στυτικής λειτουργίας στο maximum χωρίς/με τη βοήθεια φαντασίωσης (μεταβλητή επίσης).

Η ορθοπεϊκός προκαλεί έκρηξη τεστοστερόνης, τερματίζει τα λιμπιντόμετρα, και φωνάζει από μίλια μακρυά: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

Η τύπισσα διαθέτει άρτιο βυζογραφικό, άψογη πρωκτική κίνηση, φοβερά αμορτισέρια, τέλεια συσπανσιόν. Αυτά τα ταλέντα βεβαίως μπορεί να τα αναδείξει καλύτερα στον χορό και ιδίως στο τσιφτετέλι, χορό που τα σπεκς του, είναι τέτοια που επιτρέπουν την ανάδειξη τέτοιων ικανοτήτων.

Όταν χορεύει, συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα π.χ των θαμώνων ενός μπουζουκτσίδικου. Αυτή, αφοσιωμένη σ' αυτό που γνωρίζει να κάνει καλά, σα γριά πουτάνα ξέρει πως μπορεί να ξυπνήσει τους μπαργαλάτσουςαπό την αρχίδια νάρκη τους. Ακόμα κι αν αν δεν κοιτάξει, ξέρει πως ανεβάζει τους σφυγμούς των αρσενικών θαμώνων που τη γδύνουν με τα μάτια τους και που είναι καρφωμένα πάνω της λες και παρακολουθούν ένα κρίσιμο ματς και δεν θέλουν να χάσουν φάση για φάση. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες συνοδοί τους σκάνε απ' τη ζήλια τους.

Όσο η φακίρισσα παίζει την αόρατη πίπιζα χορεύοντας, τόσο τα πέη σαν κόμπρες σηκώνονται. Ένα δάσος μπαργαλάτσων που θεριεύει γύρω της. Ζούγκλα πραγματική. Μόνο ο Μάκης λείπει. Κι όσο για τον μακάκα; Αυτή γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν είναι ένας, αλλά κάμποσοι, που αργότερα θα τραβήξουν ξεγυρισμένο κουπίγια πάρτη της.

Άμα η τύπισσα εκτός από ορθοπεϊκός τυγχάνει να ναι και ορθοπεδικός, τότε ξέρει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις που είναι συμβατές τόσο με την ορθοπεδική όσο και με την ορθοπεϊκή. Η θεωρούμενη εκρηκτική παρουσία της, η ενδεχομένη δυσκολία τής περίπτωσης καθώς και η προσποίηση του ασθενούς, σχετικά με την ανεύρεση του προβλήματος, παρατείνουν την ενασχόληση της ειδικού με τον ασθενή και βοηθούν όχι μόνο στην ανάδειξη του μουσικού ταλέντου του, αλλά και φέρουν θετικά ορθοπεϊκά αποτελέσματα σε σχέση με το χρόνο διατήρησης της ορθοστασίας του μορίου του.

Ως φυσιοθεραπεύτρια, ως νοσοκόμα, ως μασέρ, είναι ικανή να ξυπνήσει και τις πιο ανύπαρκτες ορμές κάποιου, κάνοντας τις κατάλληλες χειρομαλάξεις, επιλύοντας κάθε λογής ορθοπεϊκό πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα επαγγέλματα στα οποία η αξιοποίηση των φυσικών της προσόντων συμβάλλει στην ενίσχυση της ορθοπεϊκής ικανότητας του άρρενος πληθυσμού. Και ας μη μιλήσουμε για τις επαγγελματίες ορθοπεϊκούς που έχουν...την εμπειρία.

Ένα απόγευμα στο σπίτι του Μένιου.
Πέρι:
- Μένιο χθες είχα πάει με το Μιστόκλα σε ένα μπαράκι. Άλλο πράγμα. Τίγκα στις ορθοπεϊκούς.
Μένιος:
- Αιδοίον πέλαγος, ε;
Πέρι:
- Κανονικά. Κάποια στιγμή όμως, γλιστράω σε χυμένα ποτά και πέφτω. Με πλησιάζει τότε κάποια Τούλα. Μιλάμε για την... ορθοπεϊκό. Μου λέει ότι είναι ορθοπεδικός και φυσιοθεραπεύτρια. Το 'παιξα ότι έχω πρόβλημα, το 'πιασε το υπονοούμενο και πήγαμε σπίτι της για να μου προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Μένιος (γελώντας πονηρά):
- Και... τι σου βρήκε;
Πέρι:
- Διάστρεμμα του πεϊκού οστού και ελαφρά μετατόπιση της γραμμής ψωλής. Μου είπε πως η κατάσταση χρήζει κατεπείγουσας πιποθεραπείας και σπέσιαλ μασάζ.
Μένιος (κοιτώντας στην τηλεόραση):
- Ρε... Η Πετρούλα λέει τον καιρό.
Πέρι:
- Ωπ άρχισα να αντιλαμβάνομαι αποτελέσματα. Η ... ορθοπεϊκός, ε;].

(από GATZMAN, 11/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα εύγευστο σφιχτοδεμένο μακρόστενο μεγάλο λουκούμι που περιέχει ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστέ, νερό και καρύδια (δεμένα σε σπάγκο). Βγαίνει δε σε διάφορα αρώματα (π.χ. τριαντάφυλλο, μούστο, γαρίφαλο, κανέλα, περγαμόντο, κλπ)

Ας δούμε τι ιδιότητες μπορούμε να εντοπίσουμε από την παραπάνω περιγραφή, και το παραπάνω link, ιδιότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον συγκεκριμένο ορισμό:

1) Το σουτζούκ λουκούμ σχηματικά μοιάζει με λουκάνικο. (Η λέξη σουτζούκ προκύπτει δε εκ της τούρκικης λέξης sucuk που σημαίνει λουκάνικο)
2) Το κολλώδες μείγμα του παραπέμπει σε λάβα.
3) Ως γλυκαντική ουσία μπορεί να υποβοηθήσει την έλλειψη ζαχάρου που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.
3) Τα καρύδια που περιέχει είναι αφροδισιακή τροφή που υποστηρίζει την ορθοπεηκή ικανότητα.

Εκ των ανωτέρω, όταν σλανγκιστί λέμε σουτζούκ λουκούμ παραπέμπουμε σε γούδα και βουκεφάλα. Θα μπορούσε επίσης να αναφερθεί σχετικά, πως η λουκουμοειδής επιφάνεια του γλυκίσματος παραπέμπει σε στοματικό σεξ.

Οταν δε κάποιος, αισθανθεί πως έχει έλλειψη ζαχάρου, μπορεί, μεσω του σουτζούκ λουκούμ του, να την απορροφήσει από γλυκά όπως: παστούλες, μιλφέΐγ, κλπ. Η τόνωση! Η ενέργεια!

Επίσης ως σουτζούκ λουκούμ θα μπορούσε να θεωρηθεί η αντίληψη ενός ψωλοπερήφανου για το [εργαλείο](http://www.slang.gr/lemma /show/ergaleio_2044) του. (Βλ. και λήμμα: πίτα του παππού).

Στο σπίτι της Λίλιαν αργά τη νύχτα.

Λίλιαν: Πέρι, έχω έντονη επιθυμία για γλυκό αλλά δεν έχω σπίτι και τα μαγαζιά είναι κλειστά.
Πέρι (με νόημα): Σου έχω τη λύση. Θες να σου πετάξω το σουτζούκ λουκούμ μου, να νιώσεις τη γλύκα του;
Λίλιαν: Α να χαθείς ρε ψωλοπερήφανε. Αν εσύ έχεις σουτζούκ λουκούμ τότε τι να πούμε για το παλούκ λουκούμ του ...
Πέρι: Για ποιόν μιλάς;
Λίλιαν: Γιατί ρωτάς; Τη ρουφάμε τη λάβα σοκολάτας;

Γιατρός:Μου μιλάγατε για σουτζούκ λουκούμ και εγώ νόμιζα πώς είσαστε χοντρός από την υπερκατανάλωση! (από GATZMAN, 12/02/09)(από GATZMAN, 12/02/09)(από GATZMAN, 12/02/09)(από GATZMAN, 12/02/09)(από GATZMAN, 12/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified